Grizzly Adams Написано Децембар 16, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 16, 2014 Треба "економско размишљање" илустровати на једноставан начин. Најчешћа грешка је да се последице неке акције посматрају изоловано, а занемарује целина. На пример, ми желимо да "поправимо квалитет форума" и онда забранимо писање "неквалитетних" тема. Претпоставка је да ће остати само "квалитетне" теме и тиме добијемо супер форум. Звучи као одлична идеја, на први поглед. Међутим, та иста акција имала би за последицу одлазак многих чланова, чиме би форум изгубио на значају или чак потпуно пропао. Политичари по правилу наглашавају само оно што сматрају за "позитивне" последице својих предлога, док је задатак економисте (а и свих грађана) да посматра све последице. Зато је то веома битно за све нас. А није уопште толико тешко, нити су потребне неке велике школе. У питању је елементарна логика, само се треба отарасити неких предрасуда и заблуда. Млађони је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Децембар 16, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 16, 2014 Политичари по правилу наглашавају само оно што сматрају за "позитивне" последице својих предлога, док је задатак економисте (а и свих грађана) да посматра све последице. Зато је то веома битно за све нас. А није уопште толико тешко, нити су потребне неке велике школе. У питању је елементарна логика, само се треба отарасити неких предрасуда и заблуда. +1...to sam primetio vecina mojih sagovornika totalno ignorise posledice... oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Децембар 16, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 16, 2014 Знате како, то приватно стварање јавних добара можда може да важи у једном градићу, па се сви знају и дају паре некој фирми да им асфалтира пут или удари насип. Али замислите ситуацију у држави од неколико милиона становника која хоће аутопут рецимо? Или замислите Кину. Тај аутопут ће сви користити јер је јавно добро неривалско и неискључиво. Али неће га сви платити, јер ће се појавити ти шверцери што неће дати паре. Када имате државу тих шверцера нема. Зато приватници не могу обезбедити јавна добра осим ако их држава не финансира за то. Без ње, сваком приватнику се не исплати да прави јавно добро. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Децембар 16, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 16, 2014 Знате како, то приватно стварање јавних добара можда може да важи у једном градићу, па се сви знају и дају паре некој фирми да им асфалтира пут или удари насип. Али замислите ситуацију у држави од неколико милиона становника која хоће аутопут рецимо? Или замислите Кину. Тај аутопут ће сви користити јер је јавно добро неривалско и неискључиво. Али неће га сви платити, јер ће се појавити ти шверцери што неће дати паре. Када имате државу тих шверцера нема. Зато приватници не могу обезбедити јавна добра осим ако их држава не финансира за то. Без ње, сваком приватнику се не исплати да прави јавно добро. Па не можеш да знаш. Све зависи колико се људима нешто исплати. На пример, нека велика компанија која дистрибуира робу широм велике државе имала би огроман интерес да обезбеди неку врсту транспорта (нпр. Walmart у САД). Можда би одабрала управо да направи аутопут. А када већ имају аутопут, онда би им се исплатило да га отворе и за остала возила и наплате путарину. А можда аутопут и није најприоритетнији у неким ситуацијама. Видео сам, на пример, у јужној Италији деонице аутопута које су потпуно празне. Возиш пар стотина километара и видиш два аута. То су једноставно бачене паре које су могле боље да се употребе. Млађони је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Децембар 16, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 16, 2014 ај аутопут ће сви користити јер је јавно добро неривалско и неискључиво. Али неће га сви платити, јер ће се појавити ти шверцери што неће дати паре. Када имате државу тих шверцера нема. Pa sta ako ce se neko svercovati? Kad imas drzavu nemas svercera nego imas to da ja i ti damo pare za auto put, i onda taj autoput ne bude zavrshen, deo para bude pokraden jer "ustede" na materijalu, svemu se tome izgubi trag.. Sta je bolje od toga.. da imas nekog svercera koji ne da novac za auto put.... ili da imas lopova koji nas sve kolektivno pljacka - da se neko slucajno ne bi prosfercovao. Inace znash ko ce prvi da da pare za autoput? Pa onaj ko ga koristi.... Isto kao sto svaki covek ulaze novce u ono sto koristi, tako ce i oni koji grade autoput ulagti novac jer ga koriste.. Ili zamisli imas blatnjavu ulicu.. da li bi se sa komsijama organizovao da je asfaltiras? Imas primere pravljenja javnih dobara... mozemo reci da je parking javno dobro.. Koliko supermarketa je napravilo privatne besplatne parkinge??? Zasto? Pa normalno jer im je u interesu da njihove musterije mogu da se parkiraju. DA li tu moze da se parkira ko hoce? Moze... sto ne bi mogao... jel se parkira neko ko nije mujsterija? Parkira se sigurno.. Ali supermarketu se isplati da ima svoj parking.. Slican princip vazi za puteve... oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Децембар 16, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 16, 2014 Ili zamisli imas blatnjavu ulicu.. da li bi se sa komsijama organizovao da je asfaltiras? Тако су неки из моје улице, укључујући моју породицу, организовали асфалтирање, па се умало не побише око тога јер неки нису хтели да дају паре. На крају смо ми дали највише јер је нама баш требао, а неки су као волели да се возикају по блату. Данас се возикају по асфалту, а динара нису дала. Толико о међуљудској сарадњи и компромису. Не пали то свуда. Негде баш мора мотка. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Децембар 16, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 16, 2014 @@Grizzly Adams, аутопут сам узео овако. Но, јавно добро су војска и полиција. Шта мислиш, јел боље да свако од нас има гориле или да нас та нека полиција чува? Наравно, ако си богат имаћеш гориле, а шта ако си просечан и сиромашан? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Децембар 16, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 16, 2014 @@Grizzly Adams, аутопут сам узео овако. Но, јавно добро су војска и полиција. Шта мислиш, јел боље да свако од нас има гориле или да нас та нека полиција чува? Наравно, ако си богат имаћеш гориле, а шта ако си просечан и сиромашан? Војска и полиција нису проблем. Посао државе је да спречава насиље па се подразумева да финансирамо војску и полицију, то је фиксни трошак. Нисмо ми неки "идеолошки непријатељи" државног уређења, него указујемо да се савремене државе баве стварима које им нису посао и наносе велику штету благостању својих грађана јер људи не познају основне економске законитости па их је лако преварити. Што политичари обилато користе. Зато су овакве теме више него потребне. florenntina је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Децембар 16, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 16, 2014 А можда аутопут и није најприоритетнији у неким ситуацијама. Видео сам, на пример, у јужној Италији деонице аутопута које су потпуно празне. Возиш пар стотина километара и видиш два аута. То су једноставно бачене паре које су могле боље да се употребе. http://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2014&mm=12&dd=16&nav_id=937087 RYLAH, Deja Vu and Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Децембар 16, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 16, 2014 Зато су овакве теме више него потребне. Наравно. :good2: Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Децембар 16, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 16, 2014 Војска и полиција нису проблем. Посао државе је да спречава насиље па се подразумева да финансирамо војску и полицију, то је фиксни трошак. Али уз војску и полицију иде и њихова администрација, па онда судови који ће да кажњавају криминалце, па затвори у којима ћеш да их држиш. Свуда мораш да запослиш и људе и администрацију. Онда, док су у затвору, они морају нешто да једу, да се облаче, да се обувају, да се зграде одржавају, да се купује постељина и слично, што је све додатни трошак (јер не можеш све злочинце да пушташ да радом одужују дуг друштву, већа је опасност него потенцијална корист). Треба онда и неко да их лечи, па направиш и лекарску службу. Треба неко све то да организује на централном нивоу, јер мора да буде искоординисано, и добијеш државну администрацију. А да би се осудили криминалци, мораш да имаш законе, па зато мораш да имаш и некога ко их предлаже и некога ко их усваја. Добијеш Скупштину, са посланицима и својом администрацијом, и Владу на крају. Ово је упрошћено крајње, негде на форуму сам писао много дуже кад сам имао времена, али ме мрзи сад да тражим. Свака је држава почела од војске, онда уводила полицију, па се полако ширило из потребе. Наравно, онда дође један Мика запосли шурњају, па Жика запосли кума, па се измисле два возача потпуно непотребно да би Мика и Жика службеним колима ишли у село... Али то је дрвеће које замагљује шуму, а шума је чињеница да је администрација и све остало настала из потребе. Да ли државе данас имају превелике надлежности? Апсолутно. Да ли би људи овакав напредак имали без држава? Ни у лудилу. Да ли државама треба реформа? Наравно. Да ли је могуће државу свести на војску и полицију? Ако хоћеш глобални распад друштва, то је експеримент који би требало пробати. Deja Vu and Плутон је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Децембар 16, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 16, 2014 http://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2014&mm=12&dd=16&nav_id=937087 И баш случајно 666 милиона!!! Pleased to meet you... Juanito and Плутон је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Децембар 16, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 16, 2014 http://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2014&mm=12&dd=16&nav_id=937087 А пази ово: http://www.washingtonpost.com/sf/national/2014/12/15/nasas-349-million-monument-to-its-drift/ RYLAH, Плутон and Juanito је реаговао/ла на ово 3 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Децембар 16, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 16, 2014 Да ли је могуће државу свести на војску и полицију? Ако хоћеш глобални распад друштва, то је експеримент који би требало пробати. Ако ти тако кажеш ко сам ја да ти не верујем... RYLAH је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Децембар 16, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 16, 2014 Ако ти тако кажеш ко сам ја да ти не верујем... Коначно си схватио Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука