Grizzly Adams Написано Децембар 15, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 15, 2014 А ево шта су ”приватници” направили: То је незгода за коју не верујем да има везе са тим да ли је фирма била државна или приватна. Подједнака је вероватноћа да би се догодила и да је била државна фирма. Шит хапенс. Бар нису направили намерно као наши безгрешни владари... Млађони and Kaludjerovic Sreten је реаговао/ла на ово 2 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
florenntina Написано Децембар 16, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 16, 2014 ...Не може све што постоји у пракси да се редукује на идеју својине, природног права и сличног. Свемир је компликован, људско друштво је компликовано. Slazem se da ne moze sve da se svede na "ideju svojine" ali s druge strane nemoguce je resiti bilo koji problem javnih dobara bez "ideje svojine". To ne podrazumeva nuzno da neko javno dobro mora biti u drzavnom ili privatnom vlasnistvu vec da mora postojati neki odredjeni sistem pravila-institucije upravljanja tim dobrom tj. mora se znati pre svega koje su granice javnog dobra, kakvo je dobro-iscrpljivo/obnovljivo, ko su korisnici dobra i u kojoj meri, kakve su sankcije za tzv. svercere itd itd a to ne moze kao sto rekoh bez "ideje svojine". Naravno, polazimo od pretpostavke da nas zanima efikasno iliti domacinsko upravljanje javnim dobrima... Млађони and Deja Vu је реаговао/ла на ово 2 https://freestateproject.org/about/101-reasons-move-new-hampshire Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Децембар 16, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 16, 2014 Slazem se da ne moze sve da se svede na "ideju svojine" ali s druge strane nemoguce je resiti bilo koji problem javnih dobara bez "ideje svojine". To ne podrazumeva nuzno da neko javno dobro mora biti u drzavnom ili privatnom vlasnistvu vec da mora postojati neki odredjeni sistem pravila-institucije upravljanja tim dobrom tj. mora se znati pre svega koje su granice javnog dobra, kakvo je dobro-iscrpljivo/obnovljivo, ko su korisnici dobra i u kojoj meri, kakve su sankcije za tzv. svercere itd itd a to ne moze kao sto rekoh bez "ideje svojine". Naravno, polazimo od pretpostavke da nas zanima efikasno iliti domacinsko upravljanje javnim dobrima... Evo ekonomiste! Ukljuci se posto ja nisam dovoljno obrazovan pa ne smem da pisem tekstove o ekonomiji :P Ti ims overeno na fakultetu, ti ims pravo Mada i ja bih voleo tebe da cujem jer volim da te citam oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Децембар 16, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 16, 2014 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
florenntina Написано Децембар 16, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 16, 2014 Evo ekonomiste! Ukljuci se posto ja nisam dovoljno obrazovan pa ne smem da pisem tekstove o ekonomiji :P Ti ims overeno na fakultetu, ti ims pravo Mada i ja bih voleo tebe da cujem jer volim da te citam Hvala, ja sam trenutno na drugom kraju sveta pa nemam bas puno vremena ali cu se svakako javljati kad budem stigla posto sam se i ukljucila da bih podrzala tvoj trud i inicijativu da se malo ekonomski obrazujemo kroz razmenu stecenih znanja i iskustava... Drago mi je da hrabro nastavljas dalje i ne obeshrabrujes se malicioznim komentarima nekih forumasa. Ovo je slobodarski forum (bar bi trebao biti u skladu sa duhom Pravoslavlja) pa ko god smatra da moze bolje i lepse, neka se ukljuci i kaze sta ima ili otvori sam temu pa iznese svoje znanje i ekspertizu. Zato, samo napred Grizzly Adams and Млађони је реаговао/ла на ово 2 https://freestateproject.org/about/101-reasons-move-new-hampshire Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Децембар 16, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 16, 2014 Hvala, ja sam trenutno na drugom kraju sveta pa nemam bas puno vremena ali cu se svakako javljati kad budem stigla posto sam se i ukljucila da bih podrzala tvoj trud i inicijativu da se malo ekonomski obrazujemo kroz razmenu stecenih znanja i iskustava... Drago mi je da hrabro nastavljas dalje i ne obeshrabrujes se malicioznim komentarima nekih forumasa. Ovo je slobodarski forum (bar bi trebao biti u skladu sa duhom Pravoslavlja) pa ko god smatra da moze bolje i lepse, neka se ukljuci i kaze sta ima ili otvori sam temu pa iznese svoje znanje i ekspertizu. Zato, samo napred kad god imas vremena, ukljuci se... mozda na meni mogu da koriste sofisticki ad hominem kako ja "nisam ekonomista" i "nemam iskustva u ekonomiji" i da iznose ekonomski nerelevantne stvari kao naprimer "Vazduh je resurs koji nije oskudan" pritom to uraditi "ladne glave" cisto da bi se napravio pametan.. bez obzira sto vazduh nikako nije ekonomski relevantan resurs... kao sto nije ni gravitacija.. ali tebi to ne mogu da rade... Bio bih vrlo zahvalan.. elem gledam sta sledece da ubacim.. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Децембар 16, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 16, 2014 Потпуно исто се дешава у САД, ако ти је тако лакше: Znas sta je najjace. Da se ljudi nisu naviklio da se oslanjaju na drzavu i da drzava nije dobiloa pravo da otima novac glasovima vecine, ti ljudi koji su doziveli tu poplavu bi se samo (bez drzave) organizovali da se zastite od toga i imali bi novca jer im drzava ne bi mogla uzimati toliki porez za posao koji ne radi.... a kad ga radi radi ga skupo i neefikasno.. eto naprimer..... drzava treba da dovede infvestitore i otvori radna mesta .. da nije skupo za oci prosiriti biznis ja bih odmah jedno 10 radnih mesta otvorio... Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 1 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Децембар 16, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 16, 2014 Треба "економско размишљање" илустровати на једноставан начин. Најчешћа грешка је да се последице неке акције посматрају изоловано, а занемарује целина. На пример, ми желимо да "поправимо квалитет форума" и онда забранимо писање "неквалитетних" тема. Претпоставка је да ће остати само "квалитетне" теме и тиме добијемо супер форум. Звучи као одлична идеја, на први поглед. Међутим, та иста акција имала би за последицу одлазак многих чланова, чиме би форум изгубио на значају или чак потпуно пропао. Политичари по правилу наглашавају само оно што сматрају за "позитивне" последице својих предлога, док је задатак економисте (а и свих грађана) да посматра све последице. Зато је то веома битно за све нас. А није уопште толико тешко, нити су потребне неке велике школе. У питању је елементарна логика, само се треба отарасити неких предрасуда и заблуда. Млађони је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Децембар 16, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 16, 2014 Политичари по правилу наглашавају само оно што сматрају за "позитивне" последице својих предлога, док је задатак економисте (а и свих грађана) да посматра све последице. Зато је то веома битно за све нас. А није уопште толико тешко, нити су потребне неке велике школе. У питању је елементарна логика, само се треба отарасити неких предрасуда и заблуда. +1...to sam primetio vecina mojih sagovornika totalno ignorise posledice... oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Децембар 16, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 16, 2014 Знате како, то приватно стварање јавних добара можда може да важи у једном градићу, па се сви знају и дају паре некој фирми да им асфалтира пут или удари насип. Али замислите ситуацију у држави од неколико милиона становника која хоће аутопут рецимо? Или замислите Кину. Тај аутопут ће сви користити јер је јавно добро неривалско и неискључиво. Али неће га сви платити, јер ће се појавити ти шверцери што неће дати паре. Када имате државу тих шверцера нема. Зато приватници не могу обезбедити јавна добра осим ако их држава не финансира за то. Без ње, сваком приватнику се не исплати да прави јавно добро. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Децембар 16, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 16, 2014 Знате како, то приватно стварање јавних добара можда може да важи у једном градићу, па се сви знају и дају паре некој фирми да им асфалтира пут или удари насип. Али замислите ситуацију у држави од неколико милиона становника која хоће аутопут рецимо? Или замислите Кину. Тај аутопут ће сви користити јер је јавно добро неривалско и неискључиво. Али неће га сви платити, јер ће се појавити ти шверцери што неће дати паре. Када имате државу тих шверцера нема. Зато приватници не могу обезбедити јавна добра осим ако их држава не финансира за то. Без ње, сваком приватнику се не исплати да прави јавно добро. Па не можеш да знаш. Све зависи колико се људима нешто исплати. На пример, нека велика компанија која дистрибуира робу широм велике државе имала би огроман интерес да обезбеди неку врсту транспорта (нпр. Walmart у САД). Можда би одабрала управо да направи аутопут. А када већ имају аутопут, онда би им се исплатило да га отворе и за остала возила и наплате путарину. А можда аутопут и није најприоритетнији у неким ситуацијама. Видео сам, на пример, у јужној Италији деонице аутопута које су потпуно празне. Возиш пар стотина километара и видиш два аута. То су једноставно бачене паре које су могле боље да се употребе. Млађони је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Децембар 16, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 16, 2014 ај аутопут ће сви користити јер је јавно добро неривалско и неискључиво. Али неће га сви платити, јер ће се појавити ти шверцери што неће дати паре. Када имате државу тих шверцера нема. Pa sta ako ce se neko svercovati? Kad imas drzavu nemas svercera nego imas to da ja i ti damo pare za auto put, i onda taj autoput ne bude zavrshen, deo para bude pokraden jer "ustede" na materijalu, svemu se tome izgubi trag.. Sta je bolje od toga.. da imas nekog svercera koji ne da novac za auto put.... ili da imas lopova koji nas sve kolektivno pljacka - da se neko slucajno ne bi prosfercovao. Inace znash ko ce prvi da da pare za autoput? Pa onaj ko ga koristi.... Isto kao sto svaki covek ulaze novce u ono sto koristi, tako ce i oni koji grade autoput ulagti novac jer ga koriste.. Ili zamisli imas blatnjavu ulicu.. da li bi se sa komsijama organizovao da je asfaltiras? Imas primere pravljenja javnih dobara... mozemo reci da je parking javno dobro.. Koliko supermarketa je napravilo privatne besplatne parkinge??? Zasto? Pa normalno jer im je u interesu da njihove musterije mogu da se parkiraju. DA li tu moze da se parkira ko hoce? Moze... sto ne bi mogao... jel se parkira neko ko nije mujsterija? Parkira se sigurno.. Ali supermarketu se isplati da ima svoj parking.. Slican princip vazi za puteve... oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Децембар 16, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 16, 2014 Ili zamisli imas blatnjavu ulicu.. da li bi se sa komsijama organizovao da je asfaltiras? Тако су неки из моје улице, укључујући моју породицу, организовали асфалтирање, па се умало не побише око тога јер неки нису хтели да дају паре. На крају смо ми дали највише јер је нама баш требао, а неки су као волели да се возикају по блату. Данас се возикају по асфалту, а динара нису дала. Толико о међуљудској сарадњи и компромису. Не пали то свуда. Негде баш мора мотка. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Децембар 16, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 16, 2014 @@Grizzly Adams, аутопут сам узео овако. Но, јавно добро су војска и полиција. Шта мислиш, јел боље да свако од нас има гориле или да нас та нека полиција чува? Наравно, ако си богат имаћеш гориле, а шта ако си просечан и сиромашан? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Децембар 16, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 16, 2014 @@Grizzly Adams, аутопут сам узео овако. Но, јавно добро су војска и полиција. Шта мислиш, јел боље да свако од нас има гориле или да нас та нека полиција чува? Наравно, ако си богат имаћеш гориле, а шта ако си просечан и сиромашан? Војска и полиција нису проблем. Посао државе је да спречава насиље па се подразумева да финансирамо војску и полицију, то је фиксни трошак. Нисмо ми неки "идеолошки непријатељи" државног уређења, него указујемо да се савремене државе баве стварима које им нису посао и наносе велику штету благостању својих грађана јер људи не познају основне економске законитости па их је лако преварити. Што политичари обилато користе. Зато су овакве теме више него потребне. florenntina је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука