Млађони Написано Децембар 15, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 15, 2014 @@Grizzly Adams, Наш народ ти је алергичан на економију као науку јер још увек верује у разне небулозе попут оне марксистичке да благостање настаје само од себе и да га само треба "праведно расподелити". Једноставно не жели да чује истину јер му руши илузије. Зато код нас имају успеха само људи који обећавају крајње невероватне ствари попут ових који су сада на власти и оних пре њих и пре оних пре њих итд. За Србе ти се "економија" своди на то да ће доћи неко и "чврстом руком" решити ствари, "увести ред". Стаљин, Тито, Милошевић, Путин... Основни српски економски закон је насиље, а главна економска мера пендрек. Боже сачувај да су људи сами одговорни за своје благостање, сами дужни да створе бољи живот и сносе последице својих акција. То је незамисливо. И зато се живи тако како се живи. Нажалост. Pa brate, ja cu ovde da pisem sta znam, pisacu i tamo gde ima vise misljenja zlatnistandard vs fiat, monopoli sa regulacija i bez itd.. sve to kako pise.. mene je iskreno iznenadilo da ovde Rylan koristi neke price tipa "nije adam smith osnivac ekonomije kao moderne nauke" pa ono, nije ni Newton osnivac fizike kao moderne nauke.. vec tales iz mileta iz stare grcke.... i tako te glupost.. Ili sto mi je izneo ekonomske nerelevatne nazovi "resurse" kao sto je vazduh.... a vazduh je za ekonomiju resurs isto koliko i mesec.....ili energija gravitacije.... mislim da mi neko skolovan takve price prosipa i jos mi prica kako "nije doso da se prepire sa mnom nego da mi pokaze da ne postoje neoskudni resursi kao sto su tamna materija, tamna energija, prostor, vakuum, vazduh, sunceva svetlost... " i slicne nebuloze.. razaocaravaju me takve stvari Ja sam ovde dosao da pisem sta znam, a znam solidno.. vise od prosecnog gradjanina sigurno, pisem iz najproverenijih mogucih izvora....podrzavam svaku zdravu diskusiju koja ne ide sa "jel si ti ekonomista!? e ako nisi ne smes da pises o ekonomiji samo da diskutuejs!" itd... dakle.. narod ako zanima zanima.. radim i na blogu, ovo mi dodje kao "uvod" za blog... video sam da ljudi ne razumeju uopste neke osnovne stvari...... sve diskusije se svode na sofizam, logicke greske, licne npade.. lazne autoritete... p.s. Ima nade za evropu.. skontali Madjari da socijalizam ne funkcionise ukidaju progresivne poreze uvode flat rate 16 % i prepolovice birokratiju... Ne znam jel si bio tu kad sam "diskutovao" sa Baronom i Agnostikom, i oni mi navodili madjarsku koja ima veliki birokratiju i eto SUPER ZIVE.. nema birokratija veze... https://www.pouke.org/forum/topic/37254-madjarska-menja-model-ekonomije/#entry1217127 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Децембар 15, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 15, 2014 Људи реагују емотивно а не рационално. И још то сматрају за врлину... ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Agnostik Написано Децембар 15, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 15, 2014 Ja sam poznat po tome da vecinu "ekonomske nauke" koja danas vlada smatram pseudonaukom i ostajem pri tome. Za siromasne zemlje preferiram vrstu drzavnog kapitalizma, kasnije se to moze pretvoriti u otvoreno trziste. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Децембар 15, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 15, 2014 Ja sam poznat po tome da vecinu "ekonomske nauke" koja danas vlada smatram pseudonaukom i ostajem pri tome. Zasto? oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Децембар 15, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 15, 2014 Млађо, тако никога нећеш убедити. Већину људи не занима економија са техничке стране, него их занима конкретно шта они могу да ураде са својим животом да би им било боље. Ово твоје писање је, независно од тачности сваке појединачне тврдње, као да некога хоћеш да убедиш да купи ауто тако што му објашњаваш физику, инжењеринг и слично. Немају људи времена то да читају. Кратке, практичне и ефективне поруке су једино што може да упали. И пример. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Децембар 15, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 15, 2014 Млађо, тако никога нећеш убедити. Већину људи не занима економија са техничке стране, него их занима конкретно шта они могу да ураде са својим животом да би им било боље. Ово твоје писање је, независно од тачности сваке појединачне тврдње, као да некога хоћеш да убедиш да купи ауто тако што му објашњаваш физику, инжењеринг и слично. Немају људи времена то да читају. Кратке, практичне и ефективне поруке су једино што може да упали. И пример. Nikog nista ne mozes ubediti.. sve sto mozes, pruziti informaciju.... tako ja gledam... pisacu povremeno i to je to. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Agnostik Написано Децембар 15, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 15, 2014 Zasto? Zato sto su zemlje koje znam postale bogate bas radeci suprotno nego sto slobodno trziste zalaze. To vazi inace i za SAD carine prema Britaniji su jedan od razloga bili za gradjanski rat 1861-1865. Inace sam ti to vec reko hiljadu puta. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Децембар 15, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 15, 2014 Zato sto su zemlje koje znam postale bogate bas radeci suprotno nego sto slobodno trziste zalaze. Нису "земље" постале богате, него су појединци унапређивали производњу, дистрибуцију итд. па постали богати. Млађони је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Децембар 15, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 15, 2014 Zato sto su zemlje koje znam postale bogate bas radeci suprotno nego sto slobodno trziste zalaze. To vazi inace i za SAD carine prema Britaniji su jedan od razloga bili za gradjanski rat 1861-1865. Mislim, ti ne priznajes ekonomiju kao nauku, i onda naucno "ekonomski" analiziras kako su zemlje postale bogate... to je malo licemerno... Ako ekonomija nije nauka, kako si ti dosao do tog zakljucka ako ekonomija nije nauka!? Drugim recima, tebi je ekonomija pseudo nauka, jer ekonomski podaci pokazuju nesto sa cim se ti ne slazes... To mi je slichno kao kada pricaju o "darwinistickoj nauci" i "darwinistickoj biologiji" oni kreacionisti.. pa njima "darwinisticka evolucija nije nauka" jer "ima rupa.." oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
зеленизуб Написано Децембар 15, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 15, 2014 Ovde ce da diskutujemo o osnovnim ekonomskim temama, terminima, pojmovima, zakonima.. Малђони, одаћу ти сад тајну здраве економије и сва је сажета у мудрос' једне реченице, скоро па хаику стих, а гласи: "Кеш, роба и пичи". Сад, не могу савим поуздано да тврдим како је реч древној кинеској, ил' опет, о народној изворној, али мислим да је као изрека довољно језгровита. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Децембар 15, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 15, 2014 Nikog nista ne mozes ubediti.. sve sto mozes, pruziti informaciju.... tako ja gledam... pisacu povremeno i to je to. Тако је, само што неке информације имају веће шансе да допру до очију, ушију и мозга него неке друге. То ти кажем из искуства у образовању младих људи. Данас се брзо живи и дугачки фактографски текстови и видео клипови имају малу шансу да буду конзумирани. Једини изузетак су стручни материјали намењени људима из исте струке. Grizzly Adams and Млађони је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Децембар 15, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 15, 2014 Нису "земље" постале богате, него су појединци унапређивали производњу, дистрибуцију итд. па постали богати. I to je tacno.... ali ekonomija ne prica kako zemlja da postane bogata.. ona se bavi posledicama odredjenih mera..... proucava ih, koje su posledice itd.. To da neko moze da postane "bogat" van slobodnog trzista.. to uopste nije u sukobu sa zakonima ekonomije.... oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Децембар 15, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 15, 2014 Тако је, само што неке информације имају веће шансе да допру до очију, ушију и мозга него неке друге. То ти кажем из искуства у образовању младих људи. Данас се брзо живи и дугачки фактографски текстови и видео клипови имају малу шансу да буду конзумирани. Једини изузетак су стручни материјали намењени људима из исте струке. hvala na savetu, ali ja ne mogu mirno da spavam, znajuci da mogu nesto da uradim a da nista ne radim.... kao sto rekoh, ova tema mi je "uvod" moj licni.. za blog.. pred publikom koju poznajem... krenucu da pisem blog na te teme... ima mvec par tekstova registrovao sam domen u beti je... oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Agnostik Написано Децембар 15, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 15, 2014 Mislim, ti ne priznajes ekonomiju kao nauku, i onda naucno "ekonomski" analiziras kako su zemlje postale bogate... to je malo licemerno... Ako ekonomija nije nauka, kako si ti dosao do tog zakljucka ako ekonomija nije nauka!? Drugim recima, tebi je ekonomija pseudo nauka, jer ekonomski podaci pokazuju nesto sa cim se ti ne slazes... To mi je slichno kao kada pricaju o "darwinistickoj nauci" i "darwinistickoj biologiji" oni kreacionisti.. pa njima "darwinisticka evolucija nije nauka" jer "ima rupa.." Ajd ne priznajem naucni mejnstrim, koji jeste trenutno na universitetama neoliberalan. Inace ne idem iz neke naucne ekonomske teorije nego kao uceni istoricar gledam pre siromasne zemlje i vidim kako su postali bogati. Inace carine koje su Amerikanci imali prema Velikoj Britaniji nisam ja izmislio nego se mogu stalno naci. Ja kao istoricar imam primere Japana, Juzne Koreje, Tajvana, SAD u 19. veku, Nemacke u 19. veku i jos dosta slicnih zemalja ako nadjem vremena naci cu ti i literaturu za to. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Поповић Написано Децембар 15, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 15, 2014 Ali opet malo mi se cini da zauzimate stav kao da svi mi cekamo da nam nesto padne sa neba i da "uredjena" drzava obavi svoje. Sigurno je da postoji veliki broj takvih, ali Srbija je podneblje gde mnogi imaju problema da bilo sta zapocnu. Mnogi nisu imali srece da odu u inostranstvo, zavrse neki fax za programiranje i pocnu da razbijaju pare u svojoj zemlji (ovo je ocigledno danas grana koja donosi pare) Mnogi nisu imali srece da bilo sta upisu jer ih je nemastina u tome sprecila. Mnogi nisu mogli da ostave svoje i da se unaprede iz krajnje humanih razloga, a buduci nestrucni, nisu mogli da budu sposobni i stvore ,,nesto". U Srbiji, kao i bilo gde drugde, da bi pojedinac uspeo i obogatio se neophodni su mnogi faktori, pa cak i da zelis poljoprivredom da se bavis ti nemas onaj pocetni kapital da bi nesto stvorio, dakle, neophodna je pomoc drzave. A jedan diktator moze da pomogne u tome sto ce da rastera hiljadu lesinara koji cerupaju sve sto se da ocerupati u jednoj zemlji, naravno za svoju cenu (jasno je da on nije cvecka, ali bolje jedan mocan lopov, nego hiljadu neprosvecenih). I kako onda da govorimo o ekonomiji kada su nam u startu mogucnosti minijaturne? Млађони је реаговао/ла на ово 1 Приносим себе на жртву Теби; предајем се Теби. Немам жеља, осим жеље да испуним вољу Твоју. Научи ме молити се. Сам у мени моли се. Амин. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука