Jump to content

Gimnazijalci: Učimo besmislice

Препоручена порука

Mikica? :)

Btw skola je fabrika za obradu ljudskih resursa i masovnu proizvodnju korisnih robova. Nema veze sa onim sto obrazovanje znaci u izvornom smislu.

sta je to "obrazovnje u izvornom smislu" ?

I dokle ces vise da zloupotrebljvaas termin "robovi" :D

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

sta je to "obrazovnje u izvornom smislu" ?

I dokle ces vise da zloupotrebljvaas termin "robovi" :D

Tesko mi da opisem al mislim na celovito formiranje licnosti. I to bez prinude. Starogrcki termin znaci dokolica, rekreacija.

Idealno bi bilo da imas ucitelja i da je metod ucenja spontan, fleksibilan, kroz druzenje i razgovor. Metod je kljuc. Dijalektika, poradjanje istine. Knjige i enciklopedije da sluze kao pomocno sredstvo a ne kao osnovno - citaj, bubaj, ispljuni idi dalje. Npr taj metod primenjujemo ovde na forumu ali u veoma osiromasenom vidu. Izlaganje ideja i stavova, njihov sukob, upoznavanje sa novim, onda upucivanje na neko predavanje, knjigu -istrazivanje, pa onda sve nanovo.

A posle skole vidis da nista i nisi naucio. Jedino sto imas jeste neki stepen da te sistem prepozna i da nadjes uhlebljenje negde. Dakle skolovanje je inicijacija a ne obrazovanje. I zaista kao Neo shvatis da si rob xDDD

Подели на овим сајтовима

A posle skole vidis da nista i nisi naucio. Jedino sto imas jeste neki stepen da te sistem prepozna i da nadjes uhlebljenje negde. Dakle skolovanje je inicijacija a ne obrazovanje. I zaista kao Neo shvatis da si rob xDDD

ne triuj se neo, vidis da npolju kisa pada :D

obrzovnje nam je lose li nije da nisi "nista" nucio... evo pises ovde... za pocetak.. to si naucio..

Подели на овим сајтовима

obrzovnje nam je lose li nije da nisi "nista" nucio... evo pises ovde... za pocetak.. to si naucio..

А јеси ли ти научио где има да се купи тастатура на којој ради слово ”а”? Заболе ме глава, да не кажем глв!  :bleh:

Подели на овим сајтовима

А јеси ли ти научио где има да се купи тастатура на којој ради слово ”а”? Заболе ме глава, да не кажем глв!  :bleh:

daj mi 30-40 evra za novu laptop tastaturu .. :P

elem.. mogu da sredim i ovu rekao mi neki lik da operem destilovnom vodom.. i ostavim da se osusi i ima da radi kao zmaj..

Подели на овим сајтовима

Nekad mi se čini da je u pitanju zavera - proizvodnja nemislećih ljudi kojima je lako manipulisati. 

Nije nikakva zavera, vec u obrzovnju nikom jednostavno nije cilj d prozivede mislece ljude. To poenta drzavnih skola nije... poenta drzavnih skol je da proizvedu mediokritet... kao i sve u demokratiji bude mediokritet..

Zato trebas biti libertarijanka :P

Подели на овим сајтовима

Da, on. Meni nije predavao, mada sam imao prilike da se iz prve ruke uverim u njegovu nesposobnost, pogotovo što je cela mreža u školi bila pod mojom kontrolom i što je svaki put kad mu isključim internet, morao da dolazi čovek iz servisa.

Sada predaje mojoj sestri i ja treba da joj objašnjavam kako se programira u objektom Pascalu (Delphiju), jer on nije obavio svoj deo posla pre kontrolnog.

Postoji i lošija stvar nego kada neko uči đake, a to je kada ih uči pogrešno.

Подели на овим сајтовима

Тешко је и сагледати све проблеме у образовању.

Тзв. учење бесмислица је само део суштинског проблема и везано је за недостатак надзора и едукације предавача што му омогућава да уместо конкретног знања тражи нпр. информацију о годишњој производњи пиринча у Кини. Иначе, сама конструкција учење бесмислица је бесмислена и ови гимназијалци нису у праву, али тренутно је много мањи део одговорности на њима.

Чуди ме да нико није споменуо недостатак филозофије. Филозофија се данас јако оскудно изучава тек у каснијим годинама средње школе и то само у смислу репродукције њене историје - Аристотел је живео тад и тад, Кант је написао то и то... Чак се и логика своди на исто.

Увођење проблемске филозофије у школе био би суштински корак ка решавању многих проблема које образовање има. То би свело на минимум запажања попут оног да не треба учити старе језике (неко рече како му латински није потребан) и остале елементе трговачког односа према образовању.

Према схватањима неких, Тесла уопште није требало да чита Фауста или да преводи Змаја јер му то није донело практичну корист при стварању изума, да не спомињем да тиме ништа није зарадио.

Наравно да су детаљне информације о областима које нису предмет интересовања ученика непотребне, али решење није у прекомерном сужавању и специјализацији.

Подели на овим сајтовима

Чуди ме да нико није споменуо недостатак филозофије. Филозофија се данас јако оскудно изучава тек у каснијим годинама средње школе и то само у смислу репродукције њене историје - Аристотел је живео тад и тад, Кант је написао то и то... Чак се и логика своди на исто. Увођење проблемске филозофије у школе био би суштински корак ка решавању многих проблема које образовање има.

Mi smo imali mnogo dobrog profesora iz filozofije i logike. Uopšte nismo koristili knjigu niti nas je terao da učimo te istorijske podatke (možda minimalno, i to samo nekad). Sve ostalo se zasnivalo na obradi suštine teme, njenom problematizovanju, rešavanju problema. Gotovo svaki čas kod njega je bio debata ili izlaganje nekih naših radova. Uopšte se nisam osećao kao da sam na času, plus je uvek bio prijateljski nastrojen, k'o da pričam sa ortakom.

То би свело на минимум запажања попут оног да не треба учити старе језике (неко рече како му латински није потребан) и остале елементе трговачког односа према образовању.

Nije to trgovački odnos, nego veoma realno zapažanje da većini ljudi nikada u životu neće zatrebati latinska gramatika. Dakle, uopšte nema veze sa praktičnom koristi, već sa bilo kakvom koristi. OK je da se uči na pojedinim fakultetima, ali nema razloga da se time opterećuju deca u srednjoj školi. Barem je to moje mišljenje. Doduše, na kraju sam mnogo više zgotivio latinski kad sam došao na fakultet (lakše mi da pamtim na latinskom nego na srpskom), al' i dalje ne bih voleo da učim konjugacije i slično.

Наравно да су детаљне информације о областима које нису предмет интересовања ученика непотребне, али решење није у прекомерном сужавању и специјализацији.

Tačno, ali sadašnje stanje je takvo da se deca uče svemu i svačemu (jer, jelte, to je opšte obrazovanje), a na kraju ispada da deca, između ostalog i zbog tog razbacivanja na sve strane, ništa nemaju poma.

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Подели на овим сајтовима

@ Написао сам одговор претходну ноћ, ал' тек сад видим да није постављен, изгледа нека грешка са форумским софтвером.

Mi smo imali mnogo dobrog profesora iz filozofije i logike. Uopšte nismo koristili knjigu niti nas je terao da učimo te istorijske podatke (možda minimalno, i to samo nekad). Sve ostalo se zasnivalo na obradi suštine teme, njenom problematizovanju, rešavanju problema. Gotovo svaki čas kod njega je bio debata ili izlaganje nekih naših radova. Uopšte se nisam osećao kao da sam na času, plus je uvek bio prijateljski nastrojen, k'o da pričam sa ortakom.

Први пут чујем да се у некој школи настава филозофије тако одржава. Свака част професору! :)

Nije to trgovački odnos, nego veoma realno zapažanje da većini ljudi nikada u životu neće zatrebati latinska gramatika. Dakle, uopšte nema veze sa praktičnom koristi, već sa bilo kakvom koristi. OK je da se uči na pojedinim fakultetima, ali nema razloga da se time opterećuju deca u srednjoj školi. Barem je to moje mišljenje. Doduše, na kraju sam mnogo više zgotivio latinski kad sam došao na fakultet (lakše mi da pamtim na latinskom nego na srpskom), al' i dalje ne bih voleo da učim konjugacije i slično.

Слажем се, не у свим, ал' изузев стручних школа попут нпр. медицинске, латински мора бити неизоставан у гимназијама. С друге стране, не мора нужно латински, али упознавање са основама неког од класичних језика има немерљиву корист у развоју интелекта и служиће као врло битан путоказ ученику приликом одлучивања о даљем школовању. Интелектуална корист је и те како практична.

Tačno, ali sadašnje stanje je takvo da se deca uče svemu i svačemu (jer, jelte, to je opšte obrazovanje), a na kraju ispada da deca, između ostalog i zbog tog razbacivanja na sve strane, ništa nemaju poma.

Да, ту се слажемо. Горе сам рекао да решење није у прекомерном сужавању зато што очекујем да се реформа образовања код нас, ако је уопште буде било, врши као и друге реформе - само на папиру или из једне крајности у другу.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...