Зоран Николин Написано Децембар 1, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2014 On 30. 11. 2014. at 21:19, R2D2 рече Како поступити? Шта радити? Ову су честе ситуације, многи људи који су почели да слев, не разумеју шта је то пост, мисле да то није битно. Такође, постоје крајеви где се "традиционално" мрси за време поста, тако да се слава у посту спрема мрсно. Како реаговати да се не увреди домаћин (боље рећи да не упадне у непријатну ситуацију)? Треба проценити ситуацију. Мислим да је боље замазати тањир неком салатом, а ако неко почне да поставља питања дискретно рећи да је пост у току. Безброј пута сам се нашао у сличним ситуацијама и увек их превазилазио на наведени начин. То понекад буде прилика да посведочимо свој хришћански начин живота међу људима који су из тотално неке друге приче, ко зна можда неког нешто од свега тога и дотакне... Мислим да је погрешно да пред људима који знају да држиш пост мрсиш јер они то неће протумачити као твоје избегавање да их повредиш него ће схватити то као поруку да је ето то све релативно и да ``црквењаци`` крше пост кад год им се укаже прилика. Gordana ., Рилски, Баба and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Децембар 1, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2014 On 30. 11. 2014. at 23:57, RYLAH рече Мислим да треба само полако, није народ крив, и не може ништа на силу. U prevodu - 100 evra i jagnje p.s. prilicno sam siguran da nije bitno pravilo koliko licnost svestenika i pristup a pristup je moguce napraviti i bez 100 evra (sa 50 recimo) verum est in beer and Плутон је реаговао/ла на ово 2 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
verum est in beer Написано Децембар 1, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2014 On 30. 11. 2014. at 23:57, RYLAH рече У једном крају, забаченом, село, двадесетак кућа, мало село. Црква у селу. Један од сељана задужен за кључ. Бивши свештеник, да би дошао да им очита молитве за славу у то село, тражио им по сто евра и једно јагње сваке године. Није им се мешао у било шта остало, они су сами набављали свеће, сређивали цркву и све остало. Оде тај свештеник у пензију, дође млад поп, пун елана, каже то од сад тако не може, не треба ми сто евра, ал кључ од цркве код мене, свеће само из епархијског магацина и слично. Цело се село посвађало са њим, црква је постала руина јер нико то више не гледа као своју цркву, колаче освећују ко зна где, ако их и освећују негде, људи су скроз одбијени од цркве због нетактичног приступа, једног свештеника који је заиста хтео да ствари псотави на своје место. И то људи који су издвајали паре за ту цркву, гледали је као своју. Па то се само види каква им је вера, тј направили су неку своју веру. Ако су они годинама то радили и ако нису укапирали и пришли вери, при том не поштујући свог свештеника (а прошлог поштовали само из разлога јер им је допуштао да раде шта они хоће) онда стварно не знам шта да кажем. Пустити да свако ради како хоће, да се не слуша Црква, само ради неког снисхођења ми је тотално безвезе. Зато и боље да је пуста, али да се ради на том народу и да науче нешто и да науче правилно, па ће онда сваки приступ Цркви бити онај какав треба да буде. Негде мора да се пресече, али је зато и на Цркви да нон стоп врши едукацију. Фидер, Зоран Николин and Данче* је реаговао/ла на ово 3 orthodoxlighthouse Душо моја, душо моја, устани, што спаваш; крај се приближава и ти ћеш се узнемирити; прени се, дакле, да те поштеди Христос Бог који је свуда и све испуњава. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Децембар 1, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2014 Što se mene tiče, post je stvar konteksta i tu nema šta da se priča. Treba samo proceniti kontekst Gordana . је реаговао/ла на ово 1 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Децембар 1, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2014 On 30. 11. 2014. at 23:54, МилошБГ рече Jel imate utisak gde se Zajron pojavi ta tema zamre? Ja takodjer imam taj isti utisak, vjerovao ili ne, ali zbog vas, vi ste ti koji prestanete pisat a ne ja. Na temi o vladičanskom štapu ili žezlu ste me napali za spam kad sam ja pisao o češkom svetitelju svetom Prokopu, koji je u svijetu, barem tom slovenskom najpoznatiji upravo po tome kakva je čudesa i mirakle provodio tim štapom. Sad opet kad pišem o tom kako su izgledali postovi čeških hrišćanskih disidenata za komunista vi opet pišete ne znam šta, valjda vam je to dosadno. Ako vam je dosadno kako su trpjeli hrišćanski disidenti za komunista onda OK. Ja sam mislio da ćete mi u odgovor napisati kako su trpjeli i postili se po zatvorima ti vaši disidenti za komunista a ono sad ovakav odgovor. No šta sad. https://www.pouke.org/forum/topic/36997-vladi%C4%8Danski-%C5%A1tap/ Gordana . and Милан Ракић је реаговао/ла на ово 2 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Децембар 1, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2014 On 1. 12. 2014. at 0:06, verum est in beer рече Па то се само види каква им је вера, тј направили су неку своју веру. Ако су они годинама то радили и ако нису укапирали и пришли вери, при том не поштујући свог свештеника (а прошлог поштовали само из разлога јер им је допуштао да раде шта они хоће) онда стварно не знам шта да кажем. Пустити да свако ради како хоће, да се не слуша Црква, само ради неког снисхођења ми је тотално безвезе. Зато и боље да је пуста, али да се ради на том народу и да науче нешто и да науче правилно, па ће онда сваки приступ Цркви бити онај какав треба да буде. Негде мора да се пресече, али је зато и на Цркви да нон стоп врши едукацију. Ја сам причао да је свештеник требало да им прво приђе на начин да не треба да му плаћају, али треба да купе свеће, рецимо. То би прихватили, јер им је јефтиније. Онда, рецимо, да их обиђе пар пута и са сваким да мало поприча (није му парохија велика, има кад да стигне, тај о коме причамо). Онда мало кад хоће да преуреди нешто у цркви узме паре од њих да би и они учествовали као и до тад, али рецимо да каже да без благослова ништа не може да се уради, без благослова Владике. И тај Владика би благословио оно што свештеник хоће, ови на Владику не смеју да ударе... Има хиљаду других начина на које све то може постепено да се уради, ништа се не мења преко ноћи. Имаш крајева у којима су људи очували веру, али како им је најближа црква била веома удаљена, они су сами "подизали славу", није било свештеника. Јел треба сад неки млади свештеник пун себе да им дође и да им каже "Ил ви прекидајте то што нема везе са Црквом, ил се ја више никад овде не појављујем!" ? Ја мислим да не. nana, Gordana ., ИгорМ and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Децембар 1, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2014 On 1. 12. 2014. at 0:06, w.a.mozart рече prilicno sam siguran da nije bitno pravilo koliko licnost svestenika i pristup Управо о томе и причам. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Децембар 1, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2014 On 1. 12. 2014. at 0:12, RYLAH рече Управо о томе и причам. misliš da je ovaj nov trebalo da nastavi da uzima evre pa da onda, kad ih pridobije i uvuče im se pod kožu, krene sa laganim promenama? Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Децембар 1, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2014 On 1. 12. 2014. at 0:13, w.a.mozart рече misliš da je ovaj nov trebalo da nastavi da uzima evre pa da onda, kad ih pridobije i uvuče im se pod kožu, krene sa laganim promenama? Објаснио сам горе, пост одмах изнад цитираног. w.a.mozart је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Децембар 1, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2014 Ау бре, један и петнес! Одо ја да спавам, па се чуемо, татататирци! Лаку ноћ! Баба, Gordana . and ИгорМ је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nana Написано Децембар 1, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2014 On 1. 12. 2014. at 0:04, Зоран Николин рече Мислим да је погрешно да пред људима који знају да држиш пост мрсиш јер они то неће протумачити као твоје избегавање да их повредиш него ће схватити то као поруку да је ето то све релативно и да ``црквењаци`` крше пост кад год им се укаже прилика. На жалост ово скоро па обавезно буде тако тумачено и повлачи се као прича и препричавање које из тог душтва свако преноси и у другим приликама истиче (да не кажем као злонамерно оговарање и исмевање) Gordana . је реаговао/ла на ово 1 Ваистину Воскресе !!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
verum est in beer Написано Децембар 1, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2014 On 1. 12. 2014. at 0:12, RYLAH рече Ја сам причао да је свештеник требало да им прво приђе на начин да не треба да му плаћају, али треба да купе свеће, рецимо. То би прихватили, јер им је јефтиније. Онда, рецимо, да их обиђе пар пута и са сваким да мало поприча (није му парохија велика, има кад да стигне, тај о коме причамо). Онда мало кад хоће да преуреди нешто у цркви узме паре од њих да би и они учествовали као и до тад, али рецимо да каже да без благослова ништа не може да се уради, без благослова Владике. И тај Владика би благословио оно што свештеник хоће, ови на Владику не смеју да ударе... Има хиљаду других начина на које све то може постепено да се уради, ништа се не мења преко ноћи. Имаш крајева у којима су људи очували веру, али како им је најближа црква била веома удаљена, они су сами "подизали славу", није било свештеника. Јел треба сад неки млади свештеник пун себе да им дође и да им каже "Ил ви прекидајте то што нема везе са Црквом, ил се ја више никад овде не појављујем!" ? Ја мислим да не. Наравно, нисам ни ја мислио када сам рекао да треба да се пресече, да се то уради на силу, али треба пресећи и зато сам рекао да је едукација важна. RYLAH, nana and Gordana . је реаговао/ла на ово 3 orthodoxlighthouse Душо моја, душо моја, устани, што спаваш; крај се приближава и ти ћеш се узнемирити; прени се, дакле, да те поштеди Христос Бог који је свуда и све испуњава. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Децембар 1, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2014 On 30. 11. 2014. at 23:54, МилошБГ рече Jel imate utisak gde se Zajron pojavi ta tema zamre? Ма јок, него касно је Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Децембар 1, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2014 Ja vam samo hoću reći da postoje situacije u kojima se možete napostit až, až, mnogo i previše i sasvim neplanirano, mimo crkveni kalendar. Najviše zato što u zatvoru za post ne znaju, onoi malo što vam daju može bit baš u dane posta mrsno a tako budete gladovat i gladovat ako ste vjernik a ništa vas niko neće pitat za mišljenje i vaš stav ili preferencije tokom posta. Htio sam je spomenut kao takav živeći primjer nesalomljive vjere u Hrista. Njena najpoznatija pjesma radi koje je postala trn u oku komunistima. je ova: http://goo.gl/nEDAGd Modlitba pro Martu je česká píseň ze 60. let 20. století, která se stala symbolem odporu českého národa proti vpádu vojsk Varšavské smlouvy do komunistického Československa v roce 1968. http://cs.wikipedia.org/wiki/Modlitba_pro_Martu Marta Kubišova, nešto o njoj: http://www.martakubisova.cz/ http://en.wikipedia.org/wiki/Marta_Kubi%C5%A1ov%C3%A1 http://www.ceskatelevize.cz/porady/10396436145-marta-kubisova-70/21254215247 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Biky83 Написано Децембар 1, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2014 On 30. 11. 2014. at 21:19, R2D2 рече Како поступити? Шта радити? Ову су честе ситуације, многи људи који су почели да слев, не разумеју шта је то пост, мисле да то није битно. Такође, постоје крајеви где се "традиционално" мрси за време поста, тако да се слава у посту спрема мрсно. Како реаговати да се не увреди домаћин (боље рећи да не упадне у непријатну ситуацију)? Nije to nista cudno. Nasi ljudi ne racunaju na slavu ako se nisu najeli, a to se misli iskljucivo na meso, jer se ne racuna riba. Ja licno poznajem dosta ljudi koji za posnu slavu spremaju mrsnu trpezu. Ne bih jela mrsno ako je post. Dosla bi da ispostujem domacina, posluzila se samo onim sto je dozvoljeno, zito, vino .....i otisla kuci, a domacin neka se zapita zasto se nisam nicim drugim posluzila. Зоран Николин, nana and verum est in beer је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука