Odahviing Написано Новембар 29, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2014 pa da i mi smo uglavnom sedeli ili isli na fudbal... procitamo molitvu pop isprica nesto malo teologije i pichimo na fudbal... E ovaj veroučitelj je dolazio sa nama da igra basket na fizičkom. Ono moram da priznam da je ovako mnogo dobar lik, privatno mislim, ali kao predavač je iskreno 0 bio. Mislim ako ti se čas svede tako što ćeš sa 2-3 da pričaš onako o random stvarima koji veze nemaju sa predmetom, a dok će ostatak odeljenja da ili spava ili da priča jedan sa drrugim, o čemu da se priča. Mislim ovo sada nije kritika verske nastave nego ono samo izlažem kako je bilo kod mene u srednjoj (u osnovnoj nisam imao). A što se predmeta tiče, smatram da su i građansko i veronauka ne treba da postoje. Što se veronauke tiče niko ne sprečava ckrvu da subotomili nedeljom organizuje predavanja po 45 minuta. To bi zapravo bilo izborno. A ono što konkretn zameram veronauci to sapravo nije veronauka nego je učenje o pravoslavlju, veronauka bi bila učenje između ostalog o svim religijama, ono podjednako, kao što se iz istorije ne uči samo jedno istorijsko razdoblje već sve. Tako bi trbalo da se pređe i u 4 godine sa veronaukom od prvih paganskih religija i mitova do današnjih sekti itd. I to sve onako hronološki (što bi značilo da hrišćanstvo dolazi na red i o njemu se priča tek u drugoj ili trećoj gorini zavisi koliko obimno se prelaze predhodne religije). Na ovakvu versku nastavu bih rado išao i rado bih izabrao verovatno ispred svakog predmeta. Zero and Paradoksologija је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Новембар 29, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2014 A što se građanskog tiče to nisam napisao. To je u suštini predmet koji nema nikakvog smisla i koji je stvoren samo da bi se stvorila iluzija slobode kada je predmet koji se uči u pitanju. I sve se svodi ako te ne zanima veronauka uvek možeš da izabereš ovaj predmet koji je jednako loše, ako ne i lošije osmišljen i sproveden u delo od same veronauke. Paradoksologija је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Новембар 29, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2014 Шта има неко да ми "индоктринира" дете, а решење је просто, има алтернативу и нико не присиљава никога. I sve se svodi ako te ne zanima veronauka uvek možeš da izabereš ovaj predmet koji je jednako loše, ako ne i lošije osmišljen i sproveden u delo od same veronauke. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Новембар 29, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2014 U slučaju kada postoji izbor možeš da ideš na veronauku ili građansko ili pak možeš da izabereš treću soluciju da ne ideš ni na jedno ni na drugo to bi značilo da te niko ne prisiljava. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Новембар 29, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2014 О ком избору ти причаш? Да ли деца имају избор да бирају да не иду на ликовно, физичко, математику, историју...? И то је некада додавано у наставни план и програм, није од увек било (као што је веронаука раније била, па укинута и опет крње враћена). Mešaš obavzne i Izborne predmete. Kod obaveznih nemaš izbor, a što se tiče veronauke rekao si da izbora ima, ja ti kažem da je taj izbor nikakav i isto je kao i da ga nema. A što se tiče istorije i veronauke na primer. Iz istorije se uli od praistorije pa do danas, u grativu je obuhvaćeno osnove iz svakog vremena. Dok se iz veronauke uči samo jedna stvar. Ekvivalentno kada bi se iz istorije u toku celog školovanja učilo samo srednji vek npr. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Новембар 29, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2014 U slučaju da je veronauka stvarno veronauka i da se uči o relgijama, a ne samo o pravoslavlju iskreno ne bih imao problem toliki ni da se uvede kao obavezni poredmet sa sve ocenjivanjem, jer religije jesu uticale i danas utiču na celo čovečanstvo. Međutim današnja veronauka nije predmet za školu već za crkvu i nećeš naći ni jedan predmet u osnovnoj školi koji se radi istu stvar kao i veronauka. Uči o samo jednoj stvari iako ih ima bezbroj ostalih iz iste tematike. Paradoksologija је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Новембар 29, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2014 Mlađoni je u stvari protiv feminizma jer je u duši džentlmen. Ja sam protiv feminizma jer od zena pravi razmazene narcise i ubija muskost. Ja se kao musko, od strane feminizma debelo osecam ugrozenim. I u pricnipu to je svrha MRA i MGTOW.. da brane muskost koju feminizam hoce da ugusi totalno.. . oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nana Написано Новембар 29, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2014 ako mislis da se neko jereticko ili nepotrebno ucenje uci na veronauci, odi sama (ili sakupi jos roditelja koji se slzu s tobom) pa lepo kod vladike i pozali se... kazi polozeni veroucitelj nam uci decu sujeverje.... i problem je resen.... Ne znam nijednog vladiku koji ce mirne glave da gleda ako neko stvarno uci decu te neke vrdzbine... Савет ти је добар и не бих никог да обесхрабрим већ на против, али..... сви знамо да до Владике није баш лако доћи па се многи родитељи обесхрабре и на крају одустану... Зато ћу додати како је код нас у епархији јер верујем да није изузетак већ правило. Одкад је веронауке увек је један свештеник био задужен и одговоран за све вероучитеље у епархији ( имају редона саветовања са њим,набавља им потребну литературу, знам да повремено и тестове раде путем којих свештеник стиче увид у њихово знање итд.) За све примедбе на рад вероучитеља он је одговоран Владики и сигурно ће сваку притужбу родитеља добронамерно саслушати и учинити све да се неправилности и такве небулозе што пре сасеку (чак верујем и родитељима ће бити захвалан на неки начин што активно прате развој свог детета и што тиме доприносе да се поправи квалитет наставе ). пс. Не причам напамет већ из личног искуства.Када смо отишле нас три са конкретним проблемом ,...недуго затим је код дотичног вероучитеља уследила видљива промена и става и понашања према деци и онога шта је деци говорио. Данче*, Paradoksologija and verum est in beer је реаговао/ла на ово 3 Ваистину Воскресе !!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Новембар 29, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2014 Дај бре човече о чему ти пишеш. Историја се бави историјом, а веронаука у овом случају Православљем, и историја учи о једној ствари, тј о историји, веронаука учи све о Православљу, не знам какво ти је то поређење. U državnoj školi postoji predmet koji se bavi samo pravoslavljem, a u naziv predmeta je Vero (vera, religija, ne pravoslavlje nego religija uopšteno) i nauka. Znači nauka o veri (postoje i druge vere sem pravolavlja).I niko ne vidi problem prvo sa ustavom (neko pomenuo sekularnost?). A pod dva sa logikom gde se u nauci o religijama uči smao o jednoj. Ono barem budite pošteni onda i promeninte naziv i nazovite u "Pravoslavlje" ili nešto slično. Па што нико не говори зашто су ти обавезни баш обавезни, где је ту избор? Čekaj što se sada gubiš, ajde pročitaj od počekta kako je išao razgovor. Ti si rekao da je veronauka izborni predmet (da ima izbora), ja sam ti rekao da ustvari nikakvog izbora nema. I onda me ti pitaš gde je izbor u ostalim predmetima? Wut? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Новембар 29, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2014 Па свако може да изабере да ли ће га учити вероучитељ Православни, римокатолички, муслимански... И историја учи једно, поготово земља у којој се учи пише своју историју, па тако можемо рећи да смо ускраћени безброј осталих верзија историја које постоје. Da ne bih ja imao nikakav problem da je kao iz IStorije pretežno orjentisano na pravoslavlje, ali po planu i programu (pitah odavno Acu) sve ostalo se skorz zanemaruje, dok to nije slučaj sa istorijom. Pogledaj pogotovu prve dve godine učenje (5, 6 razred) nigde se naša istorija ne pominje. Tj uči se o svemu neke osnove, ali je ipak fokus na našoj istoriji. Dok se kod veronauke uči samo jedna stvar, a ostale se po planu i programu zanemaruju, naravno postoje veroučitelji koji pominju i ostale, ali po planu i program uto nije predviđeno. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Новембар 29, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2014 Савет ти је добар и не бих никог да обесхрабрим већ на против, али..... сви знамо да до Владике није баш лако доћи па се многи родитељи обесхрабре и на крају одустану... Зато ћу додати како је код нас у епархији јер верујем да није изузетак већ правило. Одкад је веронауке увек је један свештеник био задужен и одговоран за све вероучитеље у епархији ( имају редона саветовања са њим,набавља им потребну литературу, знам да повремено и тестове раде путем којих свештеник стиче увид у њихово знање итд.) За све примедбе на рад вероучитеља он је одговоран Владики и сигурно ће сваку притужбу родитеља добронамерно саслушати и учинити све да се неправилности и такве небулозе што пре сасеку (чак верујем и родитељима ће бити захвалан на неки начин што активно прате развој свог детета и што тиме доприносе да се поправи квалитет наставе ). пс. Не причам напамет већ из личног искуства.Када смо отишле нас три са конкретним проблемом ,...недуго затим је код дотичног вероучитеља уследила видљива промена и става и понашања према деци и онога шта је деци говорио. E pa ne znam.. ja sam vidjao da ljudi prilze +davidi kod nas u eparihiji i bez problema komuniciraju sa njime... oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Новембар 29, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2014 Па лепо сам ти направио поређење. Јел има алтернатива у грађанском? Ти се опет позиваш на права и говориш како је смор и грађанско. Да постоји још нешто и то би неко нашао да је безвезе. Ово су ставили и тако је како је, не присиљавају те на једно, имаш алтернативу. Зато сам дао пример и са обавезним предметима, то ти је што ти је, нико те не пита, а и не видим да је проблем и да се људи жале, али пошто је веронаука у питању, онда многе сврби, а поготово зато што се сви окомили на веронауку, а грађанско је ок. Па нека шаљу децу на грађанско. isam rekao da je bezveze i smor. Nego da premdmet nema nikakav cilj i nikakvu svrhu sem da stvori iluziju izbora kada je u pitanju veronauka. EDIT: I da ja sam se na veronauku okomio pre svega zato što to niej veronauka (nauka o veri), već učenje o Pravoslavlju(Islamu, itd.) isključivo. A takav predmet po meni ne bi smeo da postoji u osnovnom obrazovanju. U osnovnom obrazovanju treba da se pređu ako ništa barem osnove i drugih stvari, a ne isključivo jedna. Kasnije kao i kod ostalih predmeta koa se odlučiš za proučavanje samo jednog dela od tog predmeta niko ti ne brani. Mislim imam ja mnogo primedbi na današnje školstvo nije veronauka jedini predmet, al itema je o veronauci. A sad moram da idem pa da znaš ako nešto dalje napišeš ne ignorišem te, samo nisam tu. Odgovoriću kada se vratim predveče. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nana Написано Новембар 29, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2014 E pa ne znam.. ja sam vidjao da ljudi prilze +davidi kod nas u eparihiji i bez problema komuniciraju sa njime... Нисам рекла да је немогуће већ да је теже.....нарочито родитељима који живе у местима и по 6-70 км. удаљени од центра Епархије. Владика је можда тога дана ту а можда и није,мора да се нишани,.. а свештеник је увек ту, у том смислу.. ,...осим тога и владика неће директно расправљати са вероучитељем него ће прво позвати тог свештеника који је задужен за њих и тако опет дођемо да је ово што рекох ....ефикасније. Ваистину Воскресе !!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Новембар 29, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2014 Ne razumem sto je prozivas, nema ovo veze sa feminizmom. Ako joj veroucitelji decu uce stvarno neke gluposti, red je da se zapita. Jel bi ti voleo da ti neko prodaje miroljuba petrovica tvom detetu po skoli.... a fazon veroucitelj? Ja sam siguran da ti prvi kao veroucitelj takvog ne bi tolerisao. Nema veze, kazes? A kamo neka ograda da nisu svi veroucitelji takvi? Gde je sad svo ono objektivno ponasanje sa one druge teme, i sve sto ide uza to? Feminizam (nalik na komunizam, i slicno) u razmisljanju - jednostranost, samoubedjenost, neobjektivnost. Agaton Vuzman, nana and Данче* је реаговао/ла на ово 3 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Broken Написано Новембар 29, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2014 Moje dete ide na veronauku. I deca ateista i inovernih se prebacuju na veronauku jer je tamo većina, pa zezaju manjinu. A na veronauci se uči da Bog više voli onu decu koja idu na veronauku od one dece koja idu na građansko, da Bog dopušta da demoni napadaju nekrštenu decu, da postoje neoprostivi gresi (recimo, laganje je "neoprostiv greh"), da čim legneš u krevet demoni se sjate oko tebe ako slučajno nisi poškropio postelju osvećenom vodicom baš iz Sv. Petke... Moje dete se nekad plaši da spava. Nekad plače kad se seti šta je na veronauci rečeno. Više ne voli da ide u crkvu. Nekad traži da se prebaci na građansko, ali odustane jer svi drugari idu na veronauku. A ja kao vernica maštam o istinski sekularnoj državi gde bih mogla decu na miru da vaspitam u istinski hrišćanskom duhu. Мислим да је кључна ствар избор вероучитеља; добар вероучитељ са здравим хришћанским схватањем може мнооого доброг да учини али лош може да направи катастрофу. Мислим да не бих дао дете на веронауку код лошег вероучитеља. Млађони, Paradoksologija and ............. је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука