RYLAH Написано Новембар 26, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2014 Da li je ateizam bio motiv? Ne Али заправо јесте. DA li ej Nauka bial motiv? Ne Питај Менгелеа и остале који су експериментисали на живим људима. Da li su knjige bile motiv? Neke jesu. Мајн Кампф, Манифест комунистичке партије, Мала црвена књига... Дакле, јесу. Da li je religija bila motiv? Skoro svaka je u nekom trenutku bila motiv za ubijanje i lanje. Никад. Злоупотреба. Видиш колко је лако? То је та атеистичка Интернет логика. nana је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Новембар 26, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2014 Aли заправо јесте. Kada i kome? Питај Менгелеа и остале који су експериментисали на живим људима. Nauka je u tom slučaju bila sredstvo, cilj je bio nacizam i "čista rasa". Мајн Кампф, Манифест комунистичке партије, Мала црвена књига... Дакле, јесу. Pa rekoh neke jseu. Никад. Злоупотреба. Hoćeš da kažeš da nikada nije bila motiv. Da nikada ljudi nisu motive za svoja (ne)dela nalazili u religiji? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Новембар 26, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2014 Kada i kome? Набројо малопре. Цела деспотска Азија у име атеизма побијала милионе и милионе људи. Nauka je u tom slučaju bila sredstvo, cilj je bio nacizam i "čista rasa". Ја кад објашњавам да је религија само средство, да су циљеви увек други, и то детаљно образлажем, одговор се не прихвата. Ил ћемо да меамо логику, ил ће науци да буде циљ да уништава планету и убија људе. Hoćeš da kažeš da nikada nije bila motiv. Da nikada ljudi nisu motive za svoja (ne)dela nalazili u religiji? Хоћу да кажем да је била злоупотребљена, као и милијарду других идеја и/или идеологија у историји. Али ево може, ако прихватимо да је религија била мотив за злочине великих размера, онда су то и наука и књиге и све што сам горе набројао. Gordana . је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Новембар 26, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2014 Набројо малопре. Цела деспотска Азија у име атеизма побијала милионе и милионе људи. Ја кад објашњавам да је религија само средство, да су циљеви увек други, и то детаљно образлажем, одговор се не прихвата. Ил ћемо да меамо логику, ил ће науци да буде циљ да уништава планету и убија људе. Хоћу да кажем да је била злоупотребљена, као и милијарду других идеја и/или идеологија у историји. Али ево може, ако прихватимо да је религија била мотив за злочине великих размера, онда су то и наука и књиге и све што сам горе набројао. Postoji razliak između pitanja "nalaženja motiva u nečemu" i "da li je nešto zloupotrebljeno". Ja sam rekao da je svaku religiju nekada u istoriji neko uzimao kao motiv za vršenje raznih nedela. A kao što rekoh primeri ateizma gore nisu primeri nalaženja motiva u ateizmu, već je to samo zajednička odlika tih titkatatura. Čak ne možeš reći ni da je zloupotrebljen jer ateizam u gornjim primerima uopšte nije upotrebljavan kao sredstvo niti kao ideja zbog koje treba nešto uništiti. Što se ne može reći za religiju. A da l ije religija uvek bila sam osredstvo? Da li je onaj u Norveškoj hrišćanstvo iskoristio kao sredstvo ili ga je ono motivisialo da pobije onolike ljude. Da li je muslimanima u muslimanskim zemljama religija sredstvo ili motive za ono što rade nalaze u njoj (šerijatski zakon). Ja nisam rekao da religija obavezno poziva na nasilje (ima ih kojima jeste npr. Islam). Već sam rekao da su mnoge ljude razne religije sveta motivisale da čine nedela. Dok ateizam nikoga nije motivisao na to, kao i nauka. Nauka jeste zloupotrebljena, ali nikoga nije motivisala da ubija. A za ateizam ne mogu reći ni da je motivisao ljude. Dok religija jeste i motivisala i bila zlouptrebljena, a ima onih koje nisu zloupotrebljene već su same po sebi nasilne. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Новембар 26, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2014 A kao što rekoh primeri ateizma gore nisu primeri nalaženja motiva u ateizmu, već je to samo zajednička odlika tih titkatatura. Čak ne možeš reći ni da je zloupotrebljen jer ateizam u gornjim primerima uopšte nije upotrebljavan kao sredstvo niti kao ideja zbog koje treba nešto uništiti. Али заправо јесте. У име милитантног атеизма су убијани свештеници, рушени храмови, отимана имовина и слично. Прочитај неки број Безбожника (не овог Пеђиног, него оног из СССР, Омладине Комунистичке партије), па ће ти те ствари бити мало јасније. Da li je onaj u Norveškoj hrišćanstvo iskoristio kao sredstvo ili ga je ono motivisialo da pobije onolike ljude. Да ли је Менгеле науку само искористио као средство, или га је она мотивисала за најсадистичкије мучење недужних људи? Da li je muslimanima u muslimanskim zemljama religija sredstvo ili motive za ono što rade nalaze u njoj (šerijatski zakon). Да ли је азијским деспотијама атеизам средство или мотив за уништавање религија? Već sam rekao da su mnoge ljude razne religije sveta motivisale da čine nedela. Dok ateizam nikoga nije motivisao na to, kao i nauka. Nauka jeste zloupotrebljena, ali nikoga nije motivisala da ubija. A za ateizam ne mogu reći ni da je motivisao ljude. Dok religija jeste i motivisala i bila zlouptrebljena, a ima onih koje nisu zloupotrebljene već su same po sebi nasilne. Али управо сам ти наводио примере који говоре супротно, ако идемо логиком коју ти користиш. Не можеш за атеистички режим који у име атеизма врши верске прогоне да кажеш да то са атеизмом нема везе, ако већ за режим који у име религије врши верске прогоне тврдиш да има везе искључиво са религијом. Моје је виђење да је много појава у историји, између осталих и атеизам и религија, економија, патриотизам, наука, људска права, и све остало што је могло да се искористи, било искоришћено да се у име тога освајају територије и убијају људи. Gordana . је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
VaSa110 Написано Новембар 26, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2014 Набројо малопре. Цела деспотска Азија у име атеизма побијала милионе и милионе људи. U ime ateizma? Shvatiću ovo kao šalu. Питај Менгелеа и остале који су експериментисали на живим људима. SA jel mu nauka bila motiv? пре 31 минута, HOA+ рече (dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Новембар 26, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2014 U ime ateizma? Shvatiću ovo kao šalu. Само ако би се шалио са милионима побијених хришћана. Мислим да ниси толико бездушан. SA jel mu nauka bila motiv? Да, искључиви мотив. Чак је много научног напретка директан резултат Менгелеових истраживања на логорашима, тамо где није успео да однесе папире на време. Gordana . је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
CecaV Написано Новембар 26, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2014 Набројо малопре. Цела деспотска Азија у име атеизма побијала милионе и милионе људи. Ја кад објашњавам да је религија само средство, да су циљеви увек други, и то детаљно образлажем, одговор се не прихвата. Ил ћемо да меамо логику, ил ће науци да буде циљ да уништава планету и убија људе. Хоћу да кажем да је била злоупотребљена, као и милијарду других идеја и/или идеологија у историји. Али ево може, ако прихватимо да је религија била мотив за злочине великих размера, онда су то и наука и књиге и све што сам горе набројао. комунистичка масовна убиства у Азији нису имала за повод атеизам. Дакле, нико није убијан зато што није атеиста. Што се тиче религије као директног МОТИВА, постоје небројени примери у писаној историји. Ту заједно са религијом иде и идеологија. Наравно, увек може да се ублажава утицај религије као "није то била права религија", или "то су били само екстреми". То су углавном јалова ублажавања, јер је у сржи негативног утицаја оно "веруј шта ти ауторитет каже", "веруј шта света књига каже". Сопствено расуђивање се своди на миниму, или га нема. Гурање људи у торове, вечите поделе на нас и њих, нетрпељивост по разним основама .... све то у пракси надјача добре намере и помпезне пароле. Дакле, не ради се само о томе да се добри људи држе добрих правила, .... него се ради о томе да се чак и добри људи, временом, науче да мрзе или да оправдавају злочин у име вишег циља. VaSa110 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
VaSa110 Написано Новембар 26, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2014 Само ако би се шалио са милионима побијених хришћана. Мислим да ниси толико бездушан. Saamo je lud čovek bezdušan, A vidim Ceca ti odgovorila. пре 31 минута, HOA+ рече (dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Новембар 26, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2014 Дакле, нико није убијан зато што није атеиста. Али заправо јесте. То што ви не знате или не желите да признате оно што знате (а чуди ме да било ко ко се упушта у овакве дебате не зна за стравичне прогоне верника и масовна убијања, као и прогоне свих врста, у име "рашчишћавања са религијом" ) не значи да то није било тако. Атеизам је постављен као ослобођење радника од окова религије и свуда је био рекламиран милитантни атеизам, у коме је било дозвољено апсолутно све према припадницима религије. Случај азијатских деспотија, и у доброј мери комунистичких друштава источне и средње Европе је и добар показатељ какво је друштво у коме је атеизам протерао религију. Не верујем да је то друштво у ком желимо да живимо. Макар ја не желим. Gordana ., Богдан_ and nana је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Wlof Написано Новембар 26, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2014 @@CecaV, Nadao sam se da ces da mi odgovoris na pitanja. Veoma je bitno odgovoriti na njih pre nego sto pocne da se kritikuje nesto i pre price o zloupotrebi i trdnji kako treba biti bolji. него се ради о томе да се чак и добри људи, временом, науче да мрзе или да оправдавају злочин у име вишег циља. Ovo je nemoguce ako je ateizam u pitanju? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Новембар 26, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2014 Mislim da pre svega treba imati u vidu da čovek živi u Americi koja je puna tripova o Bogu i da mu uopšte ne treba da daje izjave tipa Bog ne postoji tako da verujem da je pre svega bio taktičan. Naravno, stoji i mogućnost da zaista veruje u Boga, ko zna. Što se mene tiče, objasnio je sve u ovom filmu. Totalno pravoslavan i zdrav pristup problemu zla Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Новембар 26, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2014 Атеизам је постављен као ослобођење радника од окова религије и свуда је био рекламиран милитантни атеизам, у коме је било дозвољено апсолутно све према припадницима религије. Ateizam ili komunizam. Da li je vera progonjena zamo zbog ateizma ili zato što je stajala na putu nepogrešivom savršenom voći (podseća na nešto?). U jednoj državi ne mogu da budu dva boga koja će narod bezpogovorno da sluša, Staljin/Tito/Mao su hteli da budu ti bogovi u svojim državama i zato su prvo morali da unište Boga koji je do tada bio tu. Evo da ti dam primere, zloupotrebe i motiva: Patrijar Kiril Aleksandrijski je na primer u 5 veku zloupotrebio religiju da bi uništio sve njemu neposlušne. Dakle nije religija bila motiv već sredstvo. Stefan Nemanja je zloupotrebio religiju kada je progonio Bogumile. Opet nije motiv već sredstvo da se do motiva dođe. A motiv je veća moć. Onda Hitler recimo nije imao za motiv niti je zloupotrebio religiju jednostavno stvari koje je radio ni na koji način nisu bile povezane sa religijom. Onda ovaj u Norveškoj što je pobio ljude za MOTIV je imao Hrišćanstvo. Dakle evo prvi put motiv, a ne sredstvo. Onda Islamisti za motiv imaju Islam i šerijatski zakon kada rade zločine, opet motiv. Što se doba komunizma tiče. Najveći protivnik apsolutno savršenog vladara koga su svi trebali da slušaju je bio apsolutno savršeni Bog koga već svi (ili barem većina) sluša. Tako da motiv je bio moć, kao i u prva dva primera. E što se tiče sredstva iskreno nisam siguran da li je bio ili niej bio ateizam, ali čini mi se da su na prvo mesto svi stavljali Komunizam, i da su sve što su radili, radili u ime komunizma, a ne ateizma. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Новембар 26, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2014 Случај азијатских деспотија, и у доброј мери комунистичких друштава источне и средње Европе је и добар показатељ какво је друштво у коме је атеизам протерао религију. Не верујем да је то друштво у ком желимо да живимо. Макар ја не желим. Ateizam ili komunizam? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Новембар 26, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2014 Ateizam Они су причали о атеизму. Једино ако им не верујеш. Али у том случају не можеш веровати ни онима који су у име хришћанства чинили злочине, за које се касније испоставило да су иза њих били други мотиви, па си у проблему. nana је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука