Jump to content

Вероучитељ свештеник и(ли) вероучитељ лаик

Оцени ову тему

Вероучитељ свештеник и(ли) вероучитељ лаик  

4 члановâ је гласало

1. 1. Вероучитељ свештеник или вероучитељ лаик ?

• Свештеник
      1
    • Лаик
      3

Препоручена порука

Размишљам с времена на време шта је боље од ова два с обзиром на савремено школство, децу ( 7-18 година) таква каква су и све оне плус и минус стране које, у контексту верске наставе у школама, свака од ове две службе носи сама по себи.

Шта ви мислите ? Имате и гласање.

Подели на овим сајтовима

Neki klionci će se bolje osećati ako im veronauku
predaje sveštenik a nekima će prisniji biti laik.

Isto je i u Crkvi - neki moraju da čuju odgovor od sveštenog lica,
a neki dolaze da pitaju mene jer "ti si kao ja, bolje ćeš 
me razumeti".

Ja mislim da bi bilo dobro napraviti poseban ... upitnik da 
se vidi da li osoba (sveštenik, laik, muško, žensko, sve edno)

ima dar, talenat da znanje prenese, da iz mladog čoveka
'izvuče'  njegov / njen dar, talenat, i da ta mlada osoba
sa tim novootkrivenim darovima dodje i dolazi
u Crkvu, i učestvuje u Božanstvenoj Liturgiji,
i da želi da živi Liturgijski svuda i stalno.

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

Боље  је да вероучитељ буде свештеник јер има већи духовни опит од лаика. Самим тим свештеник као духовник боље ће поједине ствари објаснити.  Ипак њему људи долазе на исповијест тако да је подробно упознат са проблематиком духовног живота омладине. :)

Подели на овим сајтовима

• Гости

Dobro je i jedno i drugo. Mislim da je najvaznije da veroucitelj laik ima dobar odnos sa svestenikom, da postoji sinergija izmedju njih, da deca dolaze u hram Boziji.

Lepo rece brat Toma. Postoje stvari o veri o kojima je lakse razgovarati sa bratom ili sestrom iz Crkve nego sa svestenikom. 

Samim tim mislim da je dobro da bude i laik i svestenik.

Подели на овим сајтовима

Најбоље је да буде онај који уме са децом и који жели да им пренесе знање, а то је све индивидуално.

Знам клирике који изгарају за децу и лаике који су ту само због хлеба, а знам и за обрнуте случајеве. 

Зависи од човека.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Нема шта да постављате питање - лаик. То ће бити врло брзо системски решено. У току наредне године очекује се законско решење запослења наставника верске наставе, њиховим пријемом у радни однос на неодређено време. Поред одговарајућег образовања, један од услова је и лачки статус у Цркви (или верској заједници). Рукоположена лица неће моћи да заснују радни однос у школи.

Подели на овим сајтовима

Боље  је да вероучитељ буде свештеник јер има већи духовни опит од лаика.

А на основу чега то мора да буде обавезно тако? На основу клерикалне свести, свакако. 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...