Jump to content

Да ли је абортус гријех ако се њиме спречава рођење детета са тешким поремећајем

Оцени ову тему

84 члановâ је гласало

1. 1. дали је абортус гријех ако се утврди тежак поремећај код дјетете

Препоручена порука

• Одговори 651
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

Биће гужве у Царству Небеском :D

Ljudi koji nemaju secanja, nemaju vaspitanja, nisu nikad osetili ljubav, nemaju osecanja ni ikakvog zivotnog iskustva...

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Вратио бих се на пост мог имењака. 

Каже да нема личности без заједнице. Зашто онда животиње нису личности у заједници са нама? Нпр. зашто ваш пас ако га имате није личност, а ви му дали име, имате леп однос са њим, играте се, он вас брани кад вас неко нападне спреман је да погине за вас?

Ако ће сад неко рећи: Па то је јер су пси тако дресирани, ја ћу питати: А људи нису дресирани? Ајде мало погледајте око себе и видећете дресуру. Ако не платиш паркинг место, следи казна. По Павловљевим принципа ти ћеш платити паркинг место и бићеш дресиран. Ако будеш вредно радио, добићеш већу плату и ти се водиш тиме исто као пас који се води на то да ако буде нешто боље радио добиће више. Принципи казне и награде врло добро раде на људима. И која је онда разлика? 

Ово је философско, а не правно питање. 

Подели на овим сајтовима

Вратио бих се на пост мог имењака.

Каже да нема личности без заједнице. Зашто онда животиње нису личности у заједници са нама? Нпр. зашто ваш пас ако га имате није личност, а ви му дали име, имате леп однос са њим, играте се, он вас брани кад вас неко нападне спреман је да погине за вас?

Ако ће сад неко рећи: Па то је јер су пси тако дресирани, ја ћу питати: А људи нису дресирани? Ајде мало погледајте око себе и видећете дресуру. Ако не платиш паркинг место, следи казна. По Павловљевим принципа ти ћеш платити паркинг место и бићеш дресиран. Ако будеш вредно радио, добићеш већу плату и ти се водиш тиме исто као пас који се води на то да ако буде нешто боље радио добиће више. Принципи казне и награде врло добро раде на људима. И која је онда разлика?

Ово је философско, а не правно питање.

Postoji sad vec veliki broj primata (uglavnom gorile i orangutani) koji su naucili znakovni jezik. Njime se sluze u nekoj prostoj komunikaciji sa ljudima i to je zaista fascinantno. Ali je jos fascinantnije da nikada, ni jedan od tih primata nije nikome postavio ni jedno pitanje... Nikada.

Подели на овим сајтовима

10620698_10152477723218598_8389191135215

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

Зашто онда нигде у свету фетус немаа статус физичког лица? Јел стручна јавност нешто пропушта?

Зато што га тако нико није дефинисао, као што су пре 200 година права имали само буржуји. Радник је био обичан јел те радник, нема права, налик је животињи. 

Рекао сам ти да у праву може свако да дефинише како хоће, па ће рећи:''Право на живот имају само рођени'' или ''Физичка лица су они који су рођени''. Сутра може да се обрне све због тога што право није пало с небеса, него га људи креирају. А људи могу свашта креирати. Зато није никакав проблем дефинисати фетус као физичко лице. Није никакав проблем дефинисати само Србе у Србији као физичка лице, а да остали Не-Срби то не буду. Није никакав проблем дефинисати старије од 20. година као физичка лица.

Све због тога што људски закони нису закони природе и не крше природне законе, већ људска умна творевина. 

Подели на овим сајтовима

Зато што га тако нико није дефинисао, као што су пре 200 година права имали само буржуји. Радник је био обичан јел те радник, нема права, налик је животињи. 

Рекао сам ти да у праву може свако да дефинише како хоће, па ће рећи:''Право на живот имају само рођени'' или ''Физичка лица су они који су рођени''.

Па није баш тако.. при креирању права, користе се неки аргументи, чињенице, људски погледи итд...

Исто као што се при дефинисаању других ствари користе исте методе..

Мени је мало тешко даа ниједног судију, законодавца не могу да убеде да је ембрион исто што и човек са правима.

Први ја не верујем у то.... и не видим зашто бих био пристрасан у том погледу... једноставно када видим ћелије у посудии ја не видим човека са правима....

Немама никакав интерес у абортусу нити било шта слично да бих заварвао сам себе....

И искрено није ми јсно, како рецимо, ти, кда погледаш стем ћелије у суду видиш личност...

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Да ли ово важи и за оне јајне ћелије које помиње Млађо, оних 70 посто које жена одбаци? Онда има више нерођених него рођених људи.   Где је онда тим људима слободна воља, карактеристична за појам човека? Бог је створио човека и дао му слободу да бира да ли ће изабрати Њега или пропаст. Како то да ти људи неће имати слободу у том смислу?

Под "прерано умрла" се вероватно мисли и на њих. А иначе уопште није тачно да се 70% одбаци. Тај проценат је уствари, немогуће тачно знати.

"Ембрион је од самог зачећа личност и целовито људско биће" - Свети Григорије Ниски

"Ембрион до четрдесетог дана не поседује потпун људски облик, али зато од тренутка зачећа поседује умну и разумну душу" - Свети Максим Исповедник

http://www.serbian-iconography.com/                       www.youtube.com/watch?v=sJRslkLQRyU

Подели на овим сајтовима

Под "прерано умрла" се вероватно мисли и на њих. А иначе уопште није тачно да се 70% одбаци. Тај проценат је уствари, немогуће тачно знати.

Vrlo je moguce to znati, cak je vrlo jednostavan naucni eksperiment. Uzmes sto zena i kazes im da rade test na trudnocu svaki dan godinu dana...

Подели на овим сајтовима

А иначе уопште није тачно да се 70% одбаци.

Znas sta je tvoj problem? Ti odredis sta je tacno, pa onda trazish dokaze i nacine da to opravdas. A stvari treba da idu suprotno, provo gledas cinjenice pa onda odredjujes sta je tacno. :)

Ti si recimo, procitao etiku radjanja, i reko si sebi "pocetak zivota je sa novim dnk, sa novom oplodjenom celijom" i sad trazish sve moguce dokaze da to dokazes a ignorises sve protiv toga..

da ,tacno je, da ne ponavljam klaudkinga.....

Подели на овим сајтовима

Па није баш тако.. при креирању права, користе се неки аргументи, чињенице, људски погледи итд...

Исто као што се при дефинисаању других ствари користе исте методе..

Мени је мало тешко даа ниједног судију, законодавца не могу да убеде да је ембрион исто што и човек са правима.

Први ја не верујем у то.... и не видим зашто бих био пристрасан у том погледу... једноставно када видим ћелије у посудии ја не видим човека са правима....

Немама никакав интерес у абортусу нити било шта слично да бих заварвао сам себе....

И искрено није ми јсно, како рецимо, ти, кда погледаш стем ћелије у суду видиш личност...

Ne znam zašto si zapeo za "ličnost". Dozvola i zabrana abortusa nemaju nikakve veze sa pitanjem da li fetus jeste ili nije ličnost.

Pri kreiranju prava, koriste se pre svega praktični razlozi... zbog većeg broja praktičnih razloga, ljudska i građanska prava se stiču rođenjem i fetus nije i neće nikada biti subjekt ljudskih i građanskih prava čak i u zemljama u kojima je abortus zabranjen, već isključivo objekat pravne zaštite. Uostalom, i kod nas je objekat zaštite pod određenim uslovima (nije svaki abortus dozvoljen).

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Vrlo je moguce to znati, cak je vrlo jednostavan naucni eksperiment. Uzmes sto zena i kazes im da rade test na trudnocu svaki dan godinu dana..
da ,tacno je, da ne ponavljam klaudkinga.....

Вероватно постоји научни експеримент који може да покаже проценат одбацивања ембриона, али не верујем да се ико бавио тиме.

Овако,остаје произвољно навођење процената. Значи,сигурно није 70%.

"Ембрион је од самог зачећа личност и целовито људско биће" - Свети Григорије Ниски

"Ембрион до четрдесетог дана не поседује потпун људски облик, али зато од тренутка зачећа поседује умну и разумну душу" - Свети Максим Исповедник

http://www.serbian-iconography.com/                       www.youtube.com/watch?v=sJRslkLQRyU

Подели на овим сајтовима

али не верујем да се ико бавио тиме.

Samo ti ubedjuj samog sebe. :)

Подели на овим сајтовима

Вероватно постоји научни експеримент који може да покаже проценат одбацивања ембриона, али не верујем да се ико бавио тиме.

Haha ma da, koji naucnik ima vremena  i volje da se zanima glupostima?

Jesi ti nekad cuo kakvi se sve eksperimenti vrse u svetu nauke?

Подели на овим сајтовима

Prazan papir ima potencijala da postane umetnicko delo... Ali ako ga pocepas nisi unistio umetnicko delo

шта тај папир символише, можда материцу. не говоримо на овој теми јели гријех ако се жени деси да има саобраћајни удес па изгуби плод већ о томе дали је гријех ако ''жена'' сазна да ће постати мајка па трк код доктора да абортира. мени изгледа да је приближно исто ко абортирала 1 ко последњи дан. последице су исте.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...