Jump to content

Да ли је абортус гријех ако се њиме спречава рођење детета са тешким поремећајем

Оцени ову тему

84 члановâ је гласало

1. 1. дали је абортус гријех ако се утврди тежак поремећај код дјетете

Препоручена порука

Ово мења мој став у религијском смислу. Ако ја добро разумем, хришћанство учи да већ у тренутку оплодње јајне ћелије, дакле када сперматозоид продре у њу, једна личност је "додељена" тој оплођеној јајној ћелији, једна личност је настала у Божијем Уму, ако могу тако да се изразим, у Богу. Ако је тако, онда долазимо у ситуацију да постоји много више људи него што је икада рођено.

ja ne znam sta tacno hriscnstvo uci, ko crkva p tom pitanju... to moras nekog skolovanijeg daa pitas....

Па што онда уопште расправљаш о личности ако је не знаш дефинисати? 

Ne raspravljam o licnosti vec o pravima licnosti. Pokusavam da objaasnim, da bi zabranio abortus kao "ubistvo" moras imati dokzivu lichnost.

Mozes da ga zabranjujes po drugim osnovama....

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 651
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

Ово мења мој став у религијском смислу. Ако ја добро разумем, хришћанство учи да већ у тренутку оплодње јајне ћелије, дакле када сперматозоид продре у њу, једна личност је "додељена" тој оплођеној јајној ћелији, једна личност је настала у Божијем Уму, ако могу тако да се изразим, у Богу. Ако је тако, онда долазимо у ситуацију да постоји много више људи него што је икада рођено.

Bas ono sto sam pitao na prethodnoj strani.

Hvala na odgovoru, inace.

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Ne. Zakon moze da stiti mnogo toga. Ali nosioc prava moze biti samo lichnost (fizicko lice ) ili skup licnosti u obliku orgnizacije (pravno lice).

знам за случај да је особа (назовимо је личност) са аутомобилом убила срну (назовимо је животиња) и морала да плати новчану казну и то у сред европе (да напоменем да је то законит народ). по овоме цитату реално би било да срна плати казну што је оштетила ауто тако што је искочила на пут јер је возач личнист и закон треба да га штити.

Подели на овим сајтовима

"Свети Оци сматрају да прерано умрла деца (абортирана), с оне стране, настављају свој развој док не досегну раст у коме ће моћи да кроз познање Бога уживају у Божанским добрима."

цитат из књиге "За једну етику рађања"- Ж.К.Ларше

"Ембрион је од самог зачећа личност и целовито људско биће" - Свети Григорије Ниски

"Ембрион до четрдесетог дана не поседује потпун људски облик, али зато од тренутка зачећа поседује умну и разумну душу" - Свети Максим Исповедник

http://www.serbian-iconography.com/                       www.youtube.com/watch?v=sJRslkLQRyU

Подели на овим сајтовима

dobija se potencijal, Bog je sačekao da evouliramo.

Tako i mi, kojima je Bog dao mogućnost da učestvujemo u stvaranju, čekamo da se potencijal razvije u učestvujemo u kreiranju ličnosti.

Да додам: ... која се може креирати и у 50. години. Многи од људи нису ни Л од личности, више су квантитативни састојак безличне масе, а квалитет 0. 

Подели на овим сајтовима

Да додам: ... која се може креирати и у 50. години. Многи од људи нису ни Л од личности, више су квантитативни састојак безличне масе, а квалитет 0. 

Ne. Svaki covek im licnost... mozda ne bas kvlitetnu, rzvijenu itd... ali ima licnost... dakle ta prica "nisi nil od licnosti" ne znaci da licnost u tebi ne postoji....

Подели на овим сајтовима

Млађони, on 19 Nov 2014 - 20:49, каже: ..... prvenstveno to da li je greh je izmedju coveka i Boga*......nije na nama da sudimo ko je kako gresan i koliko, zato sam zaokruzio "ne znam"  

Pogledaj svoju rečenicu.   Započinješ o grehu....a završavaš lažnom  nedoumicom/dilemom ali........ ne o grehu već o grešniku.

Greh i grešnika razlučiti/razdvojiti  - to je fundamentalni zahtev  naše Vere ...pa zato i rekoh da možeš da ne znaš samo ako nećeš da znaš.

Znači Mlađo, ne daj Bože da ja sudim bilo kom.

A abortus jeste greh i kao i svi ostali leči se pokajanjem:

http://www.molitveni...edomorstva.html

Покајни акатист за жене које су убијале децу у утроби својој

Ваистину Воскресе !!!

Подели на овим сајтовима

Pogledaj svoju rečenicu.   Započinješ o grehu....a završavaš lažnom  nedoumicom/dilemom ali........ ne o grehu već o grešniku.

Greh i grešnika razlučiti/razdvojiti  - to je fundamentalni zahtev  naše Vere ...pa zato i rekoh da možeš da ne znaš samo ako nećeš da znaš.

Znači Mlađo, ne daj Bože da ja sudim bilo kom.

A abortus jeste greh i kao i svi ostali leči se pokajanjem:

http://www.molitveni...edomorstva.html

Покајни акатист за жене које су убијале децу у утроби својој

Ocigledno se ne razumemo. Za mene je (a valjda je to dobro i ispravno gledanje) greh stanje svesti.. a dela samo manifestacije te svesti. Pa ako nekaa zena abortira samo eto.. ne radja joj se..bangavo dete...  to je po meni greh...

medjutim ako zena abortira... jer ce dete da zivi 3 dana i da crkne, nisaam siguran koliko joj je svest gresn..

zato ne mogu da iznosim te stavove da je ova druga gresna.... ne znam joj psihu.. kapiras....

dakle ja ne mislim daa je svako ubistvo greh, da je svaki abortus gre, da je svako lganje greh, da je svaka kradjaa greh..

Подели на овим сајтовима

Ne raspravljam o licnosti vec o pravima licnosti. Pokusavam da objaasnim, da bi zabranio abortus kao "ubistvo" moras imati dokzivu lichnost.

Mozes da ga zabranjujes po drugim osnovama....

Доказати је можеш најобичнијм тестом за трудноћу у смислу да физички покажеш: Да ево ту је то физичко лице. 

А ако личност сматраш свесном индивудуом, шта ћемо са људима који су годинама у коми? Ако личност треба да има очи, уши, ноге, руке, шта ћемо са људима који их немају? Ако неко не може да говори и тиме изрази ко је, онда он нема права? 

Ја заиста никакву разлику не видим између пар стем ћелија и тек рођене бебе. Разлика је само квантитативна: беба је скуп више ћелија. То што она кмези и смешка се не даје јој право да има права и тиме дискриминише стем ћелије које немају уста да кмезе и смеју се. Шта да се беба роди без уста, без гласа па не може да кмези и смешка се? 

Али разумем све то. Право креира свако ко хоће и може рећи да права имају само плавооки мушкарци и ту никакав проблем не би био. Неки би се бунили, али шта са тим, и данас се многи буне, немају своја права, ево и ми се неки бунимо што фетуси немају права па јел неко слуша. Тако да то правно дефинисање личности разумем.

Подели на овим сајтовима

"Свети Оци сматрају да прерано умрла деца (абортирана), с оне стране, настављају свој развој док не досегну раст у коме ће моћи да кроз познање Бога уживају у Божанским добрима."

цитат из књиге "За једну етику рађања"- Ж.К.Ларше

Да ли ово важи и за оне јајне ћелије које помиње Млађо, оних 70 посто које жена одбаци? Онда има више нерођених него рођених људи.

Где је онда тим људима слободна воља, карактеристична за појам човека? Бог је створио човека и дао му слободу да бира да ли ће изабрати Њега или пропаст. Како то да ти људи неће имати слободу у том смислу?

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Да ли ово важи и за оне јајне ћелије које помиње Млађо, оних 70 посто које жена одбаци? Онда има више нерођених него рођених људи.

Биће гужве у Царству Небеском  :D

Подели на овим сајтовима

Доказати је можеш најобичнијм тестом за трудноћу у смислу да физички покажеш: Да ево ту је то физичко лице. 

Зашто онда нигде у свету фетус немаа статус физичког лица? Јел стручна јавност нешто пропушта?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...