Jump to content

Да ли је абортус гријех ако се њиме спречава рођење детета са тешким поремећајем

Оцени ову тему

84 члановâ је гласало

1. 1. дали је абортус гријех ако се утврди тежак поремећај код дјетете

Препоручена порука

Pa ne bih se slozio.. mislim da ni ti ne vidis u ovome coveka
Ja ne vidim čoveka medju ljudima, ili to vidim vrlo retko.

Ovde vidim potencijal ...

Подели на овим сајтовима

• Одговори 651
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

Ne razumem pitanje? U kom smislu "vazne" ... meni su lichno vazne jer je to skup celij sa posebnim karkteristima mogu postati tkivo koje god hoce, pa recimo seldeci put kad nekom detetu treba srce.. naprave stem celije i naprave joj novo srce.. koje nece da joj odbaci telo i s kojim ce imati dug i zdrav zivot... itd...

Tačno tako, diferencijacijom postaju koje hoćeš tkivo, dakle imaju potencijal i vrednost, nisu samo puki skup ćelija.

Подели на овим сајтовима

Tačno tako, diferncijacijom postaju koje hoćeš tkivo, dakle imaju potencijal i vrednost, nisu smao puki skup ćelija.

U tom smislu nisu samo skup celija, ali nisu ni licnost kao sto si ti lichnost. Te ne mogu imati prava koja imas ti niti mogu biti tretirna kao ti.

Ja uopste nisam ni koristio termin "puki skup celija" ja sam konstatno to pricoa u kontekstu da su to celije, zivot jesu ali lichnost nistu, covek nisu...

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

U tom smislu nisu samo skup celija, ali nisu ni licnost kao sto si ti lichnost. Te ne mogu imati prava koja imas ti niti mogu biti tretirna kao ti.

ni matične ćelije nisu diferencirane pa nemaju prava kao diferencirane, ili imaju?

Подели на овим сајтовима

ni matične ćelije nisu diferencirane pa nemaju prava kao diferencirane, ili imaju?

Samo licnost moze imati prava prosto i jednostvno.

Ja u maticnim celijma ne vidim licnost niti je iko ovde uspeo da mi pokaze licnost u njima...

Подели на овим сајтовима

Plod u utrobi je ličnost, beba od 1 dana je ličnost?

pa nije...... ja ne znm kako moze biti.... hajd da si rekao 3-4-5-6 meseci... ali plod od jednog dana bas nista zajednicko sa licnoscu nema sem sto ce iz njega (mozda, u jedno 30 % sluchajeva) licnost da nastane..prvo u jako malim tragovima u utrobi( sto je dokzivo, da se u utrobi vec javlja licnost) a zatim van utrobe...

Подели на овим сајтовима

Ako je oplodjena jajna celija licnost, zasto spermatozid i jajna celija takodje nisu licnosti posto vec nose u sebi kompletan genetski materijal?

По мом мишљењу, због тога што - у највећем броју случајева - сперматозоид ће увек остати сперматозоид а јајна ћелија - јајна ћелија. За разлику од овог - оплођена јајна ћелија, према општем животном искуству, најчешће постаје човек.

Други аргумент би био тај да сперматозоид и јајна ћелија, сами пои себи, имају само једну половину генетског материјала потребног да се створи човек.

И на крају, нико озбиљан и не тврди да је оплођена јајна ћелија личност. Она је само могућност личности. Међутим : 1) пошто се никад нису родила два иста човека и 2) пошто не можемо знати који све фактори утичу на то какав ће човек неко постати, можемо разумно претпоставити да свака оплођена јајна ћелија носи могућност јединственог и непоновљивог човека, какав се никад више неће моћи родити. На пример да сам ја, од истих родитеља, зачет 5 дана после, тј. од друге јајне ћелије и другог сперматозоида, реално је претпоставити да ја не бих био ја.

Takodje, vec sam pitao (bez odgovora) posto se mnogim zenama, a da to i ne znaju, mnoge trudnoce zavrsavaju dan dva nakon zaceca, da li te oplodjene jajne... pardon "licnosti" useljavaju carstvo nebesko? I da li ga useljavaju kao celije ili kao ljudi koji bi iz tih celija postali? Dalje, ako ga useljavaju kao ljudi, kakvi su to ljudi bez secanja, iskustava, zivota, ljibavi...?

Питај Бога. Али буквално. :)

I na kraju, da li ce svakog vernika u carstvu nebeskom, pored najmilijih da sacekaju i desetine nekih nepoznatih licnosti koji ce se predstaviti kao njegova deca i kakav odnos taj vernik moze da ima prema njima u odnosu na decu koju je rodio, cuvao, voleo, vaspitavao...?

Одлично питање. Али исто тако тајна као и претходна...

Све у свему, мислим да се разилазимо у следећем : за тебе је оплођена јајна ћелија само физички "носач" личности, само једна од заменљивих, серијских, међусобно истих основа на које се тек касније калеми личност, вероватно негде од тренутка када човек стекне могућност регистровања околине, дакле теоријски најраније од тренутка стварања централног нервног система. Оплођена ћелија, ако следимо овај ток мисли, нема у себи никакав зачетак личности, никакву посебност, него је само једна табула раза у коју се утискује личност, па због тога бих ја био ја, од које год оплођене јајне ћелије да сам постао, оне од које јесам или неке друге 5 дана касније например. Исправи ме ако грешим. Ти или други неко.

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

оплођена јајна ћелија, према општем животном искуству, најчешће постаје човек.

Ne zaprvo.. oko 75 % oplodjena jajna celija (ne racunajuci abortuse ) ne postane covek...

Uglavnom ih zene ispiske...

Подели на овим сајтовима

pa nije...... ja ne znm kako moze biti.... hajd da si rekao 3-4-5-6 meseci... ali plod od jednog dana bas nista zajednicko sa licnoscu nema sem sto ce iz njega (mozda, u jedno 30 % sluchajeva) licnost da nastane..prvo u jako malim tragovima u utrobi( sto je dokzivo, da se u utrobi vec javlja licnost) a zatim van utrobe...

znači, one nevernice(zanijele sa tudjijem čovjekom) od pre 200 godina što se porode pa nabiju dete na vile i bace u djubre su opravdano postupile?

Подели на овим сајтовима

Ne zaprvo.. oko 75 % oplodjena jajna celija (ne racunajuci abortuse ) ne postane covek...

Uglavnom ih zene ispiske...

bez učešća slobodne volje.

Подели на овим сајтовима

znači, one nevernice(zanijele sa tudjijem čovjekom) od pre 200 godina što se porode pa nabiju dete na vile i bace u djubre su opravdano postupile?

Ne. To je stvorena licnost. 20 stem celija nisu licnost.

Подели на овим сајтовима

Како се развезло о личности, ајде прво да ми дефинишемо шта је уопште личност? 

mislim da ličnost niko nije u potpunosti definisao.

ali, bez zajednice nema ličnosti, ja nisam Dejan u odnosu na zid...

Подели на овим сајтовима

Мислим да је главна дилема, да ли сваки конкретни спој једне јајне ћелије и једног сперматозоида има нешто што ниједан други пар сперматозоида и ћелије нема.

Да ли сваки конкретни спој утиче на то какав ће човек постати, или би исти човек могао постати од било које јајне ћелије и било ког сперматозоида истих родитеља, под условом да буде под утицајем истих спољашњих фактора.

Мислим да је први став ближи истини, јер пошто не знамо шта све утиче на развој личности, боље је претпоставити да је то укупност свих фактора, физичких и временских. Дакле, ако јајну ћелију оплоди сперматозоид број 345, у фебруару, то неће бити исти човек као онај који је настао тако што је сперматозоид 9978 истог оца, оплодио јајну ћелију исте мајке у марту, иако би се обе јајне ћелије хипотетички развијале у идентичним условима.

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...