Jump to content

Зоран Ђуровић: „Борба за неверу“ јавља – Папа назвао православце болесницима

Оцени ову тему

Guest

Препоручена порука

Znate zašto teško ide pomirenje između hrišćanskog Istoka i Zapada? Zato, braćo, što u nama, i na Istoku i na Zapadu nema mira. Kako da ponudiš nekome mir kad ga sam nemaš? Kad nekome pružaš ništa, ništa i sam dobijaš. Kad se setimo da prvo u sebi zasnujemo mir na Hristu, onda dolazi i mir sa drugima. Kako postiči taj mir? Pogledom na Hrista koji je pozvao u svoj mir i one koji ga razapeše! E taj mir, gledajući stalno na istoriju prvenstveno, a ne na Hrista prvenstveno, nikad se neće postići.

Verbum Domini Manet in Aeternum!

Подели на овим сајтовима

Једино што то мени ништа не значи. Не значи ми уопште ништа шта је папа рекао или није рекао.

Pa što onda učestvuješ u ovoij temi i nasrćeš na o. Djurića kao vilama naboden kad ti to sve ništa ne znači. Šta te briga šta o. Djurić piše ako te to ne zanima, taman da piše ne znam šta. On piše o tom šta je rekao ili ne rekao papa, tebe to ne zanima sad ili ipak zanima? Prema tome kako "skačeš" ovdje na temi zanima te itekako. Meni kad nešto ništa ne znači onda ni ne znam da to uopšte postoji a kamo li da bi s nekim o tom bilo šta raspravljao.

joooj

Подели на овим сајтовима

A to da se Papa naziva Sveti otac je stvar opste kulture obracanja, kao sto se muslianskim vodjama obracamo sa cestiti efendijo itd... I sam Patrijarh se u pismima obraca Papi sa Sveti otac, a tako mu se obracao i Sveti Marko Efeski. To je nacin komunikacije.

Никаква култура не може да натера било кога да се неком обраћа са свети јер "бити свет" је особина (и то она највиша по Богу) а не нечији друштвени статус као кад изговарамо нечије титуле пре имена. Поготово је безвезе да православни Хришћанин папи римокатоличке цркве каже свети отац јер је он себи доделио ту "титулу". По томе би и ја могао сутра у неком друштву себе да титулишем као "свети тај и тај" и после да захтевам да ми се тако обраћате.

И да, ко још муслиманским вођама говори "честити ефендијо"? Можда неки муслимани, за друге не знам. Па и ту да се обраћам тако како кажеш, свакако би размислио да ли ћу некоме рећи честити ефендијо или само ефендијо, јер она прва реч је придев који означава особину, па ако те особине нема, онда се и придев изоставља. Код "светог оца" и прва и друга реч има улогу придева, а пошто није ни свет, нити ми је отац у било ком смислу, онда може да буде само Римски папа или господин Франциско.

Постоји само Свети Сава, Свети Марко, Свети Никола итд. Сви они су упокојени и проглашени светим од стране цркве чији су чланови били и остали.

Забрањена ПОРУКА и забрањена ТЕМА далеко се чује. Живела слобода говора!

Подели на овим сајтовима

Никаква култура не може да натера било кога да се неком обраћа са свети јер "бити свет" је особина
svetinje svetima...slabo posećujete Liturgiju?
Подели на овим сајтовима

pa što onda učestviuješ u ovoij temi i nasrćeš na o. Djurića kao vilama naboden kad ti to sve ništa ne znači. Menií kad ništa nešto ne znači onda ni ne ztnam da to uopšte postoji a kamo li da bií s nekim o tom šta raspravljao.

joooj

Ево ти си други "већи католик од папе". Православни свештеник Ђурић брани папу, а римокатолик Зајрон брани православног свештеника. joooj

Подели на овим сајтовима

Otac Zoran daje osvrt na njihov zlonameran text u moru slicnih zlonamernih textova okrenutih protiv Crkve.

Zar ste poverovali da je Papa zaista rekao da su pravoslavci bolesni? 

Pročitala sam uvodni tekst i da budem iskrena, nisam baš njabolje razumjela: tko je otac Zoran i tko su ti koji se nazivaju "Borba za veru". Za Papu sam  sigurna da takvo što nije ni pomislio.   :)  Sve što je Papa rekao, može se pronaći na stranicama vatikanskog sajta.

Koliko je meni poznato, samo jednom je spomenuo pravoslavce i to u jednom razgovoru s biskupima govoreći o sinodalnosti. Rekao je da bi trebali učiti od pravoslavaca jer oni u tome imaju iskustva. 

Ostaje pitanje zašto su ti pripadnici pokreta " Borba za veru" izvrću Papine riječi?

Oni su raskolnici? Odvojili su se od SPC? Ako jesu, onda su upravo oni "bolesni". 

Ne mislim da se otac Zoran ulizava katolicima. Kako? Ako je ukazao na jednu laž, onda je u službi Istine i samim tim svjedoči za Isusa. To je njegova svećenička dužnost.

Što se tiče Papinog imena Francisco...svaki ga narod izgovara na svom jeziku. Meni ne smeta kad napišete Franja, samo mi je smiješno...ali, čini mi se da i druga muška imena pretvarate u ženska. :)

Подели на овим сајтовима

svetinje svetima...slabo posećujete Liturgiju?

И шта онда? Мислим на "светиње светима". Да ли су сви људи свети? Да ли је папа свет? То је позив на светост а не светост сама по себи. Па чак и да јесте, нисам нешто приметио папу на литургији.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Ево ти си други "већи католик од папе". Православни свештеник Ђурић брани папу, а римокатолик Зајрон брани православног свештеника. joooj

Ја не видим овде одбрану Папе већ одбрану истине. Малопре сам показао која је логика "борбаша" и како завлаче за Голеч планину неупућене.

А сад питање за тебе (не морам да персирам, наши смо :) ): Да ли вас занима истина? Ако знате да неко пише и говори лажи, а имаш могућност да му одговориш, хоћеш ли то да искористиш? 

Да ли схваташ да овај текст борбаша имплицира да је Српска Црква, заправо, отпала? То је поента њиховог текста у својој бити.

Подели на овим сајтовима

Sad još i izmišljaš, da vidimo kakvu izmišljotinu smišljaš za dalje. Pa upravo sam prvo napisao da se sasvim slažem sa TOBOM, ako i ti nisi isto od onih dislektičara sa kojima svaki čas ratujem jer nisu u stanju razumjet napisanom tekstu. Ne znam zašto bi baš ja laik imao branit doktora teologije i od koga to ustvari. Pa niko ga ni ne napada ovdje osim tebe izgleda a baš nešto ne vjerujem da ga uzbudjuje to što ti pišeš o njemu jer je imao posla s daleko jačim kritičarima svog djela, rada i osobe u životu nego što si ti. Inače ono što je rekla MariaElena je tačno, čovjek bi imao reagovat na otvorene laži ako na njih negdje naidje i usudi da bi mogle štetiti ljudima. A kome se to ulizavaš ti PIP-e? Kakve to poene skupljaš ti a kod koga? Kad budeš načisto ti s tim "ulizavanjem" svojim onda bismo mogli možda još raspravit, pretrest i rješavati ta "ulizivanja" drugih, ta tudja. Šta ti na to? Kreni prvo od sebe.

Подели на овим сајтовима

- Ни у једном моменту нисам помислио да је папа рекао нешто слично. Знам ја врло добро да је он и културан и образован а пре свега дипломатски одмерен у свим својим изјавама. Једино што то мени ништа не значи. Не значи ми уопште ништа шта је папа рекао или није рекао. Без обзира што је он културан и образован човек као и највећи број оних око њега у Ватикану, то још увек ништа не говори какви су као људи и каве су им намере. Као и политичарима тако и њима не верујем ни када истину говоре...

- И само да додам, пошто видим да је неко приметио како "борбаши" папу зову по хрватски Фрања, у горњем тексту неко за папу пише "свети отац" а тако га ословљавају католици или грешим?

ПиП, ја имам обичај да кажем онима који се осврћу на моје текстове да се сконцентришу пре писања. Концентрација је јако битна ствар. О томе оци који уче о молитви говоре. Онда се избегава да се други уводе у заблуду и да се губи време у бесмисленим расправама. Сами бисте могли доћи до закључка да ЗЂ не пише узалуд јер вашим речима потврђујете да је он у праву што се бори против тровача који су вам замаглили поглед. Кажете: "Не значи ми уопште ништа шта је папа рекао или није рекао... Као и политичарима тако и њима не верујем ни када истину говоре". Зачепити уши, никакав дијалог. То је ваша порука. То што ви не знате веровати, само је последица дуготрајног тровања. Када се пак раскринка да су вас тровали лажима, онда ни пред том очигледношћу не желите да се замислите. Добро, и Писмо каже да људи заволеше више таму... да се ја много око тога не узбуђујем, да вас не узнемиравам.

О томе зашто "наши" фурају име Фрања већ сам говорио на другом месту, а ви бисте као експерт требало знати да је св. Марко Ефески ословљавао папу са св. или најблаженији Оче. Због свега тога говорим да је концентрација нужна, као и мало смирења. И смирење се рачуна у врлине. Проверавају се ствари пре него се кажу, сумња се у сопствено свезнање. После тога може да дође до дијалога, да се неко кроз то обогати. Можда ме неко и убеди да је лепо лагати, као што раде борбаши, а да се католицима не треба веровати ни када говоре истину. Можда је то обележје неке социјалне интелигенције, али да је по Писму, то сигурно није. Сад, свака птица своме јату...       

Подели на овим сајтовима

И шта онда? Мислим на "светиње светима". Да ли су сви људи свети? Да ли је папа свет? То је позив на светост а не светост сама по себи. Па чак и да јесте, нисам нешто приметио папу на литургији.

:D  Jesam li ja ovo dobro pročitala? Mogu čitati ćirilicu, ali svejedno se pitam...haha, Papa ne ide na liturgiju.Ta ti je dobra.

Bog nas poziva na svetost, jer rekao nam je: Budite sveti, jer sam ja svet...Ne traži Bog od ljudi nemoguće stvari, moguće je i danas biti svet., samo treba imati čiste oči da vidimo to dobro i sveto u drugima.

Подели на овим сајтовима

Не знам, питајте оног апостола...или ни писмо не читате?

Подели на овим сајтовима

Пип, душо, како би рекао владика Игњатије, да ли би био спреман да уролаш свој папир на коме си написао како се папа не може назвати светим оцем и онда га прогутати, када се покаже да га је тако и св. Марко Ефески ословљавао? Ваљда је Марко неки ауторитет за тебе? Гле, тај Марко би још већа улизица од мене и назва га: Најсветији Оче! Ја га само ослових као и сви културни људи из православног света са св. Продана душа, тај св. Марко. У Патрологије Оријенталис, том 17, стр. 337, редови 5-6, пише на грчком агиотате патер, што је преведено на латински са sanctissime Pater, тј. Најсветији Оче! Иста беседа може се наћи, за оне који не знају ове језике, и у српском преводу на сајту "светосавље", а једноставно гуглујући овај наслов: НАЈБЛАЖЕНИЈЕМ ПАПИ СТАРОГ РИМА МАРКО, ЕПИСКОП ЗБОРА ВЕРНИКА У ЕФЕСУ. Истини за вољу, преводаилац ту ставља "Свјатјејши Оче", што није никаква грешка, мада не одговара српском који ми знамо.

Дакле, мало пепела и концентрације. После, када се лепо пресабереш и видиш да немаш ни терминологију као св. Марко, онда, пригрливши је, упутиш још неко питање ако ти нешто није јасно. О. Зоран Ђуровић, а не Ђурић ће бити рад да ти одговори.         

Подели на овим сајтовима

ПиП, ја имам обичај да кажем онима који се осврћу на моје текстове да се сконцентришу пре писања. Концентрација је јако битна ствар. О томе оци који уче о молитви говоре. Онда се избегава да се други уводе у заблуду и да се губи време у бесмисленим расправама. Сами бисте могли доћи до закључка да ЗЂ не пише узалуд јер вашим речима потврђујете да је он у праву што се бори против тровача који су вам замаглили поглед. Кажете: "Не значи ми уопште ништа шта је папа рекао или није рекао... Као и политичарима тако и њима не верујем ни када истину говоре". Зачепити уши, никакав дијалог. То је ваша порука. То што ви не знате веровати, само је последица дуготрајног тровања. Када се пак раскринка да су вас тровали лажима, онда ни пред том очигледношћу не желите да се замислите. Добро, и Писмо каже да људи заволеше више таму... да се ја много око тога не узбуђујем, да вас не узнемиравам.

О томе зашто "наши" фурају име Фрања већ сам говорио на другом месту, а ви бисте као експерт требало знати да је св. Марко Ефески ословљавао папу са св. или најблаженији Оче. Због свега тога говорим да је концентрација нужна, као и мало смирења. И смирење се рачуна у врлине. Проверавају се ствари пре него се кажу, сумња се у сопствено свезнање. После тога може да дође до дијалога, да се неко кроз то обогати. Можда ме неко и убеди да је лепо лагати, као што раде борбаши, а да се католицима не треба веровати ни када говоре истину. Можда је то обележје неке социјалне интелигенције, али да је по Писму, то сигурно није. Сад, свака птица своме јату...       

Што се тиче ословљавања то препуштам Вама, да утврдите историјске чињенице и околности у којима је Марко Ефски папу ословљавао тако. Чисто сумњам да је ван званичног протоколарног дописивања игде више употребљавао тај израз у комуникацији са својима.  Својим ословљавањем папе "Светим Оцем" и када од Вас то не захтева никакав протокол ви као православни свештеник такође "трујете" и замагљујете поглед православним Хришћанима придајући римокатоличком верском поглавару значај светости и очинства. Ја са мојим скромним познавањем православља, знам толико да ни у православној цркви никога не називам светим (ни свештеника, ни епископа, ни патријарха) осим светитеља које је та иста црква канонизивала а камоли да римокатоличког верског поглавара зовем светим оцем. Молим и Вас и још неког ко је споменуо на теми то исто као "никакав дијалог, зачепити уши" да ми не подмеће оно што нисам рекао. Ја сам за дијалог, осим ако тај дијалог не захтева да се некоме обраћам искључиво са свети. Православна црква је отворена, увек је била, и надам се да ће увек и бити. Не сећам се да је икада ико од правосалвних избегавао разговор са неким зато што није православан. Чак шта више увек је имала пуно да каже ономе ко такав разговор тражи. Безброј примера је оних који су били друге вере а чистог срца, тражили, разговарали па на крају примили и правосалвно крштење и неки се чак и посветили. Проблем је што Ви и слични Вама сада хоћете да присвојите разговор са другим као ваш изум, као да то до сада нико никада није радио, и намећете нака посебна правила која су тобоже неопходна за "дијалог". Ја вам кажем: За дијалог овог типа су потребна минимум два човека, добра нарав и воља, признање своје грешности и жеља за покајањем. Све остало су трице и кучине.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...