Драгана Милошевић Написано Новембар 11, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 11, 2014 Будући да сам из Жичке Епархије,осећам се прозваном на неки начин да кажем неку реч.Пре свега боле ме изрази као што су "умор од Литургије,летаргија..." Цитирала бих нашу драгу пријатељицу,мати Науму која каже:"Послушање изнад свега!" и још:" Ми знамо да служимо и овако и онако Богу Литургије.Ми знамо шта је најбоље." Литургијско дело нашег вољеног Владике Хрисостома није заборављено или анулирано.Напротив.Захваљујући њему и небеској литугијској ширини којом нас је водио све ове године,ми без поговора и било каквог двоумљења можемо да кажемо сада,Владики Јустину:"Амин Владико.Нека је благословено." Како то? Тако што нас је Владика Хрисостом упознао са свим богатством литургијским али никада није волео острашћеност по том питању и једних и других и безусловно је био смирен човек. И сам Владика Јустин изненађен је и ганут литургијском свешћу како свештенства,тако и народа. Оно што је плодоносно у овом благослову Епископа Јустина,то је да су људи почели да се враћају у своје парохијске Цркве.Да,то су они исти људи који су отежавали Епископску службу +Хрисостома.То су они исти људи који су викали,пљували,уносили пароле и транспаренте,али,они се враћају својим Храмовима.Где ће они ако их ми не примимо? У секту код Артемија? Ужасно је тешко бити са њима поново,сећајући се свега али је и лако ако смо литургјски људи и љубимо једни друге да бисмо једнодушно исповедали Оца и Сина и Светога Духа. Молим вас,немојте бити у разочарењу.Бог промишља о свему.Христос брине о својој Цркви за коју је и Распет на Крсту.Нема говора о летаргији и умору. Свака Литургија нам је испуњена.Свака је још лепша од претходне,само кад смо у јединству и најпре,најпре у смирењу. Додала бих још и то да су се у последње време у Епархији,десиле јако позитивне ствари,као што је доношење Моштију Светога Козме и Дамјана на поклоњење по градовима,Икона Мајке Божије Тројеручице...хиљаде верних се поклонило Светињама.Дешавају се добре ствари.Морамо бити позитивни. Нашем Богољубљеном и Богодоличном,сваке хвале и љубави вечне достојном,блаженопочившем Епископу Хрисостому-Вечнаја памјат.У нашим срцима никада се неће угасити светиљка коју је запалио овај корифеј богослужбеног живота наше Цркве. Опростите. facenew22222222 Uh, skinula si mi teret sa srca, hvala ti. Dobili ste dobrog episkopa :good2: i ne sumnjajte u njega. Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Uscanac Написано Новембар 11, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 11, 2014 Evo ja priznajem da sam se umorio od teologisanja, posebno po forumima kao i od liturgije - rizikujući da budem pogrešno shvaćen. Sve više ljudi sa kojima imam relativno zdrav odnos je van crkve i to počinje da bude simptomatično. U hramu vidjam prosjake sa kojima razmenim par rečenica, ljude kojima kažem Pomaže Bog i sveštenike kojima često i ne kažem ništa jer ne stignem. Naravno, sam sam kriv za sve, daleko od toga da krivim druge Što reče neko na fejsbuku - preživljavanje ubija! Moguce je da se tako namestilo.Imao sam prilike da dobro upoznam brojne vladike i monahe, da upoznam dosta crkvenih ljudi i kao i svuda uvek imas pomesane utiske. Npr Atanasije kog su ovde pomenuli u klipu je na mene ostvio strasno pozitiavn utisak. Covek ima svoje bube, ume da se ponasa ponekad i bahato, bucan je, ali rekao bih pravican i pametan covek. Crkva je u krizi, samim tim i ljudi koji idu u crkvu sve dozivljavaju drugacije, stvara se negativna slika i neki los osecaj i to ljude odbije. Mene je prvog to odbilo. Prestao sam da idem u Studenicu npr zbog nekih desavanja koja nisam mogao da prihvatim i uopste sam se udaljio od liturgijskog zivota. Sto ti kazes, malo sam se umorio od svega toga. w.a.mozart је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Новембар 11, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 11, 2014 Мислим да се "променама" у Жичкој епархији жели показати присталицама бившег епискома Артемија, којих има доста баш у поменутој епархији, добра воља и да се не ставља форма изнад суштине... Uscanac је реаговао/ла на ово 1 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Давидова Написано Новембар 11, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 11, 2014 Са друге стране, у неким епархијама где се служило са гласним читањем литургијских молитава (најпре молитве Анафоре), одједном преломило и вратило на тихо читање молитава. Можда су читали ову књигу : http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Izazovi/OObnoviLiturgije.pdf Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Новембар 11, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 11, 2014 ја се извањавам на можда неуком питању, које није стриктно тема, али који се аргументи износе против гласног читања молитви и отворених двери, сем оног да је тако било "одувек"? Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Нифада Написано Новембар 11, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 11, 2014 Аргументи против гласног говорења молитви и отворених Двери су израз једног ширег Богослужбеног контекста,издвојени из целине и узети сами за себе не говоре много.Мислим да је то израз виђења места лаика (Лаос) у Богослужбеном животу Цркве. Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 1 Нифада Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Новембар 11, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 11, 2014 Аргументи против гласног говорења молитви и отворених Двери су израз једног ширег Богослужбеног контекста,издвојени из целине и узети сами за себе не говоре много.Мислим да је то израз виђења места лаика (Лаос) у Богослужбеном животу Цркве. Moze ovo malo preciznije? Ja kao laik kako to vidim, mi laici mozemo samo biti na dobitku glasnim citanjem molitava jer cujemo sta se izgovara i mozda bolje mozemo ucestvovati. Ali ne znam na sta si ti mislila. Uscanac, Нифада and Драгана Милошевић је реаговао/ла на ово 3 Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Нифада Написано Новембар 11, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 11, 2014 Moze ovo malo preciznije? Ja kao laik kako to vidim, mi laici mozemo samo biti na dobitku glasnim citanjem molitava jer cujemo sta se izgovara i mozda bolje mozemo ucestvovati. Ali ne znam na sta si ti mislila. Добро си разумео,управо на то сам мислила. Нифада Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Новембар 11, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 11, 2014 Moze ovo malo preciznije? Ja kao laik kako to vidim, mi laici mozemo samo biti na dobitku glasnim citanjem molitava jer cujemo sta se izgovara i mozda bolje mozemo ucestvovati. Ali ne znam na sta si ti mislila. Kod nas se cita naglas. I to je dobro za sve u bogosluzenju. Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Новембар 11, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 11, 2014 da se podsetimo http://www.manastir-lepavina.org/novosti/index.php/weblog/detaljnije/da_li_je_za_ranu_crkvu_bilo_tradicija_da_se_liturgijske_molitve_itaju_nagla/ Нифада and Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 2 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Новембар 11, 2014 Гости Пријави Подели Написано Новембар 11, 2014 Аргументи против гласног говорења молитви и отворених Двери су израз једног ширег Богослужбеног контекста,издвојени из целине и узети сами за себе не говоре много.Мислим да је то израз виђења места лаика (Лаос) у Богослужбеном животу Цркве. И? Шта смо учинили? Докле смо дошли? Волео бих да продубимо ову твоју мисао коју сматрам веома битном. Дакле, место лаоса (народа) у богослужењу. Зар се не дешава да често имамо у цркви уместо учесника "оне који присуствују" Литургији? Уз то имамо и једну посебну категорију, популарне "колачаре" који су на служби само да би пресекли колач и то је то. За њих је Литургија досада која мора да се испоштује јер поп неће да сече пре Литургије (тамо где се свештеник труди да остави народ на Литургији по оној " дођи и види"). Да ли смо са гласним читањем молитава извршили неку катихезу или је поред тога потребно и појашњење у виду предавања, разговора итд...? Са друге стране заговорници затворених двери су углавном и заговорници ретког причешћивања. То је очигледно и то је спона која повезује те две области литургике (која се за нас хришћане одражава и на есхатологију). Да ли сте чули да неко ко не чита молитве Анафоре гласно, позива на редовно причешћивање? Ја се не сећам да сам то игде чуо. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Uscanac Написано Новембар 11, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 11, 2014 To su sve besmislice. Citanje molitvi u sebi prakticno iskljucuje prisutne ljude iz obreda i ti se onda osecas kao u bioskopu pre ton filma. Nesto gledas, nesto se desava, ali ne cujes i ne znas sta. I onda ti misli lutaju ko zna gde i kao da nisi tu. Jos nebitnije je i pitanje otvaranja dveri. Pre je, ne znam kakvo je sad stanje, bilo i pobuna zbog toga sto se molitve citaju na srpskom a ne na staroslovenskom ili kako god. Takodje besmisleno. Nema to veze sa tradicijom, vec se molitve citaju zbog naroda i za narod, na jeziku kojim govori i koji razume. Sve osim toga mi je totalno nelogicno i zahtevalo bi poduze argumentovano objasnjavanje da bih mogao cak i da pokusam da prihvatim. feeble and Зосима је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Новембар 11, 2014 Гости Пријави Подели Написано Новембар 11, 2014 ve osim toga mi je totalno nelogicno i zahtevalo bi poduze argumentovano objasnjavanje da bih mogao cak i da pokusam da prihvatim. Само напред. Волео бих да чујем, верујем и други чланови. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Новембар 11, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 11, 2014 Извињавам се администрацији и члановима,морам овим путем да се обратим Зорану Стојаковићу,који анонимно чита овај форум и писања,па ме на Светосављу копи-пастује уз додавање да сам била ватрена новотарка пре него ли је Владика Јустин преузео кормило. Прво,немој да ме копи-пастујеш,него дођи да поразговарамо Друго,немој да ме лоше преводиш и стављаш у твој оквир. Треће,ни новотарка ни старообредарка...назови како хоћеш,већ увек и увек човек Цркве,литургијски човек. Оцу Љуби ћу се обратити са молбом да се не дели мој текст који нисам дозволила и потписан је мојим именом јер законски имам права на то. nana, Милан Ракић, Зосима and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Новембар 11, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 11, 2014 ništa lepše nego pravoslavna trač partija, ad maiorem Dei gloriam Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука