Помозбожница Написано Новембар 2, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2014 ИЗИЂЕ СИЈАЧ...(недеља по Духовима 21. Ап. Гал 2,16-20 Лк 8,5-15 зач. 35) Навикли смо да тумачимо сетву Божанског Сејача као проповедање, сасвим апостолско. Међутим, ова сетва не говори о апостолству, о свештеном сејању проповедничке речи и загревању еванђелског семења вере дахом врсних и вредних, те и ревносних апостолских наследника, али и свег народа Божјег. Прича о Божанском Сејачу не односи се, дакле, на веровесничко ширење вере међу неверницимаа и многобошцима, не описује мисионарење, јер Божански Сејач нам говори о својој њиви и о свом семењу. Њива је свака душа, а проклијало семе је сама реч Божја, а не људска. Реч Божја није наш људски говор, наше, чак и надахнуто казивање о Божанским стварима. Реч Божја је више од говора – дело, чин, стваралаштво, динамис, енергија, појавност, створење и створ Божји, али и само служење Богу “у Духу и Истини”. Реч Божја смо ти и ја, и свако, али реч Божја су и сва бића и све ствари. “Све и свја” реч је Божја. Реч твоја и моја ће нечији живот учинити побожним, али и безбожним. Бог је Сејач, али и ми смо сејачи радосне вести Духом светим, али и “гнусобе опуштења” и опустошења. Даље на: http://pravoslavnohriscanstvo.com/evandjelice.php#sijac Иван ♪♫, Volim_Sina_Bozjeg and ИгорМ је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Новембар 2, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2014 @@Помозбожница, Tekst je izuzetan! Što ga ne postavite u celosti? Takođe, ko je autor? Помозбожница and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Новембар 2, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2014 Tema je изузњетна,posle svih onih medjunacionalnih netrpeljivih i nesagledivo glupih tema koje su poplavile sajt,прошлих дана и барем мени унеле немир. Реч Божја,тј. сами Бог, што би рекао владика Амфилохије (сами Бог), окупља семе у сопственој земљи(Царству Божјем) Тако да мисионарење је окупљање око Речи,сабор,саборност а усиновљењем постаје сами Бог. Праштајте ако где грешим управите исправите Имена ради Христа Исуса,живога Бога. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Toma Написано Новембар 2, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2014 Kako se postaje dobra zemlja za seme - Reč Gospodnju? Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији! Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Новембар 2, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2014 Kako se postaje dobra zemlja za seme - Reč Gospodnju? Tu moraš da presečeš, veruješ li da je Hristos Bog ili ne. Sve ostalo više nije ni važno,jer se Hristova Reč u nama dobija kao blagoslov,odnosno blagodaću. Tu treba se potsetiti svetih otaca koji govore o besplatnoj blagodati Boga živoga. Dakle nikakav trud ni podvig ne mogu da zamene Istinu da je Božje delo Spasenja iliti Božja blagodat bezinteresno dat svima koji Boga traže,bez ikakve naše zasluge. Dakle koji je uzrok tome da je Hristos počeo da živi u nama? Njegova ljubav ili naš podvig i zasluga? Јадранка-Дервента and Toma је реаговао/ла на ово 2 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Новембар 2, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2014 Takođe, ko je autor? Протосинђел Иларион Ђурица Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Сусанин Написано Новембар 2, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2014 ВЛАДИКА НИКОЛАЈ ОМИЛИЈЕ НЕДЕЉА ДВАДЕСЕТ ПРВА Јеванђеље о Господу Сејачу Луки 8, 5-15. Зач. 35. http://www.svetosavlje.org/biblioteka/vlNikolaj/Omilije2/Nikolaj050105.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Новембар 2, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2014 Протосинђел Иларион Ђурица hvala Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Новембар 2, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2014 Sviđa mi se to što kaže da se misionari, ne mnogim rečima, već dobrim odnosom prema drugome, samom pojavom, projavom plemenitosti i ljubavi na bilo koji način. Citat: Бесомучно говорећи и пишући, обесмислили смо, истрошили, безмало сваку своју реч. Скоро свака је испразна, и ко држи до ње!? осим Бога. Svi nešto neumorno besede o ljubavi, o bližnjem, a kroz sam odnos prema tom istom bližnjem pokazuju nešto sasvim drugo Volim_Sina_Bozjeg and nana је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Новембар 2, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2014 Sviđa mi se to što kaže da se misionari, ne mnogim rečima, već dobrim odnosom prema drugome, samom pojavom, projavom plemenitosti i ljubavi na bilo koji način. Citat: Бесомучно говорећи и пишући, обесмислили смо, истрошили, безмало сваку своју реч. Скоро свака је испразна, и ко држи до ње!? осим Бога. Svi nešto neumorno besede o ljubavi, o bližnjem, a kroz sam odnos prema tom istom bližnjem pokazuju nešto sasvim drugo Pa ne postoji odnos prema drugome ako pre toga nisi sagradio odnos prema Bogu. Jasno treba da bude svima nama Reč naša je u Boga a mi se ili okupljamo oko nje ili ne. Svaki podvig je ustvari Božje delo a ne samog čoveka. Odnos sa živim Bogom naravno da ne dozvoljava čekanje,već sammu akciju,živi odnos. Ko ne deli Božje darove drugome,liči na čoveka koji je zakopao taj besplatni talant(dar) i bačen je od samog sebe u tamu. Ako sam jasniji... Suva suština Božjih darova jeste deljenje tih darova sa svima. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Новембар 2, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2014 Pa ne postoji odnos prema drugome ako pre toga nisi sagradio odnos prema Bogu. uh, ovde ne mogu baš da se složim, mislim šta znam, znaš ono: ,,Kako kažeš da voliš Boga kojeg ne vidiš, a ne voliš brata kojega vidiš" (zaboravio sam odakle je tačno, znam da je iz neke poslanice, možda Petar ili Jakov, ko zna, bio bih zahvalan na informaciji) Ja mislim da čovek izgradi odnos prema drugome onako kako je izgradio odnos prema sebi. A kroz bližnjeg dolazimo do Boga. Šta kaže Isus Petru: ,,Kako mi to kažeš Pokaži nam Oca, a toliko sam sa vama...", tj. upućuje ga da obrati pažnju na dela ljubavi i praštanja. Petar kao da je u tom momentu očekivao neku prirodnu manifestaciju (kao u filmu), ali Hristos projavljuje najuzvišenije duhovne vrednosti, životvornu silu, ne nekakvu zemaljsku moć, već Život Jasno treba da bude svima nama Reč naša je u Boga a mi se ili okupljamo oko nje ili ne. Svaki podvig je ustvari Božje delo a ne samog čoveka. Odnos sa živim Bogom naravno da ne dozvoljava čekanje,već sammu akciju,živi odnos. Ko ne deli Božje darove drugome,liči na čoveka koji je zakopao taj besplatni talant(dar) i bačen je od samog sebe u tamu. Ako sam jasniji... Suva suština Božjih darova jeste deljenje tih darova sa svima. pa da, ja to shvatam kao neku saradnju, naše je da imamo dobru volju i da se trudimo koliko možemo, i Gospod će učiniti koliko može (a On je svemoguć) Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Новембар 2, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2014 Kako se postaje dobra zemlja za seme - Reč Gospodnju? Ако верујеш у Бога и ако се стално трудиш што више живиш у складу са вером , ти постајеш плодна земља. Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Помозбожница Написано Новембар 2, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 2, 2014 @@Помозбожница, Tekst je izuzetan! Što ga ne postavite u celosti? Takođe, ko je autor? Идите на линк који је постављен у наставку. Он вам води на сајт где је текст у целости. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Новембар 2, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2014 Kako kažeš da voliš Boga kojeg ne vidiš, a ne voliš brata kojega vidiš" (zaboravio sam odakle je tačno, znam da je iz neke poslanice, možda Petar ili Jakov, ko zna, bio bih zahvalan na informaciji) Definitivno se ovde pisac obraća onome koji lažno voli Boga. Dakle: kako kažeš da voliš Boga? To je pitanje. A istina jeste ono što sam ti napisao,ako prvo ne udješ u odnos sa Bogom koji je Tvorac i zavoliš Ga,nećeš razumeti stvoreno tj.čoveka,niti ćeš znati da ga voliš. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Новембар 2, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2014 Идите на линк који је постављен у наставку. Он вам води на сајт где је текст у целости. hvala, znam to, nego sam mislio da se ovde postavi, nema veze I za ime sveta, stavite neku normalnu boju na pozadinu, a ne onu plavu, onako je nemoguće čitati! Recimo ona bela slova na onoj kamenoj pozadini bi bila super (samo malo zatamnite pozadinu) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука