Jump to content

Gebel Serbal-sta znate o toj planini? Odakle joj takav famozan naziv?

Cico

Препоручена порука

Zayrone,za Cesku i Poljsku znam da ima dosta tih srpskih i hrvatskih toponima. Za hrvatske pretpostavljam da su zaista hrvatski,al za srpske toponime nisam bas siguran da su zaista srpski (ako gresim,ispravi me!). Jel ima rec “Srb“ kod njih neko konkretno znacenje? Znam za to da postoji u nekim slovenskim jezicima,rec “serbati“ ili “srebati“ ,sto bi znacilo “srkati“ ili “crpiti vodu“ ,a MOZDA moze i kao “izvoriste vode“ prevesti. Ako gresim,ispravite me! Al me zanima,ima li ta (ili slicna takva rec!) rec,jos neko svoje znacenje tamo u zapadnoslovenskim jezicima?

Подели на овим сајтовима

Sto famozni????

Pa zar nije pomalo cudno da se na Sinaju,koji se nalazi u ....materini,kod Saudijske Arabije,nalazi planina koja nosi identicno ime srpskom imenu?? E sad zanima me,otkud takvo ime na Sinaju? Otkud da se bas Gebel SERBAL zove tamosnja planina? U njenom podnozju je,ako ne gresim,manastir (ili samostan) Sv. Katarine. Ali to i nije toliko bitno. Ne znam odakle tamo takvo famozno “srbsko“ ime?? Bas i ne verujem da su Srbi i tamo bili (zapravo,ne znam vise ni sam!). A osim toga,spominjalo se i nekakvo jezero Serbonis u Egiptu. Otkud takvi nazivi tamo? Al ipak,“najzvucnije“ mi je ono ime Gebel Serbal. Trazio sam na internetu,i nisam nikako mogao naci etimologiju tog imena,ni kako je nastalo uopste...

Подели на овим сајтовима

Zayrone,za Cesku i Poljsku znam da ima dosta tih srpskih i hrvatskih toponima. Za hrvatske pretpostavljam da su zaista hrvatski,al za srpske toponime nisam bas siguran da su zaista srpski (ako gresim,ispravi me!). Jel ima rec “Srb“ kod njih neko konkretno znacenje? Znam za to da postoji u nekim slovenskim jezicima,rec “serbati“ ili “srebati“ ,sto bi znacilo “srkati“ ili “crpiti vodu“ ,a MOZDA moze i kao “izvoriste vode“ prevesti. Ako gresim,ispravite me! Al me zanima,ima li ta (ili slicna takva rec!) rec,jos neko svoje znacenje tamo u zapadnoslovenskim jezicima?

Naravno da ima konkretno značenje, znači ime naroda Srbi ili tačnije Serbja:

http://goo.gl/hsa5mt

Svatováclavské hody Dolní Bojanovice 2006.

Serbja spěwaja "Zady našej pjecy"

da, serbat znači srkati, crpiti ili sisati ali ja mislim da je ta sličnost samo takva morfološka,

prema meni Srbi dolazi od sъbri / sЪbri što suvisi sa glagolom sabrati se i imenicom sabor.

kasnijim permutacijama je došlo do Serbi tj. Serbja jer se prije taj glas ъ morao izgovarati.

No kako on dosta težak za izgovor, izgovara se kao englesko "a" (fonetički e naopako) onda

je dolazilo do takvih spontanih permutacija u kasnijem razvoju kao olakšicama izgovora

http://www.teachingenglish.org.uk/article/phonemic-chart

Подели на овим сајтовима

Naravno da ima konkretno značenje, znači ime naroda Srbi ili tačnije Serbja:

http://goo.gl/hsa5mt

Svatováclavské hody Dolní Bojanovice 2006.

Serbja spěwaja "Zady našej pjecy"

da, serbat znači srkati, crpiti ili sisati ali ja mislim da je ta sličnost samo takva morfološka,

prema meni Srbi dolazi od sъbri / sЪbri što suvisi sa glagolom sabrati se i imenicom sabor.

kasnijim permutacijama je došlo do Serbi tj. Serbja jer se prije taj glas ъ morao izgovarati.

No kako on dosta težak za izgovor, izgovara se kao englesko "a" (fonetički e naopako) onda

je dolazilo do takvih spontanih permutacija u kasnijem razvoju kao olakšicama izgovora

http://www.teachingenglish.org.uk/article/phonemic-chart

ne znam iskreno. Mada,ako cemo takvom logikom,onda mislim da se ime “Srbi“ moze izvesti i od reci “Sebri“ ,sto ne iskljucujem,mada ne znam koliko bi to imalo smisla. Buduci da si ti,koliko vidim,izrazito upucen u puno toga,znas li mozda koje je pravo znacenje reci “Sorab“ ? To se ime cesto spominjalo kao ime za Srbe ranije,a narocito za one Polabske Srbe. Zanima me,sta znaci ta rec u slovenskom jeziku?

Подели на овим сајтовима

ne znam iskreno. Mada,ako cemo takvom logikom,onda mislim da se ime “Srbi“ moze izvesti i od reci “Sebri“ ,sto ne iskljucujem,mada ne znam koliko bi to imalo smisla. Buduci da si ti,koliko vidim,izrazito upucen u puno toga,znas li mozda koje je pravo znacenje reci “Sorab“ ? To se ime cesto spominjalo kao ime za Srbe ranije,a narocito za one Polabske Srbe. Zanima me,sta znaci ta rec u slovenskom jeziku?

Tačno tako, od riječi Serbi s tim što je Sebri netačno napisana ili izgovorena ista ta Riječ sъbri / sЪbri, tamo nije bilo nikakvo e već ъ. Sorab a Sorbi je ista stvar, ista riječ samo dalji način komoljenja, kasnijeg izgovora staroslovenske riječi sъbri / sЪbri tokom procesa diferencijacije kasnijih slovenskih jezika iz staroslovenske osnove. Sorab, Sorbi, Sorbs je etnonim za Lužičke Srbe, tako oni u medjunarodnoj literaturi nazivaju sami sebe a ekvivalentan je sa endonimom Serbja.

Подели на овим сајтовима

U pravu si Pontifexe. Ovo nije lingvisticki nego verski forum. Al opet,nije mi jasno i dalje,otkud onako “famozan“ naziv planini Gebel Serbal? Znate li mozda ko moze,tj. na kojem portalu moze da se nadje taj odgovor? Jer zaista,sigurno je to da rec “Serbal“ ima neko konkretno znacenje. Al ne znam koje....navodno je upravo na toj planini,Mojsije dobio 10 Bozijih zapovesti. Koliko sad ima istine u tome?

Подели на овим сајтовима

Pa zar nije pomalo cudno da se na Sinaju,koji se nalazi u ....materini,kod Saudijske Arabije,nalazi planina koja nosi identicno ime srpskom imenu?? E sad zanima me,otkud takvo ime na Sinaju? Otkud da se bas Gebel SERBAL zove tamosnja planina?

Pa ne nosi identično ime... ni naš narod ni zemlja se ne zovu SERBAL... ni Serabit.

Dakle, nosi slično ime... a kad uzmeš u obzir broj svih toponima na svetu i relativno ograničen broj glasova (slova) koje koristimo u komunikaciji, nije ni najmanje čudno da će neki biti slični drugima potpuno nasumično... šta više, to se i očekuje... bilo bi čudno da ni jedan na liči na "srb" ili "serb"...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

U pravu si Pontifexe. Ovo nije lingvisticki nego verski forum. Al opet,nije mi jasno i dalje,otkud onako “famozan“ naziv planini Gebel Serbal? Znate li mozda ko moze,tj. na kojem portalu moze da se nadje taj odgovor? Jer zaista,sigurno je to da rec “Serbal“ ima neko konkretno znacenje. Al ne znam koje....navodno je upravo na toj planini,Mojsije dobio 10 Bozijih zapovesti. Koliko sad ima istine u tome?

Džebel ili Gebel bi imala biti gora, planina ili visoravan, ne znam tačno, tamo u sjevernoj Africi se svako drugo brdo zove Džebel ovaj ili Džebel onaj a serval ili serbal (v se često izgovara kao b i obrnuto) je ova maca - stepski ili pustinjski serval, kočkovita šelma ili mačkovita zvijer, srodna tigrovima, leopardima itd. koja je tamo izgleda nekad živjela u velikom mnoštvu ispod ili oko nje. Poslije su valjda nestali odtamo a ostao samo stari naziv, toponim po njima, dok su još tamo živjeli.

Slika stepske mace:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6d/Serval_in_Tanzania.jpg

Serval živi u Africi, Sahari a vjerovatno je prije živio i u oblasti male Azije u stepskim i pustinjskim krajevima.

Подели на овим сајтовима

Ovo je ta slatka maca, ako želite poslužiti kao figurant, lovni objekat divljoj mačketini i umirete od želje za tim saznati kako je kad vas tigar ili leopard davi kupite si onda obavezno nju, ispuniće sva vaša očekivanja, pa čak ih i bez problema nadmašit. Samo ne smijete tamo kod sebe imati nikakve sitne djece. To je ta umiljata maca, serval po kojoj je najvjerovatnije nazvana i ta planina:

Kyan the Serval and his mom Linda

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...