Cico Написано Октобар 31, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 31, 2014 Džebel ili Gebel bi imala biti gora, planina ili visoravan, ne znam tačno, tamo u sjevernoj Africi se svako drugo brdo zove Džebel ovaj ili Džebel onaj a serval ili serbal (v se često izgovara kao b i obrnuto) je ova maca - stepski ili pustinjski serval, kočkovita šelma ili mačkovita zvijer, srodna tigrovima, leopardima itd. koja je tamo izgleda nekad živjela u velikom mnoštvu ispod ili oko nje. Poslije su valjda nestali odtamo a ostao samo stari naziv, toponim po njima, dok su još tamo živjeli. Slika stepske mace: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6d/Serval_in_Tanzania.jpg Serval živi u Africi, Sahari a vjerovatno je prije živio i u oblasti male Azije u stepskim i pustinjskim krajevima. Hmmm...po maci dobismo ime xD salim se nisam znao da je to ime po macki dobilo ime Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Октобар 31, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 31, 2014 Hmmm...po maci dobismo ime xD salim se nisam znao da je to ime po macki dobilo ime da, slatke mace, ovdje se igraju zajedno serval i karakal, леопард и рысь кажется Сервал и каракал играют. Serval and caracal play. Каракал (с кисточками) и сервал (в горошину) Kakarakal prugast kao tigar i serval graorast kao leopard. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Cico Написано Новембар 1, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 1, 2014 Nego,Zayrone,zanima me drugo nesto. Ako rec “srebati“ ili “serbati“ (verovatno moze i ovako i onako da se kaze) znaci “crpiti“ ,da li bi onda “srbar“ znacilo “onaj koji crpi vodu“ ? I da li bi onda rec “srb“ znacila “mesto odakle se crpi voda“ ili “mesto odakle izvire voda“ ?? Zanima me zato sto mi zanimljivo zvuči,pa zato. Bio bih ti veoma zahvalan ako mi odgovoris Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Новембар 1, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 1, 2014 Nego,Zayrone,zanima me drugo nesto. Ako rec “srebati“ ili “serbati“ (verovatno moze i ovako i onako da se kaze) znaci “crpiti“ ,da li bi onda “srbar“ znacilo “onaj koji crpi vodu“ ? I da li bi onda rec “srb“ znacila “mesto odakle se crpi voda“ ili “mesto odakle izvire voda“ ?? Zanima me zato sto mi zanimljivo zvuči,pa zato. Bio bih ti veoma zahvalan ako mi odgovoris Ne, nema nikiakve veze ni sa vodom a ni sa nekakvim poslovima s vodom, problem je u smislu korijenske osnove: crb - crpst drb - češati krb - kamin hrb - kičma, grba grb - grob, grb vrb - vrba, vrbovat trb - trbuh, trebati, potreba komad(ati) srb - Srbi itd. ta grupa rb je svuda ista, r je takozvani polusamoglasnik, lažni samoglasnik dakle da bi se raspoznalo o kakvoj riječi se radi prvi glas nužno mora biti različit, a to dokazuje da se ne može raditi o nekavoj vezi crb sa srb, svaka je drugačija obe te korijenske osnove su savim nezavisne, inače se ne bi znalo šta je šta. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Agnostik Написано Новембар 1, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 1, 2014 Pa zar nije pomalo cudno da se na Sinaju,koji se nalazi u ....materini,kod Saudijske Arabije,nalazi planina koja nosi identicno ime srpskom imenu?? E sad zanima me,otkud takvo ime na Sinaju? Otkud da se bas Gebel SERBAL zove tamosnja planina? U njenom podnozju je,ako ne gresim,manastir (ili samostan) Sv. Katarine. Ali to i nije toliko bitno. Ne znam odakle tamo takvo famozno “srbsko“ ime?? Bas i ne verujem da su Srbi i tamo bili (zapravo,ne znam vise ni sam!). A osim toga,spominjalo se i nekakvo jezero Serbonis u Egiptu. Otkud takvi nazivi tamo? Al ipak,“najzvucnije“ mi je ono ime Gebel Serbal. Trazio sam na internetu,i nisam nikako mogao naci etimologiju tog imena,ni kako je nastalo uopste... Slucajnost. Slicni toponoma ima u mnogo jezikama, pa nema neko dublje poreklo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Новембар 1, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 1, 2014 Slucajnost. Da, sad vam u sljedećem postu pokažem, demonstriram vrlo zanimljiv primjer kako te slučajnosti nastaju. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Cico Написано Новембар 1, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 1, 2014 Ima jedna teorija po kojoj je mesto Srb u Lici (Hrvatska) ,svoje ime dobilo po slovenskoj reci “srebati“ ili “serbati“ ,sto znaci “srkati“ ili “crpiti“ ,kao npr. “crpiti vodu“ (“vodu“ sam naveo kao primer! ). Cak se navodno i u Istarskom razvodu iz 13. veka,spominje rec “srbar“ ,sto bi NAVODNO znacilo “onaj ko crpi vodu“. Da se ogradim,odmah da kazem da sam samo citirao ono sto drugi kazu. Ali to se uzima kao neki argument za nastajanje imena mesta Srb u Lici. Inace,koliko znam,kod mesta Srb izvire reka Una. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Новембар 1, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 1, 2014 Ima jedna teorija po kojoj je mesto Srb u Lici (Hrvatska) ,svoje ime dobilo po slovenskoj reci “srebati“ ili “serbati“ ,sto znaci “srkati“ ili “crpiti“ ,kao npr. “crpiti vodu“ (“vodu“ sam naveo kao primer! ). Cak se navodno i u Istarskom razvodu iz 13. veka,spominje rec “srbar“ ,sto bi NAVODNO znacilo “onaj ko crpi vodu“. Da se ogradim,odmah da kazem da sam samo citirao ono sto drugi kazu. Ali to se uzima kao neki argument za nastajanje imena mesta Srb u Lici. Inace,koliko znam,kod mesta Srb izvire reka Una. Pa prema tome ovo bi trebao bit pravi Srb "jak poleno", "kao http://goo.gl/758Ogc "(to su ta polena), što kažu Česi, istina katolički Srb. Šta misliš odakle se tako zove? http://en.wikipedia.org/wiki/Antonio_Rosmini-Serbati Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Cico Написано Новембар 1, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 1, 2014 hmm..Serbati xD neki nas,verovatno xD salim se. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Новембар 1, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 1, 2014 hmm..Serbati xD neki nas,verovatno xD salim se. Evo odavde, iz latinskog i staroitalijanskog: http://books.google.cz/books?id=PMwpAAAAYAAJ&pg=PA118&lpg=PA118&dq=scerbsti&source=bl&ots=2LuEDKyzMp&sig=8aTMHPOpUoY9gOIZqF3jAWe1GG8&hl=cs&sa=X&ei=RjNVVIe5PI7UatL1gagF&ved=0CCIQ6AEwAA#v=onepage&q=scerbsti&f=false iz acer(bus) - ima čak veze sa mojim laptopom (Acer), hahahaha tamo to znači bistar, inteligentan: http://www.notebookcheck.net/uploads/tx_nbc2/acerS7-191.jpg a znači oštar, britak, trpak, gorak a ima još mnogo daljih značenja. https://translate.google.cz/?hl=cs&tab=wT#la/en/acer promjena c u s je uobičajena glasovna promjena na nivou dijalekata, olakšica u izgovoru, kolokvijalno komoljenje književnog govora i jezika, isto tako i izostavljanje pojedinih glasova što je ovdje ostvareno to oboje pretvoreno c (č) u s i izostavljeno početno a na početku riječi a - s©erbati To je pridjev u pluralu, česta pojava pri prezimenima a prevod je onda "Trpki" ili "Gorki" ili "Oštri" Znači svi članovi te porodice su Gorki ili Trpki ili možda "Bistri, Pametni" izgleda prije to posljednje. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Новембар 1, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 1, 2014 Znači svi članovi te porodice su Gorki ili Trpki ili možda "Bistri, Pametni" izgleda prije to posljednje. Ovdje je vrlo rašireno prezime Hitri (bistar, pametan, dosjetljiv, domišljat, lukav) pa se tamo radi najvjerovatnije o romanski pandan, paralelizam takvog prezimena: http://www.sci.muni.cz/botany/chytry/ Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука