Sinergija Написано Март 7, 2012 Пријави Подели Написано Март 7, 2012 Момче уз сво поштовање твоје досетљивости ја за тебе нисам поп.Имам име- Александар,такав жаргон је простачки и асоцира на период комунизма када су свештенике тако звали како би их потценили.Хришћанскије,уљудније,отменије и сл.је рећи оче или попо.Чак моји сељаци и Цигани ме не зову тако-попе,већ само мангупи са улице који хоће да на тај начин понизе. Баш добро оче што поменусте ово ословљавање, ја сам на теми за постављање питања свештенику то и питала него још чекам одговор,али ако бисте били љубазни да ми Ви одговорите зашто се и од када свештеник ословљава са оче ( а епископ са г.г. )? Међу људима има убица које никад нису убиле,лопова који никад нису украли и лажљиваца који говоре сушту истину. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драган άσημος :) Написано Април 6, 2012 Пријави Подели Написано Април 6, 2012 Зашто један свештеник савјетује да бебу у току поста причестимо 2-3 пута и додаје да не треба претјериватии, да у свему треба имати мјеру, а други по истом питању савјетује да беба треба да се причести сваки пут кад је на литургији не битно да ли је пост или није. Будући да причешће тјелом и крвљу Господа Исуса Христа схватам као врхунац човјекове вјере, питам се од куд разлика око овако битне ствари. ...нас интересују енергије Божанства сакривене у његовом тијелу, то је наша храна... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Април 6, 2012 Пријави Подели Написано Април 6, 2012 za bebu je to nebitno... a sad mozete da me kamenujete Михајло, Andre Williams, Баба and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Април 6, 2012 Пријави Подели Написано Април 6, 2012 Будући да причешће тјелом и крвљу Господа Исуса Христа схватам као врхунац човјекове вјере, питам се од куд разлика око овако битне ствари. vrhunac covekove vere je kad jede telo Hristovo- nebeski hleb, a to je upravo put Hristov i poslusanje, to dobro znaju svi hriscani a sad mozete i lavinu kamenja... Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Andre Williams Написано Април 7, 2012 Пријави Подели Написано Април 7, 2012 Зашто један свештеник савјетује да бебу у току поста причестимо 2-3 пута и додаје да не треба претјериватии, да у свему треба имати мјеру, а други по истом питању савјетује да беба треба да се причести сваки пут кад је на литургији не битно да ли је пост или није. Будући да причешће тјелом и крвљу Господа Исуса Христа схватам као врхунац човјекове вјере, питам се од куд разлика око овако битне ствари. Ако дотични свештеник није члан форума нећеш добити прави одговор на питање. Најбоље је њега питати што је дао различите савете. Е сад да ли можеш отворено да га питаш то је друга ствар... Наслов теме "Зашто свештеници дају различите савјете на иста питања?" је друго питање. Различити савети на исто питање дају се јер смо различити, свако има другачије могућности и потребе. Middle-earth, Драшко and Sherlock H. је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Михајло Написано Април 7, 2012 Пријави Подели Написано Април 7, 2012 Зашто један свештеник савјетује да бебу у току поста причестимо 2-3 пута и додаје да не треба претјериватии, да у свему треба имати мјеру, а други по истом питању савјетује да беба треба да се причести сваки пут кад је на литургији не битно да ли је пост или није. Будући да причешће тјелом и крвљу Господа Исуса Христа схватам као врхунац човјекове вјере, питам се од куд разлика око овако битне ствари. видим да си из БЛ. О којој Цркви је реч? Magen VeLo Yera'e מגן ולא יראה, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Apis Написано Април 7, 2012 Пријави Подели Написано Април 7, 2012 vrhunac covekove vere je kad jede telo Hristovo- nebeski hleb, a to je upravo put Hristov i poslusanje, to dobro znaju svi hriscani a sad mozete i lavinu kamenja... izvini ali vrhunac covekove vere je primanje blagodati Duha Svetoga kroz pricesce,post i molitvu.Vrhunac je Ohristovljenje licnosti covekove,duhovni preobrazaj. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Април 7, 2012 Пријави Подели Написано Април 7, 2012 Зато што је сваки човек свет за себе, један и непоновљив. Немогуће је људе укалупити у једно опште правило или начин. Темељна ствар у пастирској бризи јесте да се пастир (свештеник) посвети конкретном човеку и да ЊЕМУ да савете, а не да измишља некаква општа начела, примењива на свакога. Наравно, постоје границе које су нам свима заједничек. Али и унутар тих граница човека треба посматрати као једну и непоновљиву личност, а не као неког теоретског, општег човека, па да онда важи: свима говори исто. DYNABLASTER, Volim_Sina_Bozjeg, Милан Меденица :) and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Април 7, 2012 Пријави Подели Написано Април 7, 2012 izvini ali vrhunac covekove vere je primanje blagodati Duha Svetoga kroz pricesce,post i molitvu.Vrhunac je Ohristovljenje licnosti covekove,duhovni preobrazaj. sve je to neodvojivo, jedno bez drugog ne ide... bilo bi mnogo bolje na ovoj planeti kad bi se ljudi medjusobno malo bolje razumevali, jer tema je dublja nego sto izgleda na prvi pogled anajrim је реаговао/ла на ово 1 Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драган άσημος :) Написано Април 7, 2012 Пријави Подели Написано Април 7, 2012 видим да си из БЛ. О којој Цркви је реч? Не бих да откријем о којој Цркви је ријеч. ...нас интересују енергије Божанства сакривене у његовом тијелу, то је наша храна... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драган άσημος :) Написано Април 7, 2012 Пријави Подели Написано Април 7, 2012 Зато што је сваки човек свет за себе, један и непоновљив. Немогуће је људе укалупити у једно опште правило или начин. Темељна ствар у пастирској бризи јесте да се пастир (свештеник) посвети конкретном човеку и да ЊЕМУ да савете, а не да измишља некаква општа начела, примењива на свакога. Наравно, постоје границе које су нам свима заједничек. Али и унутар тих граница човека треба посматрати као једну и непоновљиву личност, а не као неког теоретског, општег човека, па да онда важи: свима говори исто. Твој одговор јесте одговор на наслов теме "Зашто свештеници дају различите савјете на иста питања?", али није на конкретан примјер, будући да је став првог, а и другог свештеника пракса коју савјетују уопште. ...нас интересују енергије Божанства сакривене у његовом тијелу, то је наша храна... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
milan. Написано Април 8, 2012 Пријави Подели Написано Април 8, 2012 pa ovaj pop koji ti kaze da treba uvek da se pricesti na liturgiji on to kaze jer misli je normalno da se to cini jer je pricesce deo liturgije i pricescujuci se mi postajemo jedno s hristom i ostalim vernim narodom... a ovaj koji ti kaze da treba samo po nekad, on pricesce vidi ko neki lek pa to treba 2-3 puta, kao ne valja ni lek uzimati cesto... ali on onda zastupa verovatno individualizam a ne zajdnicu... tj pricesce je neka individualna stvar, a ne ne stvar zajednice... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драган άσημος :) Написано Април 8, 2012 Пријави Подели Написано Април 8, 2012 pa ovaj pop koji ti kaze da treba uvek da se pricesti na liturgiji on to kaze jer misli je normalno da se to cini jer je pricesce deo liturgije i pricescujuci se mi postajemo jedno s hristom i ostalim vernim narodom... a ovaj koji ti kaze da treba samo po nekad, on pricesce vidi ko neki lek pa to treba 2-3 puta, kao ne valja ni lek uzimati cesto... ali on onda zastupa verovatno individualizam a ne zajdnicu... tj pricesce je neka individualna stvar, a ne ne stvar zajednice... Дакле, имају различит приступ и схватање о причешћу беба, то је оно што ме буни, будући да се ради о суштински битном за живот личности. Нормално је да се човјек запита ко од њих двојице исправно савјетује и кога послушати, јер сматрам да би савјет требао бити идентичан. ...нас интересују енергије Божанства сакривене у његовом тијелу, то је наша храна... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Andre Williams Написано Април 8, 2012 Пријави Подели Написано Април 8, 2012 Ја сам разумео да је исти свештеник различито одговорио на исто питање у неком временском, размаку. "...а други по истом питању савјетује..." учини ми се да пише а други пут по истом... Тај који саветује само понекад нема баш поверења у речи "Пијте из ње сви, јер ово је крв моја Новога завета...", које се говоре на свакој литургији. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Април 18, 2012 Пријави Подели Написано Април 18, 2012 а конкретан одговор на питање о "умерености" примања светог причешћа је овај: http://www.verujem.o...etogorac.htm#p6 посебно обратити пажњу на назив прве главе: http://www.verujem.org/teologija/nikodim_svetogorac.htm#glava%201 књига и тема су у мом потпису клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука