Jump to content

Света тајна свештенства

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван Цветковић

Препоручена порука

јер понекад мислим да је људима ипак битније ово друго што сам навео.

ви знате шта је битније и не треба да се мењате, тј. да се прилагођавате људима у том смислу...

правим верницима је важније оно прво што сте навели...

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Ово је, верујем, логично и битно питање за свакога православног хришћана, па ако хоћете, и за оне који нису православни хришћани.

Шта ви очекујете од једног православног свештеника? Ако наведете нешто што очекујете, да видимо колико сами то што очекујемо од њега и испуњујемо.

Ако имате неки добар пример наведите га.

Од свештеника очекујем само да верује у Господа Христа.

Што каже Свети владика Николај, народ неће прихватити веру коју проповедају маловерни.

Зато волим да видим свештеника који заиста својим животом сведочи веру у Христа.

Дакле ништа посебно, очекујем исто што и од било кога ко себе назива хришћанином.

А могла бих да пишем какви бих волела да су свештеници,то је већ друга прича,

овако,не очекујем ништа унапред.

Међу људима има убица које никад нису убиле,лопова који никад нису украли и лажљиваца који говоре сушту истину.

Подели на овим сајтовима

• Гости

ви знате шта је битније и не треба да се мењате, тј. да се прилагођавате људима у том смислу...

И ово је веома занимљиво, чак и за посебну тему: КОје су границе свештеничке икономије (попустљивости) на парохији.

Мера нам је љубав према ближњем, али да ли је љубав прма ближњем када му толеришем јавни грех (на пример јавна прељуба), или када му толеришем то што се никада није причестио итд, итсл...

Подели на овим сајтовима

Jessy ako smem da pitam,kako ti ili mi uopšteno možemo da znamo ko je pravi vernik?Oprosti ako sam nešto pogrešno shvatila,zato je najbolje da pitam.

Nije važno da li te vole - važno je da ti voliš!

Starac Porfirije Kavsokalivit

Подели на овим сајтовима

...njegovo zanimanje pretpostavlja sve to sto si navela,.

,jer kako da trazis puno,ako nisi u stanju i sam da das...

тачно, само занимање претпоставља све то, али се на жалост јако ретко налази...управо зато и тражим пуно да бих пуно могла и да дам...

не допада ми се што сам често у ситуацији да у комуникацији с људима ''браним свештенике''...

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Jessy ako smem da pitam,kako ti ili mi uopšteno možemo da znamo ko je pravi vernik?Oprosti ako sam nešto pogrešno shvatila,zato je najbolje da pitam.

ја се извињавам ако се нисам баш најбоље изразила...мислила сам на човека који својим понашањем или трудом показује и доказује своју веру...и то исто очекујем од свештеника...

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

ја се извињавам ако се нисам баш најбоље изразила...мислила сам на човека који својим понашањем или трудом показује и доказује своју веру...и то исто очекујем од свештеника...

Hvala,sad mi je jasno i naravno,slažemo se  1405_love t4431 prstgore

Nije važno da li te vole - važno je da ti voliš!

Starac Porfirije Kavsokalivit

Подели на овим сајтовима

...njegovo zanimanje pretpostavlja sve to sto si navela,.

,jer kako da trazis puno,ako nisi u stanju i sam da das...

тачно, само занимање претпоставља све то, али се на жалост јако ретко налази...управо зато и тражим пуно да бих пуно могла и да дам...

не допада ми се што сам често у ситуацији да у комуникацији с људима ''браним свештенике''...

ja ovdje pominjem one prave,jesu rijetki,ali ih ima 1405_love   a neke druge kudim,na nekim drugim temama t4431

''govorim tiho i nosim psa sa sobom'' :)

Подели на овим сајтовима

t4431

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Хајде овако: Да ли очекујете од свештеника да служи редовно Литургију, да проповеда сваке недеље и празника у цркви, да долази на свје обавезе на време, да поштује сваког човека на парохији, да помаже сиротињу...

Или можда очекујете од свештеника да скраћује чинодејства, да не проповеда, то да ли слући Литургију вас и баш брига итд...

Баш ме занима, јер понекад мислим да је људима ипак битније ово друго што сам навео. Пазите, говорим о православним хришћанима.

То је оно што би људи волели ,а немају право да очекују да се испуне њихове жеље.

и мени је у почетку деловало да нека богослужења трају предуго,а то само из једног разлога_јер нисам имала појма о чему се ради 1405_love Стојим,ноге ме заболе,слушам,ништа не разумем t4431

Али наравно то је било само на почетку,док нисам научила шта је богослужење и како да учествујем.

Сад ми свака служба делује прекратко.

Међу људима има убица које никад нису убиле,лопова који никад нису украли и лажљиваца који говоре сушту истину.

Подели на овим сајтовима

И ово је веома занимљиво, чак и за посебну тему: КОје су границе свештеничке икономије (попустљивости) на парохији.

Мера нам је љубав према ближњем, али да ли је љубав прма ближњем када му толеришем јавни грех (на пример јавна прељуба), или када му толеришем то што се никада није причестио итд, итсл...

Неки пут је опомена израз љубави, а толеранција може да буде израз индиферентности.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Касно је, сутра ћу још неке ствари додати на тему да увидите ( а надам се да хоћете), да је веома тешко испунити свачија очењивања јер су очекивања дијаметрално различита.

Подели на овим сајтовима

Покушај да се угоди свима осуђен је на пропаст.

Подели на овим сајтовима

а шта знам...некад ништа..а некад..свашта!Свашта..па кад паднем у "десперију"..само која ријеч ми треба да се дигнем..ал мене срамота да било шта поменем па се мучимммммм..и тако лутам са мислима..

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...