suza Написано Јул 4, 2010 Пријави Подели Написано Јул 4, 2010 dal ovaj link sa ovog foruma ,malo smijeha , ako nije za ovdje izvinite i molim da neko onda izbrise http://crkvenjak.blog.rs/blog/crkvenjak Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
о. Горан Написано Јул 4, 2010 Пријави Подели Написано Јул 4, 2010 Како ке уведем обичај черечења главе од стране свештеника? Шта мислиш о. Горане?Мислим да би сабор требао да уведе овај обичај у требник. Ваљало би! 0442_feel t4431 zru 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha Бог ти не даје све што хоћеш, али ти увек да оно шта ти треба! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mиљан Танић Написано Јул 4, 2010 Пријави Подели Написано Јул 4, 2010 Ja sam davno prestao da ubeđujem ljude da određeni običaji nemaju veze s pravoslavnom verom. No, najsmešniji argument u takvim slučajevima je: "ja to oduvek radim tako". Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
о. Горан Написано Јул 4, 2010 Пријави Подели Написано Јул 4, 2010 Не, не! Моји су увек радили тако, па ћу и ја. 0442_feel t4431 Бог ти не даје све што хоћеш, али ти увек да оно шта ти треба! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mиљан Танић Написано Јул 4, 2010 Пријави Подели Написано Јул 4, 2010 Da da, ma koji god u tom pravcu - argument je totalni HIT. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зорица екс Милева Написано Јул 4, 2010 Пријави Подели Написано Јул 4, 2010 Мора се признати да је свештенику заиста тешко изаћи на крај са таквим стварима. Већина људи има неки свој начин и обичај који неће да мијења ни зашта на свијету. А с друге стране пита да ли то што ради ради правилно, и кад му се каже да није правилно, онда се дури, мислим да се ту више ради о томе да се тражи потврда свог става од стране свештеног лица неголи да сазна права истина. Ипак и поред тога некако ми смета Боже ми опрости кад чујем од свештеног лица, ето ви радите како сте увијек радили, и ја онда питам мене занима како је по Црквеним правилима исправно, па ми онда и одговоре. Разумијем их ја, заиста је с људима тешко, па кад се криве Дрине не могу исправити, људи дигну руке, али шта је с онима који заиста желе да знају како и шта треба да раде? Мислим да њих Бог на крају ипак доведе до одговора, на овај или онај начин. Ја лично волим да ми се укаже и објасни кад питам шта је исправно, а шта не. Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mиљан Танић Написано Јул 4, 2010 Пријави Подели Написано Јул 4, 2010 A šta ako ti sveštenik kaže da to što radiš ne treba da radiš uopšte jer nema veze s verom? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Јул 4, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јул 4, 2010 dal ovaj link sa ovog foruma ,malo smijeha , ako nije za ovdje izvinite i molim da neko onda izbrise http://crkvenjak.blog.rs/blog/crkvenjak Екстра! Скоро се нисам овако смејао! Све жива истина. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
о. Горан Написано Јул 4, 2010 Пријави Подели Написано Јул 4, 2010 И ја брате! Плакао сам од смеха! Ал све је тако! ekstra :) Бог ти не даје све што хоћеш, али ти увек да оно шта ти треба! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
suza Написано Јул 5, 2010 Пријави Подели Написано Јул 5, 2010 Не, не! Моји су увек радили тако, па ћу и ја. 0102_laugh 0102_laugh 0102_laughili cula sam ponekada kad kazu ma po pravilu se to drugacije radi smej.gif 0110_hahaha 0110_hahaha Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Јул 5, 2010 Пријави Подели Написано Јул 5, 2010 A šta ako ti sveštenik kaže da to što radiš ne treba da radiš uopšte jer nema veze s verom?За већину људи који су "традиционални" православци, са мало или нимало знања о суштини, сигурно је једно:Да није било њих и њихове традиционалности, како год некима данас, и потпуно смешно и потпуно илузорно изгледала, данас би православље у Србији било на нивоу удружења грађана. Они су то преносили с колена на колено, са уношењем различитог интезитета својевољности и својемишљења....И тако, данас дођосмо где јесмо... Сад је на сваком од нас, не само људи из клира, већ дословце на сваком православном хришћанину Литургијски утемељеном, како људе, који из свог искреног срца мисле да то што чине јесте добро и Богуугодно, јаче и темељније приближити Христу...Да не заборавимо, како је Бог, као Створитељ свега у свима њима, тако је и Дух Свети, Кога су крштењем задобили, такође у њима, и на самом крају. или почетку, Сам Христос,је такође у свима њима...па сад, кад са једне стране ставимо, од прасеће главуџе и кад је пост и кад није, до небулозних полуврачевских обичаја, а с друге стране оно што малочас написах, није ли можда Сам Бог Троједини, баш њих Поставио пред нама, Да Испита нашу Љубав, наше стрпљење, нашу истрајност, и коначно нашу веру Да Ће нам Он сигурно Помоћи, оног часа кад Види, да смо сами учинили све шо је до нас? Пописом правила - па не дођосмо ли онда у сопствену контрадикторност, раније тврдећи да Његова Љубав и његова Милост надмашује сва правила? Покушајем наглог подучавања - па не дођосмо ли онда у сопствену контрадикторност, раније упоређујући учење, са меком и тврдом храном, или са векном хлеба, коју када одједаред дамо новорођенчету, засигурно га убијамо? Љубав, кроз стрпљење, истрајност и сигурност, да Ће нам Он, Видевши да смо Једно са Њим, сигурно Притећи у помоћ, кад то буде било потребно. 0110_hahaha smej.gif "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Morgoth Написано Јул 5, 2010 Пријави Подели Написано Јул 5, 2010 Bio sam kod jednog popa u manastiru na Fruškoj Gori (s nekim prijateljima). Malo je drugačiji od ostalih manastira, nekako je življa atmosfera. A to me je začudilo, mislio sam da je on tamo pop u manastiru koji živi s popadijom. Posle sam ga, jadnog, video na onom Kandićkinom snimku s Škorpionima, kako ih blagosilja pre nego što odu u rat. Mislim da je otac Gavrilo, ako ga neko zna? A manastir nam se baš dopao ima čudno ime Pribina glava. Primio nas otac Gavrilo, popadija nas poslužila, mnogo fina porodica. Svašta nam je ispričao. Kaže,"zlo i naopako" to sam nekako najviše zapamtio pošto je to stalno ponavljao. Iako je pop kaže narod da ima proročki dar. Mnogo ljudi ide kod njega i sve ih ljubayno primi. Voli ga narod, ostavlja mu pare. Jedan od mojih prijatelja koji su tada bili sa mnom došao čak iz Nemačke da vidi oca Gavrila i da mu da prilog, pa nas je sve poveo tamo. Otac Gavrilo nam je rekao da su đavoli ustali na srbe i spolja i iznutra. On prodaje specijalne kipove Bogorodice video sam iste takve da prodaju u Francuskoj, ali kaže otac Gavrilo da su njegove posebne i čuvaju od loših snova. Naravno svi smo kupili po nekoliko, mada i nisu jevtine da poklonimo dragim osobama. Ima otac Gavrilo i amajlije, sa različitim kamenovima. Od boje kamena zavisi da li je za sreću, uspeh ili zdravlje. Dok smo bili tamo došao čovek kockar, a otac Gavrilo mu čitao posebnu molitvu da ga krene bolje u životu, dugovao čovek pare nekim zelenašima. Otac mu je garantovao dobitak kad sledeći put zaigra, a popadija mu preporučila specijalnu amajliju. A pišem vam to ovde jer otac Gavrilo nikome ne pridikuje oko tih narodnih običaja. Voli ga narod tamo, sve mu veruju. Kaže vladika mu često dođe u posetu u manastir i voli da ga ugosti. Samo nije mi se dopalo kad je pričao da unijaši papski menjaju liturgiju. Mani je jedan vladika rođak pa sam ga pitao to za liturgiju, a on kaže da nije istina da prave papsku misu ali da trba da ostane kako je i bilo jer tako kaže sabor. Zato sam i pročitao vaše teme o tome na forumu i sad malo bolje razumem. Rekao mi je vladika (dođe mi ujka ali ne rođeni) da ne smem nigde da mu spominjem ime, kaže da je velika svađa u crkvi. A vidim da jeste, gledao sam one snimle kako se buni narod na YouTube. Meni se čini da oni ne znaju ništa a ne znam ni ja ali ja bar hoću da pitam. A otac Gavrilo je veliki nacionalista i patriota. zato ga mnogo vole četnički emigranti kažu bore se i oni protiv papinaca. Pričao mi to ovaj drugar iy Nemačke što je došao kod oca Gavrila po amajliju. Na kraju lepo nas je ispratila popadija i njihova dečica. Mnogo fini ljudi ovako mada to za proročanstva ne bih znao da li je tačno. Nadajmo se da neća biti "zlo i naopako" kako je otac Gavrilo prorekao. “I am a part of the evil which exists to oppose other evils... On that Great Day of which prophets speak but in which they do not truly believe, on that day when the world is completely cleansed of evil, then I, too, will go down into darkness, swallowing curses. Perhaps even sooner than that..." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mиљан Танић Написано Јул 5, 2010 Пријави Подели Написано Јул 5, 2010 Ma sve je to lepo i fino, ali: Narod je zadrt i tvrdoglav, ne pričešćuje se, sve zna bolje od popa (eno blog Crkvenjak, pa vidi , Crkva čini tu neke ustupke, "transformiše" običaje, ali dokle? Po meni, neki običaji su i direktna hula, ali to narodu ne smeta. Покушајем наглог подучавања - па не дођосмо ли онда у сопствену контрадикторност, раније упоређујући учење, са меком и тврдом храном, или са векном хлеба, коју када одједаред дамо новорођенчету, засигурно га убијамо? Kako nekog ko 50 godina radi pogrešno ubediti da je crkveno gledajući ipak novorođenče? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mиљан Танић Написано Јул 5, 2010 Пријави Подели Написано Јул 5, 2010 Bio sam kod jednog popa u manastiru na Fruškoj Gori (s nekim prijateljima). Malo je drugačiji od ostalih manastira, nekako je življa atmosfera. A to me je začudilo, mislio sam da je on tamo pop u manastiru koji živi s popadijom. Posle sam ga, jadnog, video na onom Kandićkinom snimku s Škorpionima, kako ih blagosilja pre nego što odu u rat. Mislim da je otac Gavrilo, ako ga neko zna? A manastir nam se baš dopao ima čudno ime Pribina glava. Primio nas otac Gavrilo, popadija nas poslužila, mnogo fina porodica. Svašta nam je ispričao. Kaže,"zlo i naopako" to sam nekako najviše zapamtio pošto je to stalno ponavljao. Iako je pop kaže narod da ima proročki dar. Mnogo ljudi ide kod njega i sve ih ljubayno primi. Voli ga narod, ostavlja mu pare. Jedan od mojih prijatelja koji su tada bili sa mnom došao čak iz Nemačke da vidi oca Gavrila i da mu da prilog, pa nas je sve poveo tamo. Otac Gavrilo nam je rekao da su đavoli ustali na srbe i spolja i iznutra. On prodaje specijalne kipove Bogorodice video sam iste takve da prodaju u Francuskoj, ali kaže otac Gavrilo da su njegove posebne i čuvaju od loših snova. Naravno svi smo kupili po nekoliko, mada i nisu jevtine da poklonimo dragim osobama. Ima otac Gavrilo i amajlije, sa različitim kamenovima. Od boje kamena zavisi da li je za sreću, uspeh ili zdravlje. Dok smo bili tamo došao čovek kockar, a otac Gavrilo mu čitao posebnu molitvu da ga krene bolje u životu, dugovao čovek pare nekim zelenašima. Otac mu je garantovao dobitak kad sledeći put zaigra, a popadija mu preporučila specijalnu amajliju. A pišem vam to ovde jer otac Gavrilo nikome ne pridikuje oko tih narodnih običaja. Voli ga narod tamo, sve mu veruju. Kaže vladika mu često dođe u posetu u manastir i voli da ga ugosti. Samo nije mi se dopalo kad je pričao da unijaši papski menjaju liturgiju. Mani je jedan vladika rođak pa sam ga pitao to za liturgiju, a on kaže da nije istina da prave papsku misu ali da trba da ostane kako je i bilo jer tako kaže sabor. Zato sam i pročitao vaše teme o tome na forumu i sad malo bolje razumem. Rekao mi je vladika (dođe mi ujka ali ne rođeni) da ne smem nigde da mu spominjem ime, kaže da je velika svađa u crkvi. A vidim da jeste, gledao sam one snimle kako se buni narod na YouTube. Meni se čini da oni ne znaju ništa a ne znam ni ja ali ja bar hoću da pitam. A otac Gavrilo je veliki nacionalista i patriota. zato ga mnogo vole četnički emigranti kažu bore se i oni protiv papinaca. Pričao mi to ovaj drugar iy Nemačke što je došao kod oca Gavrila po amajliju. Na kraju lepo nas je ispratila popadija i njihova dečica. Mnogo fini ljudi ovako mada to za proročanstva ne bih znao da li je tačno. Nadajmo se da neća biti "zlo i naopako" kako je otac Gavrilo prorekao. Ooooo, Privina glava mislim da je, ne Pribina... SVAŠTA se o tom manastiru može čuti... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Јул 5, 2010 Пријави Подели Написано Јул 5, 2010 Ma sve je to lepo i fino, ali: Narod je zadrt i tvrdoglav, ne pričešćuje se, sve zna bolje od popa (eno blog Crkvenjak, pa vidi :cheesy:), Crkva čini tu neke ustupke, "transformiše" običaje, ali dokle? Po meni, neki običaji su i direktna hula, ali to narodu ne smeta. ................. Kako nekog ko 50 godina radi pogrešno ubediti da je crkveno gledajući ipak novorođenče? Да "црквењак" је и мене насмејао 0102_laughали истовремено и иницирао на размишљање, баш по овој теми. Питаш, брате мој, како некога ко већ дуго времена "погрешно" цркву разуме, преумити... Да не бих понављао раније написано, ево кроз питање: Кад би (не дај Мили Боже), Неко ко Ти је драг заглави у болницу, и лекари му препоруче н.пр. сок од купуса, као најбољи лек - потпору, за своје излечење. Мислим, онако, бљак, никаквог укуса, а мора да се пије пола литре дневно. Ти знаш да Ти он верује и да Те воли. Исто знаш, да човек кад види купус бљује му се....Како би га убедио да сломи у својој глави убеђење које има, ради његовог сопственог излечења? (Заиста пуно тога можемо учинити сами, а свештеник да буде само прецизан брусилац руде, да би засијао драги камен....) 1405_love 0442_feel "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука