Jump to content

Созерцавање

Оцени ову тему

Препоручена порука

@@Гром, Imam jedno pitanje, zašto si se pozicionirao kao neko koga treba da slušamo ili ne, a nisi se pozicionirao kao neko ko treba da uči i saznaje?

stičem utisak da sebe više gledaš kao učitelja a ne kao učenika :)

Подели на овим сајтовима

@@Гром, Imam jedno pitanje, zašto si se pozicionirao kao neko koga treba da slušamo ili ne, a nisi se pozicionirao kao neko ko treba da uči i saznaje?

stičem utisak da sebe više gledaš kao učitelja a ne kao učenika :)

Можда тако изгледа али сво време покушавам да људе упутим у правцу Исуса Христа, да је он једини прави учитељ коме треба веровати а да се земаљским учитељима не треба превише веровати јер се може бити преварен. Дакле  ни мени се не треба веровати него се потрудити да се упозна учитељ прави који живи у нама самима. Јер Исус је и својим ученицима рекао да се не зову рави јер је у њих један учитељ сам Господ Исус Христос. Ако се они не требају звати учитељима, шта онда ја имам да тражим као учитељ. Него следим Христове речи: оно што вам се на ухо шапуће објављујте са кровова. или тако некако. Не мислим да икоме будем учитељ нити сам за то способан већ бих да поделим своја искуства у славу Господа Исуса Христа.

Подели на овим сајтовима

Јел то мислиш да је по Православном учењу или је нечије друго?

А апостоли и после њих други, епископи, свештеници, шта је са тиме? Шта им је Христос рекао да раде?

Читајући Добротољубље приметио сам да су Св. Оци учење сводили на упутства како да монаси раде одређене ствари. Ради то то ито. и ту је крај подучавања. Зашто је то тако,одговориће нам Христове речи да ко буде творио оно што је Он говорио разумеће је ли ова наука од Бога. Св. оци су врло добро знали да разумевање долази као последица чињења добрих дела и љубави према ближњима и да ту није потребна подука већ је потребно да се чини с вољом а господ који живи у човеку ће га већ упутити и својом светлошћу дати разумевање ученику.  Тако и ја позивам: Чините дела Љубави према ближњима, говорите истину, не крадите, не чинитем неверу и познаћете јели ова наука од Бога или ја сам од себе говорим.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Можда тако изгледа али сво време покушавам да људе упутим у правцу Исуса Христа, да је он једини прави учитељ коме треба веровати а да се земаљским учитељима не треба превише веровати јер се може бити преварен
Ali to nije boljka današnjice, to je boljka od kada je crkve.

Treba biti obazriv, obrazovan, zreo pa nećeš sebi dozvoliti da te baš svako vuče za nos.

a i ne znam odakle toliki strah od prevare?

zreo čovek i sa prevarom zna da se nosi.

Подели на овим сајтовима

Да, али ти то што причаш нема везе са Православљем, то је нека твоја "вера" о којој говориш као "изабрани".

Него ниси ми одговорио на питање. Ако желиш одговори, ако не желиш ником ништа, твоја слободна воља, али морају да се разграниче неке ствари, а то је да ова твоја изношења немају везе са Православљем, па их тако и треба гледати.

А да си заиста читао свете Оце, знао бих да су они учили много више од упутства монасима. То протестанстко гледиште да је Христос у нама, да треба да будемо у вери како ми хоћемо, мислимо и осећамо, да нама не треба Црква, свештеници и остали "терет" који само коче веру, има нас пар "изабраних" и остале ствари су одавно превазиђене и то не пролази овде. Него лепо пакујеш у машницу, то ти морам признати. Увучеш и мало Православног да се помисли како мудро збориш по неким питањима, а при том провлачиш оно што желиш.

Ја сам веровао да православље учи људе како да упознају Христа у себи, како да остваре комуникацију с Њим, како да постану једно са Њим.Нисам ја изабрани јер сво време причам људима како да упознају Бога и остваре живи контакт с Њим. Зар би учио друге томе ако верујем да сам ја изабрани и да је Светлост Божја моја привилегија јер сам изабрани.. Него верујем да су сви људи позвани и да сви могу да остваре то ида живе у Светлости Божјој. Тебе боли што ти немаш то искуство и што те светлост Божја не обасјава, Па мислиш да сам ја нешто посебно, изабрани, То је твоја идеја која нема везе са истином. Истина је да твоје православње није оно право и да браниш формално упражњавање вере. Боли те уво што ће људи пропасти у твојој заблуди битно да си ти велики учитељ Православља. Има овде на форуму тема; Pijte iz nje svi vs. džaba ako ne tvorimo Njegovu volju

Svake liturgije Hristos poziva - Pijte iz nje svi! I neki prilaze... Sveti Maksim (ako se na varam) ispovednik kaže da se badava pričešćujemo na liturgiji ako se ne pričešćujemo Njegovom voljom.

Ето свети Максим Исповедник говори да је узалуд формално упражњавање вере , можда ни он није православац, можда се фолирао, Шта мислиш?

Шта хоћеш да кажеш да је протестантизам веровање да Христос живи у сваком вернику, да то није Православље?

Немам више шта да кажем, нити с тобом могу да водим разговор.

Подели на овим сајтовима

Па што се одмах нервираш, није у духу Православља. Причаш како те светлост обасјала, пронашао си пут, а овамо се једиш. Можеш ваљда лепо да комуницираш, ово је само размена мишљења.

А реци ми шта ти то учиш друге?

И ствар је што не одговараш на писања, већ пишеш нешто десето што теби одговара, а нема везе са цитираним. И ко потенцира формално Православље? Где сам ја то рекао? Како се то Христос упознаје у себи?

Кажеш ти си веровао да Православље учи то и то. Зар ти ниси Православац?

И где сам ја то некога погрешно учио, па може да пропадне?

Заиста ме занимају та питања.

Једну сам ствар научио сигурно; а то је да људи ретко питају јер желе нешто да сазнају, већ најчешће да би запошели свађу и да би доказали да су они супериорни у односу на саговорника. Ја на таква питања не одговарам. Погледај овај свој пост, личи ли ти то на дискусију?

Подели на овим сајтовима

Ја сам веровао да православље учи људе како да упознају Христа у себи, како да остваре комуникацију с Њим, како да постану једно са Њим.

Ti bi hteo da ostvariš direktnu komunikaciju sa Hristom. Nećeš posrednike. A šta On hoće? Kako On hoće? Pitaš li se? Čini mi se da se ne pitaš uopšte. Tvoje želje bi trebale da budu za Njega zapovesti.
A šta ako će On možda hteti da ti govori ustima male dece? Možda ustima nekog monaha. Ne možeš TI to da biraš. ON govori.
Подели на овим сајтовима

Ti bi hteo da ostvariš direktnu komunikaciju sa Hristom. Nećeš posrednike. A šta On hoće? Kako On hoće? Pitaš li se? Čini mi se da se ne pitaš uopšte. Tvoje želje bi trebale da budu za Njega zapovesti.
A šta ako će On možda hteti da ti govori ustima male dece? Možda ustima nekog monaha. Ne možeš TI to da biraš. ON govori.

Столе брате, имам утисак да ниси читао тему од почетка и да си на пречац извео неке закључке. Ја сво време говорим да је Господ јасно рекао шта треба чинити и да чинећи то ми добијамо разузмевање духовних ствари, добијамо Божју светлост кроз откровења. Ја позивам људе да чине оно што је Господ говорио  да треба да се чини и објашњавам шта се заузврат добија од Бога. Јер људи не чине добро и немају љубави према ближњима а иду на причест и мисле да су добили нешто. Једноставно је, ако не чиниш добро можеш прочитати све књиге овог света духовно нећеш разумети, јер је чињење добра од своје воље саставни део процеса разумевања. Опет кажем чини добро и видећеш је ли ова наука од Бога, не суди напамет.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Столе брате, имам утисак да ниси читао тему од почетка и да си на пречац извео неке закључке. Ја сво време говорим да је Господ јасно рекао шта треба чинити и да чинећи то ми добијамо разузмевање духовних ствари, добијамо Божју светлост кроз откровења. Ја позивам људе да чине оно што је Господ говорио  да треба да се чини и објашњавам шта се заузврат добија од Бога.

Nije na prečac.

Ovakav tvoj stav mi liči na islam. Uzročno - posledične veze sa Bogom.

Nemam volje da se dalje upuštam u to samo ti skrećem pažnju kuda ideš. 

Подели на овим сајтовима

Nije na prečac.

Ovakav tvoj stav mi liči na islam. Uzročno - posledične veze sa Bogom.

Nemam volje da se dalje upuštam u to samo ti skrećem pažnju kuda ideš. 

Столе, мислим да би корисније било да пажљиво прочиташ оно што је брат Гром писао. Његов став нема никакве везе са исламом нити иде у неком погрешном правцу. Његов став, бар у ономе што је до сада написао овде, је најближи православном поимању вере од свих учесника теме. Човек, такорећи, једноставно разрађује тему о блаженствима (из беседе на гори) која се читају на почетку сваке литургије. Вероватно није случајно што је то на самом почетку. Без те науке мислим да није могуће појмити Бога нити ишта Божије па тако ни саму литургију. Он само истиче да ово претходи ономе.

Стога ми није јасно шта је ту погрешно и какве везе има са исламом, протестантизмом и осталим заблудама?

Забрањена ПОРУКА и забрањена ТЕМА далеко се чује. Живела слобода говора!

Подели на овим сајтовима

И узе чашу и давши хвалу даде им говорећи: пијте из ње сви;

Јер је ово крв моја новог завета која ће се пролити за многе ради отпуштења греха. Матеј 25-26.28

Оно што је вино на овоме свету то је љубав у духовном свету. Љубав Божја ће се пролити за многе ради отпуштења греха.

Када верник из љубави према ближњима помогне некоме, да милостињу, одене голога, утеши жалосног. тада он у срцу осећа задовољтсво што је то учинио. целокупно биће му прожме осећај блаженства. А то је зато јер је се напио љубави, тог духовног вина.А зашто је Господ узео баш вино да укаже на љубав. Погледајмо какав је човек када се напије вина; све му је лепо, весео је, ништа му није прљаво и све му је чисто. Ничега га није стид. Е такав је и онај ко се напије љубави, тог духовног вина. Созерцавајући вино које је слика духовног вина, љубави, ми спознајемо каква је љубав.

Шта још каже господ за то духовно вино? Каже да је то Његова Крв. Значи љубав је Крв Божја и да ко не пије Крв Божју нема живот вечни и васкрсење: Погледајмо;

Који једе моје тело и пије моју крв има живот вечни, и ја ћу га васкрснути у последњи дан:

Јер је тело моје право јело и крв моја право пиће.

Који једе моје тело и пије моју крв стоји у мени и ја у њему. Јев по Јовану 6.53-56

Хајде да созерцавамо које је то тело Божје које ако не једемо нећемо се спасти.

И ријеч постаде тијело и усели се у нас пуно благодати и истине; и видјесмо славу његову, славу, као јединороднога од оца. Јев по јовану 1.14

Шта нам Јован говори: Исус Христос је Реч Божија и Реч Божија је Христово тело.

Дакле: Христос нас позива да једемо његово тело, Реч Божију јер је то права храна , духовна храна. А знамо да је Св. Писмо Реч Божја и да је оно духовна храна коју нас Христос позива да једемо. Наш ум се храни пажњом и ако ми нашу пажњу посветимо читању Речи Божје ми се духовно хранимо. Господ нам скреће паћњу да је таква исхрана  услов спасења.

Шта каже господ: Који једе моје тело и пије моју крв стоји у мени и ја у њему.

Подели на овим сајтовима

Дакле: Христос нас позива да једемо његово тело, Реч Божију јер је то права храна , духовна храна. А знамо да је Св. Писмо Реч Божја и да је оно духовна храна коју нас Христос позива да једемо. Наш ум се храни пажњом и ако ми нашу пажњу посветимо читању Речи Божје ми се духовно хранимо. Господ нам скреће паћњу да је таква исхрана услов спасења.

Brate, sta si ovo napisao? Kakvo ti je ovo tumacenje, jesi li uopste citao sta Oci govore o sv. Pricescu?

I uopste uzev - jesi li se nekad pricescivao na Liturgiji?

Kad nas Hristos poziva da se pricescujemo Njegovim Telom i Krvlju, to znaci bas to, a ne neke tamo alegorije, kako ti ovde kazes.

Ne znam sta si tacno hteo ovom temom, ali se vec ovde vidi da si prilicno odlutao...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Brate, sta si ovo napisao? Kakvo ti je ovo tumacenje, jesi li uopste citao sta Oci govore o sv. Pricescu?

I uopste uzev - jesi li se nekad pricescivao na Liturgiji?

Kad nas Hristos poziva da se pricescujemo Njegovim Telom i Krvlju, to znaci bas to, a ne neke tamo alegorije, kako ti ovde kazes.

Ne znam sta si tacno hteo ovom temom, ali se vec ovde vidi da si prilicno odlutao...

Па добро, шта сад, хоћемо ли предањем да укинемо Реч Божију.

Светац се постаје кад неко чини Божију вољу а не тако што је био одвише паметан. Чинили су добра дела и постали Свеци, какву гаранцију имамо да је све што су написали тачно. Друго многа су тумачења светоотачког предања па се и православни богослови гложе око тога ко је у праву и чије је тумачење право. Ни ту нема јединственог мишљења. По чијем православном тумачењу ћете да ме казните: по свом или по тумачењу овога што је истину нашао у пиву. :)

Подели на овим сајтовима

Ја мислим да је брат Гром једноставно хтео да каже да ономе ко не прими истинску крв Господњу (љубав) и тело Господње (његове речи, поуке и заповести) не помаже што ће се причестити на литургији. Тиме нико не оповргава да се вино и хлеб преображавају у крв и тело господње. Али као што ће Христос бити судија свима и једни ће се наћи оправдани а други осуђени, тако је и свето причешће једнима на спасење а другима на осуду.

Забрањена ПОРУКА и забрањена ТЕМА далеко се чује. Живела слобода говора!

Подели на овим сајтовима

Па добро, шта сад, хоћемо ли предањем да укинемо Реч Божију.

Светац се постаје кад неко чини Божију вољу а не тако што је био одвише паметан. Чинили су добра дела и постали Свеци, какву гаранцију имамо да је све што су написали тачно. Друго многа су тумачења светоотачког предања па се и православни богослови гложе око тога ко је у праву и чије је тумачење право. Ни ту нема јединственог мишљења. По чијем православном тумачењу ћете да ме казните: по свом или по тумачењу овога што је истину нашао у пиву. :)

Odgovori mi na pitanja, pa da pricamo dalje. Nema potrebe da se segacis sa ovako slozenom temom.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...