Jump to content

Теологија Митрополита пергамског Јована (Зизијуласа)

Оцени ову тему

Препоручена порука

Да би неко некога уопште чуо, а где је тек послушао, треба да га сматра већим од себе или бар равним себи.

Да би га призвао памети потребно је да те за почетак чује, а надаље да уочи твоју надмоћ над собом, ако се слажемо шансе су ти мале.

Не слуша он ни много веће и паметније од мене. Не зато што они нису довољно велики већ зато што је Влада оболео у својој гордости и прелести.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 459
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Па...

ајде што ако неко од нас...каже шта мисли...па га називају јеретиком и ко зна каквим се епитетима...приватно...

али сада и Епископи неби требали причати...

још мало па и латине има да зезнемо...

п.с

и шта је толико страшно у тексту?

Наравно да епископи јесу позвани да граде дијалог о овим темама...Мени су легитимни ставови +Јефрема,јер је он епископ...Само сам хтео рећи да Димитријевићева матрица није сведена на неке парацрквене и квазицрквене групе,већ да такву аргументацију и теме рабе,на пример,епископи Цркве.

Пишем, братијо, пред лицем Бога свог: смирите срца своја и видећете милост Господњу још овде на земљи и познаћете Творца небеског и ваша душа неће моћи да се насити љубави.

Подели на овим сајтовима

Па коме онда упућујеш своју критику?

Ради оних које због незнања може да заведе. Свети Григорије је раскринкавао Јулијана не због њега самог (беседе су настале после Јулијанове смрти) већ за наук верном народу.

Подели на овим сајтовима

Ради оних које због незнања може да заведе. Свети Григорије је раскринкавао Јулијана не због њега самог (беседе су настале после Јулијанове смрти) већ за наук верном народу.

Неук народ не приступа овој кутији.

Видиш Александре, љубазним речима те одвраћам од зла у које тонеш, и не чујеш ме. Није ли превише са твоје стране да очекујеш промену Димитријевића на боље оним речима које му упућујеш?

Подели на овим сајтовима

Приступа, итекако. Није свако ко има компјутер и интернет научен у вери. Наш народ се, Богу хвала, духовно буди али је, у огромном броју, верски неписмен. Као такав лака је мета секташа и мутивода. Између осталог, због тога и постоји овај форум - да људе, који желе, учимо вери, ми који смо на то позвани и који имамо благослов Цркве да то чинимо.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Наравно да епископи јесу позвани да граде дијалог о овим темама...Мени су легитимни ставови +Јефрема,јер је он епископ...Само сам хтео рећи да Димитријевићева матрица није сведена на неке парацрквене и квазицрквене групе,већ да такву аргументацију и теме рабе,на пример,епископи Цркве.

О овоме о чему причаш, говорио је у једном интервјуу и Владика Игнатије (има га у најновијој књизи Митрополита Јована, на крају као поговор- књига се зове Црква у Тајни пројављења), где владика игнатије дословце каже овако:

Болест са којм се трунутно суочава наша Црква, извире из поемећених односа самих архијереја и неразумевања односа месне Цркве, тј. епископије и Сабора...

Православна Еклисиологија је у даншње време скрјанута и њено место је заузела универзалистичка папоцентрична еклисиологија, која узима свој данак у Православљу ( у виду расколника као што је Артемије и остаи слични), а све наравно под велом невероватно православне еклисиологије.

Иначе, гледаћу да добијем благослов да објавим овај интервју... он много објашњава...

Подели на овим сајтовима

Изађи из кутије, ако ме разумеш...

Один монах вошёл в склеп к покойникам и крикнул: "Христос воскресе!" А они ему все хором: "Воистину воскресе!"
--- / -.. --- -- .. -. . --..-- / -- .. ... . .-. . .-. .
http://www.srdjanantic.blogspot.com/

Подели на овим сајтовима

О овоме о чему причаш, говорио је у једном интервјуу и Владика Игнатије (има га у најновијој књизи Митрополита Јована, на крају као поговор- књига се зове Црква у Тајни пројављења), где владика игнатије дословце каже овако:

Болест са којм се трунутно суочава наша Црква, извире из поемећених односа самих архијереја и неразумевања односа месне Цркве, тј. епископије и Сабора...

Православна Еклисиологија је у даншње време скрјанута и њено место је заузела универзалистичка папоцентрична еклисиологија, која узима свој данак у Православљу ( у виду расколника као што је Артемије и остаи слични), а све наравно под велом невероватно православне еклисиологије.

Иначе, гледаћу да добијем благослов да објавим овај интервју... он много објашњава...

Оче, док не добијеш благослов, можда и овај мој текст може да помогне по том питању:

https://www.pouke.org/forum/blog/23/entry-512-%D0%B1%D0%B8%D1%9B%D0%B5-%D0%B1%D0%BE%D0%B3%D0%B0-%D0%B8-%D0%B1%D0%B8%D1%9B%D0%B5-%D1%86%D1%80%D0%BA%D0%B2%D0%B5/

Подели на овим сајтовима

• Гости

Варате се веома. Из искуства знам да "ову кутију" користе многи... неко тражи одговоре на једноставна питања, неко на горућа црквена, неко да се утврди у вери... а ЖРУ постоји због свих тих људи и Богу хвала, веома добро испуњава своју мисију постојања, што резултира непрестаним порастом чланова, заинтересованих људи и броја посета.

Наравно, годинама смо се извештили да препознамо искрене људе и оне подле, који овде дођу да урушавају оно што се муком гради. Таквима и није место овде, али им свакако препоручујемо да читају јер постоји могућност да се нешто и са њима промени, ако им срце није отврдло као камен.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Оче, док не добијеш благослов, можда и овај мој текст може да помогне по том питању:

https://www.pouke.org...а-и-биће-цркве/

Хвала Ацо, ићи ће на насловну...

Подели на овим сајтовима

Приступа, итекако.

Како да не, до пре неки дан сам гледао прости народ, пуна три месеца на селу. Они који имају новца и времена, а јако их је мало, углавном играју игрице, примерено узрасту. Овде се окупљају они који би да уче друге, а не да шта науче, што је у мом случају јасно видљиво...

Подели на овим сајтовима

Оче, немојте еп. Игнатија сад да помињете, иначе ћемо уживо на форуму да имамо оно кад Освајачи певају Опет из ништавила ноћас креће лавина... Има да нас затрпају високоумним порукама са тајанствено херменаутички затвореним смислом, чији кључ познају само малобројни истински правоверни.

Один монах вошёл в склеп к покойникам и крикнул: "Христос воскресе!" А они ему все хором: "Воистину воскресе!"
--- / -.. --- -- .. -. . --..-- / -- .. ... . .-. . .-. .
http://www.srdjanantic.blogspot.com/

Подели на овим сајтовима

Ако сам добро разумео текст брата Александра,ставови владике Јефрема су легитимни и такав дијалог је потребан и добар за Цркву.

Или нисам баш добро разумео?

Пишем, братијо, пред лицем Бога свог: смирите срца своја и видећете милост Господњу још овде на земљи и познаћете Творца небеског и ваша душа неће моћи да се насити љубави.

Подели на овим сајтовима

Како да не, до пре неки дан сам гледао прости народ, пуна три месеца на селу. Они који имају новца и времена, а јако их је мало, углавном играју игрице, примерено узрасту. Овде се окупљају они који би да уче друге, а не да шта науче, што је у мом случају јасно видљиво...

Ја и нисам рекао да САВ прости народ приступа интернету. Немој да правиш логичке грешке, молим те.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...