Jump to content

Пет заблуда о раду на црно

Оцени ову тему

Млађони

Препоручена порука

Deo bi svakako to radio, deo bi ostao u beloj a deo bi uspeo da se zaposli u beloj ekonomiji. 

Ja ti kažem u hipotetičkoj situaciji u kojoj bi našao način da ne možeš niko uopšte raditi na crno, velika većina onih koji sada rade na crno bi zatvorila svoje poslove ili bi otpustila deo radnika. Velika većina radnika na crno bi ostla bez posla.

Kapiras Srbi necu poceti manje da trose pare samo sto je sad rad na crno. 

Ne razmem kakvo sad trošenje para?

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Па онда? Шта је проблем? Ти у трошак не рачунаш ризике хватања за кршњее и лошији рад твојих радника услед твог третирања истих? То не рачунаш у губитке? Игноришеш максимизацију производње и остале ствари? Чему онда она прича да то нису чињенице. 

Е то све зависи како дефинишеше трошак. Да се разумемо не користимо термин РАСХОД, већ ТРОШАК. Да си рекао расход био би у праву. Расход је свакако мањи.  То ти не бих порицао. 

Zna se šta je trošak a šta je rizik. Rizik možeš da tretiraš kao mogućnost da jednog dana imaš dodatni trošak... ali dok se to ne desi, to nije trošak i nebulozno je tretirati ga kao trošak i pričati kako neko ko ne plati svoju zakonsku obavezu ne plaća manje jer ima rizik.

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Zna se šta je trošak a šta je rizik. Rizik možeš da tretiraš kao mogućnost da jednog dana imaš dodatni trošak... ali dok se to ne desi, to nije trošak i nebulozno je tretirati ga kao trošak i pričati kako neko ko ne plati svoju zakonsku obavezu ne plaća manje jer ima rizik.

Prosto pitanje, ako rizik nije trosak, zasto ima vrednost? Zasto rizik ima svoju cenuvrednost/? Ako rizik nije trosak cemu kompenzaciona razlika?

Mislim ok... ja bogami moje rizike racunam u troskove.... kod mene nema nista potencijalno, a ti kako hoces. :) Mislim da je vrlo pametno i ekonomski mudro tretirati ga kao trosak. Sto banke uostalom i rade kada daju kredite, odrede cenu rizika, i onda ga tretiraju po toj ceni. 

Sad ti mozda imas neki poseban pristup - ne znam. :p

Dakle ja kada bih zaposljvao nekog i kada bih odlucivao o tome hocu li na crno i na belo, u troskove uracunao bih i rizik. A ti gde bi ga uracunao- ne znam. To je poenta. Sad ga ti nazovi kako hoces. 

Подели на овим сајтовима

Dakle ja kada bih zaposljvao nekog i kada bih odlucivao o tome hocu li na crno i na belo, u troskove uracunao bih i rizik. A ti gde bi ga uracunao- ne znam. To je poenta. Sad ga ti nazovi kako hoces. 

Možeš ti da to računaš kako hoćeš ali (da se vratim na početak) nije činjenica da ti na taj način ne plaćaš manje... i neće biti činjenica osim ako se rizik zaista ne ostvari... a sve dok se ne ostvari, činjenica je da plaćaš manje i činjenica je da je ta razlika tvoj ekstra profit.

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Možeš ti da to računaš kako hoćeš ali (da se vratim na početak) nije činjenica da ti na taj način ne plaćaš manje... i neće biti činjenica osim ako se rizik zaista ne ostvari... a sve dok se ne ostvari, činjenica je da plaćaš manje i činjenica je da je ta razlika tvoj ekstra profit.

Ako je tebi lakse da rizik ne nazivas cinjenicom, rekoh ti, ok za mene je rizik realna cinjenica koja ima svoju vrednost/cenu. I to ne za mene, vec i za banke, osiguravajuce kuce i sve ostale poslove koji se bave nekim preuzimanjem rizika. Vrlo realnacinjenica i vrlo realan trosak.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...