Jump to content

Јеванђеље и (не)насиље: (Не)оправданост рата и убиства

Препоручена порука

Свако се каје  за оно што сматра  да није требао да учини.

Свети Симеон  Мироточиви јесте чинио масовна убиства и покајао се због мучења и убијања заробљених и ненаоружаних, хвала Богу, али те злочине не можеш упоредити са граничарем који бдије док ти спаваш,

или са делом Светог кнеза Лазара који се није покајао за убиства која је починила његова десница,

јер како рече Завиша, убијали су не из мржње, него због непосредне одбране,

а то није нешто за шта се треба кајати. После смрти нема кајања, а за грех за који се не покајеш, грех који не исповедиш, он остаје. А Свети је кнез Лазар, и руке му се посветише,

и све тело и душа Богочовекољубива.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Ne samo u ratu hrišćanin ubija, nego i kada kažnjava. Sasvim je ispravna stvar po hrišćanskom gledištu, ako je neko počinio zločin da se preda vlastima i ako zakon predviđa pogubljenje za taj zločin da bude pogubljen. Dosledno tome hrišćanstvo od nas traži da mrzimo zla dela da ih mrzimo na isti način na koji mrzimo zlo u nama samima, da žalimo onoga koji je počinio zlo i da verujemo da će se popraviti.

Подели на овим сајтовима

Свако се каје  за оно што сматра  да није требао да учини.

Свети Симеон  Мироточиви јесте чинио масовна убиства и покајао се због мучења и убијања заробљених и ненаоружаних, хвала Богу, али те злочине не можеш упоредити са граничарем који бдије док ти спаваш,

или са делом Светог кнеза Лазара који се нису покајали за убиства која су починили,

јер како рече Завиша, убијали су не из мржње, него непосредне одбране, а то није нешто за шта се треба кајати. После смрти нема кајања, а за грех за који се не покајеш или га исповедиш он остаје. А Свети је кнез Лазар, и руке му се посветише, и све тело и душа Богочовекољубива.

ДА ли је неко рекао нешто насупрот твом мишљењу?

Подели на овим сајтовима

Ne samo u ratu hrišćanin ubija, nego i kada kažnjava. Sasvim je ispravna stvar po hrišćanskom gledištu, ako je neko počinio zločin da se preda vlastima i ako zakon predviđa pogubljenje za taj zločin da bude pogubljen. Dosledno tome hrišćanstvo od nas traži da mrzimo zla dela da ih mrzimo na isti način na koji mrzimo zlo u nama samima, da žalimo onoga koji je počinio zlo i da verujemo da će se popraviti.

ко то има право речи особи "Ти си доказани педофил бићеш убијен"

не слажем се да неко осим Господа нашег има право рећи "ти ћеш ради свога гријеха бити погубљен", да  ли има и гдје  у Св Писму да се говори о таквом чему?

ја мрзим свачије зло дјело и свачији гријех и изнад свега свој  али ко  сам ја да некоме  главу скидам зарад његовог гријеха...  

Подели на овим сајтовима

Свети Симеон  Мироточиви јесте чинио масовна убиства и покајао се због мучења и убијања заробљених и ненаоружаних, хвала Богу

???

Откуд ти овај податак?

Мислим да не можеш постављати питање покајања, крштења, исповијести, кајања, причешћа... некога ко се крстио у сопственој крви у тренутку исповиједања као што је то случај са св.Лазаром, св.Ђорђем и сл.

Догодине на Косову!

Подели на овим сајтовима

Завиша, опрости али то је старозавјетни менталитет 1/1,

и то о чему причаш није саможртвовање и одбрана него освета, дакле потпуно различита категорија.

Догодине на Косову!

Подели на овим сајтовима

Hristos kaže da volimo bližnjega svoga, ali kako da ga  volimo?

kao samoga sebe.

Ko je naš bližnji? Po hrišćanskoj etici može li da bude neprijatelj? može

ali kako mi volimo sebe?

Da li voleti bližnjega znači  ne kazni ti ga?

ne , jer voleti sebe ne znači da ne treba da budemo izloženi čak i smrtnoj kazni, prema tome po mom gledištu sasvim je ispravno da sudija hrišćanin , osudi nekog na smrt ili da vojnik hrišćanin , ubije neprijatelja.

Подели на овим сајтовима

Крајња граница - доживотна робија, да би се човеку оставила могућност да се покаје. Наравно да ћеш убити непријатеља у самоодбрани, или бранећи ближњег.

Подели на овим сајтовима

Hristos kaže da volimo bližnjega svoga, ali kako da ga  volimo?

kao samoga sebe.

Ko je naš bližnji? Po hrišćanskoj etici može li da bude neprijatelj? može

ali kako mi volimo sebe?

Da li voleti bližnjega znači  ne kazni ti ga?

ne , jer voleti sebe ne znači da ne treba da budemo izloženi čak i smrtnoj kazni, prema tome po mom gledištu sasvim je ispravno da sudija hrišćanin , osudi nekog na smrt ili da vojnik hrišćanin , ubije neprijatelja.

Смртна казна као педагошко средство??!! И кад да се каје? У паклу? Господи помилуј!

Дефинитивно смо различитији него што сам мислио...

Догодине на Косову!

Подели на овим сајтовима

Мислим да не можеш постављати питање покајања, крштења, исповијести, кајања, причешћа...

некога ко се крстио у сопственој крви у тренутку исповиједања као што је то случај са св.Лазаром

Oн је исповедао своју веру тако, а ја сад треба да осуђујем граничара,

који је по оној Христовој - да нема веће (еј, нема веће!) љубави него положити живот за своју породицу, ближње итд.

Свети Симеон  Мироточиви јесте чинио масовна убиства и покајао се због мучења и убијања заробљених и ненаоружаних, хвала Богу

???

Откуд ти овај податак?.

Па оно на ломачама... Споменуто је то и у житију његовом. Ти су били заробљеници, неки јеретици и сл.

(али грех је мучити, а камоли убити неког таквог). Тога је, вероватно, Немања по науку Савином постао свестан на крају.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

I pre ovoga rata sam tako mislio a i sada kada je mir.

Već sam rekao da je fra Tadej pravio razliku od onog prevoda zapovesti "Ne ubij" i tvrdio je da je na grčkom jeziku upotrebljena reč  umoriti i da je taj termin koristio Hristos a da postoji i reč ubiti.

Svako ubistvo nije umorstvo kao što ni svaki polni odnos nije preljuba.

Postavlja se pitanje : kakva je razlika između hrišćanskog morala i običnog gledišta ako je čoveku dozvoljeno da osudi dela neprijatelja kazni ga i ubije?

Razlika je ogromna.

Mi hrišćani, već sam rekao , verujemo da ljudi žive večno. Ono što je važno jesu mali znaci ili zaokreti u središnjem delu duše, koji će je na kraju okrenuti u nebesko ili pakleno stvorenje.

Kad ubijamo ili kažnjavamo moramo da nastojimo da o neprijatelju razmišljamo kao o nama samima- da će se on promeniti na ovom ili onom svetu, u stvari da mu želimo dobro.

Подели на овим сајтовима

Oн је исповедао своју веру тако, а ја сад треба да осуђујем граничара,

који је по оној Христовој - да нема веће (еј, нема веће!) љубави него положити живот за своју породицу, ближње итд.

Не пратиш ме уопште, брате ја сам управо рекао да их сматрам мученицима, и уопште нико на теми није спорио њихов подвиг.

Па оно на ломачама... Споменуто је то и у житију његовом. Ти су били заробљеници, неки јеретици и сл.

(али грех је мучити, а камоли убити неког таквог).

Дај неки линк, цитат, нешто?

Ја знам да је пријетио богумилима прогоном, а коловођама и јересоначалницима сјечењем језика и ломачом, дакле пријетио - да је хтио да их побије и мучи, не би губио вријеме на писање писама пријетње. Има ли игдје историјски доказ да је он то стварно и учинио?

Догодине на Косову!

Подели на овим сајтовима

Kad ubijamo ili kažnjavamo moramo da nastojimo da o neprijatelju razmišljamo kao o nama samima- da će se on promeniti na ovom ili onom svetu, u stvari da mu želimo dobro.

Не знам да ли је проблем у мени, али ово твоје писање је мени језиво - чист сатанизам.

Суд је у Божијим, а не у људским рукама...

Догодине на Косову!

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...