Jump to content

Covjek, najprokletije bice u univerzumu?

Оцени ову тему

Препоручена порука

.

Pitanja iz tvog prvog posta i prethodnog nika, nosi svako od nas priznao to ili ne.

Verujem da i sam znaš da forum (ili drugi forumi) nisu mesto koji će čveku dati značajnije odgovore. To je samo mesto (i umesto) izlaska i susreta (za nas starije).

Takođe verujem da ljudi na forumu (kao i drugde vani) traže, ovako ili onako, kontakt jedni s drugima, što je ono dobro u čoveku, ali je čovek (bar s jedne strane) proklet (a možda i sam u univerzumu) te u ostvarivanju kontakta tj. prisnosti/ljubavi (što i Jevanđelja osnovno poručuju) ne uspava baš.

Odgovora ima, verujem. Iako je malo šta u rukama čoveka, počev od toga da li će biti rođen, pa i preko toga da li će biti alkoholičar (neko to pomenu) do mnogo čega drugog. Ipak data nam je mogućnost (svest) da uočimo razliku između dobrog i lošeg i da činimo izbore.

A Roditelj svom detetu mora kroz netačne, ali samo ako se gleda bukvalno, priče objasniti šta će biti ako radi dobro, a šta ako radi loše. Tako mora biti vaspitanje i jedino je takvo racionalno. Kako dete raste manje je takvih priča, a kada odraste prestaju mu biti potrebne. Mi smo ljudi još deca. A poslavši nam Njega i davši nam Novi Zavet pokazuje nam (valjda?) da odrastamo.

Tvoja pitanja čim si ih postavio, iako negacijom, pokazuju da nosiš veru u Dobro. Da nema sumnje u drugu mogućnost ne bi bilo ni pitanja, zar ne?

.

Подели на овим сајтовима

Помажњ Бог, браћо (и сестре) форумаши. Одавно пратим форум, недавно се регистровах, а ово ми је први пост јер ме је тема заинтересовала.
Сложио бих се са Аистотелом тј Неименованим да би човјек заиста био најпроклетије биће у универзуму када би само постојала смрт без васкрсења. Заиста, боље би било родити се и као црв и преживјети свој црвећи вијек него бити свјестан да ти неминновно долази крај, да се твој априча завршава на неком гробљу и да више не постоји ништа што си икада био, У таквом универзуму ништа не би имало смсла, ни живот сам по себи , ни породица ни потомство које је осуђено на исти казну... Али, срећом, није тако. Ако је сам Бог распет и васкрсао за спасење свакога од нас, онда су нам шансе врло велике, само ако одлучимо тако.

Иначе, ако Аристотел не тролује, његово размишљање је разумљиво и може га одвести на једу или на другу страну. Ја сам га доживио као позив у помоћ. Мислим да човјека не би требало бановати, него видјети одакле је, па да га неко од форумаша из његовог мјеста уведе у неку парохијску заједницу, са добрим свештеником, јер само у литургијској заједници може наћи, боље речено доживјети одговоре на своја питања.

За крај, само подсјећање из Светог писма, на питање ко се може спасти одговор је био: "људима је ово немогуће, али је Богу све могуће."

Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας, και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενο

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...