Milan Nikolic Написано Октобар 10, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 10, 2014 Григорије Богослов је вероватно хтео нешто више да каже. Међутим, изнео је само оно што казује Символ вере, мало опширније, и закључио речима: ,,Таква је чиста природа Тројице''. Мислим да треба следити и учинити плоднијим размишљања св.Отаца - по овом питању. Чини ми се да је то, између осталог, од изузетне важности за живот Цркве. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Ивковић Написано Октобар 10, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 10, 2014 Купих књигу данас. И ја баш данас дођох до овог примерка који сам читао пре. Ако ништа друго, могао бих да умножим по мрежи овај бисер светоотачке мисли па ће се већ наћи неко да продубљује. Мени је за сада доста и оволико. Али заиста би било добро да се поради на овој теми. Могла би чак да се уврсти у избор за нечији семинарски рад, дипломски и сл. Помаже Бог..ево и ја мало да се прикључим ако је могуће...Конкретно на ово ваше питање давно сам читао објашњење да је Адам постао мушко тек онога тренутка кад му је узето ребро, јер чак и да је имао примарне полне карактеристике (полни орган пре свега), он није имао у односу на кога да буде мушкарац... Мада је мени по свему најбоље питање - Чему друга половина ако је Адам већ гледао лице Божије? Бог помог'о! Па да. То је била и моја идеја али у Постању нема много детаља о томе, осим ако Даничић није нешто изоставио. Ако је, као што смо утврдили, стварање жене заиста део Божјег промишљања о човеку онда нема дилеме. Али ако није онда следе питања која сам постављао. Интересантно је још да се "узимање ребра" помиње само код Адама а не ни код ког мужјака друге врсте. Сећа ли се неко како се тумачи "узимање ребра". Знам сигурно да није буквално него нешто у вези вишесмислених јеврејских речи... "Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31) podviznickaslova.wordpress.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milica89 Написано Октобар 10, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 10, 2014 isti otac Tadej je rekao" Čim su se sjedinili , Bog ih je venčao " :.mislise. A gde to tacno pise? Nesto mi nije logicno da je O. Tadej mogao tako da kaze. Ne verujem da je u tom smislu rekao, mora da je pogresno protumacena ta recenica. :.mislise. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Давор73 Написано Октобар 10, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 10, 2014 Интересантно је још да се "узимање ребра" помиње само код Адама а не ни код ког мужјака друге врсте. Сећа ли се неко како се тумачи "узимање ребра". Знам сигурно да није буквално него нешто у вези вишесмислених јеврејских речи... Преводи су чудо.Тако сам прочитао да јеврејска реч ,,БАРА" која је код нас преведена као ,,ДАН" изворно означава заокружен временски циклус.Може да означава и сат и дан и годину и век и еон..Али ми немамо одговарајућу реч за превод него је искоришћена прве која је преводиоцу пала на памет а то је ,,ДАН"..И тако је настао онај чувени ребус : ;;Како то да су небо и земља створени првог дана , када се сунце и небеска тела помињу тек (чини ми се ..) четвртог?.. .Тако ,ко зна шта би се и овде открило кад би баратали са правим речима... Али остаје загонетка...Зашто :,, Није добро за човека да буде сам" ако је Христос све што нам је неопходно? Kaludjerovic Sreten and Иван Ивковић је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Augustinus Написано Октобар 10, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 10, 2014 Sv. Grigorije Niski navodi dihotomiju stvaranje coveka, pozivajuci se na reci Svetog Pisma: "U pocetku stvori Bog coveka" - prvi momenta koji govori o prirodi bica koje je stvoreno. Drugi momenta: "Musko i zensko stvori ih" - ovde se govori o polnoj razlicitosti stvorenog bica. Prvo predstavlja vascelo covecanstvo, njegovu prirodu, dok drugo predstavlja njegovu podelu unutar same te prirode.Kada Sv. Trojica govore: "Hajde da nacinimo coveka po svom liku" - ucestvuju sve tri ipostasi, i covek dobija jednu prirodu, kao sto zajednica ipostasi ima takodje jednu prirodu, ili jednu sustinu. Ali, ovde je akcenat na zajednici, kako bi je covek gradio ako same njegova priroda ostaje monolitna. Ne, nego ona upravo dobija svoje "podobije" kroz zajednicu dva pola/dve ipostasi koje grade jednu sustinu. I u tome je covek "slican" Bogu. Zato Bog stvara Evu od Adamovog rebra, jeste pitaqnje ishodjenja. Kao sto Sin ishodio od Oca i time ne rusi prirodu odnosa unutar zajednice, tako i zena ishodi od muza, jer u jednom celu ne mogu biti dva nacela, vec samo jedno. Onda priroda ne bi bila monarhicna, vec dihotomicana/dvojaka. Zajednica Sv. Trojice sa zasniva na ipostasnom odosu, i pociva na nacelu Oca, jed druge dve ipostasi ishode od Njega. Ali, ne gube svoje mesto niti im se umanjuje vaznsot u odnosu na prvu ipostas. Covek, pak posto nije ostvario zajednicu sa Bogom, Tvorac mu stvara Zenu/drugo ja da bi sa njom ostvarivsi zajednicu, ostvaru i sustini sa Bogom, jer je trebao liconosno odnos dva bica. Taj odnos covek nije mogao da ostvari sa Bogom jer bi bila narusena Troicnost. Саша од Москве је реаговао/ла на ово 1 Caelum a non celando, quia apertum est. http://www.pravoslavniistocnik.net/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Октобар 11, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 11, 2014 :.mislise. A gde to tacno pise? Nesto mi nije logicno da je O. Tadej mogao tako da kaze. Ne verujem da je u tom smislu rekao, mora da je pogresno protumacena ta recenica. :.mislise. U nekoj knjizi o njemu, ne znam sad tačno gde. Vladika Porfirije je izjavio da je venčao dvoje mladih da bi zadovoljio njihovu psihološku stranu i ako zna da ih je Bog venčao odavno Taj obred venčanja u Crkvi je ipak novijeg datuma, ipak mislim da ove reči oca Tadeja, da pre braka je kao da spava brat sa sestrom, treba tumačiti... Драгана Милошевић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milica89 Написано Октобар 11, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 11, 2014 U nekoj knjizi o njemu, ne znam sad tačno gde. Vladika Porfirije je izjavio da je venčao dvoje mladih da bi zadovoljio njihovu psihološku stranu i ako zna da ih je Bog venčao odavno Taj obred venčanja u Crkvi je ipak novijeg datuma, ipak mislim da ove reči oca Tadeja, da pre braka je kao da spava brat sa sestrom, treba tumačiti... Pokusavala sam da pronadjem na internetu ali nema...Otac Tadej je ono sto sam napisala rekao kako se na to gleda sa duhovne strane. Ne znam, po mom misljenju su ove izjave verovatno izvucene iz konteksta i odnose se na neku tacno odredjenu situaciju, ali smatram da na globalnom nivou ne moze biti tako. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Октобар 11, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 11, 2014 Млого занимљива ова тема. Иван Ивковић је реаговао/ла на ово 1 Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Октобар 11, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 11, 2014 Pokusavala sam da pronadjem na internetu ali nema...Otac Tadej je ono sto sam napisala rekao kako se na to gleda sa duhovne strane. Ne znam, po mom misljenju su ove izjave verovatno izvucene iz konteksta i odnose se na neku tacno odredjenu situaciju, ali smatram da na globalnom nivou ne moze biti tako. Odnosilo se na neke ljude koji nisu bili vencani u Crkvi. Otac Tadej je bio veliki duhovnik ali nikako nije neko ko je baš sve govorio kako jeste a verovatno je nekim ljudima govorio jedno a drugima drugo, a problem im bio isti. Ova njegova izjava o predbračnim bratsko sestrinskim odnosima je dosta diskutabilna. Nekada su Hrišćane optuživaali za rodoskrnavljenje, jer su se supružnici medjusobno nazivali "brate", "sestro". Brak u Crkvi nije nešto što anulira bratstvo u Hristu već pojačava. Kaludjerovic Sreten and Иван Ивковић је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Ивковић Написано Октобар 11, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 11, 2014 СВЕТИ ЈОВАН ДАМАСКИН 97. О девствености Они који телесно мудрују прекоревају девственост, и као сведочанство тога ови сластољупци наводе стих: Нека је проклет сваки онај ко не подигне семе у Израиљу. ? ми, подстакнути Богом Логосом који се из Дјеве ваплотио, кажемо да је девственост од самога почетка усађена одгоре (од стране Творца) у човекову природу. Јер саздан је човек из девичанске земље, а из самога Адама саздана је Ева, и у рајском врту живели су у девствености. Вели, наиме, божанско Писмо да беху обоје голи, Адам и жена му Ева, и не беше их срамота. Међутим, пошто су преступили заповест, отворише им се очи, и видеше да су голи те се постиде и сашију себи прегаче. ? након преступања заповести, када је чуо речи: Прах си и у прах ћеш се вратити односно, када је преступањем заповести смрт ступила у свет, тада Адам позна Еву, жену своју, ? она затрудне и роди Каина. Према томе, уведен је брак да не би род човечији смрћу био затрт и истребљен, те да би се рађањем деце сачувао и спасао род људски. Али, можда ће неко рећи: а шта су значиле речи мушко и женско, или рађајте се и множите се? На то ћемо овако одговорити: речи рађајте се и множите се не указују на размножавање остварено брачним сједињењем; јер могао је Бог умножити људски род и неким другим начином, да су људи до краја одржали заповест неповређеном. Али је Бог, који све зна пре но што се оно збуде, знајући својим предзнањем да he они да допадну преступа и да буду осуђени смртном казном, предухитрио то и створио мушко и женско, и заповедио им да се рађају и да се множе. Вратимо се, дакле, истим путем и погледајмо све красоте девствености: a ?? је исто као да ? чистоти говоримо. Када је Ноје примио заповест да уђе у ковчег и да тиме сачува семе света, овако му је заповеђено: Уђи у ковчег ти и синови твоји и жена твоја и жене синова твојих с тобом. Раздвојио их је, дакле, од жена, да би тако чистотом живљења избегли пучину и онај свесветски бродолом. Међутим, по престанку потопа Господ вели: Изиди из ковчега ти и жена твоја и синови твоји и жене синова твојих с тобом. Ето, брак је опет допуштен ради размножавања. ? затим, зар Илија, тај возар кочија огњенога даха и небескога пребивалишта, није пригрлио безбрачност и зар се није тиме уздигао изнад свих људи? Ко је небеса затворио? Ко је подизао мртве? Ко је разделио реку Јордан? Није ли то био девственик Илија? Зар није Јелисеј, његов ученик, показавши истоветну врлину, затражио и наследио двоструку благодат Светога Духа? ? шта је са три младића у ужареној пећи? Нису ли проводећи девствени живот постали јачи од огња, будући да су девственошћу њихова тела постала отпорна на ватру? Није ли Данило кроз девственост толико очврснуо телом да зуби зверињи нису били у стању да се зарију у њега? Није ли Бог, када је требало да се јави Израиљцима, заповедио да чувају своја тела чистим? Нису ли свештеници, чувајући себе чистима, тако ступали у светињу и приносили жртве? Није ли закон назвао чистоту великим заветом? Заповест закона, дакле, ваља схватита у оном најдуховнијем смислу. Јер постоји духовно семе, које се љубављу и страхом Божијим зачиње у духовној утроби, која у боловима рађа духа спасења. Тако, наиме, треба разумети и стих: Блажен онај који има семе на Сиону и своје у Јерусалиму. Па зар је блудник или пијаница или идолопоклоник, блажен само зато што има семе на Сиону и своје сроднике у Јерусалиму? Нико благоразуман неће то рећи. Девственост је анђеоски начин живота, особеност сваке бестелесне природе. To говоримо не презирући брачно живљење - далеко било - јер знамо да је Господ, за време свога боравка на земљи, благословио брак и рекао: Брак нека буде у свему частан и постеља брачна чиста; него девствености дајемо место изнад добра. Јер и међу врлинама постоје виши и нижи ступњеви, а тако и исто и у злочинствима. Знамо да су, после првоначалника нашега рода, сви смртни људи потомци брака; јер првородни људи су изданци девствености а не брака; међутим, безбрачност је, како рекосмо, подражавање анђеоском живљењу. Према томе, колико је анђео изнад човека, толико је девственост часнија од брачног живљења. И шта ја кажем: анђео? Сам Христос, девствености слава, не само по томе што је од Оца беспочетно, беспокретно и неспојиво рођен, него и по томе што је постао човек по нашем подобију и ваплотио се, нас ради, од Пресвете Дјеве без сједињења телесног, и сам собом показао истинску и савршену девственост, Отуда нам, наиме, то и није установио као закон; Јер, не могу сви примити ту реч, како је сам рекао: делом нас је, међутим, поучио и за њу укрепио. Јер ко је тај коме није јасно да девственост сада живи међу људима. Добро је, зацело, рађање деце, које брачним живљењем бива, а добар је и брак због избегавања блуда, јер га сузбија и законитим сједињењем не допушта раздражености жеље да се предаје безаконим делима. Добар је брак за оне у којих нема уздржања; међутим, узвишенија је девственост, која умножава чедородност душе и која молитву, као зрео плод, Богу приноси. Брак нека буде у свему частан и постеља брачна чиста; а блудницима и прељубницима судиће Бог. http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Apologetika/Tacno_izlozenje_vere/Damaskin97.htm Има фуснота 8, из текста о девствености светој Дамаскина из дела о тачном изложењу вере ... свети Дамаскин сматра да је брак наследио стање девичанства, као израз плана божанске икономије, и представља накнадну вољу Божију, која следује преступу првобитне воље Божије и неуспеху првостворених људи да из стања по образу доспеју до стања по подобију. "Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31) podviznickaslova.wordpress.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Октобар 11, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 11, 2014 Све су то исте приче. Јесу за похвалу, али поставио сам питање о таолошком тумачењу - тј. о девствености у односу на Свету Тројицу. Има још да се каже о питању које сам поставио. Треба појаснити, на пример, ово што каже свети Григорије Богослов:. ,,Прва девственица је чиста Тројица. Од беспочетног Оца, који није ни од кога побуђен (будући да је сам за све пут, корен и почетак, који не рађа нешто слично смртној деци), произилази Син Цар, као светлост од светлости. Осим Сина нема другог љубљеног сина који би имао исту славу, тако да Отац у потпуности остаје Родитељ, а Син једино Син, јединствени Син јединственог Оца, коме је са великим Духом заједничко да је подједнако од Оца. Један је Бог који се открива у три Светлости. Таква је чиста природа Тројице!'' Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Октобар 11, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 11, 2014 Ко се разуме знаће о чему говорим. Наиме, ово питање (девичанства) је уско везано за ипостасна својства - као што то видимо код Григорија Богослова. Чини ми се да се треба знатно остврнути на ту чињеницу. Тријадологију превише мистификујемо данас, а тиче се живота свих нас. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Октобар 11, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 11, 2014 Evo u knjizi oca Tadeja ovako na tu temu pise: " Mi smo svi, duhovno gledano, Bozija deca, pa kad pre braka devojka ima polne odnose sa svojim mladicem to je kao da je imala odnos sa bratom. Polni odnosi su dozvoljeni samo u braku, kada se mladic i devojka u crkvi vencaju. Tada Gospod skida zabranu i sve biva blagosloveno." Tako da bi ovo moglo biti jedan od razloga zasto je devstvenost bitna sa duhovne tacke gledista. Znaci, ja sam nastao iz incesta! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milica89 Написано Октобар 11, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 11, 2014 Odnosilo se na neke ljude koji nisu bili vencani u Crkvi. Otac Tadej je bio veliki duhovnik ali nikako nije neko ko je baš sve govorio kako jeste a verovatno je nekim ljudima govorio jedno a drugima drugo, a problem im bio isti. Ova njegova izjava o predbračnim bratsko sestrinskim odnosima je dosta diskutabilna. Nekada su Hrišćane optuživaali za rodoskrnavljenje, jer su se supružnici medjusobno nazivali "brate", "sestro". Brak u Crkvi nije nešto što anulira bratstvo u Hristu već pojačava. Pa upravo to, odnosi se na takve pojedince. Crkva ima univerzalne principe koji vaze za sve ljude, a to sto povremeno neki duhovnik odstupi od toga prema potrebi i situaciji neke duse ne znaci da i crkva odstupa od svojih univerzalnih principa. A sustina onog sto je rekao otac Tadej je u tome da su polni odnosi van braka gresni a u braku blagosloveni. Kaludjerovic Sreten, milijan75 and Дејан је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука