w.a.mozart Написано Септембар 19, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2014 Da, ali za to ga treba jednostavno samo zamoliti i ništa više i ništa manje. Tu je. A kako znaš da moliš za nešto što je po Njegovoj volji? Šta recimo ako moliš za nešto što ne želi da ti da jer te voli? U jednom filmu gde Džim Keri priča sa Bogom (Svemoćni Brus) Bog progovara kroz usta Morgana Frimena i kaže- Zar misliš da oni (ljudi) imaju predstavu o tome što traže od mene. Većina nema, veruj mi ............. је реаговао/ла на ово 1 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Септембар 19, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2014 A kako znaš da moliš za nešto što je po Njegovoj volji? Šta recimo ako moliš za nešto što ne želi da ti da jer te voli? U jednom filmu gde Džim Keri priča sa Bogom (Svemoćni Brus) Bog progovara kroz usta Morgana Frimena i kaže- Zar misliš da oni (ljudi) imaju predstavu o tome što traže od mene. Većina nema, veruj mi Ne većina brate moci.....Nego niko od nas do Boga Živoga ne zna šta je dobro za nas. Moliš mu se iz apsolutne nemoći naše a ne da te upali na gurku. Bitno je da On ispunjava molitve kojima jasno izkazuješ... i ne kako ja hoću no nek bude volja Tvoja. Prepoznaćeš je u srcu. Moli se moci ali ne očekuj svaku ispunjenu, neće ti biti dobro onda Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Септембар 19, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2014 Naravno, molim se i to mi je čast. Ipak, ja to nekako dramatičnije doživljavam... nije mi tako crno-belo. I gde je dovraga granica izmedju ištite i primićete i treba tražiti Božiju volju i carstvo pa onda sve ostalo.... pa onda ono Ištete, i ne primate, jer zlo ištete, da u slastima svojijem trošite. Nekad sam znao odgovore na ova pitanja, imao sam ih u rukavu... Šta je sa inicijativom koju Bog od nas očekuje? Prost primer - znam brata koji ima 46 godina, neoženjen je i stalno kaže - ako je Božija volja oženiću se, ne brinem se. Možda je Božija volja da se ne oženim! I zaista se izgleda ne brine... a tako i izgleda. Vernik je SPC, liturgijski prilično aktivan. Poenta je u stvari ne u tome da se brine ili ne već da ništa ne preduzima po pitanju braka a iz komentara se stiče utisak da bi se oženio prvom koja naiđe ( i sve što ide uz to LOL - da ne bude nesporazuma, mislim na -bidermajer, kravatu sa isihastičkim motivima, tvrdoško vino, osvećene go-go igračice itd...) sleki, Volim_Sina_Bozjeg, ............. and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Септембар 19, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2014 @@w.a.mozart, Не знам да ли ћу погодити тему ... Треба можда кренути од тога шта је конретно св. Максим мислио кад је ово рекао, ако је уопште објаснио. Али ОК ... можда то и није битно. Моје неко мишљење о томе како се (ДОВРАГА!) са овим носити и како се трудити (увек неуспешно): 1. У Писмима (Стари Завет и Нови, посевно Еванђеља) су дате неке (верујем) Божије смернице, заповести, нешто што је воља Божија - али делимично, јер су те књиге писали људи, не Бог. 2. Мистичко искуство воље Божије - али оно је непровериво и индивидуално, не може се другоме доказати, а ни себи самом веровати, можда је халуцинација. СУМА: нема гаранције да човек правилно поступа, нити испуњава вољу Божију, нико нам то не може дати, ни Црква ни Свети Оци ни епископ који је мали христос, ни сваки дан да се 5 пута причешћујемо, ни нико. Увек остаје неизвесност ... можда човек једино то може да научи да подноси. То није мала ствар. Панарет, Ђуро Станивук, Срђан Шијакињић and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
LISA Написано Септембар 19, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2014 Dobro pitanje. Pokusacu da objasnim svoje trenutno stanje stvari. Ja sam trenutno u fazi da kad molim za nesto na kraju iskreno kazem - cuj, ovo je ono sto bih ja zelela ali neka bude volja tvoja jer nisam sigurna da je to ono sto zaista i treba da bude. Tako nekako. A sto se pricesca tice, gledam da se pricestim uvek kada formalno ispunim post i ispovest (kako-tako). Hitam casi kao spasenju. Najcesce nisam zadovoljna sobom i svojim unutrasnjim stanjem u tim momentima ali nalazim da je to i namenjeno nama posrnulim i nesavrsenim kao blagodat, pomoc i lek. Pomislim - Prastaj, pomagaj i hvala! I nemam osecanje da gresim. Zasto uskracivati sebi slamku spasa koja nam je darovana? Neophodna je da bi mogli dalje i to najneophodnija kad smo najgrozniji! ИгорМ, Лазар Нешић, Драшко and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 "Обратио си плач мој у игру мени, растргао си врећу (туге) моје, и опасао ме весељем." (Пс. 29.12) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Септембар 19, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2014 СУМА: нема гаранције да човек правилно поступа, нити испуњава вољу Божију, нико нам то не може дати, ни Црква ни Свети Оци ни епископ који је мали христос, ни сваки дан да се 5 пута причешћујемо, ни нико. Увек остаје неизвесност ... можда човек једино то може да научи да подноси. То није мала ствар. ma naravski ali neki mali hint, smernica, putokaz... bleda puna linija na prometnom autoputu..... : ) Suncokret54, Лазар Нешић, Драшко and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Септембар 19, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2014 Pomislim - Prastaj, pomagaj i hvala! I nemam osecanje da gresim. Pa ovo je fenomenalno... hvala što si podelila sa nama. Amin! facenew22222222 8086.gif LISA је реаговао/ла на ово 1 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Септембар 19, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2014 Naravno, molim se i to mi je čast. Ipak, ja to nekako dramatičnije doživljavam... nije mi tako crno-belo. I gde je dovraga granica izmedju ištite i primićete i treba tražiti Božiju volju i carstvo pa onda sve ostalo.... pa onda ono Ištete, i ne primate, jer zlo ištete, da u slastima svojijem trošite. Nekad sam znao odgovore na ova pitanja, imao sam ih u rukavu... Šta je sa inicijativom koju Bog od nas očekuje? Prost primer - znam brata koji ima 46 godina, neoženjen je i stalno kaže - ako je Božija volja oženiću se, ne brinem se. Možda je Božija volja da se ne oženim! I zaista se izgleda ne brine... a tako i izgleda. Vernik je SPC, liturgijski prilično aktivan. Poenta je u stvari ne u tome da se brine ili ne već da ništa ne preduzima po pitanju braka a iz komentara se stiče utisak da bi se oženio prvom koja naiđe ( i sve što ide uz to LOL - da ne bude nesporazuma, mislim na -bidermajer, kravatu sa isihastičkim motivima, tvrdoško vino, osvećene go-go igračice itd...) Drama,drama nezaobilazno lepa u svojoj šetnji,španciru rekao bi, a bezazlena je zato što sve vreme zna da samo drami i ništa više niti manje od toga. Lepota Hristova je jasna kao dan i potpuno lebdi iznad naših dramatičnih susreta sa samim sobom .. tu je. Da je mogao čovek pobediti greh Hristos ne bi morao tu "sitnicu" da preuzme na sebe, zapitajmo se kolika je ta "sitnica"? Pripadaš li Hristu ili ne pripadaš...sve ostalo Hristos daje a to SVE nije rezervisano samo za vremje ono... Bezbrižnost i zahvalnost na ušuškanosti od Oca,jasno govore: Ja ti dajem a ono što još nisi činio, nisam ti još dao da činiš reče Otac u koga je sva "motka" sveta. E, a bez Oca ne možeš ni dramu činiti dobro kako kaže naš starac. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
LISA Написано Септембар 19, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2014 ma naravski ali neki mali hint, smernica, putokaz... bleda puna linija na prometnom autoputu..... : ) Tvoje duboko, unutrasnje osecanje, nema drugo... Pa i kriterijumi se vremenom menjanju kako se covek menja... w.a.mozart and Драшко је реаговао/ла на ово 2 "Обратио си плач мој у игру мени, растргао си врећу (туге) моје, и опасао ме весељем." (Пс. 29.12) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Септембар 19, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2014 ma naravski ali neki mali hint, smernica, putokaz... bleda puna linija na prometnom autoputu..... : ) То је већ област мистике ... (без шале) ... :-) w.a.mozart and Драшко је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Септембар 19, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2014 Треба можда кренути од тога шта је конретно св. Максим мислио кад је ово рекао, ако је уопште објаснио. Али ОК ... можда то и није битно. Iskreno, nemam pojma gde i kad je to reko... sad čak sumnjam da je to reko al recimo da je reko. Tačnije, lepa mi je misao da je to reko čak i da nije reko jer razmišljam kako i da nije reko bilo bi baš dobro da je upravo on a ne neko drugi to reko jer je neizostavno bolje da je to rekao baš on a ne neki vladika na primer. Šalu na stranu, pročitao sam tu misao kod Ace Milojkova mislim a možda si i ti pomenuo... mislio sam da je kontekst nebitan al sad ne bi bilo loše da se dođe nekako do konteksta... pod uslovom da se ne ispostavi da je ovo reko dok je stajao u redu za najnoviji iphone 6 i jeo big mek LISA је реаговао/ла на ово 1 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Септембар 19, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2014 То је већ област мистике ... (без шале) ... :-) Mistika kažeš? To je ono kad ti zavežu oči kod Zdravlje, daju ti prase na ražanj i kažu - ajd sad prodji kroz Podvrce al da izadješ kod Sajam s celo prase, a? LISA and Лазар Нешић је реаговао/ла на ово 2 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Септембар 19, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2014 То је већ област мистике ... (без шале) ... :-) I nemam pojma zašto u zadnje 2 godine kad god čujem reč mistika pomislim samo i upravo na Simeona novog bogoslova Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Септембар 19, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2014 1. У Писмима (Стари Завет и Нови, посевно Еванђеља) су дате неке (верујем) Божије смернице, заповести, нешто што је воља Божија - али делимично, јер су те књиге писали људи, не Бог. Ako dozvoli postavljač teme jedno pitanje i tvoj odgovor. Ako Sveto Pismo smatramo za Apostolsko nasledje, kako uklopiti sad to da je Hristos poslao Učenike da šire Reč Božju i to da kad govoriš, da su Novi Zavet pisali ljudi misliš li samo na njihovu fizikaliju ili i na njihove dodatke tj. fantamozgarije koje nemaju veze sa onom Rečju koju su poneli Apostoli sa sobom? w.a.mozart је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Септембар 19, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2014 E, a bez Oca ne možeš ni dramu činiti dobro kako kaže naš starac. Znači bez bogopoznanja nema ni dobre drame... moguće. Po tome u stvari mnoge naše sestre u Hristu sozercavaju Boga samo tako... a i braća ne zaostaju Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука