Jump to content

Дођите на трибину „Моћ и сексуалност“, на којој ће о феномену геј покрета говорити Слободан Антонић, Милан Брдар и Слободан Панов.

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ovako, poceli ste svi zestoko da preterujete i da koristite rec ''peder'' bez bilo kakvog problema. To nije u redu i ZAMOLIO BIH (velikim slovima, da) da vise niko ne koristi ovu rec da bilo sta objasnjava. 

p.s. a tamo gde vidim post sa ovom recju, bice izmenjen. 

Hvala na paznji. 

Приносим себе на жртву Теби; предајем се Теби. Немам жеља, осим жеље да испуним вољу Твоју. Научи ме молити се. Сам у мени моли се. Амин.

Подели на овим сајтовима

Nije politicki korektna i zato sto se uglavnom koristi kao pogrdan naziv za one koje zelimo da uvredimo. 

• Волим 1

Приносим себе на жртву Теби; предајем се Теби. Немам жеља, осим жеље да испуним вољу Твоју. Научи ме молити се. Сам у мени моли се. Амин.

Подели на овим сајтовима

Nije politicki korektna i zato sto se uglavnom koristi kao pogrdan naziv za one koje zelimo da uvredimo. 

Jesi li siguran u to? 

• Волим 1

"Обратио си плач мој у игру мени,

растргао си врећу (туге) моје, и опасао ме весељем." (Пс. 29.12)

Подели на овим сајтовима

Daleko od toga da sam bio ironican u odgovoru i ponovicu - rec peder je politicki nekorektna rec i sad ne znam bas sta tu nije jasno, a ni u cinjenici da homoseksualac za sebe nece (bar u 90% slucajeva) da kaze ja sam - peder. Dakle, rec ima pezorativan kontekst. 

Подели на овим сајтовима

Daleko od toga da sam bio ironican u odgovoru i ponovicu - rec peder je politicki nekorektna rec i sad ne znam bas sta tu nije jasno, a ni u cinjenici da homoseksualac za sebe nece (bar u 90% slucajeva) da kaze ja sam - peder. Dakle, rec ima pezorativan kontekst. 

Nikola je potpuno u pravu

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Oni sebe nazivaju... svakojako... :)

Samo me cudi da je rec p...er postala nepodobna i nedozvoljena za javnu upotrebu. To je nesto novo za mene. Eto, svaki dan nesto novo...

Подели на овим сајтовима

Nisam mislila da ste ironicni u odgovoru, samo sam htela da otklonim sumnju da je moje pitanje ironicno. Zaista sam se iznenadila. Za rec p....cina znam, ona ima pezorativan prizvuk i to mi je jasno, ali za rec p.....er sam iznenadjena... Iskreno. Do sada nismo opominjani...

Подели на овим сајтовима

Ja ovo prvi put cujem da je "rec peder politicki nekorektna".
Ne znam kako se to odredjuje koja je rec politicki korektna.
Ali dobro, ja ionako koristim cesce "gej" ili "homoseksualac", mada je "peder" to isto, samo na srpskom.

E sad, ako se govori o karakternoj osobini, to je po meni uvreda. 
Isto kao kada bi se bunili da se koristi rec "seljak" kako se ne bi uvredio neki zemljoradnik koji sebe nece nazvati seljakom, zbog toga sto ta rec ima jos jednu konotaciju (karakternu).
Sve u svemu, meni ova "zabrana" nece biti neki problem, samo me malo iritira ta novonastala dusebriznost za gejeve, jos malo pa ce mi neko traziti da im ustajem u autobusu i propustam u redu za kasu.

Подели на овим сајтовима

Dragi moji, 

Moj prijatelj se bavi dijalekatskim kontinuuima. I to vrlo ozbiljno. Jako cesto imamo rasprave jer on isto tako dovede svaku rec bilo psovku bilo iz reguralnog recnika do tancina razlaganjem.. 

Dakle, ako krenemo sada u pricu o tome, zapravo nijedna rec nece biti nekorektna ili pogrdna/pezorativna. 

Recimo, ako je politicki nekorektno reci (a jeste jer sam bio opominjan kada sam radio sa Francuzima) - Dame i Gospodo koji ste spori - vec moramo da kazemo - Dame i Gospoda koji sporije hodaju, onda ja u rec peder vidim apsolutno jednu politicki nekorektnu rec. 

Sa druge strane, da li vi idete ulicom i kazete nekome koji je mozda izfeminiziran - Zdravo pederu! ? Ili nekome za koga znate da je homoseksualac isto tako? (da se razumemo, ovde interne sale medju prijateljima nisu merodavne)

Подели на овим сајтовима

Dragi moji, 

Moj prijatelj se bavi dijalekatskim kontinuuima. I to vrlo ozbiljno. Jako cesto imamo rasprave jer on isto tako dovede svaku rec bilo psovku bilo iz reguralnog recnika do tancina razlaganjem.. 

Dakle, ako krenemo sada u pricu o tome, zapravo nijedna rec nece biti nekorektna ili pogrdna/pezorativna. 

Recimo, ako je politicki nekorektno reci (a jeste jer sam bio opominjan kada sam radio sa Francuzima) - Dame i Gospodo koji ste spori - vec moramo da kazemo - Dame i Gospoda koji sporije hodaju, onda ja u rec peder vidim apsolutno jednu politicki nekorektnu rec. 

Sa druge strane, da li vi idete ulicom i kazete nekome koji je mozda izfeminiziran - Zdravo pederu! ? Ili nekome za koga znate da je homoseksualac isto tako? (da se razumemo, ovde interne sale medju prijateljima nisu merodavne)

Ja ne znam sta je "dijalekatskim kontinuuima". :(

Подели на овим сајтовима

Ja ne znam sta je "dijalekatskim kontinuuima". :(

То је једна посебна грана у истраживању дијалеката и различитих израза који су њима мотивисани. Грубо речено то је зашто у Србији кажемо за киселу павлаку - кисела павлака, а у Хрватској врхње јер је реч о једном језику који има иста правила. 

А ево на овом линку можете да погледате. :)

http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%94%D0%B8%D1%98%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D0%B0%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%BD%D1%83%D1%83%D0%BC

Мада није баш нешто објашњено. У сваком случају, они који се тиме баве разлажу речи до танчина и покушавају да утврде која је њихова мотивисаност и зашто нешто зовемо баш тако. Јасно је да у таквом систему када се проучава, рецимо, псовка она се посматра као језички феномен биз икаквог стега културе, етике, морала.. 

Подели на овим сајтовима

Ja ovo prvi put cujem da je "rec peder politicki nekorektna".

Ne znam kako se to odredjuje koja je rec politicki korektna.

Ali dobro, ja ionako koristim cesce "gej" ili "homoseksualac", mada je "peder" to isto, samo na srpskom.

E sad, ako se govori o karakternoj osobini, to je po meni uvreda. 

Isto kao kada bi se bunili da se koristi rec "seljak" kako se ne bi uvredio neki zemljoradnik koji sebe nece nazvati seljakom, zbog toga sto ta rec ima jos jednu konotaciju (karakternu).

Sve u svemu, meni ova "zabrana" nece biti neki problem, samo me malo iritira ta novonastala dusebriznost za gejeve, jos malo pa ce mi neko traziti da im ustajem u autobusu i propustam u redu za kasu.

To samo ako su u drugom stanju ili sa klincem...

• Волим 1
пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Guest
Ова тема је за сада закључана и нису омогућени будући одговори.
  • Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...