Jump to content

treba li Crkva tolerisati razne narodne obicaje iz paganskog perioda??

Оцени ову тему

Cico

Препоручена порука

Iz istih tih razloga iz kojih se kod Slovena na nekim mjestima Bog piše Gopod a na nekim Gospodin.

:)

Po meni (ako bih se pitao!) ,bolje je “Gospod“ ,jer sama rec “Gospod“ ima znacenje vrhovnog Gospodara (ako bismo vec objasnjavali znacenje. Ispravite me ako mislite da gresim!) . A zanima me i to,sta znaci rec “Rab“ na staroslovenskom jeziku? Pitam zato sto sam na jednom mestu,procitao da je navodno samo znacenje reci “Rab“ izvrnuto,i da zapravo ta rec nema znacenje reci “Roba“ ,nego “Svetlosti“ (KOLIKO uopste istine ima u tome? ). Navodno je u nekim starim arijevskim jezicima,rec “Ravi“ imala znacenje “svetlosti“. Osim toga,i u arapskom jeziku,rec “Rabb“ ,ima znacenje reci “Gospodar“. Koliko je ispravno misliti da je za rec “Rab“ izvrnut smisao,kad je staroslovenski jezik u pitanju? Ne pitam zato da bih provocirao bilo koga,nego zato sto me onako zanima,a verujem da neko od vas moze dati pravi odgovor :)

Подели на овим сајтовима

• Одговори 129
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

A zanima me i to,sta znaci rec “Rab“ na staroslovenskom jeziku? Pitam zato sto sam na jednom mestu,procitao da je navodno samo znacenje reci “Rab“ izvrnuto,i da zapravo ta rec nema znacenje reci “Roba“ ,nego “Svetlosti“ (KOLIKO uopste istine ima u tome? ). Navodno je u nekim starim arijevskim jezicima,rec “Ravi“ imala znacenje “svetlosti“. Osim toga,i u arapskom jeziku,rec “Rabb“ ,ima znacenje reci “Gospodar“. Koliko je ispravno misliti da je za rec “Rab“ izvrnut smisao,kad je staroslovenski jezik u pitanju? Ne pitam zato da bih provocirao bilo koga,nego zato sto me onako zanima,a verujem da neko od vas moze dati pravi odgovor :)

Rab ima u staroslovenskom više značenja: rob, robotnik (radnik, od te riječi je nastala i moderna riječ robot a njenim izumiteljem je češki umjetnik, slikar i literata Jozef Čapek koji je taj naziv predložio svom bratu takodjer književniku i dramaturgu Karlu Čapku kad ga je on upitao kako da nazove takvo biće (inteligentni stroj) u svojoj pozorišnoj drami R.U.R.), kmet, podanik, sluga, vrlo mladi, nedorasli dječak, zato se u pojedinim slovenskim jezicima otrocima nazivaju robovi kao u češkom ili djeca kao u slovenačkom. Što se tiče te svjetlosti, za to još nisam čuo ali bi mogao ispitati, no, mislim da je sličnost samo morfološka tj. vanjska izmedju arapsko-judejsko-aramejskog Rabbi, Rabbuni - učitelj i slovenskog glagola "robiti", jedino ako i u tim jezicima robiti ne znači raditi a učiteljevati bi onda značilo raditi s djecom.

Подели на овим сајтовима

Inače ta sama riječ otrok se sastoji iz dva dijela: "ot" - "rok" što znači od - godina. Na velikoj Moravi se u predhrišćansko doba i u doba ranog hrišćanstva plaćao porez na djecu: ot-rok je dakle godišnji poplatek, platba, poreski anual koji se morao plaćati vladaru u naturi, novcu ili obojem a suvisio je sa slovenskim poganskim predstavama o tom kako vladar kao zemaljski gospodar je ustvari i vladarom nad plodnosti tog svog plemena ili naroda, onaj koji tu plodnost i blagostanje svom narodu osigurava. Inače tada vladari nisu imali još državni aparat a ni nikakvu administraciju već su obilazili pojedine oblasti svoje države i praktično se tamo hranili sa svojom vojskom kojiu su morali takodjer od nečeg oblačit, hranit i izdržavati a kad su odlučili da su od tih jednih dovoljno pojeli i dobili onda su se jednostavno premjestili na drugu oblast k drugima, dakle bilo je to nešto kao pokretni, mobilni državni aparat koji se pomjerao kao kazaljke na satu, s jedne do druge oblasti, stalno u krug jer za izdržavanje administracije i blagajnika, pisara i poreznika su bili još previše siromašni. zato ta riječ otrok znači istovremeno i dijete, dječaka, mladića i slugu, roba, podanika a tragovi tih ranohrišćanskih slovenskih istorijskih političkih realija se nalaze i u savremenim slovenskim jezicima u riječima otrok i rob.

Подели на овим сајтовима

E pa,Zayrone,halal ti vera na ovakvom znanju :)

Da živiš na Moravi kao ja i ti bi sve to znao bez problema jer oboje je to ovdje sve notorno poznato isto kao u Bosni stećci i Bogumili ili islam i Turci. Znao bi dosta toga o starim Slovenima i Velikoéj Moravi jer je to tu domoroda istorija izmedju ostalog najbolje proučena i sačuvana na svijetu a isto tako su tu svuda ostaci židovske kulture još iz ranog srednjeg vijeka a židovska prisutnost, kultura i religija je ovdje bila do 2ww normalnom svakodnevnicom. Na primjer srednjovjekovna židovska groblja u Češkoj iz istog tog perioda od kad datiraju stećci uz BiH pa i starija:

Stary_zidovsky_hrbitov.jpg

Staro židovsko groblje u Pragu, no ima ih svuda po cijeloj Ćeškoj

900_slovani_01.jpg

Mladi stari Sloven

6d2d69789b_65260355_o2.jpg

Pagansko kultno mjesto, Češka

da7604efe7_65082492_o2.jpg

Pagansko kultno mjesto, Ćeška

Подели на овим сајтовима

Zanimljivo bas. A da li je zaista postojala tzv. Bela Srbija na prostoru danasnje zapadne Ceske i istocne Nemacke? Znam za Belu Hrvatsku,mada nije ni utvrdjeno koliko je velika bila,ali me zanima Bela Srbija,je li postojala?

Da, to je prostor današnjih Lužica:

http://cs.wikipedia.org/wiki/B%C3%ADl%C3%A9_Srbsko

Pored toga je postojala i Crvena Srbija ali ta je bila na području današnje

istočne Ukrajine, upravo tamo na donjecku gdje se sad ratuje, više uz more.

O tome svemu možete vidjeti više ovdje da ne pišem sve to svaki put ponovo:

https://www.pouke.org/forum/topic/35671-%D0%B4%D1%80-%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%B4-%D0%B5%D0%BA%D0%BC%D0%B5%D1%87%D0%B8%D1%9B-%D1%83%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%98%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D1%98%D0%B5-%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%B2%D0%B5%D0%BA-%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D1%80%D1%83%D1%81%D0%B8/

Подели на овим сајтовима

Hmm..prvi put za Crvenu Srbiju cujem. A da li je zaista postojala Crvena Hrvatska na prostoru danasnje Crne Gore? Pitam zato sto postoji mnogo kontroverzi oko toga. I ako je postojala,znaci li to da su u njoj ziveli samo Hrvati,ili to nije moguce gledati iz danasnje perspektive?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...