Jump to content

Моја вера је моја приватна ствар!

Guest свештеник Иван

Препоручена порука

• Гости
Guest свештеник Иван

Хм, ово сте сигурно много пута чули? Шта мислите, да ли је вера приватна ствар појединаца или ствар заједнице или једно и друго?  0442_feel

Подели на овим сајтовима

хм ...

зашто да буде приватна ствар, па како могу да одвојим живот од вере?

ако то поставим као паралелност, онда долазим до дуализма и на крају до лицемерја.

моја вера је нескривена и поносим се њом.

Подели на овим сајтовима

Начин живота је увек јавна ствар. Ако неко може јавно да промовише своје сексуалне перверзије, зашто неко не би могао јавно да живи онако како верује. Да је вера приватна ствар то је потпуна измишљотина, јер не можеш на један начин да живиш, а на други да мислиш. Та идеја приватног и професионалног је идеја потрошачког друштва. Тамо можеш да јавно говориш колико је отров користан за организам, али га приватно га никада нећеш конзумирати, јер знаш да није тако. Ако човек живот раздваја на приватни и професионални онда је он у колизији са самим собом. Напр. Глумиш у филму и снимио си некакву врућу еротску сцену, која ће изазвати јавну саблазан, а са друге стране тврдиш да живиш по православним начелима. Па и талентованом глупаку би било јасно да си лажов.

БАРУХ АДОНАЈ МИ-ЦИОН ШОкХЕН јЕРУШАЛАИМ

''Благословен Господ са Сиона који живи у Јерушалаиму!''

Подели на овим сајтовима

• 4 months later...

Ако вера није приватна, по ком је онда критеријуму јавна? Ко је, барем када је православна побожност у питању, позван да исту просуђује - осим Бога или изабраног духовног оца? Невероватно много људи се упиње да даје духовне савете и поуке онима који то од њих не траже.

Наравно, када су у питању јавне манифестације, и вера престаје да буде приватна ствар - ако на пример неко одржава демонстрације испред Патријарсије, или ако неко ко је православни верник или свестеник уѕме уцесца на геј паради, онда то престаје да буде "приватно" и појављује се потреба да Црква заузме став.

Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile.

(De Carne Christi V, 4)

http://www.tertullian.org/library.htm

Подели на овим сајтовима

Mrsko mi da otvaram novu temu, a ova mi nekako pade sa nazivom taman  slavabogu .....

Odem danas u prodavnicu SPC da kupim brojanicu, jer podelih jedno desetak komada poznanicima i ostadoh bez brojila  isus-sinai ....

Svratih do prodavnice onde gore poviše SKC-a i nemaju neku običnu crnu koja bi meni odgovaala, nego neke ljubičaste itd....

Svratim potom do Čumićevog sokačeta - zatvorena prodavnica.....

Odem do Patrijaršije - zatvorena prodavnica....

Spustim se dole niže do "likovnjaka" - zatvorena prodavnica....

Odem do Saborne Crkve  da zapalim svecu i tamo kad sam kupovao sveće nađem brojanicu - 450 din.....

Ma daj.....

Prošle godine ista brojanica koštala 150-200 din....

Mislim imam te pare, ali što je previše previše je....

Odem i popijem par piva, umesto da palcem motam smirenoumlje mojih misli.....

Подели на овим сајтовима

Vera je privatna stvar. Pritom se misli da niko nema pravo nekom da zadire u to u šta i zašto veruje, i da ga tera da to menja.

Vladan je jako lepo rekao da se vera ostvaruje kroz zajednicu, ali treba naglasiti da se to odnosi samo na nas pravoslavne - imamo i drugačijih religija, a eto, svako ima pravo da veruje u šta hoće.

Подели на овим сајтовима

Vera u Boga jeste privatna 'stvar' ali to nije isključiv već uključiv pojam (i sledstvena mu praksa).

A što se tiče onih koji se malčice stide svog veroispovedanja i nebi baš da

se ... eksponiraju, recite im da je to prirodno i da je i sveti Nikodim tako počeo:

došao je da upozna lično i direktno Hrista Isusa - noću.

I taj susret ga je promenio, malo-po-malo...

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

Хм, ово сте сигурно много пута чули? Шта мислите, да ли је вера приватна ствар појединаца или ствар заједнице или једно и друго?  :cheesy2:

Насупрот појму приватно стоји појам јавно, док насупрот појму заједница стоји појам личност.

Вера је лична или личносна ствар.

Појмови јавно и приватно су појмови из политичке теорије и описују однос припадника државе, грађана и власти. Ови појмови су веома важни за модерну тзв. посредну демократију. Античка (непосредна) демократија није правила ову разлику. На пример, Сократ је био оптужен за непоштовање богова, чије је поштовање било саставни елемент јавног живота у Атини. Што значи да нисте могли да не поштујете богове које поштује држава, тј. полис.

Приватно није исто што и прикривено.

Када би вера била јавна онда би то подразумевало неку врсту санкције према ономе што није у складу са вером као на пример у Ирану.

Комунизам и фашизам су нека врста непосредне демократије.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...