Jump to content

Осмишљавање забране абортуса

Препоручена порука

@@Margareta,

Tu je i problem o kojem se i vrti diskusija.

Zasto bi zena trebala da ima izbor da ubje svoje nerodjeno dete / nerodjeno ljudsko bice?

Mnogo se vrti prica o zenskim pravima, ali od kada je to zensko pravo? Ko je to rekao? Kada?

Znaci, zasto zena bi to trebala da ima?

Iz istog razloga iz kod bi i muškarci trebali da imaju pravo da odluče da li žele da imaju dete ili ne.

Ah,čekaj, oni već imaju pravo- jednostavno odu! Ili ga ne priznaju. Ili ga priznaju pa plaćaju 70 e mesečno alimenaciju. Ali ne moraju da je plaćaju. Niko im ništa ne može.

Turn on, tune in, drop out

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1.1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Onoga trenutka kada se u Srbiji donese zakon da očevi dece moraju da budu pored dece i njihovih majki, da moraju da žive sa njima, da moraju da menjaju usrane pelene, da moraju da budu uz njih sve vreme trudnoće i gajenja deteta, da im je zabranjeno da napuste majku svog deteta, da im je zabranjeno da je ne podrže u odluci da rodi dete, da im je zabrnjeno da se pitaju i da imaju bilo kakva prava-e, tog trenutka ću ja lično prva da se potpišem na tu inicijativu za zabranu abortusa.

Подели на овим сајтовима

@@Margareta,

Sad mi nisi nista rekla. Ponovicu:

Zasto bi zena trebala da ima izbor da ubje svoje nerodjeno dete / nerodjeno ljudsko bice?

Sto se tice ostatka poruke....Muskarci nemaju apsolutno nikako pravo o odlucivanju, plus zakonski mogu da budu naterani da placaju alimentaciju. Predstavimo to ovako:

- Muskarac oce dete, a zena oce da abortira = Zena abortira

- Muskarac nece dete, zeli da zena abortira, a zena zeli dete = Zena rodi dete.

U oba slucaja gore, zena uradi ono sto ona oce, dok muskarac se nista ne pita. Mada ovo nema nikakve veze sa mojim argumentom, samo sam hteo da pojasnim zasto ono sto pises nema puno smisla.

Mene zanima gore posavljeno pitanje.

Подели на овим сајтовима

Kako nije? Zigota X je isti organizam kao embrion X (mada zigota i spada u mebrioni period), isto tako je isti organizam kao fetus X i taj fetus X koji je isti organizam kao i zigota X ce postati po rodjenju novorodjence X , i tako dalje.

To je jedan te isti organizam, i ako je jedno ljudsko bice, onda mora i ostali da budu.

Zavisi od toga kako ćeš definisati ljudsko biće... skoro sve što obično pada na pamet kod definisanja ljudskog bića, zigot nema... ni kosti, ni organe, nervni sistem, svest, inteligenciju... nije osoba...

Zavisi i kako ćeš definisati organizam - organizmom obično smatramo biće koje ima svoj metabolizam... zigot ga nema.

Sta ti znaci potencijalno ljudsko bice?

Nisam napisao da je "potencijalno ljudsko bice" već da ima potencijal da postane ljudsko biće... jednostavno rečeno - zametak ljudskog bića.

Od cega to zavisi? Kada se postaje ljudsko bice?

Zavisi od naših shvatanja ovog pojma... definiši ljudsko biće pa ćeš dobiti odgovor (za tvoju definiciju). Kao što rekoh, nije baš tako jednostavno kao što izgleda na prvi pogled... i ne tvrdim da ja imam "tačan odgovor" niti da je moje shvatanje jedino ispravno.

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Nisam upucen u zakon pa bi da te pitam ako znas, je l neko obavezuje majku da bude pored deteta. Da li majka ima pravo da ostavi dete ako ga i otac ostavi?

Nema. To se kod nas zove zanemarivanje deteta, njoj se sudi kao zločincu i dete joj se formalno oduzima.

Wlof- ima, zato što abortus nije ubistvo ljudskog bića nego kiretaža zigota kome još ni srce nije proradilo, a kamoli neki drugi organ.

Подели на овим сајтовима

@@Margareta,

Sad mi nisi nista rekla. Ponovicu:

Zato što društvo smatra da žena ima pravo na takav čin i da je takvo organizovanje društvene zajednice daleko bolje nego zajednica u kojoj su žene zakonom prinuđene da rađaju neželjenu decu.

(Za slučaj da je potrebno dodatno objašnjenje, moral i pravo se ne bave apsolutnim kategorijama... život nije apsolutna "svetinja"... što najbolje možeš da vidiš na primeru ubistva u ratu, ubistva u samoodbrani, itd.)

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

@@Avocado,

Ti koristis delove jednog organizma u odredjenom rastu i razvijenosti da argumentujes kako organizam (u najranijem dobu svog postojanja) nema to i samim tim nije ljudsko bice. To ti je category error.

Osoba nije bitna o ovome o cemu pricamo, to je pitanje filozofije, a ne da li je neki organizam ljudsko bice.

Organizamom se smatra (svojim recima) i bice koje je odredjeno definisano i koje raste i razvija se i ima sve potrebne materijale za to, kao sto je DNK, DNA, enzime, proteine, itd....Od cega inace i nastaju te kosti, organi, itd.

Dobro, onda, sta znaci to da da ima potencijal da postane ljudsko bice?

Dobro, svojim recima bi rekao da je to organizam koji ima ljudski genom. Sa obzirom da ljudska bica su organizmi, i samo ljudska bica imaju ljudski genom i ljudski genom je neophodan da se ljudska razvijaju "ljudsko" , znaci da onaj organizam sa ljudskim genomom je ljudsko bice.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Nema. To se kod nas zove zanemarivanje deteta, njoj se sudi kao zločincu i dete joj se formalno oduzima.

Wlof- ima, zato što abortus nije ubistvo ljudskog bića nego kiretaža zigota kome još ni srce nije proradilo, a kamoli neki drugi organ.

E pa to je strasno i protiv toga treba protestvovati, to je moje misljenje.

Подели на овим сајтовима

@@Avocado,

To je poprilicno plitko i neracionalno objasnjenje.  Sta ako drustvo sutra bude smatralo da zene trebaju da budu u kuhinji i spremaju sendvice ceo dan muskarcima? Onda bi se slozio sa tim, zar ne? Jer, ono....Drustvo to hoce.

Da, zakonom zivot nije svetinja, mada ljudskim pravima jeste koliko ja znam. Recimo ne postoji ljudsko pravo na abortus, niti postoji ljudsko pravo da se oduzme ljudski zivot.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Zigota je samo najranie doba ljudskog organizma. U 5. nedelji trudnoce srce pocinje da kuca i mozak pocinje da se razvija, a tad je jos u embrionom dobu. A abortus je do 10. nedelje kod nas (ako se ne varam), a negde drugde u svetu cak do 20 i kusur nedelja.

I da, cak i zigota, je ljudsko bice, samo u najranijem dobu svog postojanja, i naravno kao tako nema sve razvijeno, cak ni novorodjence nema mnoge stvari razvijene, pa opet je ljudsko bice. Tu je problem o onome sto sam rekao da ljudi ne znaju osnove necega a guraju se da pametuju o tome.

Подели на овим сајтовима

''Све што расте хтело би да расте... ''

"Господ је неизрециво милосрдан, али нам се даје у мери у којој смо ми, надарени неограниченом слободом, спремни да Га примимо"

Архимандрит Софроније

Подели на овим сајтовима

Pa ja generalizujem isto kao što svi vi generalizujete zalažući se sa zabranu abortusa. Vi generalizujete sve žene koje su abortirale kao zle veštice koje misle samo i isključivo na sebe. Ako možete vi, onda mogu i ja.

Eto.

nadam se da ovo nisi naučila u Ilinju :)

Подели на овим сајтовима

Ono ženskadije koje ja znam da je abortiralo, to je uradilo jer je zatrudnelo sa kukavicama, mlakonjama, koje se libe da preuzmu odgovornost.

Ово сам тек сад видео,па да поставим питање Маргарети. Јел су те кукавице и млакоње силовале те девојке које знаш па су онда извршиле абортус јер нису их познавали или су оне биле са њима и били њихов избор ? јел ту онда има само грешке мушкараца а не и девојки које су итекако свесне свог избора и које углавном не све али већина како ти волиш да кажеш, све хитају за оним стварима које су тривијалне и дебилне кад одлучују са киме ће ступити у везу,занемарајући многе ствари ?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...