Margareta Написано Септембар 18, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 18, 2014 Присталице абортуса на том скупу су били: педерско-лезбејске групе, феминисткиње, радикални комунисти, анархисти Jedino mi se ovi ne sviđaju. Turn on, tune in, drop out Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nina 777 Написано Септембар 18, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 18, 2014 Присталице абортуса на том скупу су били: педерско-лезбејске групе, феминисткиње, радикални комунисти, анархисти и невладина организација Форум 10. Sve bolje od boljeg. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђуро Станивук Написано Септембар 19, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2014 Zato što su žene? Zato što ne mrze druge žene koje nisu gej? Zato što imaju mame, drugarice, sestre, poznanice, koje su strejt i kojih se sve ovo tiče itekako? То можда у ла-ла ленду......немојмо бити наивни... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђуро Станивук Написано Септембар 19, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2014 Nije. Јок...није Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јануар 23, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2015 Предлог амандмана да отац има увид у генетичко испитивање. Чомићка устала да брани феминистичка права, невезано за амандман?!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јануар 23, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2015 Шира прича је о Зојином закону Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 23, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2015 А и тема о абортусу никако да се скине из дневног реда више у Србији. (није спочитавање постављачу теме Жељку) Ту се све јасно зна, Цркви је абортус неприхватљив уколико се не угрожава здравље мајке или ако сам то добро разумео,ако је дошло до присиле,силовања тачније. Дакле све је речено и то грађански закон за или против не може да промени. Ето толико. Пг је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Augustinus Написано Јануар 23, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2015 А и тема о абортусу никако да се скине из дневног реда више у Србији. (није спочитавање постављачу теме Жељку) Ту се све јасно зна, Цркви је абортус неприхватљив уколико се не угрожава здравље мајке или ако сам то добро разумео,ако је дошло до присиле,силовања тачније. Дакле све је речено и то грађански закон за или против не може да промени. Ето толико. Црква забрањује абортус под било којим видом. Е, сад што се тиче услед могућности да се нарушава живот мајке, грчка и руска црква су усвојиле да се дозволи родитељима (на првом месту мајци, уколико може да расуђује, или ако је у стању несвести онда отац), да донесу одлуку. Услед силовања, је одбачено, јер као што рече један теолог, ако је извршено насиље над мајком, и зачео се живот, то не даје ником право да врши насиље над тим животом. Код нас нажалост нису држани никакви симпосијуми по овом или било ком питању. Ћириличар, Ненад Р., dada 982 and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Caelum a non celando, quia apertum est. http://www.pravoslavniistocnik.net/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 23, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2015 Црква забрањује абортус под било којим видом. Е, сад што се тиче услед могућности да се нарушава живот мајке, грчка и руска црква су усвојиле да се дозволи родитељима (на првом месту мајци, уколико може да расуђује, или ако је у стању несвести онда отац), да донесу одлуку. Услед силовања, је одбачено, јер као што рече један теолог, ако је извршено насиље над мајком, и зачео се живот, то не даје ником право да врши насиље над тим животом. Код нас нажалост нису држани никакви симпосијуми по овом или било ком питању. Да,као што си већ споменуо: На жалост. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 23, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2015 Плод "убица мајке" ја не би имао нимало дилеме и аминовао би абортус у колико мајка није у стању и при свести. Ни за силовање немам дилему..... (плод који није добровољан је за мене аномалија) Овде треба имати у виду и психичко стање мајке. Но као што рекох грађански закон по овом питању нама није важан и исцрпљује енергију сваки пут кад се ова тема спомене. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Augustinus Написано Јануар 23, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2015 Плод "убица мајке" ја не би имао нимало дилеме и аминовао би абортус у колико мајка није у стању и при свести. Ни за силовање немам дилему..... (плод који није добровољан је за мене аномалија) Овде треба имати у виду и психичко стање мајке. Но као што рекох грађански закон по овом питању нама није важан и исцрпљује енергију сваки пут кад се ова тема спомене. Ми смо на ПБФ имали својевремено (номад кад сам ја студирао), обичај да се састанемо да расправљамо на разне теме. Једном смо о абортусу расправљали скоро месеце дана. И одмах на старту смо се поделили у две групе: На оне који под било којим видом одбацују абортус, и на оне који су флексибилнији (услед болести, силовања). Озношене су ту разне аргументације, докази, случајеви... и изгледало је као прилично мртва трка, док једном један момак, који није учествова, само је пратио (човек је био мајстор за технику, од њега сам доста научио), није онако спонатну устао и рекао: ''Ми хришћани све прихватамо са љубављу. аетите се шта каже Господ. ко те удари по образу окрени му и други. Мада, ипак смо људи па је тешко изборити се са својим страстима. Све то стоји,и насилан чин, и психолошки моменат, и унутрашњи бол, али дете није криво за то. зачео се живот, хајде да га научимо љубави. јер ако је неко начино зло над његовом мајком, не даје за право да мајка, или било ко чини зло над њим. Онда би се вратили на крвну освету, и оправдавали ону изреку око за око, зуб за зуб.... А где је ту љубав. Онда опет зло побеђује. а зар Господ није умро на крсту и победио зло?'' после тога, нико се није јављао за реч, и прешли смо на другу тему. заиста, ако си верник прихватићеш речи његове, а ако ниси онда није битно шта Црква мисли. Volim_Sina_Bozjeg, Dijasporka, Дијана. and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Caelum a non celando, quia apertum est. http://www.pravoslavniistocnik.net/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 23, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2015 . Све то стоји,и насилан чин, и психолошки моменат, и унутрашњи бол, али дете није криво за то. зачео се живот, хајде да га научимо љубави. јер ако је неко начино зло над његовом мајком, не даје за право да мајка, или било ко чини зло над њим. Онда би се вратили на крвну освету, и оправдавали ону изреку око за око, зуб за зуб.... А где је ту љубав. Онда опет зло побеђује. а зар Господ није умро на крсту и победио зло?' Кажеш, све то стоји насилан чин и психолошки момент. Ја то не би повезивао ван Христове слободе. Твоја последња реченица о Христовој жртви би требало да оправда забрану абортуса иако је силовање било у питању. хм... Па ајмо онда мало овако да и ја споменем Христа и исцрпим његову жртву. Тачно је да је Христос умро на Крсту и тачно је да је победио зло, али нико никад и понављам никад не сме заборавити да је то Христос урадио добровољно и потпуно слободном вољом од почетка до краја. Силована жена није имала слободну вољу и њен пристанак да такво семе уђе у њено тело. Није. Бог је потпуна слобода,која се пројављује кроз човека тек онда кад је и човек сам власник слободне воље. Силовање није Богоугодан чин и такво семе за мене нема исту вредност. Такав плод може да убије слободу и трајно да шкоди силованој жени као да није довољну жртву пропатила док су је њих десетак силовали. Волео би да размислим још о овоме. Ако нешто нисам добро разумео праштај и управи. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Augustinus Написано Јануар 23, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2015 Кажеш, све то стоји насилан чин и психолошки момент. Ја то не би повезивао ван Христове слободе. Твоја последња реченица о Христовој жртви би требало да оправда забрану абортуса иако је силовање било у питању. хм... Па ајмо онда мало овако да и ја споменем Христа и исцрпим његову жртву. Тачно је да је Христос умро на Крсту и тачно је да је победио зло, али нико никад и понављам никад не сме заборавити да је то Христос урадио добровољно и потпуно слободном вољом од почетка до краја. Силована жена није имала слободну вољу и њен пристанак да такво семе уђе у њено тело. Није. Бог је потпуна слобода,која се пројављује кроз човека тек онда кад је и човек сам власник слободне воље. Силовање није Богоугодан чин и такво семе за мене нема исту вредност. Такав плод може да убије слободу и трајно да шкоди силованој жени као да није довољну жртву пропатила док су је њих десетак силовали. Волео би да размислим још о овоме. Ако нешто нисам добро разумео праштај и управи. Слажем се са тобом, и све што си написао стоји на месту. Али сад идемо у један дубљи проблем. Пре пар година водила се дискусија између теолога и философа кад настаје живот. да ли кад се роди дете, или оног момента кад се оформи најранији облик (фетус)? свако је имао своје мишљење. Јер ако је фетус само фетус, без душе, чисто нека бесловесна материја, онда уклонити исто није грех... само медицинска процедура. Али, ако је фетус зачетак самог живог бића, живот, потпуни човек, психосоматски у сваком погледу, онда је то одузимање живота, а одузимање живота из било ког вида је убиство (као у питању еутаназије). Имао сам случај да је жена након силовања, затражила абортус. требало је времена да се опорави и да настави са животом. После извесног времена ступила је у брак. Међутим, никако није могла да остане у другом стању. Стално је говорила како је погрешила, и како би то дете било благослов за њену бол, а сад никад неће осетити шта то значи бити мајка. Питање је врло комплексно, и тешко је сагледати ствари из угла црно, бело... Дејан-Марковић and Dijasporka је реаговао/ла на ово 2 Caelum a non celando, quia apertum est. http://www.pravoslavniistocnik.net/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 23, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2015 Слажем се са тобом, и све што си написао стоји на месту. Али сад идемо у један дубљи проблем. Пре пар година водила се дискусија између теолога и философа кад настаје живот. да ли кад се роди дете, или оног момента кад се оформи најранији облик (фетус)? свако је имао своје мишљење. Јер ако је фетус само фетус, без душе, чисто нека бесловесна материја, онда уклонити исто није грех... само медицинска процедура. Али, ако је фетус зачетак самог живог бића, живот, потпуни човек, психосоматски у сваком погледу, онда је то одузимање живота, а одузимање живота из било ког вида је убиство (као у питању еутаназије). Имао сам случај да је жена након силовања, затражила абортус. требало је времена да се опорави и да настави са животом. После извесног времена ступила је у брак. Међутим, никако није могла да остане у другом стању. Стално је говорила како је погрешила, и како би то дете било благослов за њену бол, а сад никад неће осетити шта то значи бити мајка. Питање је врло комплексно, и тешко је сагледати ствари из угла црно, бело... Ја се искрено и надам да ће нас прича навести на нешто што није површински и исцитирано ауторитетима без икаквог разумевања,јер закључак је познат.Ја не знам да ли је закључак познат иако не спорим да га можда неко има. Та мајка је кажеш тражила дете које је абортирала...мислим да ипак није,већ је то био тренутак њене туге. Оно што желим,да поделим са тобом,јесте добровољни пристанак,слободна воља и љубав. Шта ће се десити плодовима на сувој смокви која се још мало копрца? Десиће се лоши плодови,никад сазрети до краја неће иако ће покушавати и бити видљиви на око. Такво дрво се реже и у огаљ баца. Насилништво је сува смоква и то је једноставно тако. Ако дозвољавамо абортус који мора да се изврши због здравља мајке онда заиста треба дозволити да дело насиља нема своје плодове. Мајка плакати неће. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 23, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2015 Да допуним, чак је и Богомајка изразила јасно и недвосмислено своју слободну вољу иако је била Храм Онога који дише где хоће. Додао би љубави ради, Једини Је, који дише где хоће. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука