Jump to content

Православни документарни филмови

Оцени ову тему

Guest nikolastojanoviccuprija

Препоручена порука

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 4 weeks later...

Сретан свима јучерашњи и данашњи Празник! confused

Јуче, на светог Василија, био сам на Слави код друга. Дошао сам први и раније и друг ми пустио ДВД о Литији Светог Василија 1996.г.

И замислите. Нисам знао да је онако било, да је онај коњ трчао пред Кивотом-Моштима, итд. Али све време док смо кледали и слушали појање и беседе, итд, другова корњача је буквално трчала око телевизора који је стајао на постољу на средини собе.

Он каже да још није видео да се ова корњача тако понаша, мада је и мени било први пут да видим да се корњача тако креће. Шпартала је баш брзо за корњачу. Такође, видело се да је весела, радосна, све је разгледала, итд.

4chsmu1

пс У документарцу о Литији чуо сам беседу вл.Амфилохија који је сводочио о појави тога коња који је трчао пред Кивотом и о људима који су сведочили за разне птице и животиње (током Литије) које су певале (као никада до тада), итд.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Ja sam te 96 bio u vojsci u Bileći došao sam na Litiju. Bio sam i u Tvrdošu da celivam kivot sa moštima. Pored njega sam video Radovana Karadzića i ostalu ekipu iz tadašnje RS. Gledao sam svojim očima kada unesvešćeno dete na rukama prenose do moštiju i čim se približilo, otvorilo je oči i stalo na noge i počelo normalno da priča. A za one koji to ne znaju još jedna "pričica": Kada je litija išla kroz grad... predvodio je Patrijarh Pavle kiša je padala.... svi smo bili mokri i klečali na koljenima.... samo kiša nije padala po kivotu Sv. Vasilija :smiley: ..... Kivot suv kao barut, bez ikakve zaštite, a sve oko njega, uključujući i narod mokri skroz.....

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...
  • Гости
Guest Оливера

Филм ''ПОП'' Download

титлови:

http://rs.titlovi.com/prevodi/pop-103830/

http://www.podnapisi.net/cyr/pop-2009-titlovi-p801280

Постављена слика

Филм за Патријарха

25.05.2010

У Русији је установљена нова, Патријархова, награда у области филмске уметности која се додељује за учвршћивање духовно-моралних основа друштва. Њен први добитник је играни филм Владимира Хотињенка „Поп“. Награда је уручена 25. маја на отвореном у Москви Светском руском народном сабору.

Патријархова награда у области филмске уметности названа је по претходном поглавару Руские православне цркве Алексију Другом. Управо он је 2007. године предложио да се установи специјална награда Московске патријаршије која би се додељивала сваке друге године. сходно тада изнетим личним запажањима Алексија Другог, последњих година у Русији се последњих година снима све више филмова у којима се садржи апел на духовно самоусавршавање и у којима се дају узори дубоко моралног понашања. Алексије Други је као пример наводио филм Павела Лунгина „Острво“ у којем сде ради о тешком човековом пута према Богу. Ново дело познатог редитеља Владимира Хотињенка „Поп“ још више одговара суштини филмске награде – сматра актуелни патријарх Москве и целе Русије Кирил. У филму се ради о свештенику, члану тзв. Псковске мисије православног клера која је за време 2. светског рата деловала на совјетским територијама окупираним од стране фашиста. Објашњавајући избор првог добитника Патријархове награде, поглавар Руские православне цркве Кирил рекао је:

Мислим да ће се лик свештеника који ради на окупираној територији и лик његове супруге задуго задржати у сећању, па чак и у оних који су се саосећали са личном драмом свештеника и његове супруге и који су видели све тешкоће везане за положај свештеника у условима окупације. Хтео бих да на посебан начин изразим захвалност и редитељу, и глумцима, и свима који су радили на овом филму.

Према речима редитеља Владимира Хотињенка, он је снимао филм о човеку који се због рата нашао у изузетним околностима, када сваког часа мора да се морално опредељује. Само, овај човек није обичан јер има посебне, свештеничке, обавезе. Ево шта је Владимир Хотињенко рекао у интервјуу за Глас Русије:

Уколико људи који гледају наш филм и не верују у снагу молитве, они не могу да потпуно схвате о чему је ово дело. Јер, овде је реч о следећем: човек се бори снагом молитви. Он учвршћује становнике окупираних територија који, практично, немају другог учвршћивања. Свештеник помаже ратним заробљеницима, што су реално чинили чланови Псковске мисије, посебно отац покојног патријарха целе Русије Алексија Другог који је имао везе са њом. Оно како сам схватио ову мисију одразило се у карактеру протагонисте, оца Александра.  За мене је било важно да га ни у ком случају не удаљим од пастве, да га шприкажем као личност која пати, саосећа се и сумња и која је при томе свесна своје пастирске дужности.

Патријархова награда није једини трофеј филма „Поп“. Он већ има награду за најбољи сценарио 18. Националног филмског фестивала „Прозор у Европу“ и Главну награду 6. московског међународног фиолмског фестивала „Сјајни анђео“. Филм се даqје широм земље од почетка априла, па га је у међувремену гледало преко 300 хиљада лица. То није баш чест и зато значајан случај када међу лидерима у броју посета биоскопима уиситину озбиљан филм који захтева од гледалаца велике душевне напоре.

http://serbian.ruvr.ru/                                            

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...