Jump to content

Православни документарни филмови

Оцени ову тему

Guest nikolastojanoviccuprija

Препоручена порука

• Гости
Guest Оливера

Владимир Хотињенко: отварајући „слепљене" странице историје

Постављена слика

Фото: РИА Новости

На прагу 65. годишњице победе над Хитлеровим фашизмом у 2. светском рату у руским биоскопима почео је да се даје нови филм редитеља Владимира Хотињенка „Поп".

Засновано на документарном материјалу, ово дело је посвећено драматичном животу људи на територијама СССР-а окупираним од стране фашиста. Реч је о уистину херојским личностима које су помагале људима да не клону духом. Такве личности су веома често били свештеници. На пример, у филму се прича о представницима Псковске православне мисије формиране на северозападу Русије 1941. године, када је фашистичка Немачка напала СССР. Један од мисионара, отац Александар, је протагониста филма  „Поп".

Судбина овог човека је трагична, при чему је његов случај посебан. Јер, управо хитлеровци су одобрили стварање Псковске мисије. После рата совјетски власти су њене чланове сматрали слугама фашиста, велеиздајницима и бацале их у ГУЛАГ и затворе. Предвидећи такву своју судбину - да буду, са једне стране под строгим фашистичким надзором, а са друге стране, мете Стаљиновог терора, свештеници су ипак ишли људима да пате заједно са њима у окупацији и да им пружају сваку могућу помоћ. 

Овај тежак, тачније речено, ужасан положај људи у окупацији је најважнија поента филма  „Поп" - нагласио је редитељ Владимир Хотињенко у интервјуу за нашу радио-компанију.

Владимире Ивановичу, зашто вам је за казивање о рату била потребна историја свештеника? Да је она типична или вас је, напротив, заинтересовао јединствени људски случај?

Свештеник је, пре свега, човек који има врло необичне, рекао бих, метафизичке обавезе у овом свету. Овај човек се због рата нашао у у изузетном положају и пред проблемом избора. Још пре широке пројекције филма на Интернету је почела дискусија о њему -  због мале проученог историјског материјала који је за већину људи практично непознат. Иначе, нико, укључујући и мене док се нисам латио ове теме,  ништа није знао за Псковску мисију. А то је веома компликовано питање, попут загонетака свемира. Ако људи који гледају наш филм не верују у снагу молитве, они не могу до краја да разуме о чему је овај филм. Јер, у њему се ради о човеку који се бори снагом молитви. Он учвршћује људи који се налазе у окупацији, људе који се другачије не могу учврстити. Он помаже ратним заробљеницима, као што су то реално чинили чланови Псковске мисије, посебно отац покојног патријарха Москве и целе Русије Алексија Другог који је имао посла са њом. Колико је типично држање нашег јунака? Све у свему, типично иако су у Мисији били различити свештеници. Били су и они који су служили Немцима, и то како због душевне слабости, тако и из убеђења. Овим последњим  чинило се да је бољшевичко зло знатно горе од цивилизованог немачког зла. Али тако смо паметни сада, након свега, па их осуђујемо, а они су били у заблуди и сасвим искрено сматрали да ће Немци помоћи да се Русија очисти од бољшевизма. Док други, као што је отац Александар, у свом служењу нису ишли на никакве компромисе. Нису баш сви, понављам, били такви као он. Али то је, на крају крајева, мој поглед на Псковску мисију. И оно како сам ову мисију разумео одражено је у карактеру оца Александра. За мене је било важно да га не удаљим од пастве, да ни у ком случају не удаљим од људи. Да га покажем као живог човека који пати и сумња и који је при томе потпуно свестан своје пастирске дужности.

Ваш филм у знатној мери ликвидира једну празнину у историји 2. светског рата. Да ли вас је променило ово ново знање и да је ваш поглед на слику рата постао донекле другачији?

Испоставља се да се могу наћи још неке непознате, „слепљене" странице историје и то је било откриће за мене! Јер, попуњавајући у младости совјетске анкете у којима је било најувредљивије питање: „Имате ли рођаке који су били у окупацији?" - никада нисам размишљао о томе како јер ових 50, а можда и 70 милиона лица живело у окупацији. Јер, подразумевало се да носе печат велеиздајника!  Па ево, већ отворена страница живота људи допуњава мозаик од којег се ствара слика рата. А ова слика се састоји не само од борби које су, разуме се, изузетно важне и које су доста добро одражене у уметности, већ и од судбина наших грађана, наших сународника. Као што је познато, у ратно доба живот је лакши када се непосредно бори са непријатељем, и знатно тежи, када се ћерка и ништа не зна. Управо су такве били изузетне околности живота милиона људи у окупацији. За њих је цела Псковска мисија, укључујући и  нашег јунака, имала уједињујућу улогу. Много сам размишљао о томе, а  даљи рад на филму као да  ме је учинио учесником историје. У сваком случају, заједно са јунаком прешао сам пут овог конкретног дела великог рата. За нас то није обичан рат. Јер, код нас се често говори: „Треба да нађемо нову националну идеју." Али док је нема, таква идеја остаје наша Велика победа у овом великом рату. То је једино што нас буквално уједињује сваке године, 9. маја, што нам омогућује да осетимо јединство нације. У сваком случају тако ми се чини.

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest ага пије млеко

надам се да ће први уски награђени филм бити Остров :drugarstvo:

Медо, по мени је "Капела Анђео" исто руски, 3х бољи филм....Имаш га овде код нас , прелистај "филмови који се не пропушају". 

Подели на овим сајтовима

надам се да ће први уски награђени филм бити Остров 0110_hahaha

Медо, по мени је "Капела Анђео" исто руски, 3х бољи филм....Имаш га овде код нас , прелистај "филмови који се не пропушају".   

ствар укуса - ја сам велики фан јуродивих - то су ми омиљена житија, омиљени светитељи, прва житија која сам читао, све књиге које највише волим су јуродиви старци писали, један јуродиви ми је живот променио ...

шта ћу, имам такав укус, то ме распали изнутра    0102_laugh :drugarstvo:

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest ага пије млеко

надам се да ће први уски награђени филм бити Остров 0110_hahaha

ствар укуса - ја сам велики фан јуродивих - то су ми омиљена житија, омиљени светитељи, прва житија која сам читао, све књиге које највише волим су јуродиви старци писали, један јуродиви ми је живот променио ...

шта ћу, имам такав укус, то ме распали изнутра    0102_laugh :drugarstvo:

Види, тематика скоро иста....комунисти и Црква.

А ја баш не волим толико тај филм баш због јуродивости. Иза јуродивости се доста крије (не)оправдани индивидуализам (у цркви) што ми се не слаже превише са апостолском идејом цркве као "заједнице".

Одгледај обавезно овај филм, сигурно нећеш остати равнодушан. buuuuuuu

Подели на овим сајтовима

Иза јуродивости се доста крије (не)оправдани индивидуализам (у цркви) што ми се не слаже превише са апостолском идејом цркве као "заједнице".

Одгледај обавезно овај филм, сигурно нећеш остати равнодушан. klapklap

извини, нисам баш укапирао шта си хтео да кажеш  osamucen

оћу, фала за препоруку  :cmizdrenje:

Подели на овим сајтовима

Има један нови филм. Јуче сам га гледао а мислим да није још изашао званично. Снимљен је по истинитом догађају. То је чувено " Зоино стајање"

Овде га можете гледати онлајн

http://luxport.ru/view/347169?r=70538,23775

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest Оливера

При регистрацији шаље се СМС који кошта 300 динара - и пружа могућност скидања филмова у року од 4 дана.

Дакле - ко је заинтересован, изволите.

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest Оливера

*Стоимость sms на номер 4828 составляет 300.00 RSD без НДС

*Будьте внимательны при написании текста смс сообщения!

*Код откроет вам доступ на 4 дня, для скачивания более 8000 фильмов!

Внимание!

* Код откроет вам доступ, для скачивания более 8000 фильмов с сайта i-kino.com!

- Мы ежедневно добавляем от 5 до 50 фильмов - с нами вам будет, что смотреть!

- Мы гарантируем неограниченное скачивание любых фильмов - на высокой скорости!

- Мы осуществляем круглосуточную поддержку наших пользователей!

4chsmu1 dobar decko

Подели на овим сајтовима

Филм ''ПОП'' Download

Само нађите си титл. Ово је директан линк нетрабају регистрације .....

Нашао сам још један добар филм (Информације су на македонском)

108 минута (филм о првом лету у Вселени)

Рускиот документарен филм „108 минути“ ги прикажува околностите на првиот лет во вселената, но и непознатите духовни апсекти на личностите/космонаутите. (Без превод.)

Кога кандидатите за првиот лет во вселената влегле во просторијата каде што бил всленскиот брод, сите потрчале кон него, освен еден, освен Јуриј Гагарин. Тој и бил избран… Нешто порано, тој на седница на комунистичката младина, се осмелил уривањето на храмот на Христос Спасителот да го нарече варварство и повикал да биде обновен.

На еден прием посветен на првиот лет во вселената бил повикан и Патријархот Алексиј I. Хрушчов сакал да го исмее Патријархот и рекол: Гледате, свјатејши, нема никаков бог. Патријархот премолчил. Потоа пришла некоја жена и пред сите ја целивала раката на Патријархот и побарала благослов од него. Тоа била мајката на Јуриј Гагарин. Ана Тимофеевна и својот син го воспитала во христијанските традиции…

Еден владика во тоа време, рекол: Јуриј Бога не го виде, но Бог го виде него и го благослови.

Потоа, Владимир Титов имал два несупешни обиди за полетување. Еднаш бил во Светоданииловиот манастир и на игуменот му раскажал за тие неуспешни полетувања. Игуменот му одговорил: „Летај спокојно. Ние ќе се помолиме за вас.“

4chsmu1 319.gif 319.gif 319.gif

И овај би могао да добије коју награду, мада још га нисам гледао.

п.с: Незнам дали смем да постављам дирекне линкове за Download, ако не обратите ми се на ПП

http://www.facebook....jovan.cakareski

Love the life you live. Live the life you love. Bob Marley...

Административно уређење Цркава по националном кључу је тумор на телу Православља - Александар

Поштујмо, господо, и Ничеа и Достојевског, поштујмо једнога као пророка Запада, а другога као пророка Истока, поштујмо их због њиховог генија и због њихове племићске искрености и смелости, поштујмо их обојицу - но у одсудном тренутку станимо уз Достојевског!

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...