Jump to content

Олимпови тренуци радости и неке белешке

Препоручена порука

Духовни рецепт Светитеља Игњатија Брјанчанинова

Шаљем вам духовни рецепт и саветујем да понуђени лек користите неколико пута дневно, посебно у тренуцима појачаних страдања, и душевних и телесних.

Ако га будете користили брзо ће се показати његова сила и делотворност скривени у леку, који је смирен по свом изгледу .

Осамивши се, изговарајте лагано,тако да сами чујете, држећи ум у речима (тако саветује Свети Јован Лествичник) следеће:

" СЛАВА ТЕБИ, БОЖЕ НАШ, ЗА НЕВОЉУ КОЈУ СИ МИ ПОСЛАО; ДОСТОЈНО ПО ДЕЛИМА СВОЈИМ ПРИМАМ: ПОМЕНИ МЕ У ЦАРСТВУ ТВОМ"!

Молитву треба изговарати крајње лагано. Рекавши молитву једном мало одморите. Наставите тако да се молите пет или десет минута док не осетите да вам је душа умирена и утешена.

Јасан је узрок овога:

Благодат и Сила Божија се састоје у славослављу Бога, а не у красноречивости и многослављу. А славославље и благодарење јесу делања која нам је дао Сам Бог - а нипошто не људско измишњаље.

Апостол заповеда ово делање у име Божије.

Предајмо себе добровољно вољи Божјој, јер се, хтели или не хтели, и налазимо и налазићемо се у рукама Божјим, мада нам се понекад причињава да смо слободни у поступању, да би смо исказали нашу слободну вољу и залог срца ✞ ✞ ✞

Подели на овим сајтовима

• Одговори 157
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Bice ovo lep dnevnik i koristan  :aplauz:

"Svaki problem možemo gledati kao skrivenu priliku, blagoslov, čak iako to i ne izgleda tako. To je znak da nešto veće i bolje dolazi."

Подели на овим сајтовима

On 4. 9. 2014. at 12:45, keka рече

Bice ovo lep dnevnik i koristan  :aplauz:

Само да наставите(мислим на форумаше)  да пишете у њему 8086.gif

• Волим 1

"Покаткад ми Бог даје тренутке савршеног мира. У тим тренуцима ја љубим и верујем да и мене љубе. У тим тренуцима ја сам формулисао своје Вјерују сасвим просто. Ево њега: "ја верујем да нема ништа љупкије,дубље,симпатичније и савршеније од Христа. Са суревњивом љубављу говорим себи: не само нема Њему слична,него и не може бити." Ја шта више изјављујем:када би ми неко могао доказати да је Христос ван истине,и када би збиља истина искључивала Христа, ја бих претпоставио да останем са Христом,а не са истином".

Достојевски

Подели на овим сајтовима

"Учите се благодарити Господу за све и са благодарношћу примајте из Његове руке и дане благостања и дане туге."

jeCFNJ0H4GCqg.jpg

Архимандрид Јован Крестјакин

"Покаткад ми Бог даје тренутке савршеног мира. У тим тренуцима ја љубим и верујем да и мене љубе. У тим тренуцима ја сам формулисао своје Вјерују сасвим просто. Ево њега: "ја верујем да нема ништа љупкије,дубље,симпатичније и савршеније од Христа. Са суревњивом љубављу говорим себи: не само нема Њему слична,него и не може бити." Ја шта више изјављујем:када би ми неко могао доказати да је Христос ван истине,и када би збиља истина искључивала Христа, ја бих претпоставио да останем са Христом,а не са истином".

Достојевски

Подели на овим сајтовима

Треба ми ово ових дана:

БЕСЕДА
о кушању вере наше

Да се кушање ваше вере много
вредније од злата пропадљивог, које
се куша огњем, нађе на хвалу и част
и славу, кад се покаже Исус Христос (II Пет. 1, 7).

Вера се наша, браћо, куша чешће него што се трска ветровима љуља. И кушања су као ветрови: слабу ће веру ишчупати, јаку још више ојачати. Још су кушања као огањ у коме слама изгори а злато се очисти.
Наша се вера куша људским умовањима и вероватноћама. То су врло јаки и љути ветрови. Но ми им можемо одолети, ако се будемо држали речи Божје и ако на супрот оним умовањима будемо истицали науку вере Христове.
Још се вера наша куша страхом и стидом: страхом од људи, који гоне веру, и стидом од људи, који охоло презиру веру. И ово су јаки ветрови, којима морамо одолети, ако желимо живи остати. Како ћемо одолети? Страхом од Бога,који треба да је навек већи у души нашој од страха од људи; и стидом од апостола и светитеља и мученика, који се не постидеше своје вере пред царевима и кнезовима и мудрацима овога света.
Још се вера наша куша страдањем и бедом. То је огањ, у коме наша вера или има да сагори као слама или да се прекали као жежено злато. Овоме кушању одолећемо, ако се будемо сећали Христа распетог на крсту за нас, и толиких хиљада страдалника за веру, који стрпљењем све победише и изађоше из огња злато што се кроз векове сија међу ангелима и међу људима.
Још се наша вера куша смрћу, смрћу наших сродникаи пријатеља, и смрћу људском у опште. То је огањ љути, укоме је многи сагорео своју веру. Је ли смрт крај свега? Није, веруј; она је почетак свега; почетак новог, правог живота.
Веруј у Васкрсење Христово, и веруј у загробни живот, и веруј у опште васкрсење и Страшни Суд.
О Господе благи, утврди веру у нама и помилуј нас. Теби слава и хвала вавек. Амин.

Пролог- св.владика Николај Велимировић

julX6oyTjxESh.jpeg

Достојевски

Подели на овим сајтовима

"Господ је сила која покреће живот сваке твари, устројава поредак у васиони, даје лепоту творевини, промишља о свему
и пребива у срцу човековом, Цар славе пребива у свој твари и у синовима Својим.
Зато, напоредо с чувањем мира у срцу, треба имати увек на уму да нас Господ гледа и с Њим треба да устајемо, да лежемо, да радимо, једемо, ходамо, Господ је сав свуда и у свему.
Треба бити непрекидно у молитви. Треба молити Пресвету Мајку, анђела и Свете, да Га силно љубимо, јер тада ћемо бити блажени и овде и у вечности.
Бог је љубав и срећа, која испуњава све који Га траже.
Само са Богом можемо имати јединство љубави, прво са Богом , па тек онда са рођенима и ближњима. Са Њиме можемо све јер је Он наша снага и живот.
Ми сви можемо бити добри ако се сјединимо са извором живота- с Богом , свим својим срцем.
Он ће нам дати снаге да волимо и себе и ближње.
Без Господа ни себе не можемо да волимо.
Онима који носе неисказану љубав отварају се сва врата,
јер Господ гледа на наше срце које Њему апсолутно припада.
Зато, најважније је чување срца у миру. Не узнемиравајте се ни по коју цену, јер у срцу треба да влада мир, тишина, љубав.
Само у јединствени ум може се уселити јединствени Бог.

Сиђи у своје срце и наћи ћеш у њему лествицу за пењање у Царство Божије, саветује преподобни Исак Сиријски."

Духовне поуке ОЦА ТАДЕЈА

10600628_689082334495471_588105555000289

Достојевски

Подели на овим сајтовима

Нађох за сходно да упишем ово и у твој дневник. (^_^)

orthodoxer-moench.jpg

http://agentur-focus.de/en/fotografen/florian-manz/portfolio/

Поука старца против унинија

Један брат, савладан тугом, упита старца: "Шта да радим старче, јер ме стално наговарају помисли - у погрешно време си постао монах и за тебе нема спасења?"

На то му старец одговори:

"И сам знаш брате да, иако не можемо да уђемо у земљу обећану, корисније нам је да своје кости оставимо у песку, него да се вратимо у Египат*."

*Овде се под Египтом подразумева земља греха.

Духовни луг, Глава 208.

"Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31)

podviznickaslova.wordpress.com

Подели на овим сајтовима

@, Хвала ти брате на великодушној поуци! :0442_feel:

Достојевски

Подели на овим сајтовима

"Душу је потребно опскрбљивати речју Божијом, јер је реч Божија, како каже Григорије Богослов, хлеб анђелски, којим се хране душе гладне Бога. Више од свега треба да се вежбамо у читању Новога Завета и Псалтира... Од тога настаје просветљење у уму, који се измењује божанственом променом.

Веома је корисно бавити се читањем речи Божије у осами, и прочитати свеколику Библију са разумевањем. Само зарад такве вежбе, не рачунајући друга добра дела, Господ Својом милошћу не оставља човека, но га испуњава даром духовног разумевања.

Када човек опскрби душу своју речју Божијом, испуњава се разумевањем тога шта је добро а шта зло.

Читање речи Божије треба да се обавља у осами зато да би се ум читачев удубио у истину Светога Писма, и примао за њега топлину која у осами рађа сузе. Од тих суза, пак, човек се згрева и испуњава духовним даровима, који наслађују ум и срце, неисказиво.

Такође је душу потребно снабдети и знањима о Цркви, о томе како је она од почетка до данас очувана, шта је претрпела у ово или оно доба. То треба знати не из жеље да управљамо људима, него за случај да се сусретнемо са могућим неприликама.

Реч Божију треба читати заправо у првом реду за себе, да бисмо задобили душевни мир, по учењу Псалмопесника: "Велики мир имају они који љубе закон Твој!" (Пс. 118, 165)"

свети Серафим Саровски

285019445349415507436138.jpg

Достојевски

Подели на овим сајтовима

On 11. 9. 2014. at 23:06, Arsenija рече

Арсо, немој заборавити да га заливаш! :) facenew22222222 :hvala:

Достојевски

Подели на овим сајтовима

On 11. 9. 2014. at 22:58, Natasa Malinovic рече

evo ja bih htela da ubacim slicicu,ali ne znam kako se to radi? :)

Нато, одеш до жељене сличице(ако је на нету), отвориш је, притиснеш десни клик, и идеш "copy image location" или "copy image url".. Онда дођеш овде, кликнеш тамо да напишеш нови пост, па имаш capture.png - на то притисни, па ће ти избацити поље за текст. Кликни на то поље десним кликом, и кликни "Налепи" или "Paste". И ок. Убациће ти. А ако хоћеш рецимо из компјутера убацити, онда одеш на www.minus.com или www.dodaj.rs и кликнеш на "upload" или "убаци" па изабереш, и он кад ти убаци, избациће ти неколико линкова, а ти копираш први, и налепиш га овде по поступку. Ето, питај слободно ако нешто зеза :)

Достојевски

Подели на овим сајтовима

LIKOVI%20MONAHA%20Budite%20svetlost%20sv
Juce sam se,bas na forumu,podsetila divnog vladike Danila Krstica,pa evo jednog citata iz knjige mati Makarije "Svetlonosac vladika Danilo" (na fotografiji se vidi svelost koja izbija iz njegovog groba,a po recima mati Makarije,kojoj je vladika bio duhovni otac,za zvota je i bio ispunjen svetloscu Bozijom,kako ga je i imenovala u naslovu knige, i retkom plemenitoscu) Evo kako vladika Danilo slikovito vidi crkvu Boziju:

"U Svetom Pismu Novog Zaveta imamo dve slike koje opisuju neizrecivu tajnu Crkve pravoslavne:

PRVA SLIKA opisuje Cerkvu Boziju kao Telo Hristovo.Tome telu glava je Hristos.Onda nervne celije na vrhu kicme,po svojoj delatnosti sluze kao episkopi,jer imau funkciju da kao nervni system prenose zapovesti Glave(Hrista) na nize organe I celije Tela.Dakle nervni system u Telu sluzi kao svestenstvo.Drugi system je krvotok u kome je srce neumorna pumpa koja hrani kiseonikom sve celije ispod glave.Kiseonik oznacava cistu umnu molitvu bez koje ni jedna celija ne moze opstati.Razdavatelj kiseonika je srce,kao centralni organ Tela,a to je neuspavajiva Bogomolnica-Bogorodica.Taj system krvotoka u zemnoj Crkvi jeste monastvo I bogomoljstvo.Treci najbrojniji I najrazgranatiji sistem u Telu,to su Celije svih ostalih organa koji se razlikuju po svojim sluzbama:kao pluca,ruke,noge,stomak..Jasno je da nijedna celija,nijedan organ ne moze biti nezavisan od celine Tela,kao ni Telo bez Glave.Jer Telo bez Glave bi bilo les.

DRUGA SLIKA Crkve Pravoslavne jeste Dom Boziji. Tu je opisan Dan Pedesetnice,kada Sveti Duh silazi na Apostole u vidu ognjenog jezicka nad glavom svakog Apostola.To je pecat dara Duha Svetog ,koji svi pravoslavni dobijaju posle krstenja u miropomazanju.To je mobilni telefon,koji svi clanovi Pravoslavne Crkve imaju da mogu neposredno razgovarati sa Svetim Duhom(medjutim,moramo ovde preneti vernicima upozorenje Svetih Otaca da izmedju nestvorenih,nevidljivih Nebesa I Zemlje,stoji ovo stvoreno vidivo nebo I u njemu se kriju kosmokratori ovoga sveta,a to su demoni,neprijatelji naseg spasenja.Oni mogu da preseku zicu naseg mobilnog telefona I da ubace svoje lazne poruke,kao da to govori Bog,Duh Sveti.Zato je najveci dar,kazu nam Oci,razlikovanje duhova)"

Ps.Hvala ti Olimpe puno,sto si mi objasnio kako da ubacim sliku :) jedino sto nisam bas razumela gde je to www..,ako bih sa mog kompa htela..(mada mogu pitati i administraciju,kad zatreba da te ne gnjavim sad :) )

I da,jako je lepa ova tema..

Подели на овим сајтовима

Ево и мене пошто тренутно читам "Несвети а свети" поделићу нешто са вама:

Бити дрзак је страшно!!

%D0%9F%D0%B5%D1%87%D0%BE%D1%80%D1%81%D0%

...Заиста је страшна ствар када човек постане део масе, јер она данас кличе: Осана, а након четири дана: Распни га, Распни! Зато не узвикуј „ура“ и не аплаудирај тамо где влада неистина. Ако те питају како то знаш реци им: „моја савест  ми то каже“. Како да препознамо Јуду? Спаситељ је на Тајној вечери рекао: Који умочи са мном руку у зделу тај ће ме издати. Кад је ученик дрзак, онда он хоће да се пореди са својим учитељем и са претпостављенима, да заузме прво место, да се први лати чаше. Старији још нису ни почели с доручком, момче се већ облизује, већ се најео. Тако се рађа будући Јуда. Јуда је један од дванаесторице. Ако старији  нису сели за сто, немој ни ти. Кад старији седну након молитве седни и ти, тек кад старији узме кашику, узми је и ти. Ако су старији почели са јелом, онда почни и ти.

Архимандрит Алипи 

Из Несвети а свети

Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру!

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...