JESSY Написано Јануар 15, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 15, 2015 "Ако брижљиво испитате, јасно ћете видети да међу стварима овога светаништа није постојано и извесно осим људске душе...она је по природи бесмртна."Свети Симеон Нови Богослов Олимп, ivanaika and Данче* је реаговао/ла на ово 3 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Олимп Написано Јануар 16, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 16, 2015 БЕСЕДА - о томе како се трeба уклањати од зла и чннити добро Уклони се од зла и учини добро (Пс. 33, 15) Овим речима исказан је сав труд наш којим треба да се трудимо овде на земљи и у земљи, то јест на овој земљи материјалној и у овоме телу материјалном. Шта треба, дакле, да буде труд наш? Да стекнемо две навике: једну — уклањати се од зла, и другу — чинити добро. А о томе шта је добро а шта зло, казује нам наша савест непотпуно и нејасно, јер је грехом помрачена, а наука Христова потпуно и јасно. Шта тражи од нас Господ наш, браћо? Тражи да као што су олтари наши увек окренути Истоку, тако и душе наше да буду увек окренуте ка добру. Да остављамо зло иза леђа, у сенци, у понору заборава, у тами бившега, а ми из године у годину, из дана у дан, да се пружамо ка добру: да мислимо о добру, да чезнемо за добром, да говоримо о добру, да чинимо добро. Господ тражи зидаре а не рушиоце. Јер ко зида добро, самим тим руши зло. Ко се пак окрене да руши зло, брзо заборави зидати добро и претвара се у злочинца. Мрзећи на зло, држите се добра (Рим. 12, 9), учи нас апостол Христов. Мрзи на зло, но не мрзи на човека који чини зло, јер је болесник. Ако можеш, лечи болесника, но не убијај га мржњом твојом. Држи се добра, и само добра, јер је добро од Бога, и јер је Бог ризница свих добара. О Господе добри и сведобри, научи нас уклањати се од зла и чинити добро ради славе Твоје и ради спасења нашег. Теби слава и хвала вавек, Амин. ivanaika, Ljubičasta and Данче* је реаговао/ла на ово 3 "Покаткад ми Бог даје тренутке савршеног мира. У тим тренуцима ја љубим и верујем да и мене љубе. У тим тренуцима ја сам формулисао своје Вјерују сасвим просто. Ево њега: "ја верујем да нема ништа љупкије,дубље,симпатичније и савршеније од Христа. Са суревњивом љубављу говорим себи: не само нема Њему слична,него и не може бити." Ја шта више изјављујем:када би ми неко могао доказати да је Христос ван истине,и када би збиља истина искључивала Христа, ја бих претпоставио да останем са Христом,а не са истином". Достојевски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Олимп Написано Јануар 16, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 16, 2015 Када желиш некога да поучиш добру, поштуј га речима љубави. Јер ништа у тој мери не подстиче човека на стид, нити га ишта тако покреће да одбаци свој порок и да се окрене добру, као поштовање које му указујеш. старац Тадеј Витовњачки ivanaika, Данче* and Agaton Vuzman је реаговао/ла на ово 3 "Покаткад ми Бог даје тренутке савршеног мира. У тим тренуцима ја љубим и верујем да и мене љубе. У тим тренуцима ја сам формулисао своје Вјерују сасвим просто. Ево њега: "ја верујем да нема ништа љупкије,дубље,симпатичније и савршеније од Христа. Са суревњивом љубављу говорим себи: не само нема Њему слична,него и не може бити." Ја шта више изјављујем:када би ми неко могао доказати да је Христос ван истине,и када би збиља истина искључивала Христа, ја бих претпоставио да останем са Христом,а не са истином". Достојевски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јануар 16, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2015 Čuvši reč Gospodnju da je bogatima teško ući u Carstvo Božije, učenici su pomislili: Pa ko se onda može spasti? Gospod je na to rekao: Ljudima je to nemoguće, ali Bogu nije; jer sve je moguće Bogu (Mk.10,27). Nemoguće je pobediti strast srebroljublja bez dejstva blagodati na srce. Bez blagodati Božije se ne može izaći na kraj niti sa bilo kojom drugom strašću, niti sa bilo kojim grehom koji živi u nama, kao uostalom, ni sa njegovim porodima. Blagodat Božija se daje po veri u Gospoda, u tajnama svete Crkve. Drži se čvršće svete Crkve Božije, i svih njenih običaja, te će sila Božija, koja pomaže svako dobro, uvek biti sa tobom. Pri tome se, međutim, uvek sećaj da su osvećujući životvorni običaji samo sredstva a ne cilj. Zbog toga im prilazi samo radi toga da bi pod njihovim dejstvom oživeo i razvio blagodatne sile koje su u tebi sakrivene, i da bi, zatim, kao silan muž koji je gotov na svako dobro delo, izašao na svoju delatnost. Ako u sebi zadržiš ono što si primio i ne daš mu da se ispolji u dobrim delima, nećeš biti ispravan, isto onako kao što nije ispravan ni onaj koji se otuđuje od svega crkvenog. Zbog revnitelja pobožnosti koji ne revnuje po razumu, sami običaji blagočastivog života se podvrgavaju prekorima. Ipak, to ne oduzima značaj samim običajima i ustrojstvima, i ne opravdava mudrijaše koji se od njih otuđuju samo iz tog razloga.SVETI TEOFAN ZATVORNIK Иван Ивковић, Олимп, ivanaika and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ivanaika Написано Јануар 19, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 19, 2015 Ако ти се догоди нешто добро, благослови Господа – и продужиће ти се! Ако ти се догоди нешто лоше, благослови Господа – и прекратиће ти се!Свети Јован Златоусти http://graduallybrightened.files.wordpress.com/2010/06/st-nicholas-dome1.jpg Šarl, Олимп, Maslacak_ and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Олимп Написано Јануар 21, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 21, 2015 А телесни човек не разуме шта је од Духа Божијег; јер му се чини лудост и не може да разуме, јер треба духовно да се разгледа. 1 Кор. 2:14 (Руска икона - Чиста душа) ivanaika and Данче* је реаговао/ла на ово 2 "Покаткад ми Бог даје тренутке савршеног мира. У тим тренуцима ја љубим и верујем да и мене љубе. У тим тренуцима ја сам формулисао своје Вјерују сасвим просто. Ево њега: "ја верујем да нема ништа љупкије,дубље,симпатичније и савршеније од Христа. Са суревњивом љубављу говорим себи: не само нема Њему слична,него и не може бити." Ја шта више изјављујем:када би ми неко могао доказати да је Христос ван истине,и када би збиља истина искључивала Христа, ја бих претпоставио да останем са Христом,а не са истином". Достојевски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Олимп Написано Јануар 21, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 21, 2015 Тиме што се отворено јавља онима који Га свим срцем траже и скрива од оних који свим срцем беже од Њега,Бог регулише људско знање о Себи.Он даје знаке видљиве за оне који Га траже и невидљиве за оне који су равнодушни према Њему.Онима који хоће да виде Он даје довољно светлости, а онима који неће да виде даје довољно таме. БЛЕЗ ПАСКАЛ Данче*, Ljubičasta, Agaton Vuzman and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "Покаткад ми Бог даје тренутке савршеног мира. У тим тренуцима ја љубим и верујем да и мене љубе. У тим тренуцима ја сам формулисао своје Вјерују сасвим просто. Ево њега: "ја верујем да нема ништа љупкије,дубље,симпатичније и савршеније од Христа. Са суревњивом љубављу говорим себи: не само нема Њему слична,него и не може бити." Ја шта више изјављујем:када би ми неко могао доказати да је Христос ван истине,и када би збиља истина искључивала Христа, ја бих претпоставио да останем са Христом,а не са истином". Достојевски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Данче* Написано Јануар 22, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 22, 2015 "Стави свој живот у стихове. И опет ти кажем: стави свој живот у стихове, ако хоћеш да осетиш живот универзални, и да будеш с њим у вези и хармонији. Можеш бити аналитичар песме, но не заборави певати песму. Песнички критичари живе у миру, а песници само живе. Анализа умртвљује, песма оживљава. Само поезија може ускрснути прозу. Поезија је никла из дрвета живота, а проза из дрвета спознања. Сви говоримо: "Лаж је малотрајна, а истина је вечна." Зашто поезија дуже живи од прозе, ако не зато што је она ближа истини, ближа животу? И тако, ако ставиш свој живот у стихове, бит ћеш ближи истини, ближи животу." Вл.Николај Велимировић ivanaika and Олимп је реаговао/ла на ово 2 Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Данче* Написано Јануар 25, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2015 Чија душа нема мира и радости, не може да поднесе Христов лик, бежи од њега.У чијој души љубави нема, већ се мржња гаји и подиже, тај не може да подноси с миром поглед Исусових очију.Угледајте се на Христа и ту. Он, безгрешни, који је носио тело наше да би нам могао предати истинито сазнање о Богу и човеку, није био брз да осуђује. И кад су му довели блудницу, ухваћену на делу, која је по закону Мојсијеву требала да буде каменована, Он позва присутне и рече: "Ко је од вас без греха, нека први баци камен на њу!" Затим је погнуо главу и писао нешто по песку. А кад је поново подигао главу, пред собом је видео само грешницу: остали, заштиђени, били су отишли.-Др. ДИМИТРИЈЕ ЉОТИЋ-Човек и религија https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xaf1/v/t1.0-9/p552x414/1621746_720811071272220_1815593408_n.jpg?oh=163a62a385e93f729d9596c39fee993b&oe=55251F42&__gda__=1431747132_b34bf6de74f8997b6de1ae30ad39e48c ivanaika, Sanja Т., Kaludjerovic Sreten and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Олимп Написано Јануар 25, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 25, 2015 Чија душа нема мира и радости, не може да поднесе Христов лик, бежи од њега.У чијој души љубави нема, већ се мржња гаји и подиже, тај не може да подноси с миром поглед Исусових очију.Угледајте се на Христа и ту. Он, безгрешни, који је носио тело наше да би нам могао предати истинито сазнање о Богу и човеку, није био брз да осуђује. И кад су му довели блудницу, ухваћену на делу, која је по закону Мојсијеву требала да буде каменована, Он позва присутне и рече: "Ко је од вас без греха, нека први баци камен на њу!" Затим је погнуо главу и писао нешто по песку. А кад је поново подигао главу, пред собом је видео само грешницу: остали, заштиђени, били су отишли. -Др. ДИМИТРИЈЕ ЉОТИЋ-Човек и религија https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xaf1/v/t1.0-9/p552x414/1621746_720811071272220_1815593408_n.jpg?oh=163a62a385e93f729d9596c39fee993b&oe=55251F42&__gda__=1431747132_b34bf6de74f8997b6de1ae30ad39e48c Огромна истина, коју сам много пута потврдио у себи. Огромни страх од Христових заповести у несмирености, и потпуна неразумност и бесмисао у тренутку пада. Просто желиш да Га нема, да нема шта да те плаши и боцка. Отуд и одговор на питање, зашто су осудили Господа. Хвала ти Дани на овоме! Данче* and ivanaika је реаговао/ла на ово 2 "Покаткад ми Бог даје тренутке савршеног мира. У тим тренуцима ја љубим и верујем да и мене љубе. У тим тренуцима ја сам формулисао своје Вјерују сасвим просто. Ево њега: "ја верујем да нема ништа љупкије,дубље,симпатичније и савршеније од Христа. Са суревњивом љубављу говорим себи: не само нема Њему слична,него и не може бити." Ја шта више изјављујем:када би ми неко могао доказати да је Христос ван истине,и када би збиља истина искључивала Христа, ја бих претпоставио да останем са Христом,а не са истином". Достојевски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Данче* Написано Јануар 28, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2015 Једно око никад не спава, о браћо моја. Држимо се Бога, и не бојмо се никога. Будимо незлобиви и целомудрени и не бојмо се ни злобе, ни клевете, ни тамнице, ни поруге, ни беде. Напротив, радујмо се, кад нас све то снађе због незлобивости и целомудрености, радујмо се и с вером очекујмо појаву Божијег чуда с нама. https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/v/t1.0-9/10947170_612344915577648_1004522222620115968_n.jpg?oh=b6445c45c2127a082092644c08c2b37e&oe=55597CC5&__gda__=1431650173_5f60384642686694cfa883ae7a8810b3 Олимп, ivanaika and Kaludjerovic Sreten је реаговао/ла на ово 3 Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Олимп Написано Фебруар 3, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 3, 2015 “…Јер је грех мрачна духовна сила која залуђује човеков ум, помрачује савест, квари срце, те човек нити нормално види, нити нормално расуђује, нити нормално осећа. Живећи у човеку, грех мисли човеком, грех осећа човеком, грех дёла човеком. А када кроз грехољубље и сластољубље и самољубље грех захвати целог човека и овлада њиме, онда се ум његов потпуно изопачи и иструли (ср. 2. Тим. 3,8). Такав човек онда измишља лажне спасиоце рода људског, лажне месије, лажне пророке, лажна еванђеља, или злонамерно изврће Еванђеље Христово, прилагођава га себи, својим жељама, својим схватањима, својим идејама, својим страстима, својим сластима. Такав човек, такви људи и јесу они људи „који свагда уче, и никад не могу да дођу к познању истине“ (1. Тим. 3,7), јер им неда грех који живи у њима и разлива лаж по уму њиховом, по срцу њиховом, по мислима њиховим, по савести њиховој, зато што је грех у суштини увек лаж, којој је у природи да мрзи истину и да одвраћа од ње и да хули на њу.“ преузето из: Тумачење посланице Галатима св. ап. Павла гл. 1:1-7 Agaton Vuzman, Kaludjerovic Sreten and ivanaika је реаговао/ла на ово 3 "Покаткад ми Бог даје тренутке савршеног мира. У тим тренуцима ја љубим и верујем да и мене љубе. У тим тренуцима ја сам формулисао своје Вјерују сасвим просто. Ево њега: "ја верујем да нема ништа љупкије,дубље,симпатичније и савршеније од Христа. Са суревњивом љубављу говорим себи: не само нема Њему слична,него и не може бити." Ја шта више изјављујем:када би ми неко могао доказати да је Христос ван истине,и када би збиља истина искључивала Христа, ја бих претпоставио да останем са Христом,а не са истином". Достојевски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ivanaika Написано Фебруар 10, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 10, 2015 Šta god da tkaš, vezuj konce za nebo… Vladika Nikolaj http://www.visitmeteora.travel/en/what-to-see/the-meteora-monasteries/st-stephens-monastery Ненад Р., Данче*, Драшко and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Фебруар 12, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2015 Nikad ne treba očajavati, kad se nešto izgubi, osoba ili radost ili sreća; sve se još divnije vraća. Što otpasti mora, otpada, što nama pripada, uz nas ostaje, jer sve se po zakonima odvija, koji su veći od naše spoznaje i s kojima smo samo naočigled u suprotnosti. Treba u sebi živjeti i na cijeli život misliti, na sve svoje milione mogućnosti, širine i budućnosti, naspram kojih ne postoji ni prošlo ni izgubljeno.Rajner Marija Rilke Ненад Р., Олимп, Драшко and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Данче* Написано Фебруар 20, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 20, 2015 Љубав нас уједињује са БогомЉубав је највећа врлина, али се до љубави која је највећа и која је "свеза савршенства" не може доћи наједанпут, док се прво не стекну и остале врлине, почевши од смирености, од смирења.И Апостол Павле нас опомиње на то да "сад остаје вера, нада, љубав, али је љубав највећа" (1 Кор. 13, 13). Наиме, кад будемо своје срце очистили, онда ћемо моћи да видимо Бога и овде у овом свету, а видећемо Га и у ономе, ако се удостојимо да гледамо Његово лице, ако не будемо послани због својих греха у таму вечну.Тада ће вера наша прећи у знање, у гледање. А нада, нада ће прећи у остварење. Наша је нада да ћемо ући у Царство Небеско, бити у броју свију оних светих и гледати лице Божије. Нада ће наша дакле, прећи у остварење. А љубав, она нема у шта више да пређе. Она ће бити и сада и тада веза наша с Богом, љубав која нас уједињује са Богом, уједињује све наше снаге и оне рационалне у нама, уједињује нас са свима људима добре воље и онда имамо мир. Зато је љубав највећа врлина.Трудити се дакле, да идући Царству Божијем, испуњавајући заповести Божије спремамо се редом свакога дана за достизање те највеће врлине, уласка у Царство Божије и љубави која ће нас ујединити са Богом и свима светима. Бог вас благословио!-Патријарх српски Павле ivanaika, Олимп and Kaludjerovic Sreten је реаговао/ла на ово 3 Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука