Jump to content

Ожиљци Христових рана на Његовом васкрслом телу

Препоручена порука

Да ли ће Христос читаву вечност имати ожиљке од рана, као што их је показао апостолу Томи?

Читам баш код владике Николаја, не знам да ли је у праву овде, он каже да ће Христос носити ожиљке тих рана "и у својој бесмртној Слави као вечито сведочанство Његове љубави и Његовог страдања за људски род".
Или их је само тренутно показао апостолу Томи да би овај поверовао? Но, то би онда било убеђивање, не знам, нисам паметан :)

Подели на овим сајтовима

Prilično nebitno za spasenje grešnih duša svih nas ali se slažem sa vladikom... nije Gospod manipulator pa da čas ima rane a čas ih nema, po potrebi. Vaskrslo telo ima rane i tako će verovatno biti uvek. Ovde pričamo o nečemu što nemamo pojma, nije loše podsetiti se toga. Drugi izraz za ovo je - spekulacija

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Ovde pričamo o nečemu što nemamo pojma, nije loše podsetiti se toga. Drugi izraz za ovo je - spekulacija

Zar nije to default u teologiji?   :bleh:    ;) 

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Zanimljivo pitanje. Hristos je takodjer i jeo sa apsotolima nakon vaskrsenja, a zar Bog nece ukinuti stomake (Apostol Pavle), jer u vjecnom zivotu se nece jesti zemaljska hrana. :)

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Како онда да разумемо те ране које је Христос показао Томи? У контексту овога - да је Христово васкрсло Тело - Новозаветна Црква.

Као што каже Николај - као вечито сведочанство Његовог страдања и љубави... Да ли може да се оде даље, и каже: Да су те ране, тј. Његово распеће - темељ на ком је Новозаветна Црква изграђена? Као доказ и као вечито сведочанство да се створено никад не би могло - не бих знао прави израз овде, али хајде овако "унети" у Свету Тројицу, то јест у однос са Светом Тројицом, (или како је већ правилно рећи)... - да Христос није био распет... и васкрсао?

Као вечити и стварни доказ да је створено спашено. Као чињеница. Показао Себе васкрслог Томи и показао Му ране - показао му да је Црква - распети и васкрсли Господ?

Тома је пипнуо ране и посведочио да је Онај који је стајао пред њим - "Господ мој и Бог мој". Дакле Исус Христос распети и васкрсли - и људи који верују у Њега - то је Црква.

Ако сам успео да повежем.

Подели на овим сајтовима

Како онда да разумемо те ране које је Христос показао Томи? У контексту овога - да је Христово васкрсло Тело - Новозаветна Црква.

Као што каже Николај - као вечито сведочанство Његовог страдања и љубави... Да ли може да се оде даље, и каже: Да су те ране, тј. Његово распеће - темељ на ком је Новозаветна Црква изграђена? Као доказ и као вечито сведочанство да се створено никад не би могло - не бих знао прави израз овде, али хајде овако "унети" у Свету Тројицу, то јест у однос са Светом Тројицом, (или како је већ правилно рећи)... - да Христос није био распет... и васкрсао?

Као вечити и стварни доказ да је створено спашено. Као чињеница. Показао Себе васкрслог Томи и показао Му ране - показао му да је Црква - распети и васкрсли Господ?

Тома је пипнуо ране и посведочио да је Онај који је стајао пред њим - "Господ мој и Бог мој". Дакле Исус Христос распети и васкрсли - и људи који верују у Њега - то је Црква.

Ако сам успео да повежем.

Oprostiti, ali moram nešto da te pitam

Jel moramo baš sve da razumemo?

I da idemo u razmišljanju do detalja?

Što se ne opustis malo?

није битно ко сам ја, већ ко си ти !

Подели на овим сајтовима

Успео сам у међувремену да исповезујем шта је битно, шта не. Овај део са Томом сам докучио, разумем сад. Хвала на одговорима свима :)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...