Jump to content

"Филтрирање" снимка, или заташкавање убиства

Оцени ову тему

Препоручена порука

Богдан Живковић    среда, 06. август 2014.

otac.jpgРано јутро 26. јула 2014. било је кобно за један млади живот. Тог јутра двадесетогодишњи Лука Јовановић возио се преко Бранковог моста ка Новом Београду. Изненада ауто се покварио у средњој траци моста. Лука је поставио троугао који се иначе и поставља на коловозу када је ауто у квару, замолио друга да седне за волан, и почео да гура кола према крајњој траци како би уклонио возило. Како у то доба саобраћај и није густ, мислио је да ће то лако урадити. Изненада, тако рећи ниоткуда, великом брзином наишао је један аутомобил, ударио Луку, и великом брзином упутио се даље у правцу Новог Београда. Од ударца, Лука је пао у кому, из које се никада неће пробудити. Сахрањен је 30. јула 2014.

Трагедија неописива. За његове најближе, срушио се космос. Али да ли је све овиме и завршено? Лукин отац Бојан је одмах преко друштвених мрежа обавестио пријатеље о овом догађају, замоливши за помоћ све који могу да помогну у проналажењу, сада се већ слободно може рећи, убице. Остаци аутомобила-убице указују да се радило о аутомобилу марке „мини морис кантримен“, црне боје, жутих мигаваца обложених сивом пластиком.

6513a-car-mini-countryman-1.jpg

Зашто је ово важно? Такав аутомобил је у Европи врло редак. Он је статусни симбол. Симбол престижа. Његова цена је изнад 30.000 евра, и поседују га људи који већ имају солидан возни парк, а „кантримен“ им служи за „шмекерицу“. У Србији се примерци овог аутомобила могу на прсте набројати, а у Београду на прсте једне руке. И претпостављам, као и у Европи, имају га само „пунише“.

brankov-most_527.jpg

На самом Бранковом мосту има камера барем двоструко више него „кантримена“ у Београду, а у околини Бранковог моста и вишеструко више. Упркос томе, починилац ни до данас није пронађен.

1348683-05luka-jovanovic1.jpgПолузванична информација из полиције је да се ради на проналажењу убице, односно „на филтрирању снимка“, да би се утврдило да ли је возилом управљао власник или неко треће лице. Ево снимак се филтрира већ две недеље и никако да се профилтрира.

Да којим случајем неко од нас само крајичком точка закачио жуту линију на том мосту, не би било никаквог филтрирања, него би нам уредно стигла казна. Не би нико ништа филтрирао. А ово је, сложићемо се, знатно тежи прекршај, штавише кривично дело, али се ипак „филтрира“.

И све би ово и могло да се разуме, па да се каже да полиција ради пажљиво, да је правда спора итд., да није уследио помало чудан след догађаја.

Наиме, једна кратка вест објављена у Блицу додатно је пореметила хармонију филтрирања. Наиме, објављено је да отац покојног Луке, Бојан, намерава сваког дана од 16,20 до 17 часова са сликом свог сина у рукама, стоји на месту погибије, док се убица не пронађе и приведе правди (мада реч „правда“ овде треба користити врло пажљиво). Изразио је пуно поверење у нашу полицију, али му се након толико времена увукао и црв сумње.

Одмах након те вести, узбуркале су се друштвене мреже. Многи су изразили жељу да се оцу Бојану придруже у протесту, у знак солидарности.

ATT01495.jpg

Следећег дана, у време протеста, десило се нешто врло необично. Бојану се придружују Небојша Марковић, начелник криминалистичке полиције, и Веселин Милић, начелник београдске полиције. Два висока функционера полиције су издвојила своје драгоцено време да се солидаришу са родитељем. Марковић је новинарима изјавио: „Дошао сам да као грађанин пружим подршку родитељима покојног Луке Јовановића, и да им објасним шта све радимо на решавању овог трагичног догађаја. Полиција је идентификовала тип возила и интензивно радимо на разоткривању извршиоца овог кривичног дела. Али, лоше је бавити се неком прогнозом и не бих да улазим у објашњења шта смо све радили, можда смо негде и изманипулисани, али истрага ће све показати. Надамо се да ће у најскорије време овај случај бити решен". То је за сваку похвалу. Али, то су могли да ураде а да не прекидају протест родитеља.

lukasahrana.jpg

После краћег убеђивања одлазе са Бојаном у зграду СУП-а у Булевару деспота Стефана (популарни „двадесетдевети“) како би га обавестили о детаљима истраге, како се званично наводи.

Овако дуго нерешавање поприлично једноставног случаја, јер се ради о месту густо покривеном камерама, буди доста сумње. Можда и неоправдано, али свакако буди сумњу.

Пре свега, с обзиром на то да је реч о врло ретком и скупоценом аутомобилу кога себи могу приуштити само ретки грађани ове сиромашне земље, природно упућује на сумњу да се ради о некоме кога из неког разлога није упутно приводити. Ово би могло да се надовеже на недавни случај, када је татиним џипом син једног нашег медијског магната усмртио девојчицу на Коњарнику. Такође се радило о месту покривеном видео надзором, па се дуго спекулисало и о брзини којом се возило кретало, и о боји светла на семафору, а већ месецима се о том случају и не говори.

Зашто је ово интересантно? Ако се истрага убиства Луке Јовановића не доведе до краја - јасно, транспарентно и са јасним судским исходом, поставиће се питање да ли се у овој земљи формирала каста недодирљивих? Каста оних који су изнад закона, који могу све, а којима држава не може ништа. Надајмо се да није тако.

petyard.jpg

Да полиција ипак ради свој посао, показује и најновија вест да је ухапшена особа која је на Газиместану, током посете Томислава Николића, бацила петарду. Па кад може за петарду да се нађе починилац, ваљда може и за гашење једног младог живота.

http://www.nspm.rs/politicki-zivot/filtriranje-snimka-ili-zataskavanje-ubistva.html

• Волим 1

"Ембрион је од самог зачећа личност и целовито људско биће" - Свети Григорије Ниски

"Ембрион до четрдесетог дана не поседује потпун људски облик, али зато од тренутка зачећа поседује умну и разумну душу" - Свети Максим Исповедник

http://www.serbian-iconography.com/                       www.youtube.com/watch?v=sJRslkLQRyU

Подели на овим сајтовима

Da, lazovi itd. vladaju na planeti Zemlji.

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

• 4 weeks later...
Vozač "kantrimena" Marko Milićev uhapšen u KiniDnevnik – pre sat i 18 minuta

Dnevnik Marko Milićev za kojim je policija tragala zbog ubistva Luke Jovanovića na Brankovom mostu uhapšen je u Kini, javljaju beogradski mediji.

U MUP- Srbije je saopštenjno da će ministar Nebojša Stefanović u 18.45 časova održati konferenciju za novinare.

Marko Milićev se sumnjiči da je 25. jula oborio i usmrtio Luku Jovanovića (21) iz Beograda i od tad je bio u bekstvu. Milićev je osumnjičen da je, nakon što je svojim autom “katrimen” usmrtio Luku Jovanovića 25. jula na Brankovom mostu, sa prijateljima pobegao sa lica mesta, a 15 dana kasnije i iz zemlje.

Nesreća na Brankovom mostu se dogodila 25. jula, kada se Luka Jovanović vraćao iz grada sa prijateljima kući. Njima se na mostu pokvarila “lada” i kada su izašli da automobil preguraju u zaustavnu traku na njih je naleteo “mini kantrimen”. Vozač “kantrimena” nije se zaustavio nakon nesreće, a Luka Jovanović preminuo je dan kasnije u Urgentnom centru. Kako vozač, a ni vozilo nisu pronađeni narednih dana, otac nastradalog mladića Bojan Jovanović protestovao je Brankovom mostu, na mestu gde mu je sin ubijen.

Milićev je bio u bekstvu, pošto je napustio Srbiju 10. avgusta letom za Istambul u 12,25 sati sa svojim pasošem. Poternica je bila raspisana na dva imena Marko Milićev i Marko Marković pošto se sumnja da koristi i stari pasoš na prezime Marković, čiji je nestanak prijavio prošlog septembra a potom promenio prezime. Pretpostavlja se da je odatle pobegao za Kinu.

Srbija i Kina nemaju ugovor o ekstradiciji, potvrđeno u Ministarstvu pravde za Tanjug ali će se u svakom slučaju tražiti njegovo izručenje iz te zemlje radi vođenja krivičnog postupka.

Milićev se tereti se za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja za koje je zaprećena kazna zatvora do osam godina, kao i za nepružanje pomoći licu povređenom u saobraćajnim nesreći.

Ranije danas otac Luke Jovanovića, Bojan Jovanović saslušan je u Trećem osnovnom tužilaštvu u Beogradu koje vodi istragu protiv osumnjičenih u tom slučaju i pridružio se krivičnom gonjenju protiv njih.

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

• 1 year later...

ISPOVEST SNEŽANE DIVAC LUKINOJ MAĆEHI "Luka mi se tri puta javljao u snovima"

Četiri meseca nakon pogibije Luke Jovanovića (21), s kojim, kako je tvrdila, nema nikakve veze, Snežana Divac je posetila njegovu porodicu.

689167_0203_ff.jpg?ver=1446757595

Snežana Divac najavila da će osnovati fond sećanja na Luku Jovanovića

Nakon što je Bojan Jovanović, otac nesrećnog mladića, preksinoć u emisiji “Život priča”, koju vodi Tatjana Vojtehovski na TV „Prva“, podelio s javnošću informaciju da je supruga Vlada Divca želela da razgovara sa njim, više detalja o toj poseti za „Blic“ je ispričala njegova supruga Sanja. Ona je naime, bila ta koja se srela sa Snežanom Divac, koja je preko zajedničke poznanice tražila susret.

- Bilo je to sredinom novembra, četiri meseca nakon Lukine smrti. Zajednička poznanica me je obavestila da Snežana Divac želi da nešto prenese Lukinom ocu. Tih dana Bojan je bio psihički loše, pa sam rekla da se Snežana meni javi da se Bojan ne bi dodatno uznemiravao. Ubrzo me je pozvala i najavila dolazak u salon - tvrdi Sanja Jovanović. 

Poziv za susret je, kako kaže, odmah prihvatila kako bi čula šta to žena za koju su pojedini mediji spekulisali da je vlasnica nestalog “kantrimena” kojim je upravljao Marko Milićev želi da prenese Lukinom ocu.

- Nisam htela da budem zaslepljena nagađanjima, naprosto, želela sam da je čujem. S vrata mi se obratila rečima: “Mislila sam da će ovaj susret biti lakši” - nastavlja priču Jovanovićeva. 

Pošto je izjavila saučešće, Divčeva je počela da govori o svojim učestalim snovima.

- Kazala mi je da je Luku sanjala tri puta. Poslednji put Luka joj se obratio rečima: “Ja sam bio spreman za gore, ali se brinem za svog oca. Poruči mu da za života napravi igru koju smo zajedno igrali u mom detinjstvu.” To je ujedno i bila poruka koju je želela da prenese Bojanu - kazala je Sanja, maćeha pokojnog Luke. 

U daljem razgovoru Divčeva je kazala da će tražiti odštetu od medija koji su je doveli u vezu sa tragedijom na Brankovom mostu, a da će od dobijenog novca osnovati fond u sećanje na Luku.

- Otvoreno sam joj rekla da ne mogu ništa da tvrdim bez dokaza, ali da mnogo toga ukazuje na to da ona ima neke veze sa našom tragedijom. Previše je slučajnosti. Izostao je konkretan odgovor, a pre nego što je otišla, dala mi je knjigu “Proputovanje duše”, koju je želela da pokloni Bojanu - završava ona.

Bojan: Čekaću istinu
Bojan Jovanović potvrdio je za “Blic” da je preko poznanika iz raznih institucija dobijao poruke da će za nekoliko godina saznati sve o “kantrimenu”.
- Ne znam ni šta znači to “za nekoliko godina”. Nije mi rečeno ništa osim da ću saznati ako me i tad bude interesovalo - rekao je Jovanović.

Извор: Блиц
Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...