Александар Милојков Написано Јул 29, 2014 Пријави Подели Написано Јул 29, 2014 Poceo sam da citam Bibliju. Krenuo sam redom, od Starog zaveta, od Prve knjige Mojsijeve. Ali ima nekih stvari koje su mi jako cudne, pa bih voleo ako neko moze da mi kaze nesto o tome. Evo ih neke od stvari koje su mi nejasne: Prva knjiga Mojsijeva 7:2 Uzmi sa sobom od svih zivotinja cistih po sedmoro, sve muzjaka i zenku njegovu; a od zivotinja necistih po dvoje, muzjaka i zenku njegovu, Moje pitanje: Zasto 7? I sta su to ciste, a sta neciste zivotinje? Prva knjiga Mojsijeva 9:3 Sta se god mice i zivi, neka vam bude za jelo, sve vam to dadoh kao zelenu travu. Prva knjiga Mojsijeva 9:4 Ali ne jedite mesa s dusom njegovom, to mu j krv. Moje pitanje: Ako moze neko da mi objasni malo ovo "meso sa dusom njegovom, a to mu je krv" Da li onda sve sto ima krv ima dusu? Pa samim tim i sve zivotinje? Prva knjiga Mojsijeva 19:32 Hajde da damo ocu vina nka se opije, pa da legnemo s njim, eda bismo sacuvale seme ocu svom. Prva knjiga Mojsijeva 20:12 A upravo i jeste mi sestra, kci oca mog; ali nije kci matere moje, pa podje za me. Prva knjiga Mojsijeva 28:2 Ustani, idi u Padan-Aram u dom Vatuila oca matere svoje, i odande se ozeni izmedju kceri Lavana ujaka svog. Moje pitanje za tri prethodna: Incest? Prva knjiga Mojsijeva 38:7 Ali Ir prvenac Judin bese nevaljao pred Gospodom, i ubi ga Gospod. Moje pitanje: Bog ubija nevaljale? Prva knjiga Mojsijeva 38:8 A Juda rece Avnanu: Udji k zeni brata svog i ozeni se njom na ime bratovo, da podignes seme bratu svom. 38:9 A Avnan znajuci da nece biti njegov porod, kad leze sa zenm brata svog prosipase na zemlju, da ne rodi dece bratu svom. 38:10 Ali Gospodu ne bi milo sta cinjase, te ubi i njega. Moje pitanje: Sta je Avnan tu lose uradio? I zbog tako necega da ga Bog ubije? Trenutno citam Drugu knjigu Mojsijevu. Imam i tu dosta nejasnoca, ali cu ih ispisati kad je zavrsim celu. Hvala unapred za vase odgovore! Хајмо редом. 1. Бројеви су код старозаветних Јевреја имали тајанствено значење, имали су неке везе са нечим мистичним. Конкретно, број седам је значио савшренство. То је Божији број (шест дана ствара а у седми дан почину). Када су апостоли питали Христа колико пута треба да опросте, да ли до седам пута - и ту се број седам узима као савршена мера. 2. У Старом завету, по Мојсијевом закону, животиње су се делиле на чисте и нечисте - односно на оне које су биле дозвољене за јело и оне које нису. Детаље ћеш прочитати у Мојсијевим књигама. 3. Душа у Старом завету нема баш исто значење као, касније у хришћанском, отачком периоду, где је дошло до извенсог утицаја дуалистичког, платонистичког схватања човека, односно душе. Душа у Старом завету (Нефеш, у изворнику) значи просто живот неког живог бића. Дакле, живот је у крви и то је светиња. Човек је учен да треба да пусти тај живот, па тек онда да једе месо. Ту заповест су апостоли дали и хришћанима. 3. Што се тиче инцеста кћери Лотових, тај текст има за циљ да оцрни народе са којим су Израилци тада ратовали - Моавце и Амонце. прочитај текст Бог у Старом завету, који сам поставио овде на теми. Што се тиче брачних веза блиских рођака у Старом завету, то је део цивилизацијског кода тог времена. Јеврејима је, због очувања имена и вере (тј. нације и вере) било забрањено да се венчавају са припадницима других, паганских народа. То је било строго кажњиво и потврду тога наћи ћеш читајући Стари завет. И о томе сам писао у поменутом тексту. Немој нашим данашњим нормама судити времено од пре неколико хиљада година, једној потпуно другој цивилизацији и култури. То штоо су се древни Јевреји венчавали у блиском сродству не значи да и ми данас то треба да чинимо. Било некад, више не. Библијски текст не треба апсолутизовати, као да све што тамо пише представља правило живљења за све народе и сва времена. Да, нешто и представља, али неке ствари су само печат и одлика људских обичаја једног времена. Са хришћанством се то губи - имамо моногамију и ишчезавање брачних веза блиских рођака. У Цркви брачну сметњу представља сродство до седмог степена, а у пракси и много даље. Ти сад размишљаш кроз те хришћанске мере, зато су ти древне, старозаветне мере чудне. Обичаји се мењају, и то не треба да ти буде чудно. Инцест, да али са данашње тачке гледишта. За њих у оно време то није био никакав проблем. 4. Да, по схватању старозаветног човека, Бог награђује и кажњава. Постоји деоба на праведне и неправедне. Закон је мера свега. То схвати као неопходну фазу у васпитању људске свести. Требало је проћи Закон да би се дошло до Јеванђеља. Видећеш, у Јеванђељу имамо пуноћу. Христос сведочи да савршени Отац воли све људе једнако, без обзира на њихову грешност. То савршенство ће захтевати и од нас, кад каже да љубимо непријатеље своје (управо по узору на Оца небеског). 5. Анан је прекршио Закон. По одребама Закона, постојао је левиратски брак. По њему, ако мушкарац умре без порода, његов брат је био дужан да узме снаху за своју жену. Деца која би се родила у том левиратском брату приписивала би се покојном брату. То све из разлога да се сачува једно конкретно име и лоза (кроз потомке). Јевреји су јако водили рачуна о том идентитету. Анан није дозволио да жена са којом је био у левиратском браку затрудни и зато је био кажњен. Како би Библиа рекла, није подигао семе брату својему. Односно, није обезбедио оно што је био дужан по Закону - пород, наследнике свог брата. Ето, одговорих ти. Мада мислим да би било много корисније да су почео са Новим заветом. Tuzni Ratnik, Wlof, verum est in beer and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Melhisedek88 Написано Јул 29, 2014 Пријави Подели Написано Јул 29, 2014 Понављам, немаш благе везе, али си толико горд и тврдоглав да то за сада не видиш. Даће Бог да се призовеш памети. Уместо што лупеташ глупости на овој врло озбиљној теми, на којој је неко неискусан а жедан вере поставио питања, боље је да пустиш свештенике и теологе да том човеку дају одговоре. Ти још ниси савладао елементарни правопис и граматику, дај Боже да имаш ишта више од основне школе, а нашао си мени да попујеш о теологији, који сам још мало па доктор исте. Покри се ушима, прелашћена усијана главо, смири се, читај па нешто паметно и научи. А не да лупеташ глупости о "ођавољеној" деци (по самом изразу се види колико си писмен и образован). Настави да лупеташ и бићеш банован. Мој посао је овде и да заштитим неуке људе од саблазни. Хајде сад, зуцни само још једну глупост и летиш са форума. Ajmo mi lepo diplome na forum,pa da se uvidimo ko ima vece obrazovanje?Sta kazas na to.Ovo su ti stare i dobro proverene metode.Banovati neistomisljenike,a posebno ljude koji ne odstupaju od pravoslavnog ucenja.Al najpre poniziti protivnika i bez konkretnih dokaza ga okriviti kako je nepismen.Ma ,mrs bre....Znam te od prvih dana na forumu,nisi smeo a napisati,em sto nsi nista znao,em sto se sad mozes sepuriti titulom admina.Ma koga boli sto ces ti nekog banovati,ti iskljucivo i mozes to da napravis da bi izleceo svoje komplekse nize vrednosti.. Tvoj posao ovde je da da solis pamet neofitima,kako si ti veliki teolog i kako je samo tvoja rec ispravna.A meni kazes da sam Gord.A sto nisi citirao svete oce iz Aleksandrijske skole,kad si se pozvao na njih.Zato sto ih nisi ni citao. Milojkov,od tebe se moze nauciti covek samo smrtnim gresima.I ponesto o filozofiji.Nikako o veri.Vidis koliko si ovog Milosavljevica zbunio svojim teoloskim pisanjem gde covek nema pojma sta pise,a uglavnom ponavlja kao papgaj za drugima. Eto,zucnuo sam,a ' os me sad banovati? Jos kad me banujes,onda ispadni dubokomno nacitan pa nastavi komentarisati moje pisanje ili mene,imajuci u vidu da sam ukonjen.Glorifikuj sam sebe. :bleh: -Dakle,nisi mi odgovorio ,jel dozvoljeno huliti na svetitelje Bozije? -Da li bi dozvolio da tvoje dete se ruga sv Vasiliju"celavi,celavi? -I sto zbunjujes da nasa vera nije vera knjige,kad se nasa vera bazira na Svetom Pismu i svetom predanju. -I sto potenciras da se kao obrazovan i nacitan Admin,uz sve to i teolog sluzis niskim udarcima i vulgarnim recnikom,ako tije cilj ostaviti nekakav utisak? -Kaze Milosavljevic da te cita redovno,kao proverenog teologa,pa i ja bih,daj te knjige sto si ispisao?Imas li sta osim ta dva sklepana tekstva sto si postavio,nisam fasciniran,ni impresioniran! Suncokret54 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јул 29, 2014 Пријави Подели Написано Јул 29, 2014 @@Melhisedek88, Довиђења. Видимо се за месец дана. Плутон, Melhisedek88 and Млађони је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јул 29, 2014 Пријави Подели Написано Јул 29, 2014 @@Melhisedek88, А кад се, Боже здравља вратиш поруке ће ти бити на одобравању. Дакле, моћи ћеш да пишеш само оно што модерација одобри (то ће бити видљиво). Ћао. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Јул 29, 2014 Пријави Подели Написано Јул 29, 2014 a posebno ljude koji ne odstupaju od pravoslavnog ucenja :fmqmtx: :fmqmtx: :fmqmtx: Александар Милојков, Плутон, Млађони and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Јул 29, 2014 Пријави Подели Написано Јул 29, 2014 Дакле, моћи ћеш да пишеш само оно што модерација одобри (то ће бити видљиво). Suncokret54, -Владимир-, Млађони and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јул 29, 2014 Пријави Подели Написано Јул 29, 2014 Не, Игњатије, ја не прогањам неистомишљенике. Мелсхиседек није ни у рангу са мном, да бисмо уопше мерили мишљења. Тако да је бесмислено да њега у односу на мене назовемо неистомишљеником. Посао модерације је и да не дозволи писање будалаштина по форуму. Ја то управо радим. Неки су овде за психијатра а не да друге поучавају вери. Млађони and Kaludjerovic Sreten је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јул 29, 2014 Пријави Подели Написано Јул 29, 2014 Kada si vec tu zamolio bih te da i Milosavljevicu objasnis da Biblija jeste Rec Bozja, da nebi nastavio da lupeta. Hvala unapred. Не лупетам ја никкве глупости, а ти опет показујеш мањак самопоуздања јурећи моје глупости. Реч Божија је смо израз који се користи, нем никаквог строго дефинисано значење. Ако тврдиш да реч Божија значи исто што и муслиманима да је Бог директно диктирао библију, као што је алах диктираокуран... онда библија и није реч Божија. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Јул 29, 2014 Пријави Подели Написано Јул 29, 2014 Не, Игњатије, ја не прогањам неистомишљенике. Мелсхиседек није ни у рангу са мном, да бисмо уопше мерили мишљења. Тако да је бесмислено да њега у односу на мене назовемо неистомишљеником. Посао модерације је и да не дозволи писање будалаштина по форуму. Ја то управо радим. Неки су овде за психијатра а не да друге поучавају вери. Не волим да се мешам у туђ посао и одлуке. Али мишљење смем да дам. Мислио са да се људи банују првенствено због вређања, претњи... као и због ширења и пропагирања секташких и расколничних идеја и веровања. Остало ваљда није забрањено осим тешког троловања и спамовања. Предлажем да након истека бана своје тврдње подупирете Писмом и Предањем Цркве. Без личних прозивки и епитета. Ти си школован човек у области теологије, за Мелхиседека не знам. Након тога свако за себе од нас чланова ће одлучити у шта ће и како веровати. Овакав ниво расправе на овој крајње захтевној и озбиљној теми не приличи. Тема може да се развије на веома високом нивоу који ће свима користити. Од нас зависи. Ђорђе Р and Suncokret54 је реаговао/ла на ово 2 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јул 29, 2014 Пријави Подели Написано Јул 29, 2014 Не волим да се мешам у туђ посао и одлуке. Али мишљење смем да дам. Мислио са да се људи банују првенствено због вређања, претњи... као и због ширења и пропагирања секташких и расколничних идеја и веровања. Остало ваљда није забрањено осим тешког троловања и спамовања. Па и шири, човек схвта термин "реч Божија" ко Мирољуб Петровић. И своје ствове држи "православно учење" и "ставови цркве" Лоше процењујеш људе. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Јул 29, 2014 Пријави Подели Написано Јул 29, 2014 Па и шири, човек схвта термин "реч Божија" ко Мирољуб Петровић. И своје ствове држи "православно учење" и "ставови цркве" Лоше процењујеш људе. Исто сам и ја такво схватање имао када сам овде дошао. Сигурно још и јаче. Али дијалог и дуго време је то променило природним путем. Став Цркве је једно а ставови појединих људи у Цркви нешто друго. Ту имамо обе супротности присутне као и мишљења имеђу њих. Можда лоше процењујем људе. Нисам много прозорљив. Suncokret54 and Млађони је реаговао/ла на ово 2 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јул 29, 2014 Пријави Подели Написано Јул 29, 2014 Исто сам и ја такво схватање имао када сам овде дошао. Сигурно још и јаче. Али дијалог и дуго време је то променило природним путем. Став Цркве је једно а ставови појединих људи у Цркви нешто друго. Ту имамо обе супротности присутне као и мишљења имеђу њих. јеси исто мислио, али ниси позиво Милојкова да "мерите дипломе" .... џаст сејинг... он изржв основно непоштовање према Милојкову. Не тиме што се не слажу, већ тиме што га провоцира и подбада рзнорзним причам типа " да му покзује диплому " Ти то никад ниси радио. А ни ја, а ни многи други што нови у вери што атеисти. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јул 29, 2014 Пријави Подели Написано Јул 29, 2014 Не волим да се мешам у туђ посао и одлуке. Али мишљење смем да дам. Мислио са да се људи банују првенствено због вређања, претњи... Хајде пажљиво прочитај његове постове. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Јул 29, 2014 Пријави Подели Написано Јул 29, 2014 Мислио са да се људи банују првенствено због вређања, претњи... Ma ,mrs bre.... Ma koga boli sto ces ti nekog banovati,ti iskljucivo i mozes to da napravis da bi izleceo svoje komplekse nize vrednosti.. Milojkov,od tebe se moze nauciti covek samo smrtnim gresima. Жика, Млађони, Плутон and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ово име није заузето Написано Јул 29, 2014 Пријави Подели Написано Јул 29, 2014 На који начин се тумачи Нови завет? Ја, уз "литургијско искуство" хајде да тако назовем, сам могу неке ствари да разјасним/расветлим себи. А опет, како се тај Нови завет тумачи? Па опет, није нам Нови завет као књига "бог и батина"... Наишао сам на књигу Увод у Нови завет, Др Јоанис Каравидопулос... Са овим основама које до сада знам, дакле катихизис, да пређем на то...? Ви форумаши што се разумете, шта мислите? Вреди ли штогод књига за 'ваке као ја што сам? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука