Grizzly Adams Написано Јул 15, 2014 Пријави Подели Написано Јул 15, 2014 Ок, пусти шалу, озбиљно те питам? Мислим да би сви ти проблеми могли пуно боље да се реше ако се избаци појам "државног брака" и све посматра из перспективе права појединца. Коме имовина? Колико је ко зарадио, осим ако нису другачије направили уговор. Коме деца? Обоје су подједнако одговорни јер су их родили. Итд. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јул 15, 2014 Пријави Подели Написано Јул 15, 2014 Ако ти није мука да се цимаш и доказујеш постојање ванбрачне заједнице, слободан си да никада не ступиш у брак. А што би ја неком доказивао своју заједницу? ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Јул 15, 2014 Пријави Подели Написано Јул 15, 2014 Нико те не тера. Ванбрачна заједница је у свему изједначена са брачном, сем што за регулисање права из ванбрачне заједнице треба да се доказује постојање и континуитет ванбрачне заједнице. Ако ти није мука да се цимаш и доказујеш постојање ванбрачне заједнице, слободан си да никада не ступиш у брак. Mislim da ga nisi razumeo. On upravo pokušava da kaže da je problem to što se prava vezuju bilo za brak bilo za vanbračnu zajednicu, bilo za ovu ili onu grupu, a ne uvek i isključivo za pojedinca. Ћириличар је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Јул 15, 2014 Пријави Подели Написано Јул 15, 2014 Мислим да би сви ти проблеми могли пуно боље да се реше ако се избаци појам "државног брака" и све посматра из перспективе права појединца. Коме имовина? Колико је ко зарадио, осим ако нису другачије направили уговор. Коме деца? Обоје су подједнако одговорни јер су их родили. Итд. Јеси ли тсвестан колико би овакав начин уређивања односа изазвао злоупотреба у пракси, посебно када имаш једну страну која је финансијски или на други начину позицији да уцењује другу, слабију страну? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јул 15, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јул 15, 2014 А што би ја неком доказивао своју заједницу? Па да би остварио права која те следују на основу те заједнице. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Јул 15, 2014 Пријави Подели Написано Јул 15, 2014 А што би ја неком доказивао своју заједницу? Не мораш ако нећеш да регулишеш права која се регулишу постојањем брачне/ванбрачне заједнице. Али право не постоји само ради тебе, прави се за много милиона других људи у једној држави, који нису толико сналажљиви као ти. Ћириличар је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Јул 15, 2014 Пријави Подели Написано Јул 15, 2014 Па да, канонско право Цркве ни не настаје "уанпред", већ на сонову искуства. Односно, јави се пробле, реши се. па добро решење постане канон. Ali šta ako neko drugi zavede mladu? Onda to ne potpada pod zavođenje snajke, te razvod nije dozvoljen? Zašto prosto ne stoji "preljuba", nego se naglašava samo jedan scenario? Iskreno, meni liči da su vam svi ti kanoni totalno proizvoljno napisani. I to i ne bi bio problem da ta pisanija ne postaju... Pa kanoni. Ћириличар је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јул 15, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јул 15, 2014 Ali šta ako neko drugi zavede mladu? Onda to ne potpada pod zavođenje snajke, te razvod nije dozvoljen? Потпада под прељубу, мада и оно потпада под прељубу. Али, вероватно је некада било доста проблема па је било потребно посебно нагласити тај разлог. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јул 15, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јул 15, 2014 Zašto prosto ne stoji "preljuba", nego se naglašava samo jedan scenario? Стоји и прељуба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Јул 15, 2014 Пријави Подели Написано Јул 15, 2014 Mislim da ga nisi razumeo. On upravo pokušava da kaže da je problem to što se prava vezuju bilo za brak bilo za vanbračnu zajednicu, bilo za ovu ili onu grupu, a ne uvek i isključivo za pojedinca. Разумео сам, само сам хтео да кажем нешто друго. Тотално све то иде ка неком немешању државе у личне и/или породичне односе. Мислим да би на првом месту државни органи волели да не морају тиме да се бакћу (говорим о идеалним државама, где се на државни апарат гледа као на неопходни трошак, а не као на прилику за запошљавање). Али је тужна чињеница да већина људи није у стању да се о свим тим потребама побрине на цивилизован и задовољавајућ начин, тако да за сада ти односи могу само да се олабаве што је више могуће, евентуално да се пребаце на друге појединце којима ће да се дају овлашћења да спроводе одређене законе из ових области, да се да људим што више простора, али тешко да ће у скоријој будућности држава моћи у потпуности да се повуче из ових односа, иако таква тенденција постоји и иде се постепено ка томе. То није тренд само у породичним односима, него сад о тим односима причамо. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јул 15, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јул 15, 2014 Мада завођење не мора да значи прељубу. Вероватно је поменуто завођење био валидан разлог за развод због даље немогућности брака (ако имаш у виду да су породице углавном живеле заједно, у једној кући. Е сад, стави се у позицију да се свекру свиђа снајка и да син то јасно зна.) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Јул 15, 2014 Пријави Подели Написано Јул 15, 2014 Потпада под прељубу, мада и оно потпада под прељубу. Али, вероватно је некада било доста проблема па је било потребно посебно нагласити тај разлог. Možda. A možda je to napisano kao i onaj spisak grehova za ispovest, samo ga nije napisao neki nepodobni "artemit", pa da onda svako ima pravo da se podsmeva, nego neka kanonska siva eminencija, pa ti onda ne smeš da kažeš da je možda nebuloza u pitanju, nego moraš da nalaziš opravdanja. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јул 15, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јул 15, 2014 И да, нису ово канони. Ово је само пракса Цркве. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јул 15, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јул 15, 2014 Možda. A možda je to napisano kao i onaj spisak grehova za ispovest, samo ga nije napisao neki nepodobni "artemit", pa da onda svako ima pravo da se podsmeva, nego neka kanonska siva eminencija, pa ti onda ne smeš da kažeš da je možda nebuloza u pitanju, nego moraš da nalaziš opravdanja. Не, ово је званични документ Синода РПЦ. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
horatio Написано Јул 15, 2014 Пријави Подели Написано Јул 15, 2014 Колико је мени познато - уколико у Црви у Чешкој склопиш брак, нема потребе поново ићи у општину. Уколико, пак, више волиш исти пол или си атеиста, онда бајо у општину да се региструјеш. Но, Зајрон ће знати више о томе.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука