Гост Написано Фебруар 9, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 9, 2010 oprosti! Ma nemam šta da oprostim. ) Nego, ovo je forum koji mogu da citaju gosti, tj. oni koji nisu clanovi. E, sad, pretpostavljam da ima zena koje nisu razmisljale na ovu temu, ili jesu, ali ne smeju da pitaju recimo. Ili imaju svoje misljenje koje je opet dobro preispitati cuvsi od nekoga nesto drugo na zadatu temu. U tom smislu mislim da konkretno ova tema nije beskorisna,obzirom da pokrece mnoga druga pitanja,od pristupanja pricescu, preko poslusnosti do slobode. ALi ovo je vec prst ka gore Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Alefshin Написано Фебруар 9, 2010 Гости Пријави Подели Написано Фебруар 9, 2010 Верници начелно треба да слушају своје парохијске свештенике како по овом тако и по другим питањима. Њега је одредио Дух Свети( преко Епископа) и поставио га ту и његова је одговорност шта год да му каже. Овде се могу износити мишљења, али не могу се наметнути као општеважећа. Такође, канони, слагали се ми са њима или не, треба ипак да нам буду неки руководитељ јер они који су их писали су имали вишедеценијско црквено искуство и у питању је увек био сабор Епископа. Нико не може да ме убеди да жене у прошлим вековима нису могле да `се снађу` и да нису стављале неке врсте уложака( додуше није имао крилца). Не улазим сад у ту `технологију`, али мислим да тај аргумент једноставно није валидан. По мом мишљењу поента је у том табуизирању које је веома заступљено у Мојсијевом закону и суштински није паганског порекла. Дакле, јесте тај закон педагог за Христа, али ми морамо да имамо у виду да смо из паганства( какво год да је, данас ионако имамо милион врста савременог неопаганства) дошли до Христа, а да су Јевреји око 3.500 имали тог врхунског педагога за мерило и да опет у већини нису препознали Онога зарад кога је исти уопште дат. Хоћу рећи, треба да дрхтимо мало што је то тако и да поднесемо одређене табуе-да се зна ко је Бог а ко је човек! Затим, ова тврдња да у Христу нема ни `мушког ни женског` итд. Нема ни Јеврејина ни Грка, па ниједан Грк неће да каже да није Грк, већ нпр. Татар. Хоћу рећи, иако те тврдње извиру из будућности пуноће, ми и даље неизоставно живимо у суровој садашњости и ја нисам жена него мушкарац, није то свеједно нити исто, јер да сам жена не бих могао да будем свештеник као што јесам. Сметају ми те ружичасте категорије искрено код појединих овде јер воде у неко `хипи-хришћанство`-једноставно су по мом мишљењу плод недовољног духовног и животног искуства. Треба мало сићи са теоретског `неба` и сагледати реалност онакву каква јесте и затим конструисати озбиљне и компетентне закључке. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Оливера Написано Фебруар 9, 2010 Гости Пријави Подели Написано Фебруар 9, 2010 prst ka gore Све то стоји...значи на нама је да одлучимо, лично ако сам правилно схватила (допушта се извесна слобода по том питању). Ја рекох да сам послушала исповедника, остало су моја лична осећања. Није мени тешко, Христа ради да се удаљим...али сам јасно рекла све...не мислим да сам тада требала да се удаљим... На овакав начин, женама ће се само отежати...немају све жене времена да читају теолошке расправе... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Alefshin Написано Фебруар 9, 2010 Гости Пријави Подели Написано Фебруар 9, 2010 Такође, треба подупирати жене да слободно питају своје надлежне свештенике у вези ове теме. Између парохијана и парохијских свештеника треба да влада однос међусобног поверења и духовне зрелости, шта ту има непознато и свештенику и било ком зрелом човеку да о томе не треба дискутовати? Када мене питају, ја им кажем да је боље да се тада не причесте( тако ради и моја попадија), али бих такође испоштовао став свог саслужитеља који би рекао својој парохијанки да се причести. Његова одговорност, као и моја за мене. Било да сам рекао тачну или погрешну ствар, неће одговарати парохијан(ка) него ја. Његова одговорност је минимална наспрам свештеникове. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Alefshin Написано Фебруар 9, 2010 Гости Пријави Подели Написано Фебруар 9, 2010 Да...Као што сам горе написао, ја им кажем да је боље да се не причешћују, дакле не наређујем им да то ураде недвосмислено. Свештеничка служба је пастирска налик пророчкој из СЗ-тамо Бог каже пророку, парафразирам `ако кажеш људима оно што сам ти рекао да има кажеш( најчешће да се покају) ти си спасао своју душу, а ако им не кажеш, онда ћу од тебе тражити одговорност за њихове грехове`. Дакле, увек треба испоштовати свачију слободу, али свештеник је дужан да каже како треба не мешајући се у лични избор онога ко га нешто пита. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гост Написано Фебруар 9, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 9, 2010 ????? ?????, ???????? ??? ?? ?????????? prst ka gore. ?? ????? ???? ?? ???? ??????? ?????... Jeste da niste moderator, ali ajde...da ne sitnicarimo Sa secerom, bez... ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Оливера Написано Фебруар 9, 2010 Гости Пријави Подели Написано Фебруар 9, 2010 Јел овде тема кафа? Канда сам нешто погрешила...или је оффтопиц? prst ka gore Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Фебруар 9, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 9, 2010 oče,a propo komentara o ženama i muškarcima.... i o hipi hrišćanstvu 0104_cheesy pričamo o pričešću,ne o svemu uopšte...naravno da se zna ko je ko..ali pred pričešćem su svi jednaki,zar ne...to je bila poenta,srž ili bit mog posta prst ka gore Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Danijela Написано Фебруар 9, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 9, 2010 sigurno ne treba da trazi odgovore na ovakva i slicna pitanja koje se mogu se dobiti samo od duhovnika ili parohijskog svestenika. ako vec zelite da trazite odgovore na intimna pitanja i pitanja koja se ticu konkretne licnosti koja je unikatna sa svim vrlinama, manama, dobrim delima, grehovima... forum pa makar i pravoslavni, po mom misljenju, nije mesto. Sto se mene licno tice, ovde nisam postavila niti jedno intimno pitanje niti neko koje ulazi u intimu drugog coveka ovde na forumu. Kad je u pitanju sama tema, takodje ne vidim da je ona intimnija ili manje potrebna od recimo seksa pre braka, ljubljenja ili razvoda koju je svojevremeno pokrenuo Goran 018. ja sam se u mom prethodnom postu ogradila da je to moje misljenje. nikom ne mogu da zabranim da postavlja pitanja i na kojim mestima ce da ih postavlja. moja reakcija je bila takva zato sto sam se za ovih mojih dosta godina toliko gluposti nacitala na pravoslavnim forumima koje nemaju veze sa pravoslavljem i pravoslavnim nacinom zivota. oprosti! ????????...????????, ????? ?? ???? ????????, ? ???? ????? ????? ????????...?? ?? ?? ???????? ??? ??? ??? ????? ???????? ???? ???? ???? ne osudjujem te. oprosti, nisam citala. opet kazem da je moje misljenje da neke odgovore ne treba traziti na bilo kakvim forumima. nasa vera je ziva a ne virtuelna. ja imam duhovnika koje me zna u svaku moju celiju i od njega trazim odgovore i savete. svako moze da radi kako hoce pa i da trazi odgovore na forumima. oprostite sto sam se umesala u ovu temu. "Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?" sv. Ignjatije Brjančanjinov Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Оливера Написано Фебруар 9, 2010 Гости Пријави Подели Написано Фебруар 9, 2010 Не, не Данијела...нисмо се разумели, схвати, велика већина жена нема духовника...Код мене је присутан проблем са исповедником (нова црква, увек је неко други на исповеди), видим да и остали парохијани иду, невезано за то ко исповеда...а и много нас је Слава Господу, разумем ја очеве. тако да је некима ова тема почетни корак да размисле шта им је чинити. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гост Написано Фебруар 9, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 9, 2010 ??? ???? ???? ????? klapklap ????? ??? ????? ?????????...??? ?? ????????? klapklap ???????? ??????? ???? ?????? ????...?????? ??? ? ???????????? Koji bi oftopik po Vama bio odgovarajuci za ovu temu? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Danijela Написано Фебруар 9, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 9, 2010 ??, ?? ????????...????? ?? ????????, ??????, ?????? ?????? ???? ???? ?????????...??? ???? ?? ???????? ??????? ?? ???????????? (???? ?????, ???? ?? ???? ????? ?? ????????), ????? ?? ? ?????? ?????????? ???, ???????? ?? ?? ?? ????????...? ? ????? ??? ?? ????? ???????, ??????? ?? ?????. ???? ?? ?? ?????? ??? ???? ??????? ????? ?? ???????? ??? ?? ?? ??????. ne samo zena nego i muskaraca. u redu je da bude pocetni korak ali besmisleno je da se samo zakoraci i ostane tako. "Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?" sv. Ignjatije Brjančanjinov Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ako-Heka Написано Фебруар 9, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 9, 2010 Spominje se sveshtenik ili duhovnik.Zar to nije jedno te isto? klapklap Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађо Написано Фебруар 9, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 9, 2010 Извињавам се на неозбиљности и офф-у. Да. Парохијски свештеник би по положају и служби у Цркви требало да буде и духовник, али немају сви свештеници исте дарове, а ни исту ревност за Цркву, па су неки, хајде да кажем, приморани да трагају около. Није ни то грешка уколико је тај духовник у сагласју са вољом епископа, било да је свештеник који није парохијски, било да је неки калуђер. А ту разлику у својим излагањима сам правио због тога што парохијанин не мора да има свог свештеника као духовника у смислу старчества, већ може само да му се повремено исповеда и да га пита за савете када има неке нерешиве дилеме. То јесте свакако духовништво, али не у оном контексту како се обично схвата. ''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ako-Heka Написано Фебруар 9, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 9, 2010 @Djomla,znachi sveshtenik u jednoj Crkvi je nesposoban,nemaran,ne znam kakav to dar treba imati da bi neki vjernik bio zadovoljan. Nego taj vjernik,znachi pocinje da luta okolo da nadje podobnijeg sveshteika,koji che odgovarti njegova lichnost,tako da bude zadovoljan,dobijo je duhovnika. E saqda to vech nije obichna osoba(vjernik) ima duhovnik,ali ne sveshtenik dje po pravilu treba da ide ako pripada Crkvi,da posjecuje liturgije,pricheschuje se i nauchi neshta pametna. Sada moze taj duhovnik da ga savjetuje,a vjernik to da preprichava shta je chuo,savjet,pomogao mu je,etc. Ja sam chula od pojedinih da su chak prichali o meni(zalili se svakako) svojim duhovnicima. Tako da taj duhovnik,ako nije parohijskli sveshtenik,moze postati zamjena za rodjeni otac,najbolji prijatelj,psihijatar. Znachi neshta ne ide kako treba ako se trazi drugo misljene(duhovnik) klapklap A ovo znam da duhovnik(koji je kao neki guru,po prichi) chesta i ogovora sveshtenika od zamorcheta,familiju,kumove i prijatelje.To sam vidjela. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука