Solomon Kane Написано Јун 29, 2014 Пријави Подели Написано Јун 29, 2014 Гаврило Принцип, заједно са својим пријатељима из Младе Босне, био је фанатично задојен југословенском романтичарском идејом. Одушевљавали су се делима Маркса, Ничеа и Карла Кауцког што доста говори о природи, позадини и у тој мери одлучној спремности на убиство. Никада није био човек Цркве и вере. Није размишљао о могућим последицама по Србију у тим бурним временима, која није стајала иза атентата, или је размишљао...не зна се шта је горе...просудите сами. Наравно, не треба бити ни наиван и живети у илузији да рата не би било...Немачка и Аустроугарска царевина су желеле рат са са великим силама а такође су желели Србију покорену и на коленима. zuti car, Православни Србин, verum est in beer and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јун 29, 2014 Пријави Подели Написано Јун 29, 2014 @@Juan, Морам прво да одрадим што ми газда рек`о. Знаш какав је кад не испуниш норму... Juanito је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Melhisedek88 Написано Јун 29, 2014 Пријави Подели Написано Јун 29, 2014 @Grizzly Znaci,imali su za cilj da ih mirno porobe i naprave odlicne kmetove,koje ce godinama da ekspolatisu,ogrnace im bilo kakave intelektalne delatnosti ili okupljanja,da im podizu bordele i kafane,da bi lakse njima vladali.Jesu li tad u Bosni imali svoje pravo izbora,il sve doneseno bez njihove volje i saglasnosti?Znaci za tebe AU nije bila tiranin,i ti osporavas zelju za slobodom kao legitimnim pravom!Ova aneksija je ispravna? Ja sam tebe pitao,dali bi ti dozvolio da ti prisilno cipuju nekog clana porodice(u danasnjem vremenu),ili sprovode nasilne metode u interesu okupatorske politike??Dal' bi se tad branio?Ne eskiviraj odgovor.Reci glasno,"da" ili "ne",samoborana je dozvoljena ili ne? Gavrilo jeste pucao na diktaturu,Ferdinand je bio samo njen glavni predstavnik i zagovornik. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јун 29, 2014 Пријави Подели Написано Јун 29, 2014 Znaci za tebe AU nije bila tiranin, Које црно бело гледање. То што је УСА каубојска и тиранска спољн политик не чини муџахедине и алкаиду супер позитивним и ликовим. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јун 29, 2014 Пријави Подели Написано Јун 29, 2014 Znaci,imali su za cilj da ih mirno porobe i naprave odlicne kmetove,koje ce godinama da ekspolatisu,ogrnace im bilo kakave intelektalne delatnosti ili okupljanja,da im podizu bordele i kafane,da bi lakse njima vladali.Jesu li tad u Bosni imali svoje pravo izbora,il sve doneseno bez njihove volje i saglasnosti?Znaci za tebe AU nije bila tiranin,i ti osporavas zelju za slobodom kao legitimnim pravom!Ova aneksija je ispravna? Брате, пре свега АУ је била цивилизована држава, а за народе којима је управљала свакако боља од назадних Османлија. Осим тога је била већ у проблемима и вероватно би убрзо прешла у неки мање централизован облик владавине (као на пример Уједињено Краљевство) где би народи добили већу аутономију. На пример, Канада и Аустралија и дан данас формално признају власт британске монархије што очигледно нема никакве везе и независне су државе - без капи проливене крви, а камо ли губитка трећине становништва. Свака држава је тиранин. Само треба бити мудар, а не срљати главом кроз зид. Ja sam tebe pitao,dali bi ti dozvolio da ti prisilno cipuju nekog clana porodice(u danasnjem vremenu),ili sprovode nasilne metode u interesu okupatorske politike??Dal' bi se tad branio?Ne eskiviraj odgovor.Reci glasno,"da" ili "ne",samoborana je dozvoljena ili ne? Наравно да је самоодбрана дозвољена. Да ме неко нападне ја би се бранио свим средствима. Али никада не би убио човека из заседе. Gavrilo jeste pucao na diktaturu,Ferdinand je bio samo njen glavni predstavnik i zagovornik. Није тачно. Фердинанд уопште није био заговорник диктатуре, то сам ти већ објаснио. Ал` те чињенице очигледно не интересују... ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Јун 29, 2014 Пријави Подели Написано Јун 29, 2014 ИСТОРИЈА | 100 година од како је Гаврило Принцип пуцао и убио наследника аустро-угарског трона Франца Фердинанда у Сарајеву у знак протеста аустро-угарске окупације Босне и Херцеговине. Аустроугарска политичка и војна елита, дуго је желела обрачун са Србијом, и искористила је атентат као изговор да објави рат Србији, што је наравно довело до Првог светског рата неколико дана касније. Стога не изненађује да је атентат у Сарајеву сматран као један од пресудних догађаја у 20. веку, а многи га сматрају као симболични почетак 1. светског рата. Јасно је да су у такту 100 година од атентата интензивиране расправе и стављене у перспективу различитих коментатора. Пример за то је ова тема. Свако даје своје виђење и схватање атентата, Принципа, самог рата. Ја имам прилику да презентујем своје мишљење, па и не нсистирам да чујем вашу бригу о томе да ли мислим да је Принцип био херој или терориста. Историја је била – и увек је била – бојно поље изградње националног процеса. Постоји јасна политика, као и фактори идентитета који утичу на начин на који се разговарају историјске теме уопште, па тако ни 28. јун 1914 није изузетак. Како разумем дело Гаврила Принципа данас и значај атентата за избијање рата? Ове две теме не мешам заједно и на различите начине, задржавам их одвојено због јасноће, а да се бавим правим питањем ратне кривице је преобимно за ову тему и моје време. Принцип је српски херој који се борио за Србе и право на заједничку државу ван Аустро- Угарске, а не југословенски херој. Овде су неки коменатари Принципа трансформисали у два различита створења. За неке је српски необразовани терориста који се борио за стварање Велике Србије под плаштом борбе за Југославију, терориста који је убио просветљеног владара европске имерије, која је донела Босни неко добро?! Некоме је овде потребна политичка слика насилних и примитивних Срба и нагиње се појму великодушне и цивилизоване империје која је изградила Босну и Херцеговину?! Иако пуцати у неког није нешто најбоље на свету, иако можда мислите да је Аустро-Угарска била цивилизована и великодушна држава, тешко је а да се не напишу чињенице да је Аустроугарска била окупациона и да је Босна и Херцеговина била само колонија са ограниченим правима. Дакле, креатори блаћења свега српског покушајте другачију причу о Принципу. Ако ништа друго, атентант је био погодан изговор за Беч да крене у дуго очекивани обрачун са Србијом, а не намерно да мешате сваку тему у расправу о јеванђељу, стварајући конфузију и покушавајући да убедите свет да је Принцип био толико лош Србин, Аустроугарска мирисно цвеће, а ви велики и прави верници... кад би се зезали. zuti car, Melhisedek88 and kordun је реаговао/ла на ово 3 Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јун 29, 2014 Пријави Подели Написано Јун 29, 2014 Геј је ОКеј! ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Melhisedek88 Написано Јун 29, 2014 Пријави Подели Написано Јун 29, 2014 Брате, пре свега АУ је била цивилизована држава. Ne znam kako civilizovana drzava moze da izvrsi aneksiju teritorije bez saglasnosti i nasuprot volji lokalnog stanovnistva. :.mislise. zuti car је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јун 29, 2014 Пријави Подели Написано Јун 29, 2014 Ne znam kako civilizovana drzava moze da izvrsi aneksiju teritorije bez saglasnosti i nasuprot volji lokalnog stanovnistva. :.mislise. Па онда ниједна држава није цивилизована јер нема државе која то није радила... ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Јун 29, 2014 Пријави Подели Написано Јун 29, 2014 Геј је ОКеј! vec sam rekao stari ljudi kazu neko vidi sta on hoce ,a ne kako jeste, neko kad vidi da muskarac ljubi ikonu hristovu prva ce mu asocijacija biti evo ga gej Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јун 29, 2014 Пријави Подели Написано Јун 29, 2014 vec sam rekao stari ljudi kazu neko vidi sta on hoce ,a ne kako jeste, neko kad vidi da muskarac ljubi ikonu hristovu prva ce mu asocijacija biti evo ga gej Па за то има неко објашњење, а за ово тешко... ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Јун 29, 2014 Пријави Подели Написано Јун 29, 2014 Princip je i ikona hristova uspeo da postane za svega nekoliko stranica teme... Ne idem ja nigde, samo nastavite :-D Grizzly Adams and RYLAH је реаговао/ла на ово 2 пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
mcvija Написано Јун 29, 2014 Пријави Подели Написано Јун 29, 2014 За србе у Босни и Херцеговин ондашњој и садашњој Франц Фердинанд је био тиранин, а тираноубиство се не сматра убиством. А несретног Франца Фердинанда није требало убити у Сарајеву него сачекати да почне рат па га онда убити, рецимо у Београду, Краљеву или можда негде у Албанији. Прилог овој чињеници иде и то што ни на Хитлера није извршен атентат него је убијену рату, јер да је неко то урадио иза грма, зграде или чега већ рецимо 1938 године би био велики грех, а овако у рату то је 100% коректно тако да онај ко је повукао обарач то не мора ни да помене на исповести. verum est in beer and Натан је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Натан Написано Јун 29, 2014 Пријави Подели Написано Јун 29, 2014 УМИРАЊЕ (Г. ПРИНЦИП) 1914Песма настала 1914, током Принциповог тамновања у затвору за време истраге за Сарајевски процес поводом Сарајевског атентата. Први пут је објављена 17. марта 1919. године, после Првог светског рата, у Звону.Тромо се време вучеИ ничег новог нема,Данас све као јуче,Сутра се исто спрема.Ал‘ право је рекао преЖерајић, соко сиви:Ко хоће да живи, нек мре,Ко хоће да мре, нек живи.И место да смо у ратуГде бојне трубе јече,Ево нас у казаматуНа нама ланци звече.Сваки дан исти животПогажен, згњечен и стртЈа нијесам идиотПа то је за мене смрт. Утамничен у Терезину – истој тврђави коју ће нацисти две деценије касније користити да муче јеврејске заточенике „Рајског гета“ – Гаврило Принцип је уклесао у зид ћелије следеће стихове: „Наше ће сјене ходати по Бечу, лутати по двору, плашити господу''. http://udicazasrce.wordpress.com/2013/04/20/gavrilo-princip-i-mladobosanci-ko-hoce-da-zivi-nek-mre-na-ponos-i-secanje/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јун 29, 2014 Пријави Подели Написано Јун 29, 2014 Утамничен у Терезину – истој тврђави коју ће нацисти две деценије касније користити да муче јеврејске заточенике „Рајског гета“ – Гаврило Принцип је уклесао у зид ћелије следеће стихове: „Наше ће сјене ходати по Бечу, лутати по двору, плашити господу''. Како се лако упропсти живот младог човека.... испере се мозак идеологијом, култом.... Срце му је било на добром месту али идеја и методи на погрешном. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука