Jump to content

Ревност и ревнитељи

Препоручена порука

Ja nisam pricao ni o vecnoj ni predvecnoj Crkvi vec sam rekao da je pricao uvodjenju cetvrte ipostasi skroz

neosnovana. Nemoze zajednica da bude ipostas pa cak i da neko kaze da je zajednica Svete Trojice Crkva.

То је скривена Ипостас онда.

ЦРКВА нестворена и предвечна, као заједница Три Лица, јесте Четврта Ипостас и то је страшна јерес.

Да поновимо - и да је предвечна, Црква не може да буде ипостас зато што заједница никако не може да се поистовети с личношћу. А оставимо питање отвореним да ли Свету Тројицу можемо сматраи "прототипом" Цркве. У сваком случају, оно што ми познајемо као Цркву јесте заједница Творца и твари а њену пуноту познајемо само и једино кроз причешће. Ипак Аквилијо, ти говориш о вечној Цркви (која је УВЕК Логосова), а Сергијан инсистира на историјској - и није у праву ако вечну Цркву своди на историјску. А инсистирање на реалном догађају Педесетнице може да одведе у такву заблуду. Христос је наравно причестио апостоле у Својој Вечној Цркви (иначе чијој другој?), а од Педесетнице и апостоли могу да чинодејствују свету тајну Евхаристије - и до данас сви они који их наслеђују апостолским прејемством и благодаћу Духа Светог који "дише где хоће." То је дакле историјска и видива димензија Вечне Цркве која је благодатна и благообразна заједница Творца и твари/света.

Црква Христова је временска а није предвечна.

Старозаветна Црква НИЈЕ исто што и Црква Христова. Старозаветна није спасавајућа (обожујућа) а Црква Христова јесте. Христос НИЈЕ само предвечан већ се исповеда и као "и предвечан и временски" по природама.

По Божанству предвечан а по људској природи временски.

Христос је Богочовек и пре оваплоћења Логоса НЕМА Цркве Христове јер нема Тела Христовог. Веома једноставно. Црква Христова је само историјска јер је створена у историјском тренутку а вечна је само у есхатолошком и метафоричном смислу јер уводи нас у вечност.

Подели на овим сајтовима

Црква као Богочовечански организам је заједница народа Божијег окупљеног око Тела и Крви Христове. Христос је глава ми смо удови или Христос је чокот а ми лоза. Како ми постајемо чланови тела Христовог тј. како се ми остварујемо као Црква па управо причешћем Телом и Крвљу Христа, тако да је немогуће да Христос некога причести ван Цркве јер управо причешћивање представља наше уцрквљење. Самим тим што је Христос причестио апостоле то значи да их је присајединио своме Телу и својој Крви тј. присајединио Цркви или остварио Црквену заједницу са њима, или како год, али ван Цркве нема причешћа. Не знам како више да покушам да ти објасним.

Jel vidis Sergiane ko nema blage veze sa osnovama pravoslavlja.

Bez ovog boldovanog nema Crkva a tamo gde je to tamo je i Crkva.

Сергијан наравно није био у праву пошто је инсистирао историјској димензији црквености а да то није нагласио. Значај Педесетнице је у добијању благодати новог свештенства, која је битна управо због тога што су и апостоли добили способност да причешћују себе и друге. А иконе причешћа Вечне Цркве Свете Тројице су већ у свакодневном причешћивању Адама и Еве у рају с дрвета вечног живота, мана којом се Израиљци хране у синајској пустињи, храна којом ангео Господњи храни Пресвету Богородицу у Храму - зато и није нетачно рећи да је врховни еклисиолошки догађај у Новом Завету и коначна најава последњег Завета Бога и људи управо Тајна Вечера а не Педесетница, која је само историјски почетак најављеног (али јесте значајан догађај без ког не би било новог свештенства). Дакле, у смислу НАСТАНКА НОВОГ СВЕШТЕНСТВА она јесте тренутак настанка новозаветне Цркве, пошто на Тајној Вечери сам Христос још увек врши Првосвештеничку улогу у старозаветноом смислу (он је дакле ЈЕДИНИ СВЕШТЕНИК у том историјском тренутуку - а апостоли су и даље само "ученици," потенцијални свештеници који тај потенцијал остварују тек силаском Светог Духа - зато је и Јуда отпао као ученик, а не као свештеник).

Полако, немој да компликујеш....Сергијан јасно говори о Цркви Христовој а не уопште о појму Цркве (као заједнице).

Дакле, Црква Христова је само историјска а није вечна јер је створена (саздана) у датом временском тренутку (тачно пре око 1977 година).

Фокусирај се на Цркву Христову а немој филозофирати о појму Цркве као заједнице уопштено.

Јасно је да Црква постоји и пре Христа али то није Црква Христова већ старозаветна Црква.

Подели на овим сајтовима

Ако је неко заинтересован могу отворити тему " учење старца Порфирија о Цркви" да овде не би збуњивали брата Сергијана, кад се заплићемо на приземнијим стварима и кад је православна еклисиологија главни терен "сукоба" са "ревнитељима" и "зилотима" , онда мислим да на овој теми нема смисла постављати питање о заједници Свете Тројице као "прототипу" Цркве што ипак спада ако се не варам у теологумену. Али кад већ споменусмо то ја ћу отворити нову тему па ако има заинтересованих нека се прикључе.

Заједница Свете Тројице као прототип Цркве није само теологумена већ једно јеретичко филозофирање. Има и међу псеудо-зилотима таквих који то исповедају, нажалост.

А тај Старац је новокалендарац-екумениста био, и његово мишљење окачи мачку о реп.

Подели на овим сајтовима

Ма немој?..Ти ћеш можда да наредиш Христу да мора да причести Апостоле унутар Своје Цркве?..Ало, човече!...Богочовек је властан да уради како је Његова воља.

Факат да је Црква рођена на Педесетници и то је догмат. Све друго је фолозофирање по плотском уму.

Теби је криво што сам те разобличио па сада урлаш. Ајде, изађи на улицу па вичи "Христе, ниси смео да причестиш Апостоле пре стварања Цркве, ево ја АКВИЛИО ти то кажем!!"...Ајој, страшно... 8086.gif

Kazem ja da nije kompjuter i internet za svakoga!

Ajde jedan opet metafora mozda nesto i ukapiras.

Recimo da imamo nekog svemogcnog coveka koji moze da otputuje iz grada A u grad B na

bilo koji nacin koji mu padne napamet cak i natpirodnim. Ali moze i automobilnom i brodom.

Ako se slozimo da njegovo putovanje brodom nazovemo jedrenje onda ako kazemo da je on

na x.y.z datum otputovao u neki grad ona je on nuzno i jedrio bez obzira sto je moga to da uradi

na bilo koji nacin. Nemozes reci da to sto je jedrio ne znaci da je bio u brodu jer smo se slozili

da je svako putovanje brodom jedrenje to jest nema jedrenja bez putovanaj brodom.

Isto tako i za pricesce i Crkvu. Ako je ucenje Crkve da je Crkva tamo gde ima pricesce onda je potpuno

nebitno sta je Hristos mogao a sta nije mogao nego sta jeste uradio a sta nije. Ocito ti imas problem sa time

da bez pricesca nema Crkva i obratno gde je pricesce tu je i Crkva.

Црква Христова је рођена на Педесетници, 50 дана од Васкрсења Христовог. Амин.

Све остало је лудовање.

Ovim si rekao da je ludovanje to sto je Hristos pricestio apostole!

Neozbiljan si, izbegavas odgovor, rezonovanje ti je naopako nasadjeno i da se ja pitam takvo ponasanje

bi se jos strozije sankcionisalo od vredjanja pa  se ovakvi topici ne bi odvukli na 50+ strana.

Ili znas da vodis smisleni razgovor ili ne znas. Nemamo po 5 nego po nesto malo vise godina.

Подели на овим сајтовима

Neozbiljan si, izbegavas odgovor, rezonovanje ti je naopako nasadjeno i da se ja pitam takvo ponasanje

bi se jos strozije sankcionisalo od vredjanja pa  se ovakvi topici ne bi odvukli na 50+ strana.

Ili znas da vodis smisleni razgovor ili ne znas. Nemamo po 5 nego po nesto malo vise godina.

Немој да ми подмећеш тако ниско.

Нисам рекао да је лудост што је Христос причестио Апостоле већ да је лудост ако исповедаш да постоји Црква Христова пре Педесетнице.

Чак сам поставио линк СПЦ, са званичног сајта, где се види да имају тако исто исповедање. Ти се противиш и својим епископима?....Ти си неки анархиста?

Подели на овим сајтовима

Црква као Богочовечански организам је заједница народа Божијег окупљеног око Тела и Крви Христове. Христос је глава ми смо удови или Христос је чокот а ми лоза. Како ми постајемо чланови тела Христовог тј. како се ми остварујемо као Црква па управо причешћем Телом и Крвљу Христа, тако да је немогуће да Христос некога причести ван Цркве јер управо причешћивање представља наше уцрквљење. Самим тим што је Христос причестио апостоле то значи да их је присајединио своме Телу и својој Крви тј. присајединио Цркви или остварио Црквену заједницу са њима, или како год, али ван Цркве нема причешћа. Не знам како више да покушам да ти објасним.

Што је људима немогуће-Богу је могуће! И ти би да критикујеш Спаситеља што причешћује Апостоле пре стварања Цркве?!

Људи, јел сте ви нормални?

Nije bitno sta je ko mogao a sta nije nego sta jeste uradio. A jeste pricestio apostole to je cinjenica

a tamo gde ima pricesca tamo tog momenta JESTE CRKVA!!!! Tamo gde se pricescuje tajanam Hrisovim

tamo samim tim cinom jeste Crkva!!!!

Razumnom dosta!

Подели на овим сајтовима

Нисам рекао да је лудост што је Христос причестио Апостоле већ да је лудост ако исповедаш да постоји Црква Христова пре Педесетнице.

Чак сам поставио линк СПЦ, са званичног сајта, где се види да имају тако исто исповедање. Ти се противиш и својим епископима?....Ти си неки анархиста?

Jesi rekao si to, istina iz svoje ludosti i neznanja ali ipak si rekao.

Ti ne znas sta je srz Crkve ono sto Crkvu cini Crkvom. To je narod koji se pricescuje oko Hrista!!!

Jel se taj dogadjaj odigrao na tajnoj veceri??? O i tek kako jeste! Dakle samim tim dogadjajem Crkva jeste

postojala!!!

Ukljuci mozak, iskljuci revnovanje!!!!

Подели на овим сајтовима

Nije bitno sta je ko mogao a sta nije nego sta jeste uradio. A jeste pricestio apostole to je cinjenica

a tamo gde ima pricesca tamo tog momenta JESTE CRKVA!!!! Tamo gde se pricescuje tajanam Hrisovim

Razumnom dosta!

Можеш да урлаш колико хоћеш. Једно је Тајна Вечера а друго је Црква Христова рођена на Педесетници.

Ево о томе шта каже учење Цркве кроз светог Нектарија

....Због тога и свети Нектарије, осврћући се на околности оснивања Цркве Христове, пише:

“Да ли су ученици Христови чинили Цркву пре силаска Светог Духа?

Не. Зашто?

Зато што тада Дух Свети још није био сишао, зато што Цркву заснива Свети Дух и она се темељи на догми Светог Тројства, то јест на вери у беспочетног Оца, у са-беспочетног Сина и у са-вечног и са-беспочетног Духа Светог, који од Оца исходи и у Сину борави. А пре Педесетнице Свети Дух још није био сишао, нити је био препознат као треће лице Свете Тројице.

На дан Педесетнице откривена је троипостас једног божанства и на тај дан људи су поверовали, поклониили се и прославили троипостасног Бога; на дан Педесетнице је инаугурисана, основана и саздана Црква, која раније није постојала, нити је било могуће да постоји” (Св. Нектарије, “Пасторално богословље”, изд. В. Ригопула, Солун 1974, стр. 43-44).

Подели на овим сајтовима

Razumnom dosta!

Можеш да урлаш колико хоћеш. Једно је Тајна Вечера а друго је Црква Христова рођена на Педесетници.

Ево о томе шта каже учење Цркве кроз светог Нектарија

....Због тога и свети Нектарије, осврћући се на околности оснивања Цркве Христове, пише:

“Да ли су ученици Христови чинили Цркву пре силаска Светог Духа?

Не. Зашто?

Зато што тада Дух Свети још није био сишао, зато што Цркву заснива Свети Дух и она се темељи на догми Светог Тројства, то јест на вери у беспочетног Оца, у са-беспочетног Сина и у са-вечног и са-беспочетног Духа Светог, који од Оца исходи и у Сину борави. А пре Педесетнице Свети Дух још није био сишао, нити је био препознат као треће лице Свете Тројице.

На дан Педесетнице откривена је троипостас једног божанства и на тај дан људи су поверовали, поклониили се и прославили троипостасног Бога; на дан Педесетнице је инаугурисана, основана и саздана Црква, која раније није постојала, нити је било могуће да постоји” (Св. Нектарије, “Пасторално богословље”, изд. В. Ригопула, Солун 1974, стр. 43-44).

Pa ko je rekao da su je apostoli cini pre pedesetnice????? Gde si ti to kod mene procitao??

Cinili su je apostoli okupljeni oko Hrista na tajnoj veceri gde ih je pricestio.

Posle pedesetnice su oni bili ikone Hristove na liturgiji!!!

Подели на овим сајтовима

Jesi rekao si to, istina iz svoje ludosti i neznanja ali ipak si rekao.

Ti ne znas sta je srz Crkve ono sto Crkvu cini Crkvom. To je narod koji se pricescuje oko Hrista!!!

Jel se taj dogadjaj odigrao na tajnoj veceri??? O i tek kako jeste! Dakle samim tim dogadjajem Crkva jeste

postojala!!!

Ukljuci mozak, iskljuci revnovanje!!!!

Немој да лажеш јер нисам то рекао. Лудост је што ти исповедаш и то сам рекао.

И пре Тајне Вечере је Христос многима опраштао грехе и онда можемо рећи да је и тада постојала Црква Христова јер је Христос разрешавао од грехова?!... Не лудуј!

Црква Христова је рођена на Педесетници. Иди питај своје епископе и не глуми овде неког анархисту. Није чудо што бесниш на ОБРАЗОВЦЕ јер су они људи за ред и поредак а не за анархију.

Подели на овим сајтовима

Pa ko je rekao da su je apostoli cini pre pedesetnice????? Gde si ti to kod mene procitao??

Cinili su je apostoli okupljeni oko Hrista na tajnoj veceri gde ih je pricestio.

Posle pedesetnice su oni bili ikone Hristove na liturgiji!!!

Јел ти читаш ово од Светог Нектарија до краја?..Јел си прочитао ово, цитат

А пре Педесетнице Свети Дух још није био сишао, нити је био препознат као треће лице Свете Тројице.

На дан Педесетнице откривена је троипостас једног божанства и на тај дан људи су поверовали, поклониили се и прославили троипостасног Бога; на дан Педесетнице је инаугурисана, основана и саздана Црква, која раније није постојала, нити је било могуће да постоји.

Подели на овим сајтовима

ЦРКВА ЈЕСТЕ СТВОРЕНА НА ДАН ПЕДЕСЕТНИЦЕ, МОЖЕМО ДА КАЖЕМО И НА ТАЈНОЈ ВЕЧЕРИ, АЛИ КАО ШТО БОГ СИН ОДУВЕК ИМА ЖЕЉУ У СЕБИ - ПРЕДВЕЧНО - ДА ПОСТАНЕ ЧОВЕК, МОЖЕМО РЕЋИ ДА ИСТО ТАКО И ЦРКВА ИМА ПРЕДВЕЧНО ПОСТОЈАЊЕ.

ТАКОЂЕ, ИМАМО ПРАСЛИКЕ У АРХЕТИПУ БОГУ АЛИ И У СТАРОЗАВЕТНИМ СИНАГОГАМА ИАКО ПОСТОЈЕ СУШТИНСКЕ РАЗЛИКЕ ИЗМЕЂУ СТАРОЗАВЕТНЕ И НОВОЗАВЕТНЕ ЕКЛИСИОЛОГИЈЕ.

Подели на овим сајтовима

И ЗАБОРАВИХ ДА ДОДАМ ДА СМО МИ УЧИЛИ УЗ ДОГМАТИКЕ ДА СВУДА ГДЕ СЕ КРЕТАО ХРИСТОС - БИЛА ЈЕ ЦРКВА...ЛОГИЧКИ, ТИМЕ ДАКЛЕ НЕ САМО НА ДАН ПЕДЕСЕТНИЦЕ ВЕЋ И ПРЕ ТОГА, ОДНОСНО, ОД МОМЕНТА ДОЛАСКА БОГА У ТЕЛУ ОЧОВЕЧЕЊЕМ...

Подели на овим сајтовима

Немој да лажеш јер нисам то рекао. Лудост је што ти исповедаш и то сам рекао.

И пре Тајне Вечере је Христос многима опраштао грехе и онда можемо рећи да је и тада постојала Црква Христова јер је Христос разрешавао од грехова?!... Не лудуј!

Oprastanje greha nema veze sa liturgijom? Ne zamenjuj teze na tako bezobrazan nacin.

Tamo gde se odigra pricesce tamo samim tim cinom jeste Crkva. Ostalo je bulaznjenje.

Црква Христова је рођена на Педесетници. Иди питај своје епископе и не глуми овде неког анархисту. Није чудо што бесниш на ОБРАЗОВЦЕ јер су они људи за ред и поредак а не за анархију.

Obrazovci su ljudi natprosecno niske inteligencije i na njihove ideje besni svako ko ima malo mozga

i uljudnosti.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...