Aquilius Cratus Написано Септембар 10, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 10, 2010 Veronauka nije obavezna ni u srednjoj ni u osnovnoj školi.Tako i treba da bude. Код нас у РС је обавезна у основним школама (за муслимане има исламска веронаука, за католике католичка, дакле нико од њих није присиљен да учи нашу веронауку). И хвала Богу што је обавезно, иначе то је наш витез Радован Караџић увео у школе. "Радован Радоване врати нам се врати, ови ће нам ови ће нам земљу распродати". A ateisti, agnostici? Sta sa njima? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Септембар 10, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 10, 2010 Patrijarh Vartolomej je čitao Simvol vere zajedno sa papom Benediktom,tako da koliko mi se čini Crkva to dozvoljava. Znači ti smatraš vladiku Nikolaja i Prep.justina nepogrešivim autoritetom vere?Bravo,nema šta. Andrej je navodio više takvih primera,kao što je to da je na Prvom Saboru bilo molitve sa savelijancima. Pojedine pomesne crkve su u određenom periodu padale u jeres,ali to ne znači da je mi odmah trebamo napustiti.Da li postoji primer svetitelja koji je nešto tako učinio? Па овако твоја прва реченица и задња ми иду у прилог. Дакле кажеш било је да су помесне Цркве падале у јерес али нисмо прекидали молитвено општење са њима у нади да се врате истини, тачно је. То исто мислим за патријарха Вартоломеја. Дакле заблудео је, али ПЦ неће прекидати са њим молитвено општење све док не прихвати унију (на којој активно ради). Срећом ми имамо РПЦ која НИКАДА неће прихватити унију а која је најбројнија помесна Црква. Владика Николај и Ава Јустин нису непогрешиви, рецимо лично се не слажем са неким политичким ставовима владике Николаја (о тројном пакту), али теолошки гледано највећи су ми узори у 20. веку. Много већи од патријарха Вартоломеја, патријарха Атинагоре и осталих чудних појава у Православљу (за које се кажу да су масони, али то не тврдим ја, али врло је могуће). Ово је доказ да чак и патријарси могу да заблуде. Patrijarh Vartolomej ne radi na uniji,niti je iko od predstavnika drugih pomesnih Crkava rekao da je on u zabludi.Mogu oni za tebe da budu pouzdaniji ali ne mogu da budu autoriteti.To pripada samo Crkvi.Niko nije ni tvrdio da su patrijarsi nepogrešivi,pogledaj Makedonija,Nestorija i ostale.A tvrditi da je Patrijarh Vartolomej u zabludi(=jeresi)je vrlo ozbiljna i ja nikako ne bih smeo nešto tako da tvrdim i da kažem za bilo kog arhijereja,sem ako nemam pouzdane dokaze. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Semberac Написано Септембар 10, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 10, 2010 Па да ти искрено кажем, исти ти атеисти су формалани Православци углавном. Дакле ништа им не фали да уче о нашој вери, можда је и препознају као истину. А иначе атеиста у РС нема скоро, дакле оних који официјало немају веру... Како Србска деца у Хрватској МОРАЈУ да учествују на католичкој веронауци?Ко њих пита дал то желе? Ето став Цркве је јасан: Веронаука обавезна у школи. И чему се онда буниш? Док смо имали веронауку у школама, србска деца су била побожнија, честитија, родољубљивија...откада нисмо имали веронауку пропаст жива у народу. "Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Септембар 10, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 10, 2010 Da li ti mislis da je to ok sto Hrvati rade? Da li je to ok da drugima nameces svoje protivno njihovoj volji? Ja sam za da bude veronauke u skolama i naravno da me raduje kad roditelji zele svoju dece da uce poboznosti. Ali sta sa roditeljima koji nisu, ne zele da budu i ne zele da im deca budu hriscani? A ti roditelji i deca su takdoje nasi sugradjani i vredni i posteni ljudi, nisu kriminalci ili neki olos nego bas uzorni gradjani. Zasto njih zapostavljati ugrozavati? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Semberac Написано Септембар 10, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 10, 2010 .Niko nije ni tvrdio da su patrijarsi nepogrešivi,pogledaj Makedonija,Nestorija i ostale.A tvrditi da je Patrijarh Vartolomej u zabludi(=jeresi)je vrlo ozbiljna i ja nikako ne bih smeo nešto tako da tvrdim i da kažem za bilo kog arhijereja,sem ako nemam pouzdane dokaze. А шта те осигурава да је патријарх Вартоломеј нешто бољи од Несторија?Јел само зато што још није саборски осуђен?Реци ми јел је Несторије тек постао јеретик од саборске одлуке?Зар није већ био и пре јеретик (по томе би се рекло да је Несторија управо на сабору постао јеретик и одма су га осудили)?Ваљда је логично да је неко јеретик пре те саборске осуде, јер иначе неби сабор расправљо о њему? Довољно је шт говори како смо ми једно плућно крило, а друго је папизам. Црква није у расколу, једни су се одвојили као тумор од Цркве, али ми смо једна света и саборна Црква (то искључиво важи за Православну Цркву). Остале верске заједнице нису Цркве у еклисиолошком смислу. "Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Semberac Написано Септембар 10, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 10, 2010 Da li ti mislis da je to ok sto Hrvati rade? Da li je to ok da drugima nameces svoje protivno njihovoj volji? Ja sam za da bude veronauke u skolama i naravno da me raduje kad roditelji zele svoju dece da uce poboznosti. Ali sta sa roditeljima koji nisu, ne zele da budu i ne zele da im deca budu hriscani? A ti roditelji i deca su takdoje nasi sugradjani i vredni i posteni ljudi, nisu kriminalci ili neki olos nego bas uzorni gradjani. Zasto njih zapostavljati ugrozavati? Како се каже, у мојој кући моји закони. Ако се некоме не свиђа нека пакује кофере и нека иде у неку "толерантну" земљу као што је Холандија. Наравно да није у реду шта Хрвати раде. Они само требају да обезбеде и Православну веронауку за Србе, и нико се неби бунио (као што ми Срби то њима у РС обезбеђујемо). "Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Септембар 10, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 10, 2010 Da li ti mislis da je to ok sto Hrvati rade? Da li je to ok da drugima nameces svoje protivno njihovoj volji? Ja sam za da bude veronauke u skolama i naravno da me raduje kad roditelji zele svoju dece da uce poboznosti. Ali sta sa roditeljima koji nisu, ne zele da budu i ne zele da im deca budu hriscani? A ti roditelji i deca su takdoje nasi sugradjani i vredni i posteni ljudi, nisu kriminalci ili neki olos nego bas uzorni gradjani. Zasto njih zapostavljati ugrozavati? Како се каже, у мојој кући моји закони. Ако се некоме не свиђа нека пакује кофере и нека иде у неку "толерантну" земљу као што је Холандија. Наравно да није у реду шта Хрвати раде. Они само требају да обезбеде и Православну веронауку за Србе, и нико се неби бунио (као што ми Срби то њима у РС обезбеђујемо). Ovo prvo isto kazu Hrvati. A osim sto nije tacno to je i totalitarni despotizam. Nije drzava nista vise nasa nego sto je od tih ateista. Ovo drugo isto traze i ateisti. Da se i njima omoguci da decu salju na gradjansko. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Semberac Написано Септембар 10, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 10, 2010 Е ето зашто је потребна Православна држава односно Теодулија, гдје ће владати симфонија Цркве и државе. Вјековима је то била србска пракса, незнам што смо ми то данас нешто паметнији од наших светих предака... Ех да смо ми макар 10% Православци и Срби као наши свети преци, па гдје би нам крај био? "Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Emilijan Написано Септембар 10, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 10, 2010 Е ето зашто је потребна Православна држава односно Теодулија, гдје ће владати симфонија Цркве и државе. Вјековима је то била србска пракса, незнам што смо ми то данас нешто паметнији од наших светих предака... Ех да смо ми макар 10% Православци и Срби као наши свети преци, па гдје би нам крај био? tako je bilo samo za vreme Nemanjica i malo posle njih..... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Септембар 10, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 10, 2010 Е ето зашто је потребна Православна држава односно Теодулија, гдје ће владати симфонија Цркве и државе. Вјековима је то била србска пракса, незнам што смо ми то данас нешто паметнији од наших светих предака... Ех да смо ми макар 10% Православци и Срби као наши свети преци, па гдје би нам крај био? Ne znam koliko je ko pametniji od kog naseg pretka posto je to individualno ali imamo daleko vece znanje o svim oblastima koji su bitni za uredjenje drzave nego oni tada. I ne znam odakle ta potreba da vadimo resenja iz tog vremena. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Semberac Написано Септембар 10, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 10, 2010 Е ето зашто је потребна Православна држава односно Теодулија, гдје ће владати симфонија Цркве и државе. Вјековима је то била србска пракса, незнам што смо ми то данас нешто паметнији од наших светих предака... Ех да смо ми макар 10% Православци и Срби као наши свети преци, па гдје би нам крај био? tako je bilo samo za vreme Nemanjica i malo posle njih..... И то је најсјајнији период србскога народа и србске државе. Највећи број наших канонизованих светитеља су из тог периода... "Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Emilijan Написано Септембар 10, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 10, 2010 Е ето зашто је потребна Православна држава односно Теодулија, гдје ће владати симфонија Цркве и државе. Вјековима је то била србска пракса, незнам што смо ми то данас нешто паметнији од наших светих предака... Ех да смо ми макар 10% Православци и Срби као наши свети преци, па гдје би нам крај био? tako je bilo samo za vreme Nemanjica i malo posle njih..... И то је најсјајнији период србскога народа и србске државе. Највећи број наших канонизованих светитеља су из тог периода... slazem se... samo to cemu tezite je nemoguce.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Semberac Написано Септембар 10, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 10, 2010 slazem se... samo to cemu tezite je nemoguce.... Све је могуће ако је Богоугодно. Слажем се да није могуће то данас остварити, али овај идеал је жив међу Србима од Св. Саве и нисмо спремни да се одрекнемо тога. Ко истраје до краја он ће бити и спашен. "Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sergian Написано Септембар 10, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 10, 2010 Та Литургија је имала свој канон (закон, образац) коју је Христос успоставио. Касније је Црква проширивала осталим правилима и законима и не видим чему твоје питање. Црква је Духом Светим успоставила законе, тих закона је (од Сабора до Сабора) бивало све више и бивале су неке промене. Онако како смо примили-тако да држимо, и тачка. Pa hajde navedi taj kanon ako je postoja zaista ne bi trebalo da ti to pretstavlja neku teskocu? Kako je dakle glasio taj kanon koji je hristos uspostavio? Kanoni su postali potreba kako je Crkva vremenom dobijala na robustnosti ali ono sto je sustinski neophodno je verni narod sabran oko episkopa koji je ikona Hristova. Toliko! Научи да се Христос пише великим словом. Друго, тај канон није убројан у црквене каноне јер Црква тада (на Тајној Вечери) још није постојала. Кад сам поменуо тај Христов канон (образац, закон) мислио сам на Његово целокупно излагање те Вечери (".. да љубите једни друге..", итд.). Читај о томе у Јеванђељу, нарочито у Јовановом је детаљније описано. Jeres najviseg moguceg reda!!!! Zato ti ne kapiras mesto kanona u Crkvi jer ne kapiras sta je sustina Crkve sta je ono na cemu ona stoji. To je liturgija, za koju je neopodno da se narod okupi oko Hrista to jest kasnije episkopa kao Njegove ikone. Kanoni postaju potreba tek kada takva zajednica dobija na robustnosti! To nije nikakav kanon ne pricaj kojestarije to je sveopsta poruka za svakodnevni zivot svakog hriscanina. P.S Prvi i glavni simptom koji pokazuje da je neko ostao bez argumenata je da se hvata za to sta je ko napisao velikim a sta malim pocetnim slovom. :cheesy: Ти везе немаш са животом. Црква (Христова, новозаветна) је створена тек на Педесетници, тада је рођена Црква, а не на Тајној Вечери. Ти не знаш ни најосновније појмове из Православља. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
trapa Написано Септембар 10, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 10, 2010 Није тачно Црква је вечна, каже :cheesy: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука