Jump to content

Свештеничка служба и посао

Оцени ову тему

Препоручена порука

Можда звучи "радикално", али то је само зато што смо радикално застранили. Нажалост.

Верујем у Једну, Свету, Саборну и Апостолску Цркву и не пада ми на крај памети некаква револуција и реформација, али је једна обнова заиста неопходна. И то веома озбиљна и коренита. Доста је било зезања.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Колико знам, свештеник не служи Литургију само недељом него и кад није недеља. Дакле, прва примедба ти отпада. 

Такође, овај "договор" између свештеника и парохијана је такав да буде углавном како парохијан каже. Не може да се са сахраном или крштењем чека у 7 увече, или ако свештеник ради у фирми у другој смени да опело буде у 8 ујутру. 

О овом трећем питању можемо да разговарамо, али ако решимо ова прва два ( и још стотинак других :) )

OK, pitanje je ipak neresivo za SPC. Odo`, nemam vremena za gubljenje...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

• Гости

OK, pitanje je ipak neresivo za SPC. Odo`, nemam vremena za gubljenje...

Кажи ми за коју је то Православну Цркву решиво?

Ако си већ покренуо тему, немој да идеш сад тек тако... :)

Подели на овим сајтовима

Кажи ми за коју је то Православну Цркву решиво?

Ако си већ покренуо тему, немој да идеш сад тек тако... :)

Temu je pokrenuo Zvonko, nisam ja. :)))

A ja cu da svratim kad/ako se o. djakon ukljuci, pa obrazlozi svoja licna svedocanstva o tome...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Тако на пенал доспевам, да сваку глупост отпевам... :)

Ma isti smo tu skroz, nemam sta da dodam... :pivo:

Подели на овим сајтовима

@@verum est in beer,

ОК, то је била само једна идеја која можда има смисла у неким случајевима, а можда и нема уопште. Немам формирано мишљење о томе. Само размишљам наглас.

Мој оригинални предлог био је да се уведе десетак или нешто слично па да се свештенство ослободи потребе да продаје "услуге крштења, венчања, сахране итд." нецрквеном народу. И онда би могли да се фокусирају на праве верника. 10% од 10 верника је једна просечна плата.

Оно што је сасвим јасно - ово како је сад не ваља. Ништа.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Мени ово супер звучи:

Друга ствар је што би онда у свакој фирми био по неки свештеник, замислите само какав би то ефекат имало на људе. Како би се само сведочило хришћанство.

Али се плашим да:

Ти заборављаш психологију народа. Када би свештеник негде радио то не би био + него - . 

''Сви попови возе скупа кола, добијају брдо пара за вршење обреда, још имају 2 посла, да испадне да поштено зарађују.''

Едит: добро звучи ово ''рашчлањивање'' верујућих од повремено верујућих. Прво то, па онда даље...

Мислим, карикирам, али не верујем да би људи добро реаговали... Не знам зашто, прва бих волела да грешим. У принципу - то је оно што чујем од велике већине ''верника''...

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

• Гости

@@Grizzly Adams,

Сигурно да неке ствари треба мењати, приступ, начин обраћања итд... али не може се ништа мењати ако немаш добар темељ. МОра да се промена темељи на нечемоу што је искуство и етос Цркве.

Мени је, на пример, чудно да у великим градовима мноштво људи не прима  свештеника за славу и Васкрс. Никада им свештеник није посетио дом, и ту се ништа не мења.

Подели на овим сајтовима

@@Џуманџи,

Па ево размишљам даље - свештеник на послу уопште не би морао да се истиче. Могао би да носи световну одећу и гледа своја посла. Био би у истој позицији као било код од нас верника. Ми смо навикли на одређену слику која нам се онда "не уклапа", али то је само навика. Не мора да буде тако.

Ево замисли да сад било кога од ових наших верника рукоположимо за свештеника и он настави да иде нормално на посао као до сада. Нико тамо не би приметио никакву разлику.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Највећи проблем је пропуштена шанса 90-тих година. Црква се једноставно није снашла у том периоду, многи су јурили за парама, а ништа од едукације није урађено, није се мисионарило, није се искористила прилика да Црква узме плацеве за цркве... Настао је у неким сегментима јавашлук који се укоренио и сада влада једна летаргија. Црква је пропустила јединствену шансу која се ретко када пружа, а ништа се велико не ради да се поново покрене нешто. Ево само у последње време постављају се теме или се у темама људи сећају часописа, предавања, едукације које је било у неком времену, а која је сама Црква умртвила, стопирала и није улагала у тако нешто и онда су ти људи једноставно изгубили вољу и елан, што је и логично.

Па јасно, ево и ми деца тог доба смо постали цинична закерала. Ништа нам друго није преостало.

Хвала Богу, већином смо се чврсто везали за Христа, па на све те глупости само одмахнемо главом, али није морало тако да буде.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Слажем се, само сам хтела да изнесем и оно што чујем, обзиром да је реакција људи битна...  :)

Кажем - не мешам се, не бих да улазим у расправу. Што се мене лично тиче, понављам - мислим да би било одлично. И опуштеније би било свим људима без формалности (мантије свештеника). 

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

@@Grizzly Adams,

Сигурно да неке ствари треба мењати, приступ, начин обраћања итд... али не може се ништа мењати ако немаш добар темељ. МОра да се промена темељи на нечемоу што је искуство и етос Цркве.

Мени је, на пример, чудно да у великим градовима мноштво људи не прима  свештеника за славу и Васкрс. Никада им свештеник није посетио дом, и ту се ништа не мења.

Па и мислим да смо се удаљили од искуства и етоса Цркве, зато и кажем да је потребна обнова. Не знам кад је то било искуство Цркве да се молитве обављају код нецрквених људи, практично незнабожаца? Ево нека неки теолог објасни како је то могуће и каквог смисла може да има... Мени стварно није јасно.

Немојте само причу о "мисионарењу". То није мисионарење.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Било би лепо док се неко не прикључи од свештеника и ђакона (ако се прикључе), да наведе неки пример таквих људи које знају или су чули за њих, који раде неки посао и обављају свештеничку или ђаконску службу. Који је плус због тога што раде...

Оће мало морген, па ако чује владика да полети перје... :)

То мож` само ми који смо нико и ништа па нам нико не може ништа да млатимо мало празну сламу док се не уморимо и остаће на томе. Него чисто да не буде после "што сте ћутали". Ето нисмо, рекли смо.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Па како није мисионарење. Није се Хришћанство раширило на лепе очи, него су мисионарили, ишли код незнабожаца, звали незнабошце да присуствују молитвама, расправљали са њима, причали...

Све то што си поменуо је у реду, али није ово о чему причамо. Они нису ишли да служе са незнабошцима. То је и забрањено.

Код нас се ваде на то да су ти људи формално крштени и онда све потпуно изгуби смисао. Имаш човека који је наводно крштен, наводно хришћанин, наводно верује, наводно нешто слави, свештеник наводно код њега нешто служи, а ми се сви правимо како је то лепо и красно. Обична фарса.

И да закуцамо кад смо већ почели - све зато што је то главни извор прихода нашег свештенства... Трагедија.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...