Jump to content

Двери и Шешељ

Оцени ову тему

Однос Двери и Шешеља по повратку Шешеља у Србију  

12 члановâ је гласало

1. 1. Какав ће, по Вашем мишљењу, бити однос Двери и Шешеља?

• Добар - подржаваће се/допуњавати
      0
    • Лош - нападаће се
    • Углавном ће се игнорисати
  2. 2. Колико ће повратак Шешеља утицати на бројност и структуру Двери?

• Отеће им бираче/симпатизере
    • Неће утицати уопште
    • Они ће да успеју да отму од радикала
      0

Препоручена порука

Као што је познато, велики су изгледи да се Војвода ускоро врати у мајчицу Србију. Познато је и сваком иоле разумном да ће то несумњиво и да буде веома интересантна појава, барем једно три месеца на нашој политичкој сцени.

Е, сад, мене интересује нешто друго. 

Наиме, велики део националног, а и економског програма Двери Српских је преписан Шешељев програм, само што су неке делове изоставили или прилагодили новим околностима. Несумњиво је и да је велики број бивших радикала, разочаран политиком странке у међувремену, приступио покрету/странци Двери Српске.

По вашем мишљењу, на који ће начин повратак Шешеља утицати на Двери Српске? Хоће ли их оснажити, уништити, ослабити, или нешто четврто? И како ће се уопште Двери Српске поставити када се Шешељ врати, прво према њему, а онда и према свему ономе за шта се он залаже? И који је уопште данас однос припадника и/или симпатизера Двери Српских према Војводи?

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Мислим да потцењујеш утицај који ће имати, макар у прво време. Тешко да може да откине од напредњака, али сама његова појава биће довољна да врати неке апатичне радикале, и разочаране ДСС-овце, макар за првих пар месеци, само ако буде и приближно у старом елементу. Једноставно, имаш слој људи који се везује за личности и ништа ту не можеш да измениш, ко што се неке бабе и даље куну у Слобу.

Него мене интересује какав ће бити однос Двери и њега. Ко што ред и обичаји налажу, ја сам гласо и свако може да види шта мислим, ал ме интересује шта други мисле, првенствено ако има неких Двераша на форуму тренутно (није обавезно да се било ко јавно изјашњава).

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Ево једно мишљење о томе:

Бранко Радун: Повратак Шешеља

radun-branko%201.jpg

Питамо се – шта стоји иза тог изненадног напада хуманости Хага који ниједном до сада није дошао на идеју да Шешеља привремено пусти на слободу

Готово је извесно да ће се Војислав Шешељ после једанаест скандалозних година без пресуде у хашком заточеништву вратити у Србију наредних дана на привремену слободу пре изрицања пресуде. Аргументи судског већа у прилог Шешељевог привременог ослобађања су да је потребно време да се нови судија упозна са случајем.

Хашки трибунал се одједном сетио да је Шешељ у Шевенингену једанаест дугих година и да му је здравље нарушено те да треба да покаже своје хумано лице. Могло би се лако десити да Хаг Шешеља врати баш негде на Видовдан, па да му на тај српски празник присталице пригодно и симболички организују митинг добродошлице. Један је отишао тамо на Видовдан, а други би могао да се тријумфално врати.

Питамо се – шта стоји иза тог изненадног напада хуманости Хага који ниједном до сада није дошао на идеју да Шешеља привремено пусти на слободу. У вези с тим је и индикативно пркосна листа коју је и Шешељ упутио Хашком трибуналу у којој их упозорава да неће носити наногицу и да ће се бавити јавним пословима и политиком, а у то спада и критика трибунала. Очигледно је да је Шешељ схватио да ће сигурно бити пуштен, па је желео да додатно поентира.

Зашто се то све десило баш сада и зашто је Шешељ очигледно сигуран да ће бити привремено пуштен на слободу? Јасно је из овог и других случајева да је Хашки трибунал политички или, прецизније, геополитички суд који у великој мери служи као инструмент за дисциплиновање непослушних народа и појединаца.

Срби су били на мети Запада деведесетих, па су били и најбројнији заточеници и осуђеници овог трибунала, док су сви други били кажњени тек толико да „се Власи не досете”. Исто тако, да је Хрватска, рецимо, правила проблеме око Босне, ризиковала би да њени генерали буду осуђени, но ствар је „легла” на обострано задовољство. Муслиманских заточеника и осуђеника готово и није било, а и ти су у односу на српске, па и хрватске, трећеразредни у војнополитичкој хијерархији.

Стога су, готово као правило, одлуке Хашког трибунала, барем кад су политички осетљиве пресуде у питању, увек биле на истој таласној дужини са вољом и интересима оних који су га основали.

Разумно је закључити да постоји и логичан разлог због чега се Шешељ баш сада враћа у Србију, у којој је пре мање од два месеца његов некадашњи саборац Вучић формирао владу после избора на којима је добио скоро половину изашлих бирача.

Иако се из досадашњих политичких односа Србије и Запада јасно види да нико није имао ништа против да он буде први човек владе, јасно је и да неким центрима моћи не одговара један сувише јак политички играч. На такав закључак упућују кампање о „цензури у Србији”, са Оебсовим стрелицама према Вучићевој влади, и друге, с циљем снижавања рејтинга актуелне власти.

Неки су склони да позадину антивладине медијске фртутме виде у томе што је Србија једина земља у Европи (мимо некадашњег СССР простора) која није осудила Русију због дешавања у Украјини. Верујем да то јесте битно, али није једини разлог за oебсовске медијске пацке.

У тако осликан предео, и повратак Шешеља се уклапа у пројекат „срезати крила Вучићу” који је очигледно постао сувише јак. Вучић и Николић ће имати велик лични и политички проблем с повратком Шешеља, јер су они били његови саборци и наследници. Нарочито ако му се да довољно медијског простора, што ће се, ценимо, и десити.

Да ли ће Шешељ својим повратком успети да обнови СРС која је са коалиционим партнерима на изборима освојила неколико процената? Тешко је то са сигурношћу проценити у овом тренутку, али је јасно да се Србија променила за време његовог тамновања. Србија већински поштује Шешеља као храброг човека и добрим делом као жртву неправедног суда, али је мали број њих који сада подржавају његову политику.

Кратко речено, он може више штете да нанесе својим бившим политичким саборцима но што може себи донети политичке користи, иако ће вероватно покушати да обједини раштркани „десни сектор” српске политичке сцене. Но било како било, велика је шанса да се „књига видовданска” обогати још једним догађајем, који додуше нема тежину других, али ће сигурно бити „утисак недеље”.

Извор: Политика

Подели на овим сајтовима

On 25. 6. 2014. at 18:08, RYLAH рече

Мислим да потцењујеш утицај који ће имати, макар у прво време. Тешко да може да откине од напредњака, али сама његова појава биће довољна да врати неке апатичне радикале, и разочаране ДСС-овце, макар за првих пар месеци, само ако буде и приближно у старом елементу. Једноставно, имаш слој људи који се везује за личности и ништа ту не можеш да измениш, ко што се неке бабе и даље куну у Слобу.

Него мене интересује какав ће бити однос Двери и њега. Ко што ред и обичаји налажу, ја сам гласо и свако може да види шта мислим, ал ме интересује шта други мисле, првенствено ако има неких Двераша на форуму тренутно (није обавезно да се било ко јавно изјашњава).

Moguce, moguce samo meni tako nesto ne izgleda bas verovatno. Koliko sam video izgubio je dosta one harizme kojom je skupljao takve likove, ili se meni samo ucinilo.

Подели на овим сајтовима

On 25. 6. 2014. at 18:08, RYLAH рече
Него мене интересује какав ће бити однос Двери и њега.

Formalno će sarađivati ali će jedni druge podrivati.

Neće moći zajedno a neće moći ni otvoreno jedni protiv drugih.

Килер метиљавих попова

Подели на овим сајтовима

Мислим да је Шешељ управо оно што Дверима фали - Лидер.

Можда ће се ујединити оно мало преосталих радикала и Двери како каже Радун у неки домаћи "Десни сектор" на челу са Шешељом.

Двери никад нису имали лидера, или барем не једног препознатљивог човека који ће собом представљати цео покрет и то им многи патриоти замерају.

С друге стране радикали једино што имају то је лидер. Странка им је у расулу. Дакле могуће је да ће Шешељ постати лидер Двери.

Е сад ако се то не деси и ако он не буде неки кохезиони фактор десних покрета и странака онда је врло вероватно да ће се поватати за вратове јербо Србима је вазда сујета на првом месту.

Подели на овим сајтовима

Собзиром да Србију очекују велики социјални немири, врло је могућ повратак на сцену радикалних националистичких снага, наравно на челу са Шешељом, ако буде здрав и чио... :D

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

On 25. 6. 2014. at 18:18, Зосима рече
Собзиром да Србију очекују велики социјални немири,

Da smo svaki put kad smo ovo culi za poslednjih 8 godina dobili samo po 1 evro sigurno ne bi bilo nikakvih nereda. Bar ne u narednih 100 godina.

Подели на овим сајтовима

Да видимо ми прво какву ће улогу Шешељ уопште заузети на политичкој сцени, па да онда причамо о односу са Дверима... Нешто ми се чини да ће бити сензација недељу дана, а онда мртвило. Не може се ништа (посебно) ако си ван Парламента. Што се тиче одговора на питања из анкете, мислим да ће се поприлично игнорисати - можда се Двери на почетку огласе неким подржавалачким саопштењем, али до сарадње не верујем да ће доћи. Гласаче можда Шешељ ћапне неке, али драстично не. А ионако нема баш неких избора ускоро.

Подели на овим сајтовима

On 25. 6. 2014. at 19:03, Вељко Н. рече
Да видимо ми прво какву ће улогу Шешељ уопште заузети на политичкој сцени, па да онда причамо о односу са Дверима...

Ако је нормалан човек, сматрам, након 10-годишњег добровољног егзила, посветиће се породици ваљда... 

Подели на овим сајтовима

Било би му паметно да направи коалицију са Дверима и да форсира Бошка Обрадовића. Ваљда му опала сујета за сво ово време. Само тако им је загарантован парламент на следећим (ванредним) изборима.

Подели на овим сајтовима

On 25. 6. 2014. at 19:17, todor рече

Било би му паметно да направи коалицију са Дверима и да форсира Бошка Обрадовића. Ваљда му опала сујета за сво ово време. Само тако им је загарантован парламент на следећим (ванредним) изборима.

Човек је деценију у Хагу и прегања се са судијама и тужиоцима. Како мислиш да после тога дође у Србију и каже: "Ево Бошкић теби препуштам све" ???

Подели на овим сајтовима

On 25. 6. 2014. at 18:18, Зосима рече

Собзиром да Србију очекују велики социјални немири, врло је могућ повратак на сцену радикалних националистичких снага, наравно на челу са Шешељом, ако буде здрав и чио... :D

Za socijalne nemire treba vodja,neko ko ce narod motivisati da izadje na ulice i da se medjusobno poubija.

A Seselj mi deluje preizlizano za tu ulogu.

Vucko dobro drzi konce za sada,nema adekvatnog protivnika...

Подели на овим сајтовима

On 25. 6. 2014. at 18:18, Жељко рече

Мислим да је Шешељ управо оно што Дверима фали - Лидер.

Можда ће се ујединити оно мало преосталих радикала и Двери како каже Радун у неки домаћи "Десни сектор" на челу са Шешељом.

Двери никад нису имали лидера, или барем не једног препознатљивог човека који ће собом представљати цео покрет и то им многи патриоти замерају.

С друге стране радикали једино што имају то је лидер. Странка им је у расулу. Дакле могуће је да ће Шешељ постати лидер Двери.

Е сад ако се то не деси и ако он не буде неки кохезиони фактор десних покрета и странака онда је врло вероватно да ће се поватати за вратове јербо Србима је вазда сујета на првом месту.

Сумњам у тако нешто јер су Двери пре свега група грађана, а не политичка партија. Због тога и немају лидера, Бошко и Владан су ту више као неки представници па ће вероватно ће тако и остати. Пред ове изборе су предлагали некакав патриотски фронт са радикалима и ДСС-ом, али то није заживело и чини ми се да су радикали одбили тако нешто ваљда због ДСС-а. Зато вероватно ни сада се неће формирати неки покрет под вођством Шешеља

Не видим то да Шешељ буде лидер Двери, једино што би он урадио јесте да Двери пребаци у радикале и дигне своје странку на ноге. Али опет сумњам да би се тако нешто десило. Надам се само да ће бити барем критичан према власти, да неће баталити политику одмах. Ипак, његови бивши су на власти, неће он тек тако да их игнорише. 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...