Grizzly Adams Написано Јун 25, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јун 25, 2014 То је већ почетак XX века. Причали смо о реформама из 1880-тих које су покренуле Србију. То је био либерализам, капитализам и све што иде. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marjanovic Написано Јун 25, 2014 Пријави Подели Написано Јун 25, 2014 Ратови јесу направили огромну штету у сваком смислу, али то је било ево већ пре 15 - 20 година. У међувремену смо опет напредовали врло мало. Ако уопште. Значи, ратови нису главни узрок овога што се дешава. Они су узрок политичке нестабилности. Да, то јесте било пре 15 - 20 година, али проблеми су остали. Нпр. проблем Косова. А то са собом повлачи још гомилу питања, тако да економија није примарна, већ велике државне теме и проблеми, које су други народи и државе решиле одавно, па могу да се усресреде на економске теме. А ми се још увек бавимо тиме. feeble је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јун 25, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јун 25, 2014 Они су узрок политичке нестабилности. Да, то јесте било пре 15 - 20 година, али проблеми су остали. Нпр. проблем Косова. А то са собом повлачи још гомилу питања, тако да економија није примарна, већ велике државне теме и проблеми, које су други народи и државе решиле одавно, па могу да се усресреде на економске теме. А ми се још увек бавимо тиме. Mени се чини да су то пре изговори него стварни проблеми. То је све одавно решено и завршено. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Јун 25, 2014 Пријави Подели Написано Јун 25, 2014 Сад ја кренем да причам о томе да је онај главни економски узлет почео царинским ратом са Аустроугарском када смо се одлепили од АУ и нашли нова тржишта, док је Мијатовић спроводио тајни споразум и уназадио нам економију, онда ти кренеш да причаш како то није тако и да је он у сваком случају поставио систем, онда ја кренем да причам да ни "с" од тог система није постављено што се може видети и тада и касније по многим стварима, ти кажеш да ја немам појма о било чему и опет кренеш у неку своју либералну причу, ја кажем да то није било тако, онда ти... Заборавио си да му кажеш да иде чита историју. RYLAH and Млађони је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marjanovic Написано Јун 25, 2014 Пријави Подели Написано Јун 25, 2014 Проблеми из деведесетих су настављени у наредној деценији: Убијен је премијер државе, после пар година на Косову се дешава етничкио чишћење, СРЈ је замењена са СЦГ, потом је после натезања са Црном Гором Србија постала самостална држава, затим Косово проглашава независност, потом имамо кризу на северу КиМ...констатно постоји политичка нестабилност. Екомијја није примарна тема, нажалост. Прича се једино уопштено и демагошки о бољем стандарду, запошљавању и сл, али практично не постоји ни расправа о економском моделу. Једноставно, економија није примарна. А кад нешто није примарно, онда не може ни да даје неке резултате... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јун 25, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јун 25, 2014 Па људима ваљда јесте примарно како живе. Јасно да политичка нестабилност кочи било какав напредак. Зато те ствари треба решавати што пре и на најједноставнији могућ начин. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Јун 25, 2014 Пријави Подели Написано Јун 25, 2014 Само рачуницу квари то што смо пре Првог св. рата, негде од 1880., а и после њега неко време, били у економском замаху. А тад су људи били исти и радили исто, а опет нам некако ишло. Дакле, менталитет није кривац, јер нам је менталитет исти откад смо настали. А и сличан менталитет имају и многи други народи, па им добро иде. I posle 1945. smo imali ozbiljan ekonomski zamah... posle devedesetih takodje... nije teško biti u ekonomskom zamahu kad je u pitanju zamah u odnosu na totalno dno.... Ћириличар је реаговао/ла на ово 1 А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јун 25, 2014 Пријави Подели Написано Јун 25, 2014 Као што сам рекао, у међувремену имаш радикале, две - три диктатуре, пар уставних криза, пар ратова, а опет све иде како треба (без Мијатовића и без либерализма). Што се тиче тих економских залета.... И када је тито дошао на власт било је економскгог залета пар год.. п после од 1970тих се видело како дугурочно либеларне привреде све више и више скачу а ми смо кренули да пропадамо све дубље и дубље.. Не знам зашто уопште причамо о томе... србији је неопходна либеларнија економија.. не постоји земље која се без либеларне економије развила.... Ти се ту као нешто расправљаш са звонком ми се водимо као "moustly unfree" и 95то смо место по либеларности економије..... то да треб да скочимо око тога уопште не треба да се расправљамо... то треба сви ми који знмо нешто да се сложимо.... да наам треба још либеларизма.. Констатно причаш каао да ми либеларизма у овој земљи иммо и превише... oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
florenntina Написано Јун 25, 2014 Пријави Подели Написано Јун 25, 2014 Станова треба, али јефтинијих и са бољим условима кредитирања. Ови који њу изграђени су лоше грађени и безобразно скупи, што је и разлог слабе куповине. Алокација ресурса није толики проблем колико недостатак истих, па се често деси да бирамо да ли да санирамо послесице поплава, гасимо пожаре, дајемо социјалну помоћ, или узмемо од гладних, голих и босих и уложимо нешто мало и недовољно у развој да бисмо имали сутра чему да се надамо. Али како је све то и даље мало и недовољно, опет се вртимо у круг. Не био нико у кожи оних који данас одлучују и оних који ће одлучивати у наредних седам или осам година. Upravo se tu ne slazemo. Ja smatram da je sustinski problem pogresna alokacija resursa koja ima za rezultat gubitak resursa i siromastvo a ne obrnuto. Smatram da kada bi neko carobnim stapicem oduvao sve dugove Srbije u vrlo kratkom vremenu opet bili u slicnoj poziciji kao sada. Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 1 https://freestateproject.org/about/101-reasons-move-new-hampshire Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Јун 25, 2014 Пријави Подели Написано Јун 25, 2014 Nemci su uspeli od 1918. godine do 1939. godine tj. za 21 godinu da od zemlje koja je bila na strani poraženih, razrušene države, uništen posle rata, infrastruktura, ograničeni broj vojske, čak su i teritorije izgubili i to ne bilo koje već rudama bogate delove zemlje, da naprave najjaču svetsku silu koja je uspevala da se 3 godine bori na zapadu, na istoku i u africi bez poraza protiv tadašnjih najjačih sila. I mi onda tražimo izgovore Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Јун 25, 2014 Пријави Подели Написано Јун 25, 2014 Nemci su uspeli od 1918. godine do 1939. godine tj. za 21 godinu da od zemlje koja je bila na strani poraženih, razrušene države, uništen posle rata, infrastruktura, ograničeni broj vojske, čak su i teritorije izgubili i to ne bilo koje već rudama bogate delove zemlje, da naprave najjaču svetsku silu koja je uspevala da se 3 godine bori na zapadu, na istoku i u africi bez poraza protiv tadašnjih najjačih sila. I mi onda tražimo izgovore I sve to bez neoliberalne ekonomije vec ni manje ni vise pod najjacom diktaturom ikada xD Sta bi Milosavljevic sad rekao? Ћириличар је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јун 25, 2014 Пријави Подели Написано Јун 25, 2014 I sve to bez neoliberalne ekonomije vec ni manje ni vise pod najjacom diktaturom ikada xD Sta bi Milosavljevic sad rekao? Део пара позајмили део отели од јевреја и остали стрни капитал.... Ту може и моја баба да води економију пар година обнављ инфрструктуру и изгрди војску и тенкове..... док јој не нестане туђих пара Ћириличар је реаговао/ла на ово 1 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Јун 25, 2014 Пријави Подели Написано Јун 25, 2014 I sve to bez neoliberalne ekonomije vec ni manje ni vise pod najjacom diktaturom ikada xD Sta bi Milosavljevic sad rekao? "Any society that will give up a little liberty to gain a little security will deservve neither and lose both" Benjamin Franklin Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Јун 25, 2014 Пријави Подели Написано Јун 25, 2014 I posle 1945. smo imali ozbiljan ekonomski zamah... posle devedesetih takodje... nije teško biti u ekonomskom zamahu kad je u pitanju zamah u odnosu na totalno dno.... После деведесетих нисмо имали било какав економски замах, чак супротно, сем ако у економски замах не рачунаш приходе од распродаје имовине које си улагао у потрошњу. Али нисам мислио на то. И нисмо били тотално дно пре тога, чак далеко од тога за тадашње услове. Имали смо и одличне услове да се развијамо, један од битних фактора је тај што нисмо морали да правимо транзицију из феудализма, јер су Турци уништили феудалце, а ми протерали турске спахије и извршили нову расподелу земље, посебно у пограничним подручјима. Један само од фактора, али крајње интересантан. Посебан замах привреда је добила после Царинског рата, када су нам тадашњи савезници помогли да нађемо нова тржишта за своју робу, после периода стагнације и зависности од АУ. Остало ме мрзи да пишем, опет ће да се поведе расправа о томе колико је Србија краља Милана била либерална, што је расправа у којој стварно не желим да учествујем. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Јун 26, 2014 Пријави Подели Написано Јун 26, 2014 Nemci su uspeli od 1918. godine do 1939. godine tj. za 21 godinu da od zemlje koja je bila na strani poraženih, razrušene države, uništen posle rata, infrastruktura, ograničeni broj vojske, čak su i teritorije izgubili i to ne bilo koje već rudama bogate delove zemlje, da naprave najjaču svetsku silu koja je uspevala da se 3 godine bori na zapadu, na istoku i u africi bez poraza protiv tadašnjih najjačih sila. I mi onda tražimo izgovore Нека неко нама да онолике кредите колике су дали Немцима после Првог св. рата, а посебно после Другог св. рата, да виш шта бисмо могли да направимо! Ја бих тим парама могао да покренем индустрију, а не неко озбиљан. Сви су довољно паметни и креативни и знају како се ради посао кад имају довољно пара. И када их пусте да се развијају, што у нашој рачуници није мала непозната. Ћириличар and Млађони је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука