Jump to content

Кћи Кнеза Лазара жртвовала себе за отаџбину и залудела срце једног султана

Препоручена порука

Сећам се ја те полемике Кордуне и независно један од другог и Аквилоња и ја смо доставили списак помоћи....

Подели на овим сајтовима

Bezveze je u politici nije bezveze u antropologiji. A pitanje civilizacija je pitanje antropologije a ne politike.

Posto je politika necim cime se bave ljudi pitanje civilizacija je i politicko pitanje. 

Znam ja dosta modela i podela civilizacija i valjda ti je jasno koliko su svi ti koncepti kritikovani. Za mene su podele tacnih civilizacija samo konstrukcije. Koji imaju neki oslonac ali koje ti karakteristike tacno uzmes je stvar pojedinca.

Inace cemu je svrha onda da je Kordun pogresio onda okej to se moglo reci a ne pricati o zapadnoj civilizaciji koji jeste politicka tema ako do toga dodjemo. Onda se postavlja pitanje sta je to i trebali bi tome teziti.

Renesansa Firenca je takodje bila apsolutisticka kao i Rusija Petra I pa je ipak cista primer zapadne civilizaije.

Po tome ne razumem sto ne bi danasnju Rusiju strpali u zapadnu civilizaciju, posto i Putin ne vlada nesto narocito drugacije od Petra Velikog. Kinu mozemo isto staviti pod zapadnu civilizaciju. Posto se ti i kordun ne slazete oko Rusa onda bi cela polemika pala u vodu.

Pojma koji je uzak je gotovo uvek bezveze.

Bas naprotiv onda se zna o cemu se prica. Stvari moraju biti jasne ili diskusija o danasnjim politickoj i svetskoj situaciji ne vodi nikud.

Imao sam takvu raspravu vec jednom o evropejstvu Dositeja Obradovica i tu sam stavio do znanje da je totalno nelogicno proglasiti Velikosrbina i coveka koji je ucestovao u vladi koja je ratovala i protiv nasih Muslimana (danasnjih Bosnjaka) i muslimanskih Albanaca bio protiv primirije za Osmanskom Carstvu 1806 nekim uzorom proevropskih liberala 21. veka. Posebno kad imamo u vidu sta nam u EU najvise zameravaju.

Za Korduna evo ti liste pomoci i to nije malo.

http://whatreallyhappened.com/WRHARTICLES/pearl/www.geocities.com/Pentagon/6315/lend.html

Подели на овим сајтовима

Сећам се ја те полемике Кордуне и независно један од другог и Аквилоња и ја смо доставили списак помоћи....

Za Korduna evo ti liste pomoci i to nije malo.   http://whatreallyhap.../6315/lend.html

dobro ljudi, isao sam da trazim tu temu, vidim bila je tema o staljingradu tu je aquilius iznosio podatke , ja u toj temi nisam ucestvovao uopste, tamo gdje sam aj ucestvovao toga nije bilo...

jeste pomoc znacajna, kada obuhvatis komplet period drugog svjetskog rata, ima tu mnogo ratnih resursa, nema sta , medjutim ajd da se ne lazemo, hitler je rat izgubio u prva 3-4 mjeseca, poslje je sve bilo gotovo, do tada pomoc je bila skroz zanemariva, stoga tvrdnja aquiliusa da je iskljucivo zapadna pomoc zasluzna za pobjedu rusa na istoku je cista zapadnjacka propaganda, rusi sami potamanili 75% hitlerovih snaga, pa moraju ti zapadnjaci nekako da opravdaju svoju  ulogu u evropi  u borbi sa hitlerom ....

jczhzoP.png

Подели на овим сајтовима

Ако нисте читали препочујем вам књигу ''Витез у доба зла'' од Николе Моравчевића. Књига се бави животом деспота Стефана Лазаревића али се доста спомиње и Оливера, као и књегиња Милица и остале личности тог времена. 

Подели на овим сајтовима

Пут ружама посут

Филм говори о принцези Оливери која је после косовске битке 1389. године и погубљења њеног оца кнеза Лазара Хребељановића, предата Турцима као залог мира и послата у харем султана Бајазита Првог, где је провела четрнаест година.

%D0%9F%D1%83%D1%82_%D1%80%D1%83%D0%B6%D0

• Волим 1

Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру!

Подели на овим сајтовима

Sledeći put kad se budete pozivali na čuveni srpski inat, pogledajte kako se žrtvuje za svoj narod, inat nas je i doveo ovde gde smo....

Па сад, не знам колико је то жртва . Отишла је да буде жена једног од најмоћнијих и најбогатијих људи на свету, да живи у неописивом луксузу . Многе би садашње, а верујем и тадашње, девојке дале све само да могу да поднесу такву жртву .

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Вазда смо били неки чудан народ,наопак нема тај који се роди што је нама угодио!

Мени је довољно што сам прочитала да по повратку у Србији се замонашила и до краја није своју веру продала за вечеру.

Нека јој је вечна слава!

Срећа по нас па мушкарци нису морали да подносе такве жртве.

Подели на овим сајтовима

Па сад, не знам колико је то жртва . Отишла је да буде жена једног од најмоћнијих и најбогатијих људи на свету, да живи у неописивом луксузу . Многе би садашње, а верујем и тадашње, девојке дале све само да могу да поднесу такву жртву .

Своју жртву Принцеза Оливера је показала делима и мислим да је довољно јер дела њена говоре на крају њеног живота.Сигурно није отишла да буде жена најмоћнијег и најбогатијег јер је то жарко желела,да је било тако потурчила би се не би остала до краја свог земаљског живота"каурка" у преводу са турског православка.

Подели на овим сајтовима

Свакако да је била жртва када је као млада морала да оде на двор џелату свога оца и оног ко јој је поразио отаџбину. Али сад причати како је она остала ''каурка'' зато што је толико моћна и утицајна, мало је претерано. Бајазит ју је толико заволео да није од ње тражио да промени веру. И мислим да је то главни разлог зашто је под тим околностима остала хришћанка (не желим да кажем да веру не би чувала по цену живота да je била приморана, то нећемо никад сазнати). Но, колико је Бајазит заволео њу толико је она заволела њега, када је у бици код Ангоре знао да ће бити заробљен она није хтела да га напусти, иако је могла.

Подели на овим сајтовима

Своју жртву Принцеза Оливера је показала делима и мислим да је довољно јер дела њена говоре на крају њеног живота.Сигурно није отишла да буде жена најмоћнијег и најбогатијег јер је то жарко желела,да је било тако потурчила би се не би остала до краја свог земаљског живота"каурка" у преводу са турског православка.

Па није, али девојке тада нису баш могле да бирају за кога ће се удати, а било је уобичајено за ћерке и синове владара да се венчавају да би се ојачалао савезништво или цементирао мир .  А Бајазит ,колико ми је познато, уопште није био лоша прилика . Млад, стасит, пристојан и лепо васпитан момак  и лепо се понашао према њој , у ствари ,како кажу историјски извори, чак ју је јако волео . Једино што је био муслиман, али и такав није тражио од ње да мења веру . Ја бих то назвао срећним браком . Такође, ми имамо векове зле крви с Турцима па нам се због таквог угла гледања, тај брак чини страшним, али тада је Турска била само још једно царство на границама Србије .

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Па није, али девојке тада нису баш могле да бирају за кога ће се удати, а било је уобичајено за ћерке и синове владара да се венчавају да би се ојачалао савезништво или цементирао мир .  А Бајазит ,колико ми је познато, уопште није био лоша прилика . Млад, стасит, пристојан и лепо васпитан момак  и лепо се понашао према њој , у ствари ,како кажу историјски извори, чак ју је јако волео . Једино што је био муслиман, али и такав није тражио од ње да мења веру . Ја бих то назвао срећним браком . Такође, ми имамо векове зле крви с Турцима па нам се због таквог угла гледања, тај брак чини страшним, али тада је Турска била само још једно царство на границама Србије .

Не верујем да би јој њени родитељи изабрали Бајазита за мужа, да су имали могућност избора. Турска је била царство под којим смо провели петсто година у крвавом ропству...занимљив ти је овај концепт  "срећног брака"... 

Подели на овим сајтовима

Брак са Бајазитом какав год да је био,она га је искористила на најбољи могући начин да помогне Отаџбини и свом брату Деспоту Стефану.

Подели на овим сајтовима

Не верујем да би јој њени родитељи изабрали Бајазита за мужа, да су имали могућност избора. Турска је била царство под којим смо провели петсто година у крвавом ропству...занимљив ти је овај концепт  "срећног брака"... 

Sve ukazuje da je brak Olivere i Bajazita bio veoma srecan. 

Ja nisam siguran dal i jedan jedini Grad u Srbiji bio 500 pod Turcima, Sumadija je bila nesto manje od 350 godina a Vojvodin oko 150 direktno pod Osmanskom vlast.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...