Jump to content

STA BIVA POSLE SMRTI?

Оцени ову тему

Препоручена порука

On 10. 6. 2014. at 17:51, SRBO рече

Sta se desava sa covjekom kada umre; Da li nastavlja da zivi ili se nalazi u besvjesnom stanju?

Zasto Biblija kaze jedno, a ljudsko predanje sasvim nesto drugo?

Kome vjerovati?

Posle razdvajanja duse od tela , telo se sahranjuje a dusa odlazi sa duhovima (andjelima) kojima je bila sklonija. Dakle sa demonima ili Andjlelima i ceka Konacni ili Strasni sud.

Светост не може да сапостоји заједно са еластичном савешћу која трпи компромисе тамо где њима места нема.

Подели на овим сајтовима

On 10. 6. 2014. at 19:42, SRBO рече

Ne bih se slozio.

Mislim da Biblija i sveotacko predanje nisu u skladu u vezi pitanja stanja covjeka posle smrti.

Zivot covjeka posle smrti, tj. dusa (beztelsni zivot) nastavlja da zivi, po meni je to, cisto pagansko vjerovanje.

А откуд онда Мојсије са Христом на гори Тавору?

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Ne bih se slozio.

Mislim da Biblija i sveotacko predanje nisu u skladu u vezi pitanja stanja covjeka posle smrti.

Zivot covjeka posle smrti, tj. dusa (beztelsni zivot) nastavlja da zivi, po meni je to, cisto pagansko vjerovanje.

Pocev od Jevandjelja, preko Otaca i Ucitelja Crkve, pa do savremenih ocevidaca i svedoka - svi i sve svedochi (dakle osnovano javlja) da je dusa odvojena od tela nakon smrti, i da je svest sa secanjima i pamcenjem coveka za ceo njegov zemaljski zivot sasvim sacuvana. U tom stanju covek ceka "Vaskrsenje mrtvih i zivot buduceg veka", u kome ce opet da se (opstim Vaskrsenjem) uspostavi jedinstvo dusa-telo, i to - naravno - zauvek.

Na najveci od svih praznika pevamo ovako:

"U grobu telom, u adu dušom kao Bog, u raju sa razbojnikom, i na Prestolu bio si, Hriste, sa Ocem i Duhom, sve ispunjavajući Neopisivi".

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Inace, ovakva tvrdnja je blago receno fantasticna, jer ona podrazumeva da je 2 milenijuma Crkve i njenih duhonosnih Otaca proslo u tamo nekom neskladu, i da smo eto cekali da tek sad neko postavi ovakvo pitanje, pa da se na njega odgovori.

Apsurdna pomisao...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

On 10. 6. 2014. at 19:43, Sasa Kolbas рече

Posle razdvajanja duse od tela , telo se sahranjuje a dusa odlazi sa duhovima (andjelima) kojima je bila sklonija. Dakle sa demonima ili Andjlelima i ceka Konacni ili Strasni sud.

Jel se ovo slaze sa biblijskim ucenjem?

Jedni odlaze u raj, a drugi u pakao i samim tim su vec osudjeni primivsi nagradu i kaznu, cemo onda jos jedan sud?

Подели на овим сајтовима

Ne bih se slozio.

Mislim da nemaš dovoljno znanja, niti o Bibliji, niti o svetim ocima , da bi mogao da imaš bilo kakvo mišljenje.

Подели на овим сајтовима

On 10. 6. 2014. at 19:43, Sasa Kolbas рече

Tačnije, duša odlazi Hristu i sudi sama sebi u odnosu na Hrista...

Ovu srednjovekovnu katoličku duhovnost, koju si ovde izrekao, polako napuštamo, obzirom da smo trenutno u mogućnosti da se bavimo svetim ocima na pravi način.

Подели на овим сајтовима

Ja licno ne znam sta ce biti ali nemam razloga da verujem u zivot nakon smrti (neuronauke su dosta smanili verovatnocu za postojanje duse prema meni). 

Sta se tice bibliskog ucenja ono je raznovrsno imas delova starog zaveta gde se sugerira da nema zivota nakon smrti, imas delova koji kazu da ima, novi zavet je tu jasan. 

Sta se tice Jevreja tek od vremena ustanka Makabejaca stvarno se jasno vidi da je zivot posle smrti jevrejski mejnstrim. 

Doduse za vreme Isusa Saduceji nisu verovali u zivot nakon smrt, Farizeji su verovali u vaskrsenje i helenisirani Jevreji u platonski koncept duse.

Подели на овим сајтовима

On 10. 6. 2014. at 19:57, SRBO рече

Jel se ovo slaze sa biblijskim ucenjem?

Jedni odlaze u raj, a drugi u pakao i samim tim su vec osudjeni primivsi nagradu i kaznu, cemo onda jos jedan sud?

Slaze se, to nije konacni sud nego privremeno boraviste duse do konacnog suda. Niko nije konacno osudjen ni pomilovan do Konacnog Suda, prema tome moguce je pomilovanje dusama Moltvama Crkve ( nas koji smo na zemlji)

Светост не може да сапостоји заједно са еластичном савешћу која трпи компромисе тамо где њима места нема.

Подели на овим сајтовима

On 10. 6. 2014. at 19:55, Grizzly Adams рече

А осим тога су и Јевреји веровали у живот душе након смрти, па је и више од два миленијума...

Jevreji su tvrdovrat narod, to mozes da uocis citajuci Bibliju.

Prije svega, Fariseji su ti koji su vjerovali u zivot duse nakon smrti.Jevreji su vjerovali i u reinkarnaciju pa i u neku vrstu cistilicta itd...

Evo sta kaze Josif Flavije za fariseje:

"Oni smatraju da je svaka duša besmrtna, ... da će duše zlih biti mučene večnom kaznom.

Oni veruju da duše imaju snagu da opstanu nakon smrti, i da će biti nagrade i kazne za one koji su živeli život pun vrlina ili poroka: večno zatočeništvo jeste sudbina zlih duša, dok će dobre duše imati lak put ka novom životu."

Zar ovo nije ucenje starih Grka,Egipcana i ostalih paganskih naroda? A zna se dobro da su Jevreji bili pod uticajem Grcke kulture.

Подели на овим сајтовима

On 10. 6. 2014. at 20:10, kordun рече

u kom smislu su smanjile mogucnost, mozes li nesto konkretnije  da kazes 

Gotovo sve mozes da objasnis za bivanjem mozga, a i moguce je da ce doci do objasnjenje ostalog. Naravno to nije 100 % dokaz ali je pokazatelj za to.

Inace Grci nisu verovali da cu dobri dobiti bilo koju nagradu u svetu mrtvih gde idu ko i gresnici, zato je Grcima u Elysion ulazu heroji ili ljubavnici (Alkmene) bogova. Zato je najvaznije Grcima bilo da postaju poznati i nakon smrti, jer u had su duhovi bez svesti.

Подели на овим сајтовима

On 10. 6. 2014. at 20:13, Agnostik рече

Gotovo sve mozes da objasnis za bivanjem mozga, a i moguce je da ce doci do objasnjenje ostalog. Naravno to nije 100 % dokaz ali je pokazatelj za to.

Bas to, skoro sve osim odakle dozivljaj u prvom licu to jest svest.

Подели на овим сајтовима

On 10. 6. 2014. at 20:10, SRBO рече

Jevreji su tvrdovrat narod, to mozes da uocis citajuci Bibliju.

Prije svega, Fariseji su ti koji su vjerovali u zivot duse nakon smrti.Jevreji su vjerovali i u reinkarnaciju pa i u neku vrstu cistilicta itd...

Evo sta kaze Josif Flavije za fariseje:

"Oni smatraju da je svaka duša besmrtna, ... da će duše zlih biti mučene večnom kaznom.

Oni veruju da duše imaju snagu da opstanu nakon smrti, i da će biti nagrade i kazne za one koji su živeli život pun vrlina ili poroka: večno zatočeništvo jeste sudbina zlih duša, dok će dobre duše imati lak put ka novom životu."

Zar ovo nije ucenje starih Grka,Egipcana i ostalih paganskih naroda? A zna se dobro da su Jevreji bili pod uticajem Grcke kulture.

Па то ти сад можеш да смишљаш изговоре за баба Јелену Белу, али Христос свакако није био под "утицајем грчке културе", а Он је све објаснио у причи о богаташу и Лазару (Лука 16).

И ту је крај приче.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...