Jump to content

Хришћански поглед на вантелесну оплодњу

Оцени ову тему

Препоручена порука

Pa sad si sam rek`o da mu srce nije ni proradilo. Kako moze da bude ubistvo kad plod i nije ziv?

Osim toga, treba da znas da etos Zivota itekako dozvoljava i abortus, u bilo kojoj fazi razvijanja bebe, a kad je zdravlje majke ugrozeno - kao sto je bilo i u ovom tvom slucaju. Kazem ti, stvari stoje veoma jednostavno po ovom pitanju kad se tice Crkve, nema nikakvih komplikacija...

Aj sad da mi objasnis kako to embrion moze da bude licnost a da ne bude ziv?

Kuce  u embrionu pocinje da kuca od 8 do 10 nedelje. Pre toga i ne postoji... Dakle oplodjena celija koja nema nista osim dve celije je licnost a embrion od 8 nedelja nije? Ne kontam...

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Управо. Мени ово заиста никако не личи на бебу. Мединцински гледано није беба, нема личност да би могли да тврдимо да се ради о убиству.  Е сад, ја разумем да првославни сматрају да има личност из разлога што се душа уселила у тренутку зачећа. Дакле, која је теолошка основа тога?

Па, том логиком и класично убиство је "само" прекидање живота мноштва ћелија, о каквим личностима онда причамо?

Ко је уопште одредио ко(шта) је личност а ко није? 

Који су твоји критеријуми личности?

"Ембрион је од самог зачећа личност и целовито људско биће" - Свети Григорије Ниски

"Ембрион до четрдесетог дана не поседује потпун људски облик, али зато од тренутка зачећа поседује умну и разумну душу" - Свети Максим Исповедник

http://www.serbian-iconography.com/                       www.youtube.com/watch?v=sJRslkLQRyU

Подели на овим сајтовима

Снимак не садржи насилне сцене, већ је приказан развој детета у утроби мајке по недељама

Свугде слушамо реч "мир", али је то лаж. То је гнусно лицемерје. То је једна од зверских гримаса савременог "цивилизованог" света. Око нас се води рат, непрекидан и жесток, где нема ни примирја ни свршетка. То је рат родитеља против своје деце. То је рат у коме се лију потоци крви, у коме је убиство спрегнуто са мучењем. То бојиште из некаквих разлога, не назива се својим правим именом, стратиштем невиних и незаштићених, садизмом, озакоњеним правом на убиство и злочином, већ скривено, бесавесно лицемерним термином абортус. Од "избацивати напоље", као да је реч о непотребном отпатку који се избацује из куће на ђубриште, а не о живом створењу, детету.

Оно што је врло важно напоменути је да плод није део мајчиног организма, већ је тело и живот другог људског бића (са независним крвотоком) повереног њеној материнској бризи до рођења. Већ 3. недеље након зачећа бебино срце почиње да куца. 5. недеље се виде очи, уста и нос, а најважнији органи су формирани - срце, мозак, плућа, бубрези, јетра и црева. Срце бебе се чује на ултразвуку и куца много брже од вашег. Беба може да отвара уста, а на ултразвуку се могу видети мали покрети главе и тела.

7. недеље беба већ прилично личи на формираног човека. Развијени су прсти на рукама и ногама, као и већина великих зглобова - лактови, раме, колено, зглобови на рукама и ногама. Беба плива унутар материце, а када мама и тата то виде на ултразвуку, не могу да схвате да им се беба покреће, а да мајка још не осећа покрете.

Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру!

Подели на овим сајтовима

Kakva je to tacno licnost? I zasto bez razvijenog mozga, plod nije licnost?

Нисам рекао да без рзвијеног мозга плод није личност, проблем ми је брате да дискутујем са тобом јер не читаш али волиш да постављаш питањ. 

Па, том логиком и класично убиство је "само" прекидање живота мноштва ћелија, о каквим личностима онда причамо?

Ко је уопште одредио ко(шта) је личност а ко није? 

Који су твоји критеријуми личности?

Моји критеријуми за личност су да видиш да ту постоји особа, да испољва неку вољу, неки вид свести макар и примитиван и да из то свести произилази понашње. 

Са друге стрне, ћелије се понашају чисто хемијски. Дође протеин, она одреди шта да ради са њиме по тиме какви су јој протеини на мембрани, и тако у круг. Никакав траг воље, понашање.

Osim toga, treba da znas da etos Zivota itekako dozvoljava i abortus, u bilo kojoj fazi razvijanja bebe, a kad je zdravlje majke ugrozeno - kao sto je bilo i u ovom tvom slucaju. Kazem ti, stvari stoje veoma jednostavno po ovom pitanju kad se tice Crkve, nema nikakvih komplikacija...

А како је то уставнољено по питању цркве, не знам зашто ми ти као теолог не одговориш. 

Је л то догма? Или мишљење које влада, ето широко међу верницима и теолозима у већини? 

Која је теологија иза такве тврдње. Осим што се узима за претпоствку да је избацивање ембриона два дана старог (антибеби пилулама) подједнако као убиство рођене бебе? 

Мени та два некако непојмиљива по свим мерама, покушавам да видим има ли нешто теолошки да ми промени мишљење.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

@,

Super. Taman sada da rascistimo tu nejasnocu. Kada licnost pocinje i zasto?

Извини заиста али не желим да ти одговорим не сматрам д би наша дискусиј уродила било каквим плодом. 

Подели на овим сајтовима

@,

Ne vidim zasto. Osim toga da ti ne odgovaras na pitanja koja moras da odgovoris i ne dajes doboljno informacija pa drugi moraju da te pitaju za te informacije.

Cak to radis i sada. kazes da nasa diskusuja ne bi urodila kakvim polodom, a ne kazes zasto.

Ili sam ja upitanju, ili ti. Ako sam ja, zasto? Sta sto sam ja napisao predhodno da nema smisla i da nije tacno?

Opet tvrdis, a ne objasnjavas.

Подели на овим сајтовима

@,

Ne vidim zasto. Osim toga da ti ne odgovaras na pitanja koja moras da odgovoris i ne dajes doboljno informacija pa drugi moraju da te pitaju za te informacije.

Cak to radis i sada. kazes da nasa diskusuja ne bi urodila kakvim polodom, a ne kazes zasto.

Ili sam ja upitanju, ili ti. Ako sam ja, zasto? Sta sto sam ja napisao predhodno da nema smisla i da nije tacno?

Opet tvrdis, a ne objasnjavas.

Ок, ово ти је последњи одговор. Зато што не мислим д не умеш да дискутујеш на фер начин. :) 

Подели на овим сајтовима

@,

I time si objasnio sta tacno? Sta nije bila fer diskusija?

To bi bilo ko kada bi ti ja rekao da tvoja mama pravi lose kolace. Ti me onda pitas kako ja znam da tvoja mama pravi lose kolace. Jel sam ikad probao te kolace? I ja ti preskocim pitanja i opet ponovim kasnije. Ti me opet pitas kako ja to znam. Pitas me da ti dam objasnjenje za tu tvrdnju.

A ja sve sto ti kazes odbacim i kazem da postavljas puno pitanja i nije fer diskusuja....

Pa bi bas voleo da znam sta nije fer.

Подели на овим сајтовима

@,

I time si objasnio sta tacno? Sta nije bila fer diskusija?

To bi bilo ko kada bi ti ja rekao da tvoja mama pravi lose kolace. Ti me onda pitas kako ja znam da tvoja mama pravi lose kolace. Jel sam ikad probao te kolace? I ja ti preskocim pitanja i opet ponovim kasnije. Ti me opet pitas kako ja to znam. Pitas me da ti dam objasnjenje za tu tvrdnju.

A ja sve sto ti kazes odbacim i kazem da postavljas puno pitanja i nije fer diskusuja....

Pa bi bas voleo da znam sta nije fer.

Covece kako ne razumes, jedini je on ovde fer na forumu, ej bre razumi to vise, i svi to da razumeju!

I ne samo sto je fer nego se u sve razume i sve zna, sve je u pravu sta god da kaze eeeeeeeeeeej!

Svi njega napadaju, jedino on nikoga ne napada, on je najbolji, najlepsi, najdzirlo!

On ima sve argumente on je bre svima ucitelj ovde jel jasno?!

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Моји критеријуми за личност су да видиш да ту постоји особа, да испољва неку вољу, неки вид свести макар и примитиван и да из то свести произилази понашње.

Вероватно имаш и још критеријума... али има рођених и живих људи који сигурно не испуњавају неки од тих критеријума...

Да ли је прекидање њиховог живота убиство? 

Сви Свети Оци говоре да живот почиње зачећем.

И какав теолошки доказ тражиш? То је бесмислено, исто као када би тражио теолошки доказ да постоји Бог?

Када по теби "ћелије" постају личност, у 3,4,5,6,7, или 8 недељи?

Или беба постаје личност рођењем?

"Ембрион је од самог зачећа личност и целовито људско биће" - Свети Григорије Ниски

"Ембрион до четрдесетог дана не поседује потпун људски облик, али зато од тренутка зачећа поседује умну и разумну душу" - Свети Максим Исповедник

http://www.serbian-iconography.com/                       www.youtube.com/watch?v=sJRslkLQRyU

Подели на овим сајтовима

Вероватно имаш и још критеријума... али има рођених и живих људи који сигурно не испуњавају неки од тих критеријума...

Да ли је прекидање њиховог живота убиство? 

Сви Свети Оци говоре да живот почиње зачећем.

Нема рођених и живих људи који не испувањавају те критеријуме. Осим оних којима је умро мозак а апарати им одржвају срце плућа и остло.

Људи у коми, којим није умро мозак, углавном имају неку свест, које се сете када их "пробуде из коме" само не комузницира са спољ већ са унутра, али у њиховом случају знамо да је личмност постојала пре него што су пли у кому и знамо да физички док постоји мозак постоји и та личиност.

Када ти мозак рикне... то је то ћао здраво личности са овога света.. оде у васкрсење мртвих

Када по теби "ћелије" постају личност, у 3,4,5,6,7, или 8 недељи?

Или беба постаје личност рођењем?

Не знам тренутак када тачно постају, али рецимо сматрам да ембрион стар два дана није личност. Па узимање пилуле дан после - не изједначавам са чедоморством. 

Covece kako ne razumes, jedini je on ovde fer na forumu, ej bre razumi to vise, i svi to da razumeju!

I ne samo sto je fer nego se u sve razume i sve zna, sve je u pravu sta god da kaze eeeeeeeeeeej!

Svi njega napadaju, jedino on nikoga ne napada, on je najbolji, najlepsi, najdzirlo!

On ima sve argumente on je bre svima ucitelj ovde jel jasno?!

По мени сам брате ја највише  фер. Ако неко мисли да нисам фер има право да не дискутује са мном.. ја то прихвтам... :)

Подели на овим сајтовима

По мени сам брате ја највише  фер. Ако неко мисли да нисам фер има право да не дискутује са мном.. ја то прихвтам... :)

Eto vidis, cim si ti najvise fer, jedino mozes da razgovaras i razumes taj isti nivo, a to si samo ti.

Al ako cemo dublje, fer nema veze sa sustinom, nego je to da tvoja feroca se zasniva na nekim stavovima, a ti stavovi sta je to, to je ustvari proizvod oblikovanja pod spoljasnjim uticajima koji ne moraju biti istina, i nisu. Al to ces da shvatis tek posto odvalis okolinu, a kad okolina to vise ne bude mogla da trpi onda ce biti samarcina.

Ali ima jedna dobra stvar u svemu tome, a to je sto si iskren.

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Не знам тренутак када тачно постају

Па онда је лутрија, некада убијеш "ембрион",а некада личност.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...