Jump to content

Хришћански поглед на вантелесну оплодњу

Оцени ову тему

Препоручена порука

Душа се формира када се форимира човек или ако ко верује, душа бива накнадно стављена,

али било како било зависи од тренутка када је човек човек тј. када је потеницонално човек и постаоло човеком.

Молим ауторитетан извор за ово што си написао (ма шта то значило). До кад је тачно човек потенцијално, а откад актуелно човек?

Св. Василије Велики у 2. правилу каже: "Она која је намерно погубила зачети у утроби плод подлеже осуди за смртоубиство. Танку разлику између формираног и још неформираног плода ми немамо (не правимо)". Оваква формулација искључује потребу за било каквим познавањем медицинских финеса, недоступних хришћанима 4. (или 21) века.

Подели на овим сајтовима

Da dodam - nije problem samo što se zamrzavaju i time ugrožavaju viškovi embriona, problem je što se često ne čuvajui, što se bacaju, što se prodaju farmaceutskim kompanijama, što se na njima vrše eksperimenti, što se koriste za kao materijal u razvoju organa upotrebom matičnih ćelija....gomila problema. I to sve na Zapadu predstavlja problem...a šta se dešava u ovoj kaubojštini od srbije gde veterinar ima kliniku za veštačku oplodnju ljudi?

Da si ovako postavio problem, bilo bi sve ok za dalju polemiku.

Ali ti ljude koji su godine i decenije u molitvama provodili da bi dobili decu nazivas ubicama.

To je totalno izvan bioetickog koncepta.

facenew22222222 Pa...postavio sam, očigledno, dok si me citirao. Zar sam ja kriv što ljudi samo sebe slušaju.

Verbum Domini Manet in Aeternum!

Подели на овим сајтовима

A dok nema mozga nema ni duse sa time ni coveka.

Mozak = dusa?

Ne, ali ako ne postoji mozak ne moze biti rec o postojanju bilo kakve duse jer je dusa modularni

deo licnosti kome treba neka "platforma" na kojoj ce temeljiti svoje postojanje a ta platforma

na koju je "nakalemljena" je mozak. No brain no soul.

Zasto? Pa zato sto za koncept duse koja ima centralnu a ne modularnu ulogu u licnosti coveka nema mesta.

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,776.msg466523.html#msg466523

facenew22222222

Подели на овим сајтовима

Slažem se s tobom Anastasija i samo kažem da je moja jedina dilema, kad je reč o VTO, eventualni rizik po zdravlje žene. To govorim od početka i to ne znači da treba zabraniti VTO već da ima mesta daljim istraživanjima.

Ризик по здравље жене је и сама трудноћа која је зачета природним путем.Моја мајка је родивши мене ( а била је упозорена од читавог тима лекара,на то и који су је итовремено саветовали да абортира ради сопственог здравља),ипак одлучила да ме роди,а при том је остала без левог бубрега и једва остала жива.Једва.Ризик сигурно да постоји,али жене су упозорене на тај ризик,међутим жеља да се има дете је огромна,тако да за те жене можда ако се и деси да изгубе здравље то не представља скоро ништа.Мада имајући искуство пријатеља који су на тај начин добили дете ( хвала Богу све је било у реду),ризик просентуално није велик,што опет не значи да сам ја у праву.Ипак је на родитељима којима је ВТО једина могућност да добију дете да донесу одлуку узевши у обзир ризик који је могућ.Осмех детета је непроцељив,осмех новог живота је непроцењив и вредан је и много већих ризика у животу.Наравно ово је само моје мишељење.
“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

Да ли неко од вас који паметујете за или против ВТО, има проблем стерилитета?

Да ли је неко прошао кроз овај поступак?

Да ли знате да већина жена које иду на ВТО једва, и поред ненормалних количина хормона, добију једва једну или две ћелије?

Ту, наравно, нема бирања, јер се све добијене и оплођене јајане ћелије убацују у материцу.

Проучите тему, па онда расправљајте.

Има ту још мннноооооооооггггггггггооооооо тога.

Подели на овим сајтовима

Ni seme nije drvo pa to ne znaci da nema veliku vrednost. Medjutim ako se seme ne primi iz malog miliona razloga koji mogu to da uzrokuju ne moze se reci da je unisteno drvo jer drvo jos nije ni oformljeno po onim

kreterijumima po kojima raspoznajemo drvo od ostalih bica i pojmova u nasem svetu.

Наши критеријуми не морају имати савршено никакве везе с објективном реалношћу. Данас имамо једне критеријуме и представе, сутра ћемо имати друге. Ко каже да је критеријум мозак? Шта је по теби ова форма живота:

220px-Enencephaly.jpg

Шта ОВО чини човеком тих неколико сати док је живо након рођења? Да ли би ти ово крстио, рецимо? Ако не би, зашто не би? Ако би, зашто би?

Подели на овим сајтовима

Pitanje je da li su tih 220 miliona godisnje ljudi sa bioloskog, psiholoskog, teoloskog aspekta? Odgovor je

odrican po definicija istih u svakoj od nabrojanih oblasti.

То што ти мислиш да је тако, и верујеш да је тако, не значи да је тако.

Подели на овим сајтовима

Да ли неко од вас који паметујете за или против ВТО, има проблем стерилитета?

Да ли је неко прошао кроз овај поступак?

Да ли знате да већина жена које иду на ВТО једва, и поред ненормалних количина хормона, добију једва једну или две ћелије?

Ту, наравно, нема бирања, јер се све добијене и оплођене јајане ћелије убацују у материцу.

Проучите тему, па онда расправљајте.

Има ту још мннноооооооооггггггггггооооооо тога.

Већ се расправљало о томе, Славице.

Прво прочешљај тему, па онда, ако већ мораш, говори да ''паметујемо''.

Подели на овим сајтовима

A dok nema mozga nema ni duse sa time ni coveka.

Mozak = dusa?

Ne, ali ako ne postoji mozak ne moze biti rec o postojanju bilo kakve duse jer je dusa modularni

deo licnosti kome treba neka "platforma" na kojoj ce temeljiti svoje postojanje a ta platforma

na koju je "nakalemljena" je mozak. No brain no soul.

Zasto? Pa zato sto za koncept duse koja ima centralnu a ne modularnu ulogu u licnosti coveka nema mesta.

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,776.msg466523.html#msg466523

Koji deo mozga? Prvo se razvija onaj koji kontroliše vegetativne funkcije? Na koji deo mozga misliš - da li ceo? Ceo se razvija sve do 9 meseca...dakle...

Подели на овим сајтовима

Изједначавање абортуса са ВТО је толико непримерено и безобразно.Абортус је одсутво било какве жеље родитеља да се нови живот роди,свесно уништавање живота,а ВТО је могућност да се роди живот.Могућност.Али да ли ће се живот створити( да ли ће се ембрион причврстити за материцу и ту остати до краја трудноће),је ипак у Божијим рукама.Рађање је дар од Бога,живот је дар од Бога,благослови утеха.А калкулисање са тим да ли је ембрион у тој и тој недељи човек,душа жива,нико осим Бога за сад не зна,тачно у ком се баш то тренутку дешава.За мене сама могућност да се роди дете је благослов Животодавца не битно којим путем (вто,природним путем или било који поступак који пружа могућност зачећа,могућност новог живота).Абортус је ипак нешто сасвим друго и непримерено је поредити га или стављати у било какав контекст са ВТО.

Ne, abortus je svaki prekid života embriona, odatle mu i ime.

Подели на овим сајтовима

Зашто би то био проблем, у случају да је тачно, да човек постоји као човек од друге тј. у трећој недељи

процеса настанка човека...

Zato, Veljo, jer mi to NE ZNAMO, a onda zato jer da to predpostavimo, time bi opravdali prekide trudnoće do treće nedelje sa, dakle, mogućnošću da to bude ubistvo podržano od nas samih - jer, opet, ne znamo kad Bog "stavlja" dušu u embrion - pa kad ne znamo, onda je, valjda hrišćanskije i bez rizika da smatramo da je to od samog trenutka začeća. Sa druge strane, logično je da se od trenutka začeća začeo čovek, a ne kakva životinja, pa brigom o začeću od samog početka brinemo o samom novom čoveku. Eto zato bi bio problem posmatrati da čovek postoji od bilo kojeg vremena osim od samog začeća.

Nije srmota ne znati sramota je istrajati u ne znanju. Zato knjige u sake i sto manje povike na one koji

odstupaju od "tradicije" i malo vise otvorenosti duha ka novim saznanjima.

Dakle da čovek stvarno ne poveruje...Ajde genije, iz koje si ti to knjige otkrio kad Bog stavlja dušu u embrion? Prosvetli nas.

Подели на овим сајтовима

Nije sramota ne znati. Sramota je istrajati u neznanju i na osnovu tog neznanja suditi drugima.

P.S Crkva kaze da je Covek psihosomatsko bice dakle telo + dusa. Dok toga nema nije covek.

Baš tako i ...vidim, istrajavaš uspešno. Koje telo? Rođeno? od treće nedelje, od 3-eg meseca...ajmo malo na pijacu.

Подели на овим сајтовима

Само сам желела да укажем на то да су перспективе гледања на проблем потпуно различите, без жеље да било кога увредим.

Сигурно је да људи који немају проблем имају један аспект посматрања овог проблема, док, наравно, онај ко има проблем, тражи начин да га реши.

Ко је у праву, Господ зна.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...